Брига о стакленику: 6 важних тренутака

Да би стакленик имао примитиван изглед и изгледао уредно, треба га редовно чистити и опрати, а стакленици су незамјењива ствар за сваког узгајивача, као и за индустријску производњу усјева. Брига о стакленицима је веома важна, јер будућа берба и трајност рада стакленика зависе од квалитетног одржавања структуре.

Како се бринути о стакленику у јесенском периоду

Љети, када зрење бербе, стакленик не захтијева посебну бригу. Повремено можете залити зидове из црева, испирати прашину. Такође је препоручљиво да се вентилише. Главни рад на одржавању дизајна пада у јесен.

У јесен, љето становници сакупљају усеве из градова, укључујући и стакленике. За зиму, стакленика треба очистити и потпуно затворити прије сљедеће сезоне слетања.

У јесен, остаци усјева треба да се уклоне у стакленику

Правилна брига о стакленику у јесен обухвата:

 1. Чишћење биљака након жетве. Све вриштине, лишће, коров треба уклонити из тла. Уклоните сва средства за ђубрење и обраду тла.
 2. Обрада земљишта. Тло у стакленику се третира посебним бактерицидним препаратима или залијепи хладном кипућом водом. Препоручљиво је уклонити слој старог тла на 5-7 цм, замијенивши га новим.
 3. Гнојива за тло. Квалитет тла испод стакленика може се побољшати ако се за зиму засије сидерат - грашак, репица, сенф. У земљиште можете додати хумус и различита минерална ђубрива.
 4. Дезинфекција. Покривена газирана стакленикаОперите детерџентом за посуђе. Ово је профилактичка метода против пролиферације штетних гљивичних микроорганизама и продужава животни век дизајна. Веома је важно очистити све спојеве и пукотине, за то можете користити меку крпу и пиштољ за прскање. Као дезинфекционо средство морате изабрати само оне који су дозвољени за поликарбонатне премазе.
 5. Очување. Након свих радова чишћења потребно је проветрити и осушити просторију, затим провјерити све браве и засуне.

Као дезинфекција користе се шаховнице, које при сагоревању производе сумпор диоксид. Да бисте се ријешили мириса, стакленик би требао бити отворен неколико дана.

Међу средствима за дезинфекцију може се издвојити народна метода, која подразумијева употребу јухе из грана бора.

? Кашике игала сипајте кипућом водом, оставите да стоји 30-40 минута, након чега је можете користити као дезинфекцијско средство.

Овај метод дезинфекције може се користити у прољеће и љето као третман зидова и кровова стакленика.

Брига о стакленицима у зимском периоду: основна правила службе

Ако се стакленик налази на парцели изван града и зими нема никога, поликарбонатна конструкција се може уклонити и сакрити у шупу. Ово је могуће само ако се стакленик може уклонити.

Стационарни пластеници из поликарбоната могу се померати, могу се потпуно демонтирати.

Пре пражњења усева у стакленику, треба га дезинфицирати

У њима није потребна посебна бригазимског периода, али треба обратити пажњу на нека правила службе.

Важне нијансе:

 1. Пратите температурни режим унутар стакленика. Прије мраза, а још боље љети, инсталирајте гријаће елементе. За становнике приватног сектора у граду можете користити гријање на струју, а изван града можете ставити грубо дрво. Зими је могуће регулисати грејање само у зависности од температуре на улици.
 2. Прати раст биљака под пластеницима. Повремено залијте биљке и провјетравајте стакленик.
 3. Очистите кров од кише помоћу специјалних четки које не оштећују поликарбонат.

Иконе и снег од смрзавања ни на који начин не могу бити изгребани са површине стаклене баште - то може оштетити премаз. Да бисте лагано уклонили лед, зид стакленика можете одрезати топлом водом која топи лед, тако чврста.

Правилна заштита тла у стакленику током године

Земљиште у стакленику захтева посебну пажњу. Квалитет земљишта зависи од читаве будуће бербе, па се мора пажљиво пратити његовом обрадом. За стакленике се препоручује издвајање посебног сета алата за обраду земљишта, као и могућност кориштења обуће и рукавица за рад у стакленику.

Ако није могуће поставити сет алата и одвојених ципела, онда морате пажљиво очистити земљу тако да "улично" тло не падне у стакленик.

Веома често у земљишту постоје штетни микроорганизми који могу уништити читаву културу. Затодезинфекција земљишта - веома важна фаза у њези тла. Пуна дезинфекција стаклене баште и земљишта у њој треба да се врши једном годишње. То је могуће урадити у јесен прије очувања стакленика, а на прољеће - прије слијетања у тло нове културе.

Търговиата в зеленото пред засадаване на садни цели треба да се дигестира

.

Методе деконтаминације:

 1. Потпуна или дјелимична замјена тла у стакленику. Удаљено земљиште може се сакупити у засебној просторији, оплодити и дезинфицирати, а након 4 године опет ће бити погодно за узгој усјева.
 2. Замрзавање тла. Хладноћа убија око 60% штетних бактерија. Да бисте дезинфицирали зими, морате положити слој снијега на 25-35 цм и отворити отворе и врата.
 3. Врућа обрада. У прољеће, када је снијег пао, сипајте мјехуриће кипуће воде на тло. Када се земља осуши, можете га посадити.
 4. Хемијска обрада. Најефикаснији метод који се користи у екстремним случајевима. Третман тла избјељивањем вапна или формалина убија све болне микробе, често и корисну микрофлору.

Поред дезинфекције земљишта, такође је важно да се додају ђубрива на земљиште и влаже. Уз правилну бригу о земљишту, стакленик из поликарбоната може трајати дуго.

Како се бринути о стакленику из поликарбоната: шта не треба урадити

Шарке од поликарбоната су веома издржљиве и једноставне за употребу. Они нису тако крхки као стакло, и зато је лако бринути се за њих. Постоје ствари које треба да запамтите - ове акције могу довести до квара илидеформација структуре.

Не се препоручује:

 1. Зими чист снег са оштрим или оштрим алатима - огреботине смањују пропусност материјала и крше заштиту од сунца;
 2. инсталирати стакленик у близини зграда или ограде;
 3. Користити абразивна средства за чишћење која могу оштетити поликарбонат;
 4. Оперите и очистите стакленик када се загреје од сунца;
 5. Избегавање механичких оптерећења на зидовима и крову конструкције, од удара и притиска стакленика може се деформисати;
 6. Немојте чистити стаклену башту моторним четкама и металним подлошкама.

Прање стакленика из поликарбоната је могуће уз помоћ кућних хемикалија

Исперите зидове стаклене баште боље него раствор обичног кућног сапуна, исперите водом из црева или кашике. Препоручује се да се стакленике перу споља и изнутра.

Резани сапун на обичном гратеру, растопити у 12 литара топле воде, можете оставити преко ноћи. Добро промешајте пре употребе да бисте избегли опсаду.

Успон или загађење треба добро натопити водом, а тек онда опрати крпом. Приликом прања стакленика од поликарбоната користите мекане крпе које можете ставити на крпу да бисте очистили стакленик одозго .

Како се бринути о стакленику поликарбоната (видео)

Одржавање стакленика од поликарбоната заузима мање материјалне трошкове од стаклених конструкција. Добра изградња стакленика и правилна брига о изградњи и земљишту ће осигурати дугу експлоатацију.