Цеви за под са топлом водом: распоред распореда, распоред, прорачун, нагиб цеви

Прије само неколико деценија, системи гријања су били доступни само одређеној категорији људи на поду. Данас, такав гријаћи елемент може приуштити много - различите су не само цјеновне ознаке, већ и функционалне карактеристике топлих подова. Вода, електрична, укључујући филм, кабл, па чак и штап - сваки од њих се може користити као главни систем гријања, као додатни извор топлине.

Ефикасност таквих јединица у многим аспектима зависи не само од унутрашњег "попуњавања" дизајна, већ и од тога да ли је распоред топлих подова правилно имплементиран. Монтажа поклопца за грејне јединице је једноставан, иако тежак задатак. Али, нажалост, далеко од свакога зна како правилно поставити цијеви за топли под, како би у коначници добили максималну топлину из таквог комплета. Ради се о овоме данас и о њему ће бити речи.

Од којих материјала треба да буду цеви

И даље у фази пројектовања јединице за гријање, сватко тко жели опремити свој дом сличном инсталацијом, замишљен је који од истих цијеви за водени топли под најбоље одговара. Дакле, при избору будућег цевовода, морате имати на уму квалитет уређаја. Ако говоримо о најпогоднијој опцији за стварање поузданог, ефикасног система гријања, онда ће то дефинитивно бити бакарне или инок цијеви. Али све је у реду.

полиетиленска база

Умрежени полиетилен је добар избор заскривени грејни чвор, али ризик да ће се таква расхладна течност оштетити током постављања је веома висока. Стога, ако нисте специјалиста, боље је да се не бавите уређајем јединице за подно гријање, користећи цијев за топли под. Уколико желите извођење овог аутопута из овог материјала, боље је да његову инсталацију препустите професионалцима, штитећи се од непотребних трошкова за куповину додатног цјевовода.

полипропиленски састав

Цевовод од полипропилена је изузетно риједак. И све зато што полипропилен не поседује карактеристике које захтевају унутрашњу грејну јединицу. Ова врста термалног елемента има повишени радијус савијања, изузимајући, дакле, распоред цевовода са малим кораком, што негативно утиче на ефикасност површинског загревања пода.

Бакар, нерђајући челик

Цевовод из таквих материјала има одличне перформансе, дуг вијек трајања (не мање од 70 година) и има добру топлотну проводљивост, што повећава ефикасност блока за загријавање. Међутим, иза тежине предности лежи иза свега једног недостатка, који, у буквалном смислу те речи, прелази све предности ових материјала. Ови цевоводи ће вас коштати веома и веома скупо. Не, ако си можете приуштити ову опцију, то ће бити најбоље рјешење. А ако желите да уштедите новац, онда ћете сигурно доћи до једног од разматраних типова.

ВИДЕО: Топле подне облоге

метал плате

\ т

Друга најпопуларнија и, можда, најтраженија цев је направљена од метала-пластике, која се одликује одличним перформансама, лакоћом уградње и повољном цијеном.

Унутрашњи слој је направљен од полимерне базе која обезбеђује поуздану заштиту елемената од скале и корозије, што, заузврат, спречава уништавање магистрале, што доводи до повећања животног века службе. Средњи слој је танак слој алуминијума, захваљујући којем материјал савршено држи облик при високим температурама и притиску. Горњи слој је представљен и полимерном подлогом, која штити метализирани слој од свих врста оштећења и других вањских фактора, што негативно утиче на вијек трајања елемента.

Уградњом самосталног система подног гријања потребно је посветити посебну пажњу не само избору цијеви за топли под, већ и њиховом полагању. О томе зависи униформност подног грејања.

Што се тиче пречника носача топлоте, у већини случајева, стручњаци преферирају метално-пластичне цеви О20 мм које, због својих високих карактеристика, омогућавају слагање са стандардним кораком између завоја од 30 цм

.

Безувјетна лакоћа уградње јединице за гријање воде из метално-пластичног цјевовода је такођер очигледна, нема потребе за куповином и кориштењем уређаја за заваривање за прикључак, у цијелостидовољно прикључака за повезивање улаза и "обрнуто" на инсталацију колектора.

Распоред гасовода

Међу различитим схемама распореда, могуће је разликовати три најефикаснија и најпопуларнија:

  1. "Пуж". Примену ове шеме карактерише распоред спирале цевовода у два реда. Почевши од улаза у просторију, спирална цев је усмерена на централну тачку просторије, након чега се, у сличној шеми, као код понављања контуре, извор топлоте изводи у супротном смеру. У исто време, окретање скретања пролази између оних који су ишли према центру. На крају, добијамо измену вреле расхладне течности и већ смо се охладили. Због тога је могуће постићи равномјерно загријавање површине.
  2. "Змија". Овом варијантом полагања цјевовода подразумијевају се спирални окрети, који започињу своју посјету од улаза у просторију, те скрећу на сљедећу петљу на супротном крају собе. Испоставља се да ће веома удаљена тачка од улазних врата бити најмање врућа, тако да стручњаци препоручују кориштење такве схеме у малим собама, на примјер, у купаоници или ВЦ-у.
  3. "Доубле Снаке". Таква шема је хибрид прва два. У том случају, извор топлоте се поставља са змијом, али на крају не иде директно на инсталацију колектора, већ се поставља у супротном смјеру, смјештеном између реципрочних завоја.

распоред цеви

Инсталација аутопута почиње са инсталацијом колектора, одлазећимала залиха која ће бити потребна за повезивање са самим колектором. Изузетно је важно да се за извођење цијелог круга користи интегрална цијев, јер ће употреба свих врста прикључака, адаптера и других спојних елемената прије или касније довести до протока система. А због чињенице да ће бити у конкретној рекламацији, практично је немогуће локализовати проблем и елиминисати га.

Носач топлоте се фиксира помоћу специјалних пластичних стезаљки, које се затежу на такав начин да остаје веома мали зазор, али је чврсто притиснут на ојачану основу. То је због чињенице да се приликом загријавања материјал из којег се изводи водени круг благо шири, а изузетно компримирана мјеста се могу деформирати, а тиме и ризик од унутарњих и вањских оштећења се повећава.

Облик петље и распоред кола главне линије зависи од величине просторије. Ако је дужина петље већа од 20 метара, боље је дати предност схеми "Пуж", који ће осигурати равномјерно гријање просторија.

Надамо се да ће вам наши савети помоћи да створите поуздан и ефикасан систем подног грејања у вашем дому.

ВИДЕО: Монтажа пода топле воде