Хидроизолација металних конструкција

Метали су најчешћи материјали које користи човек. Не, можда, сфера људске активности у којој се не користи. Јединствене техничке особине метала - способност да издрже критична механичка напрезања, нису изложена високом притиску, способност да се не мењају њихова својства при високим или ниским температурама, дозвољавају да се користи за изградњу различитих техничких структура.

Цевоводи, резервоари, метални делови механизама који се налазе на отвореном или у земљишту, у додиру са влагом, уништавају се.Производи угљеничног челика су посебно осјетљиви на корозију.Њен узрок су хемијске реакције које се дешавају у металном телу када су у контакту са водом.

Металне конструкције које се налазе у земљи су посебно осјетљиве на корозију, гдје је утјецај влаге отежан дјеловањем кемикалија у тлу.

Да би се метал заштитио од влаге, постоји много различитих врста хидроизолација. Она, стварајући додатни заштитни слој, јача дизајн, продужава животни вијек, спречава незгоде и критична стања техничких система.

Различита хидроизолација метала као супстанце и хидроизолације метала као изолација металног премаза.

Врсте хидроизолација метала:

  • бојење;
  • оплата;
  • за једнократну употребу.

Избор врсте хидроизолације зависи од начина употребе металне конструкције, локације његове локације. Ако постоји једноставна метална конструкција која се налази наваздух се може заштитити једноставним бојањем, не штити цеви које се налазе у земљи.

Заштита метала у земљи

Од контакта са водом која се налази у земљишту, цевима за снабдевање топлом и хладном водом, канализационим цевима, грејним цевоводима, цевима за вентилационе системе нужно је да буду заштићени. У хидроизолационој индустрији, гасоводима, нафтоводима, подземним резервоарима за складиштење разних техничких течности подлеже. Неправилна, нетачна изолација, изведена у супротности са нормама, пуна кварова због цурења.

Заштита поликлорираним премазом траке користи се за изолацију цијеви од влаге , процесе корозије и гљивица у изради помоћу цјевовода за пријенос нафтних производа и природног плина. Овај премаз се користи за поправку проблематичних подручја цијеви, за причвршћивање спојева и цијеви на резбарење. Покрити површину цевовода у земљишту приликом поправке цијеви главног гријања.

Гумене тканине за хидроизолацију подземних цевовода. Сада се користи за изолацију цијеви у подрумима зграда.

Платно - издржљив, еластичан, неутралан материјал, веома издржљив.Лака за постављање, отпорна на уља, киселине, хемикалије.

Изол је врста изолације оплата.Веома издржљив, отпоран на материјал високе температуре (преко 130 степени Целзијуса). Врло добро се доказао на раду хидроизолације система гријања.Материјал је веома еластичан, истеже се током инсталације. Недостатак је што се инсулин лако излаже киселинама и другим хемикалијама.

Оклаична хидроизолација је погодна за употребу због своје еластичности и ствара додатни слој који јача дизајн. Хидроизолација везивања металних цевовода може се самостално користити за изолацију цијеви у стамбеним зградама.

Термоскупљајућа трака је изолатор од влаге заварених спојева металних цеви и изолације спојева пластичних цеви.Ово је двокомпонентни материјал који се састоји од термичког слоја талине и слоја полиетиленске фолије. Приликом изолације спојева, они омотавају изолациону траку и загревају се. Термички слој топљења се мења под утицајем топлоте и густо прекрива површину заптивних спојева.

Трака од полимерног самолепљивог материјала је материјал од пластике, који се користи за заштиту од влаге у навојним спојевима од цурења.Инсталација се врши намотавањем на место са навојем. Пошто сви пластични материјали могу издржати загревање до критичних температура, задржавајући своје почетне карактеристике.

Метални цевоводи могу бити заштићени абразивним третманом битуменским мастима.Битуменски хидроизолациони китови представљају универзални материјал за хидроизолацију различитих површина. Ово је двокомпонентни материјал који се састоји од битумена и полимерних адитива који обезбеђују еластичност и трајност. Сада индустрија развија специјалне типове китовазаштита металних цевовода који су у изузетно неповољним условима употребе.

Хидроизолон - ваљкаста заптивка од азбестног филма , која се третира са двокомпонентним раствором битумена са додатком целулозе и полимера, такође је укључена у заштитне материјале. Цевне конструкције су обрађене премазом, који је додатно ојачан на заштићеним површинама.

Геотекстили се такође могу класификовати као ваљани хидроизолациони премази који се наносе на металне површине. Ово полимерно платно се не распада у земљишту. Има одличне хидроизолационе особине, што олакшава рад. Геотекстили не компликују висеће металне конструкције, које нису изложене хемикалијама.

