Дрвене степенице на други кат

Приватне куће на два спрата - не тако ретке. Они који воле да раде све властитим рукама ће окусити идеју да се љестве спусте на други кат самостално без прибјегавања услугама специјалиста. Изградња степеница са дрвета није компликована као што се чини на први поглед. Уградња таквих степеница у уобичајену и дрвену кућу је сасвим способна за било коју особу која је у стању да користи нож и чекић.

врсте степеница

Постоји неколико врста степеница, али бирајте онај који вам се највише свиђа, размислите о томе да ли ћете се моћи носити са задатком.

  1. степенице за вијкеизгледају веома елегантно и заузимају минимум простора. Али на њему са комфором може проћи једна особа, два већ не пропуштају (ако је ширина мала). И самостално израчунати све величине и направити такав дизајн прилично тешко.
  2. љестве маршаимају више предности него мане. Њихов једини минус је тај што заузимају много простора, тако да за минијатурну кућу ова опција није погодна, као да се ради о уским степеницама. У другим маршевима љестве нису једнаке: погодне су за путовање, преко њих се лако може подићи на другом кату велике величине предмета, лакше их је направити властитим рукама.
  3. комбиноване степеницекомбинују особине обе врсте. Изгледају лијепо и елегантно, али производња таквих уређаја није вјероватно учинковита.

Израчун параметара степеница

Неопходно је да се обрати посебна пажњаизрачунавање величине мердевина. Израчунавање дрвених степеница није могуће без познавања такозваних "формула за погодност":

  1. угао . Најпогоднији за стамбене просторе је угао од 24-37 степени. Са таквим нагибом мердевина да се пењу, спуштају се и носе тешке ствари. Наравно, што је већи угао нагиба, мање простора заузима таква структура, али није потребно говорити о погодности ходања.
  2. Ширина . Ова вредност углавном зависи од тога колико ће тражити и од које области ће се моћи поднети. Ако ће степенице бити константно кретање, ширина треба да буде таква да лако може да подели две особе (120-140 цм). Минимум - 90 цм, у малим кућицама 80 цм
  3. Висина степеницаније мања од 18 и не већа од 20 цм. Ако је висина просторије (Х) заједно са стропом подијељена на кораке, резултат ће бити точан број корака потребних за такве степенице.
  4. Ширина пролазаварира од 25 до 30 цм. Ако се ширина пројекције помножи са бројем степени, резултат ће бити величина пројекције на поду (Д).

Дужина мердевина се може одредити коришћењем Питагорине теореме. На величину пројекције на поду у квадрату морате додати висину просторије на тргу. Из резултата морате одредити квадрат корена. То ће бити укупна дужина марширања степеништа. Професионални савети о прављењу степеница могу се наћи у видеу испод:

инсталација

Ако се сналазите са прорачуном, онда приликом склапања степеница нијесуочити се са потешкоћама и недосљедностима. Дрвене степенице до другог ката могу се купити већ спремне, у продаји се налазе комплети свих компоненти и састављају се само на лицу мјеста. Али ако нисте у могућности да купите већ готове артикле или имате жељу да све урадите сами, можете купити материјал, избушити детаље и прикупити све.

Најпопуларнији јефтин материјал је бор, али такве љестве не служе већ деценијама. Као опција, то је ариш, има више предности и више је издржљив. Наравно, можете направити степенице од храста, јавора, кедра, али то ће коштати превише. Дрво треба добро осушити.

Косори би требало да буду истински "близанци" од интегралних плоча од најмање 4 цм. Степенице су израђене од дебелих плоча дебљине 3-4 цм, а за вријеме рада руб степеница треба заокружити, што смањује ризик од повреда у случају неуспјелог пада. Степенице су израђене од танких плоча, како не би преоптеретиле преклапање. Балустери са рукохватима без специјалних алата је тешко направити лијепо и декоративно, па је боље купити готове или наручене у столарској радионици.

У почетку, они успостављају коосуру, фиксирајући их на врху у припремљеном пићу или користећи сидра. За фиксирање испод, користи се потпорна греда. Затим затегните кораке, а затим се померите. Након инсталирања корака горе и доле, фиксирајте екстремне балустере, затегните конац, а затим их монтирајте између њих. На врху, фиксирајте ограде.Остаје само полирање свих елемената, импрегнирање дрва антисептицима и антипиремом, обојење и прекривање лаком.

Елегантне дрвене љестве, направљене властитим рукама, бит ће декорација вашег дома. Очекују вас ентузијастични погледи ваших гостију.