Дизајн лукова у стану (109 фотографија): како украсити дизајн у ходнику, дизајнерске идеје 2018 у ентеријеру

Дизајн отвора врата у облику лука - најпопуларније архитектонске рецепције, која има своје посебности. Његов облик и величина играју важну улогу у стварању добро планираног унутарњег простора. Избор материјала за израду и декорирање - лук је један од битних елемената дизајна куће или стана.

врсте

Лукови су начин симулације архитектонског простора просторије. Конструктивно, овај лук или директни сноп, који лежи на два носача, је дизајниран да расподели оптерећење од преклапања врата посебног облика.

По први пут, лучне конструкције се појављују у старим верским објектима. Један пример овог дизајна је Стонехенге. Два гранитна блока одозго леже хоризонтално на трећем. Овај метод се касније користи у изградњи сводова у црквама Египта и Грчке. Касније, архитекте откривају својство савијеног лука да издрже велико оптерећење од праволинијског, и почну да користе лучне лукове током изградње величанствене палаце у Италији, вјерских објеката у Византији. Средњовековна европска архитектура ствара готички систем лукова за подизање колосалних палата и католичких храмова у висину. У Русији се лукови такође често користе у нацртима купола на терасама и црквама, али њихов облик је мало глаткији.


Вјековна примјена, лукови и модерна архитектура заузимају једно од централних мјеста,њихова форма се стално мења и варира у зависности од потребног функционалности.

На вратима је уграђен тракцијски лук.

У колибама на великој површини, улази у неколико каснијих фронталних просторија третирају се истим облицима истог типа са прорезима лука, што ствара подружницу простора, стварајући перспективу бесконачности.

Ова техника је позајмљена у архитектури палата и краљевских одаја, ствара осећај раскошности и луксуза, посебно уз одговарајућу обраду.


Лучна конструкција је посебно значајна ако је стан мали. Неколико мањих просторија одвојених просторија комбиноване су са лучним отворима, одвајајући се од унутрашњих врата између ходника, просторије и кухиње. Подручје постаје једно велико, а сводови отвора одвајају зону улаза из зоне рекреације и из зоне уноса хране.


У великим дневним собама такве технике се користе за зонирање унутрашњег простора просторије. Могуће је одвојити трпезарију хале од места за комуницирање домаћинстава.У спаваћој соби можете одвојити кревет и мали радни простор, у расаднику је кревет и игралиште.


Ако откажете врата није могуће и соба треба да буде изолована, онда монтирајте лучна врата. У овом случају, направљен је посебан уметак, у њега су уметнута лучна вратаистог облика или правокутног облика, горњи дио је извучен из истог материјала као и уметак преко врха кутије за врата.

Овај уметак је често украшен витражем, направљеним у стилу ентеријера, који пружа префињеност и јединственост куће.Често се користе декоративни типови прозорских отвора у облику лука. Изгледа посебно импресивно ако је исти отвор оквира врата. Да би се нагласио стил ентеријера, изградити зидне нише артикулираних или полукружних облика, понављајући облик улазних група. Осветљење у таквој ниши ствара атмосферу дубине и мистерије. Украсни декоративни сет изнад камина или кухињског прибора истиче мјесто "огњишта" у кући.


опције локације

Размотримо детаљније како уредити лук у унутрашњости стана или куће. У серијској стамбеној изградњи, замјена дијела врата на овом архитектонском елементу даје јединственост просторијама.

Дизајнерска решења су веома разноврсна, дозвољен је сваки облик улазног отвора, који одговара стилском дизајну. Међутим, морате узети у обзир димензије просторије. Дакле, ако су стропови ниски, онда је лучни облик прекривања боље замијенити полукружним. Ширина просторије одређује величину лучне рупе - она ​​се може заснивати на малој конзоли уз зидове. Тада се зонирање може фиксирати различитим облицима обраде у поду и зидовима, или обрнуто, широка лучна конструкција можезамењен низом уских лукова који се ослањају на колоне које се налазе преко пута просторије.

Треба напоменути да лучни колонада није погодна за све просторије. То могу приуштити само власници великих дворана.У обичном једнособном стану боље је да се усредсредите на избор модерног стилског решења, али класика захтева и више простора. Лепо овде ће бити модерно. Егзотични облик одјељења на којем се налази интимни простор за спавање изгледа врло романтично. У студио собама можете направити неколико улаза и условно одвојити кухињу, дневни боравак, спаваћу собу.

