Филм испод ламината

Ламинат - најтраженија подна облога. Комбинира приступачне, као у линолеуму, трошак, као и привлачан изглед, квалитативно имитира текстуру природног дрвета. Једина мана при избору ламината може бити полагање ове подне облоге.За полагање ламината потребна је специјална припрема пода, што укључује полагање хидро- и парно бране филма.

Произвођачи ламината указују да је за полагање овог пода потребна изолација. Непоштовање услова за инсталацију може довести до неугодних последица, укључујући губитак гаранције. У пракси, филм испод ламината се не користи увек. Да би се разумело када је потребно користити пару и хидроизолацију под ламинатом, вреди проучити структуру ламината и подлоге.

ламинатна структура

Ламинирана подна облога се састоји од појединачних панела дужине до 1,5 метра и ширине 15-20 цм, а дебљина ламината може варирати, овисно о врсти просторије у којој ће бити сложена, те се састоји од 6 до 12 мм. Ламинат је прихваћен за подјелу по класама операција од 21 до 33. Користи се у готово свакој соби: од спаваће собе до ресторана или спортске дворане.

Ламинат се причвршћује на два начина: закључава или помоћу лепка. Тренутно се прва опција углавном користи.На крајевима панела налазе се трње и жљебови, због чега слојевита облога изгледа равномјерно имонолитхиц Ако монтирате под помоћу љепила, плус овај метод ће бити снажан.

Ламинат се често састоји од 4 слоја:

 • Врхунски заштитни слој смоле, који штити под од абразије, штетног утицаја сунчеве светлости, продирања у структуру прашине и влаге.
 • Декоративни слој представља папир са дрвеним рачуном на њему. У случају нарушавања горњег слоја декоративни дио може добити значајна оштећења, а сам ламинат постаје неприкладан за даљњу употребу.
 • Главни слој ламинатног пода направљен је од плоче од влакнених плоча или иверице, који су подвргнути високотемпературној обради под високим притиском. Поседује високу издржљивост и отпорност на влагу, међутим, када влага са завршних делова панела падне, вероватно ће се покварити, што ће довести до тога да све подне облоге буду неприкладне.
 • Доњи слој ламината је папир импрегниран смолом. Доњи слој обезбеђује поравнање сваког од нанетог панела и заштиту од влаге из пода. Због ограничених могућности овог слоја, потребно је примијенити додатне ступњеве заштите подне подлоге.

Припремити за полагање ламинатне подне облоге, користити пару - и хидроизолирати подну подлогу.

Како направити хидроизолацију

За ламиниране премазе, хидроизолација под ламинатом је обавезна компонента. Влажност има штетан утицај на материјале, као и узрок настанка плијесни.

Да би се то спречило, саЗа полагање ламината користи се један од следећих типова хидроизолације:

 • Бетон.Припремљен од песка и цемента у пропорцијама од 2: 1. Ако је могуће, раствору се додаје течно стакло. Мешавина се поставља на дно пода, са страна на зидове - до 15-20 цм. База треба очистити од прашине и прљавштине. Нанесите најмање 4 слоја са прекидима између сваког од 15 минута. Последњи слој је остављен да се суши 2-3 дана, ако је могуће, влажи површину, штитећи од стварања пукотина.

 • Ролл.Нанесите ролне материјале - полимерне и битуменско-полимерне. Хидроизолација је причвршћена на дно пода љепљивом страном. Прелиминарна основа се чисти и прекрива мастиксом. Хидроизолационе траке дебљине 1,5 мм наносе се заклопком не мањим од 10 цм

 • Литијска метода је високо поуздана и користи се чак и за изолацију топлих подова , којима се намећу најстрожи захтјеви. Користи се битуменска смеша или полимери. Раствор се загреје и наноси на основу пода, а затим се поравна са лопатицом. За поуздану хидроизолацију, потребно је неколико слојева смјесе.

Додатни ефекат хидроизолације додаје се помоћу филма.Ширина филма мора бити најмање 50 микрона, оптимално - 0,2 мм. Под је потпуно нејасан ако ширина филма није довољна, затим се наноси крпом до 20 цм, филм се клизи, иде по зидовима. Након постављања постоља, вишак филма се уклања. Онда на подулининг уп.

парна брана

Пена изолација одговара посебном филму који спречава стварање кондензације и улази у структуру подне облоге водене паре. Парна брана испод ламината је посебно потребна током зимске сезоне. Због велике разлике у спољашњој и унутрашњој температури соба ствара пар. Парна брана неће дозволити да кондензација продре у ламинат.

Парна брана, по правилу, поставља се у подрумима и на првом спрату на обавезан начин, у другим случајевима, ако је то оправдано.