Хидроизолација подземних резервоара

Резервоари у земљи подложни су агресивном дјеловању влаге и кемикалија које мијењају структуру метала. Ово се посебно односи на структуре у глинастим тлима са високим нивоом подземних вода. Са већом запремином резервоара, она може дуго бити практично у води.

Хидроизолациони материјал у овом случају би такође требало да буде веома отпоран на механичке утицаје.

За "тешке" хидроизолације таквих површина користи се двокомпонентни мастикс на бази битуменског прајмера супстанце и гумених адитива и битуменског материјала са полимерним адитивима "Петрофлек".

Приликом заштите новог металног слоја, он се у почетку прајмерише са битуменско-полимерским првим слојем у неколикослојева Рад са следећим слојем почиње након сушења претходног. Тада је површина ожбукана битуменом.

Приликом рада на старим премазима потребно их је претходно очистити од трагова претходне изолације до површине метала, како би се уклонили површински трагови корозије. Затим се направи премаз и премаз.

Број слојева прајмера и лопатице се израчунава на основу процене нивоа засићења влажних земљишта на којима ће се налазити резервоар.

Ако је земља умјерено влажна без опасности од поплава површинских вода, онда се може примијенити сљедећа схема:

  • први материјал - ресиноосодерзхасцхих смола смола-битумен, наноси се у једном слоју дебљине не мање од два милиметра. Може се наносити два слоја дебљине једног милиметра.
  • други материјал - "Петрофлек" ваљака за хидроизолацију и кровни материјал, који се наноси на битуменско-полимерној основи. Сложени у једном слоју.

Хидроизолација металних резервоара на земљи

Контејнери од метала су подложни агресији атмосферске влаге и падавина. Метал таквих структура практично није изложен механичком напрезању и не осјећа механички притисак струје воде.

Због тога се заштита таквих резервоара врши другом технологијом. Метална превлака за њу се третира композицијом прајмера са материјалом израђеним од битумена са адитивима направљеним од пластике у најмање два слоја и накнадним бојањем на сухим полиуретанским бојама.

Ова технологија омогућавастворити високу антикорозивну баријеру и обезбедити боју поклопца резервоара у правој боји - зато што се често обележавање бојама користи за визуелно означавање садржаја.

Уз правилну примену и поштовање технологије, животни век хидроизолационог слоја резервоара на копну је око 30 година, под земљом - око 35 година.

Остале методе хидроизолације метала

Хидроизолација металних површина надземних структура уско је повезана са појмом корозије метала.

Корозија је процес уништавања метала, који је повезан са заједничким дејством влаге и ваздуха на њега, а корозија је континуална, попречног пресека, подземља, слоја слоја, тачке.

Постоји неколико начина за заштиту метала од утицаја воде и ваздуха:

  • конструктивна, у којој се хидроизолација и заштита од излагања ваздуху врши у комплексу.
  • активни метод заштите метала је наношење површинског слоја обојених метала који се не оксидира комбинацијом воде и ваздуха;
  • пасивна заштита - хидроизолација метала са премазом, директно нанесена на метал. У том случају, створени слој боје преклапа се са приступом влаге на површину и спречава његову оксидацију.

На металној површини боје се могу формирати различите врсте филма. разликовати:

  • складишта, механички изолационе површине. То су боје или премази који се наносе директно на површину, чак и ако на њима постоје мрље од хрђе. Већа адхезија боје са површином,ефикаснија заштита. Минимални прорез у шареном слоју ће омогућити да вода и кисеоник продру и униште метал. Може постојати примарна (тла) и баријера (шарена).
  • композиције које садрже прашке других метала, стварајући филмску облогу која ће бити уништена влагом и кисеоником, штитећи основни слој. Овај тип укључује многе емајле и боје које садрже алуминијум, магнезијум, цинк прах.

Данас се широко користе металне боје, које се обично наносе директно на површину без икаквог прајмера. Они покривају металну конструкцију за хидроизолацију, која је стално у води или близу њене површине (мостови). То су боје на бази акрила. Они стварају дебели премаз, који има и хидроизолацију и декоративну функцију.

Ако шива захтева површину која има високу температуру, онда је обојена емајлом отпорном на топлоту. Може заштитити од влаге и површине кисеоника, који загрева до 210 степени.

Постоји доста начина да се метал заштити од загађења воде. Врста заштите се бира у складу са врстом утицаја на метал. Неправилна одлука може довести до њеног уништења и постати основа техничке катастрофе.