Ако се у једној просторији користи неколико лучних конструкција, оне се обавезно морају дуплирати у пројекту. Често иу завршној обради пода дуж линија улазних група спајају се различити завршни материјали.

Одрицање од традиционалних врата у корист лучних отвора у малим становима штеди простор, повећава корисну површину, има естетску компоненту, помаже у исправљању недостатака планирања.
На пример, дуги ходник, украшен луковима, чини простор пространијим и јаснијим од функција. Они прибјегавају додјели првог сажетка улазне зоне, други - скупину јавних простора - ходник, дневни боравак, благоваоницу. Трећи лук ће раздвојити излазе у ходник спаваћих соба, дечији, ормар. Ако је потребно, назначите економске и помоћне просторије.

Најбоља опција је распоред лукова у ходнику, између трпезарије икухиња, дневни боравак и трпезарија. Али не само између просторија су конструисане засвођене конструкције, ови елементи изгледају спектакуларно пред топлим балконом или терасом, посебно ако се користи необичан облик обриса рупе.
Величине и облици

Постоји велика разноликост величина и облика лучних конструкција, које су одређене планским рјешењем и архитектонским карактеристикама куће. Приликом постављања овог елемента у панел или монолитне објекте, величина ће бити ограничена ширином и висином постојећих врата. Промена ових величина ће захтевати од архитекта да израчуна носивост новог дизајна у складу са безбедносним захтевима за рад зграде. Такође, мораће да изврши грађевинске радове на демонтажи уз ангажовање специјалне опреме, што ће довести до додатних трошкова.

Поузданост оперативних квалитета је предуслов за пројектовање утора. Оптерећење лежаја од преклапања прерасподјељује се на бочне дијелове простора: конзолу, ступове, зид.

Како би се осигурала поузданост широких отвора на цијелој ширини простора, користи се оквир од металног профила или масивног дрвета, који је посебно обрађен за савијање на потребним мјестима.


Такви отвори изгледају добро за функционално зонирање једне просторије. На примјер, у дневној соби, у комбинацији с кухињом, с једне стране лукови уграђују кухињске гарнитуре с потребном опремом, на располагању им је на располагањутрпезаријска група, а на другој страни свода налазе се софе, столић за каву, можда камин са фотељама.


Приликом израде унутрашњих прелаза, примените димензије близу стандардних отвора за врата - за једнокрилна или двокрилна врата.

Модерна технологија вам омогућава да опремите клизна или тенда са практично било којом структуром рупа, тако да ако је потребно, свака просторија или део може бити изолован. На примјер, одвојити привремено мјесто за спавање за госте у дворани уз помоћ трансформабилних или преклопних врата уграђених у луку.Висина сводне рупе такође варира у зависности од стила ентеријера и функционалности.

Класични облици су добри у пространим собама са високим строповима, за стандардне станове боље је одабрати модифициране типове отвора.

Општи дизајн просторије ће вам рећи који облик лука треба дати предност. За класичне интеријере или стилове Провансе и Медитерана, полукружне структуре - такозвани флорентински лукови. Полукружни елемент визуално повећава висину просторије, додаје "ваздух". Модерни минималистички простори у третману доносе осећај лакоће и уклапају се у сваки ентеријер.
У случају недовољне висине рупе, користи се сегментни облик конструкције где је полупречник лука већи од половине ширине врата. Понекад може бити луксамо благо заобљена, али у оваквој простора ће бити визуелно веће и лакше.У кухињи одвајање зоне и столовој или сличну употребу често широк трехтсентровие или псевдотрехтсентровие дизајн. То значајно издужени и благо заобљен (у другом случају само углови) сет. Овај облик је у близини једног квадратног или правоугаоног портала, који испуњава строге линије ултра енергичне и брзе трендове у дизајну.и Марокански стил испуњава параболична дизајн типа - полукруг, извукао ближе плафону.Унутар испуњени у дизајну Арт Децо, Сецесија добро решење би елипсе дизајн.В нестандарт када је то неопходно да се сачува стабилност грађевинског подручја помоћу прозор праг или ограде постављен луковима у облику непотпуне круга са заобљеном врху, не само, него и дно или у облику кључаоницу.Сецесија архитектура довела до стана глатке линије лучни отвори цветни фокус као латице цвећа или закривљеном стабла, где је апсолутно без углова.