Възможни съдържание на 4 парни изолационни материали за под:

 • Полиетиленска фолија - са перфорацијом или без перфорације.Друга опција се ретко користи за разлику од прве. Конзистентност ове врсте парне бране је крхкост (лако се оштети када се наслага) и могућност стварања ефекта стаклене баште.
 • Ојачани филм - двослојни филм, који садржи мрежицу ​​за појачање између слојева полиетилена.Двострана ламинација обезбеђује максималну паропропусност, док је решетка крутост и трајност материјала.
 • Мембране.Одликују се најбољом парном баријером у поређењу са другим врстама филмова и високом цијеном. Мембранска парна брана задржава природну микроклиму просторије.

Парно-изолациони материјали стварају неопходне услове за очување топлотне изолације и продужење њеног радног века,да кондензација не погоди грејач.

Схема распореда подова

Модерна подна облога укључује вишеслојни скуп грађевинских материјала.

Одоздо-горе слојеви су распоређени у следећем редоследу:

 • постављање панела;
 • хидроизолација;
 • грејач;
 • заостаје;
 • парна брана;
 • облога;
 • подне облоге.

Приликом полагања ламината користи се подлога.Ово се сматра кодом зграде и спроводи се на обавезан начин. Потреба за употребом филма се разматра одвојено за различите врсте подлоге.

типови супстрата

Субстрати су подељени у три врсте:

 • Пена од полиетилена израђена је од пјенастог полиетилена и садржи водоотпорну мембрану. Филм са таквом подлогом није потребан.
 • Полистиренска облога направљена је у две варијанте: модернија - са слојем отпорним на влагу, традиционалним - без њега. На основу тога, филм се или примењује или не.
 • Подлога од плуте је направљена без хидроизолације, са њом је неопходно користити филм.

Полагање ламинатних подова врши се у низу: филм - облога - ламинат.

Постављање филма

Филм је раван на површини. Пре него што почнете са директним радом са филмом, потребно је да припремите основу пода: да бисте се ослободили пукотина и прљавштине, проверите разлику у висини, која не би требало да пређе 3 мм на 1 м2.

Захтеви за филмминималан: трајност и интегритет, одсуство пукнућа.Филм је обложен крпом од 20-25 цм, а ради лакшег уклапања, фолија се може фиксирати грађевинском љепљивом траком.

Филм је окомит на жељени смер ламинатних трака.

Када се филм положи на базу, наставите да радите са подлогом, а затим са самим ламинатом.

Када је филм потребан

Многи произвођачи тврде да се њихова подлога савршено носи са функцијама хидроизолације без додатне заштите. Али у пракси, полиетиленски филм је често неопходан.

Када бирате филм, обратите пажњу на дебљину. Важно је да буде најмање 0,2 мм. Оптимално је да филм обавља парне функције - и хидроизолацију, као и да сачува гарантна права купца ламината. Када се користи филм који је тањи од специфициране вредности, потраживања од фирме се неће разматрати.

Понекад можете чути од градитеља или руковаоца да филм испод ламинатног пода може изазвати стварање плијесни. Заиста, ако не исушите бетонску кошуљицу прије полагања, можете добити овај нежељени резултат. Али у сваком случају, морате се придржавати правила, а слагање није изнимка. Погодно је користити влагу како би се утврдио ниво влаге. Дозвољена вредност влажности је до 2,5%.

У одсуству мерача влаге, за утврђивање изводљивости употребе филма под ламинатом, делује на следећи начин:

 • Снимите филм величине 1к1 м
 • Онанаслагане на дну пода, причвршћене на рубовима љепљивом траком.
 • Следећег јутра, морате да проверите да ли је филм постао мокар. Ако је сува, хидроизолација ће бити оправдана. Ако није, препоручује се темељно осушити подове прије полагања.

Није увијек случај да се ламинат заглави у строгој примјени филма.

Када филм није потребан

Полиетиленска фолија се не захтева у следећим случајевима:

 • База пода није бетонирана, али је линолеум или старо дрво. Само дрво упија влагу и не захтева додатну заштиту.
 • Ламинирана подна облога или подлога премаза садржи водонепропусни слој.
 • Ефикасна хидроизолација врши се подним електричним загревањем пода, што доприноси испаравању кондензата.

Површина ламинатне подне облоге не би требало да се загрева више од 28 степени.

Видео

Полиетиленске фолије које се користе за парну и хидроизолацију сматрају се помоћним материјалом при полагању подова и употребљавају се само по жељи. У том смислу, треба цијенити могуће посљедице неупорабе филмова испод ламината - оштећења цијеле подне облоге од испаравања бетонске или цементне базе. Узмите у обзир и ниску цијену фолија за остале компоненте подне облоге.

Са уредним радом и одговорним приступом филм неће узроковати никакву штету, већ ће се само одмарати изолацији и држати носиоцу гаранцију на поуздано ламинираноцовер