Шта одабрати цеви за топли под - метал-пластика или полипропилен?

На нивоу домаћинства данас, све више и више, можете чути дискусију о томе како је гријање најучинковитије код куће. Најчешћи у нашим условима су системи за загревање воде, који се заснивају на раду загрејане расхладне течности. Топли под у овом плану представља највећи интерес међу потрошачима. Посебно је популарна одлука да се подно грејање опреми сеоским кућама, викендицама и викендицама у условима у којима је потребно створити висок степен удобности. У овој фази постоји много питања за избор потрошног материјала за полагање топлих контура.

Главни чланак: како одабрати цеви за топли под?

У сваком појединачном случају увијек постоји могућност избора, дајући предност цијевима за топловодне подове направљене од једног или другог материјала. Узети у обзир не само трошкове цеви, већ и технолошке карактеристике, параметре материјала. Из ових података зависи не само ефикасност будућег система грејања, већ и начин слагања. Инсталација водених кругова је једна од главних фаза у изради подног гријања. Практични и технолошки материјали ће у великој мјери поједноставити и убрзати полагање цијеви за припремљени премаз. Размотримо две најчешће опције за решавање проблема:

 • подне облоге отпорне на топлоту од метала-пластике;
 • подно грејање, које користи полипропиленски водени круг.

Које су цеви које се користе за топли под? Зашто одабрати чешћеметална пластика и полипропилен?

Цевовод је главни радни део система грејања, "топловодни подови", дакле, на који ће се потрошни материјал користити, односно која ће цев ући у рад, фокус је на инсталацији. За изградњу гријаних подова важан је квалитет потрошног материјала, високе технолошке карактеристике цијеви. С обзиром на брз раст популарности гријања воде, технологија производње опреме и потрошног материјала за гријање, направила је корак далеко даље.

На тржишту опреме за грејање и грејање заступљене су следеће врсте цеви:

 • метал-пластика;
 • полипропилен;
 • бакар;
 • ребрасте цеви од челика;
 • потрошни материјал од полиетилена.

Било која од наведених варијанти добро се носи са задацима који су му додељени. Једини тренутак који разликује све опције једни од других, трошкове и перформансе. Што се тиче бакарних цеви, као и око валовитог канала за водовод, разговарајмо о другом времену. Ови материјали нису популарни на нивоу домаћинства због високе цене.

Сада размотримо друго питање. Шта је боље за ваш род, метал или полипропилен? Која је разлика између ових најчешћих материјала?

Метална пластика је један од материјала са којим можете радити са било којом квалификацијом. Цевима од метал-пластичних цеви је лако монтирати, поправити или заменити оштећена подручја.

Напомена: Метално-пластичне цеви су веома погодне за полагање водова у аутономним системима грејања. Метода грејања радијатора углавном се монтира уз употребу метал-пластичних цевовода.

Исправно постављена контура воде чини под од метал-пластичних цеви поузданим, практичним и издржљивим. Посебно се подмићује чињеница да контуре загријавања воде из читавог металног лима, јаке и непропусне за зрак, имају висок степен поузданости. Мрежни прикључак се повезује са чешљем разводника колектора уз помоћ фитинга, који најчешће имају металну основу. Умножавање фрагмената метал-пластичне цеви са адаптерима врши се уз помоћ навојних спојева.

За референцу: Према мишљењу стручњака, ако не примијените одређене вјештине и вјештине, изрезани спојеви у контакту с метал-пластичним цијевима могу узроковати цурење.

Водоводна цев од метала-пластике, комбинована уз помоћ преса, има већу поузданост. Као резултат компресије, ствара се јака и затворена веза.

Полипропиленске цеви се такође повезују помоћу фитинга. Разлика је у томе што се пристајање врши загријавањем руба цијеви посебном опремом. Са лемилицом, полипропилен је чврсто повезан са арматуром, што чини једињење монолитним и поузданим.

Да би се изабрао у корист металлопластике или да би се преферирали полипропиленски материјали, потребно је одговорити на питања. Што је бољеполиетилена или метала-пластике, уколико су производи практични у процесу коришћења подова са топлом водом, и колико ће трошкови инсталације загрејати довод воде? Питања трошкова су често кључно питање. О тешкоћама инсталације ће бити познато већ у процесу рада. Пројектна улога оба материјала игра улогу у плану селекције. Која је разлика у потрошном материјалу?

И за системе за снабдевање водом и за грејање воде, обе опције су савршене. Због ниске цене материјала, могуће је поставити довољно дугачко цевоводе, који обезбеђују снабдевање водом и снабдевање топлотном енергијом у целој кући. За топли под, употреба метал-пластичних цеви је повезана са одређеним ризиком. Слагање канала гријања у бетонски под или испод цријепове плочице, у случају цурења, поправак ће бити велик и тежак. Полипропиленске цеви у овом погледу су поузданије. С обзиром на фактор топлог ширења, правилно уграђени полипропиленски кругови гријања ће дуго служити.