Децор и декорација

Сваки облик и намену лучни отвори може да пронађе одговарајући Завршни материјал. Основ за дизајн сводови у грађевинских пројеката великих размера суграђевинске арматуре, направљене према облику лета. За апартмане и приватне куће обезбеђене су лагане конструкције од металног профила или дрвета.

Традиционални материјал за израду лукова - сухозид на металном оквиру оквира. Из листа можете изрезати било који облик савијања лука према пројекту.Ово је материјал отпоран на температуру и влажност.

Не мења своје карактеристике под дејством ултраљубичастих зрака, довољно је јака да се користи као основа за декор са каменом, плочицом, дрветом. Минимализам у обради омогућава једноставну гипсану конструкцију од сухозида и паста са тапетама, као иу целој другој просторији. У распону самог лука, користи се украшавање штукатурним декорацијама.

Вин-вин опција - бојење у боји плафона који визуелно раздваја простор.
Резови лукова могу бити обрађени дрветом и украшени резбаријама. Али морате запамтити да обруб стабла даје тежину унутрашњости. Лоше комбинује неколико врста дрвећа у једној просторији. Уоквиривање дрвета захтева уградњу унутрашњих и улазних врата са унутрашњом завршном обрадом од истог дрвета или фурнира, а намештај у суседним луковима просторија је израђен од исте врсте дрвета.Замјена буџета природним дрвеним или фурнираним луковима направљена је од полимерних материјала различите структуре, за различите врсте дрвета, камена, опеке. ЛепоДодатак демократској цени је лакоћа бриге и практичност такве обраде.

Шасија са иверицом и плоча од дрва може бити украшена многим декоративним материјалима, они су јефтини, имају добре перформансе.


У грађевинарству су елементи лукова различитих модификација направљени од гипса. Гипс се сипа у облике који су потребни архитектонским пројектом, изведени у облику модула и декоративних облога различитих декорација. Често је дио лучног пролаза, украшен орнаментом. Такође, у датом стилском решењу бацају се колоне са капителима. Ови делови су монтирани или једноставно залијепљени на потпорне зидове и плафон, спојеви су омалтерисани и након тога је цијела конструкција уређена у унутрашњим бојама. Од гипса, можете бацити гломазне фигуре да украсите лучни отвор. Погодније је гломазне завршне елементе изрезати од пене, залијепити у потребним мјестима, направити декор у складу с другим дијеловима рупе. Полифоам значајно поједностављује дизајн.
Често зид или мозаик украшавају зид простора како би савили угао свода.

Упркос чињеници да је још увек улазна рупа, да би се избегло трљање, ивице су омалтерисане пластичним углом. Ово посебно важи за породице са дјецом.


Лучни отвор може бити потпуно израђен од метала, са декоративним елементима од стакла са витражем или другим орнаментима. Бочни регали и стропни лук опремљени су освјетљењем, што даје додатни умјетнички израз.овај архитектонски елемент. Примена материјала за обраду је ограничена само маштом власника куће: дрво, метал, штукатура, природни камен, цртеж, стакло.
Како се носити са својим рукама?

Сватко упознат с основама градње може градити и аранжирати лук властитим рукама. Произвођачи нуде лаку за употребу пластичну имитацију цигле и камена, што није тешко поставити у такве рупе.


Бочни регали врло лијепо се могу уоквирити окнима. Ако иста тканина израђује предмете тапецираног намјештаја, то ће вам помоћи да оплемените унутрашњост.

Ако желите да освежите ентеријер, довољно је променити постељину намештаја и завеса на друге.

Исти ламбрекини са четкама омогућиће вам да поставите отворене отворе у низу.


десигн идеас

Покрените лук у облику полукружне полице са полицама - занимљива дизајнерска идеја. Ако се не бојите преоптеретити унутрашњост, будите сигурни да сте узели у обзир такав "чип".

Понекад просторија може бити неправилна. Морамо да потражимо опције како да га лепо победимо, да сакријемо недостатке и истакнемо достојанство. Ова опција са луком у кухињи - само из овог реда.


Лукови са витрајима дају ентеријеру оријентални укус, пролазе више светлости, изгледају лако и грациозно.


О томе како властитим рукама направити лук сухозида, погледајте сљедећевидео