Прва опција - користимо металну фолију за топли под

Метал-пластична цев је производ високе технологије, означавање (МП), који је композит. Пет слојева чине основу дизајна, испуњавајући његове специфичне функције. Унутрашњи и спољашњи слојеви полиетилена, чврсто спојени са унутрашњим слојем, направљени су од фолије. Између фолије и слојева полиетилена постоје два слоја за лепљење, који обезбеђују потребан комплетан дизајнстабилност

На први поглед, канал представља сложену структуру склопа - композит. Међутим, овај дизајн је посебно дизајниран за топле подове. Због присуства металног слоја у каналу долази до максималног могућег преноса топлотне енергије. Метално-пластичне цеви за топли под могу створити равномјерно загријавање подне површине, користећи прилично широк корак при полагању воденог круга.

На напомени: дозвољене максималне вриједности степенице полагања водене петље чине 35 цм, а како се степен повећава, хладне зоне могу се појавити на површини пода, тј.

Унутрашњи слој има глатке зидове, због чега су такве цијеви отпорне на стварање наслага калција. Корозија таквог материјала није страшна. Комбинација алуминијумске фолије и полиетилена обезбеђује читав круг са потребном чврстоћом, не мањим од чврстоће бакарних цевовода. Овај потрошни материјал има и своје очигледне предности и недостатке. Међутим, из више разлога, МП-цеви су често изабране за уградњу подова са топлом водом.

Топли под, у којем се користе метално-пластичне цеви, има следеће предности:

 • цевовод од метал-пластике има низак коефицијент експанзије, што повољно утиче на стање бетонске везе;
 • контуре воде отпорне на корозију и инертне у смислу реакције на дејство хемикалија;
 • петље за загревање воде одржавају радни притисак расхладне течности хладним;
 • кругови гријања из овог материјала имају високу звучну изолацију;
 • цевовод задржава облик у процесу изливања површине бетона.

Последње предности које утичу на избор овог типа потрошног материјала су трајност. Цеви у бетонским естрихима могу нормално функционисати у року од 30-40 година.

Металлопластик издржава радни притисак до 10 атмосфера и задржава главне технолошке карактеристике на температури расхладне течности 950С. У погледу практичности и технологије, метално-пластичне цеви се савршено понашају приликом инсталације кругова грејања. Канал се лако савија, омогућавајући да се контура наслага на било који начин, змијом или спиралом, у круговима у којима је обезбеђен велики број кривина.

Недостаци металлопластике су пре свега нијансе технолошке употребе цевовода које је израдио овај материјал. Ево следећег:

 • у случају лошег квалитета производње може доћи до раслојавања слоја алуминијума и полиетилена (разлика у параметрима коефицијената линеарног ширења);
 • употреба за спојеве металних прикључака може довести до стварања петљи на шљаму на унутрашњој површини;
 • , прикључак у процесу инсталације цевовода може довести до стварања пукотине на полиетилену;

Метал-пластика и топли под у вашем дому - добра комбинација, паметан, пристојан и оправдан избор. У том случају моћи ћете да набавите поуздан и функционалан систем за грејање,истовремено штеди знатне количине потрошног материјала. Дакле, можете сигурно почети израчунавати цијену цијеви потребних за уградњу кругова гријања.

Умрежени полиетиленски цевовод

Круг воде, направљен од бешавних полиетиленских цеви, је други, најчешће коришћен, могућност слагања топлих подова. Умрежени полиетилен је полимер који је подвргнут додатној обради. Под утицајем високог притиска у структури полимера настају нове молекуларне везе. Овај процес са становишта технологије назива се унакрсно повезивање, па се нови материјал назива - умрежени полиетилен.

Тродимензионална молекуларна структура повећава стабилност материјала, чинећи га инертним на ефекте високих температура. То значи да је коефицијент линеарног ширења у умреженом полиетиленском цевоводу мањи проценат деформације као резултат рада. Добијена структура апсолутно не реагује на механички утицај светлости. Огреботине, огреботине и скупљање за такву цев нису апсолутно застрашујуће.

Приликом одабира цијеви за ваш спол, обратите пажњу на брзину попречног повезивања, овај параметар је кључ за успјешност цијелог круга гријања у будућности. Постоји одређени стандард умрежавања, који варира у опсегу од 65-80%.

У смислу технологије, данас се производе три врсте умрежених полиетиленских цеви, које се разликују по начину шивања.

 • РЕКС или пироксид;
 • РЕКС-б или силан метода;
 • РЕКС-ц зрачењеметода шивања

У првом случају, пироксид се уводи у полимер, доказујући степен умрежавања максималне вредности -85%. У другом случају, полиетилен је напуњен органским силанидима. У овом материјалу, степен шивања досеже 65%.

Последњи трећи начин умрежавања, зрачења обезбеђује степен шивања од 60%.

Напомена: што је мањи степен шивања, то је мање чврстоће и чврстоће полиетилена. Премали проценат унакрсног повезивања може даље довести до непријатних посљедица. Цеви са таквим параметрима могу пуцати с временом и изгубити непропусност.

закључак

Коначно сам хтио рећи сљедеће. И прва и друга опција имају право на живот. Метал-пластика и умрежени полиетилен - модерни високотехнолошки материјали. Правилним термичким и хидрауличким прорачуном, топли под је опремљен воденим контурама од метал-пластичних или полимерних цеви које ће дуго и сигурно служити.

Цијена ових потрошних материјала данас их чини доступним већини потрошача. Захваљујући овим материјалима, можете успјешно поставити систем гријања по цијелој кући, уз истовремено кориштење минималних прикључака и избјегавање непотребних комада.