Бетон за колосеке: производња и технологија слагања

Власници приградских подручја покушавају да уреде територију тако да буде удобна и лијепа. Све чешће кревети дају мјесто травњацима, цвјетним гредицама и вртним стазама. Клесани бетон се чешће користи од других материјала за поплочавање територија. Да би покривеност трајала годинама, морате знати технику обављања посла.

Врсте и карактеристике

У суштини, ово је камена шипка која има посебну снагу, која је почела да се користи за асфалтирање путева и тротоара пре много година. Данас је овај грађевински материјал тражен уличицама, приступним платформама, пјешачким стазама и степеницама. Плочица игра посебну улогу у дизајну пејзажа. Пут од тротоара увек привлачи пажњу.

Претходно су за рад користили гранит, базалт и друге чврсте стијене. Припрема је подељена на фрагменте и сложена. Површина нагибног коловоза била је неравна, али је временом природно полирана. После неког времена, људи су почели да користе резани камен. Било је лакше рећи, јер је материјал имао строге геометријске облике. Вртни трагови изгледају скупо ако су подигнути из глоданог пиљеног материјала.

У 19. веку почела је производња камена за поплочавање на бази шкриљца. У процесу израде, обликоване су шипке одређене величине, које су затим послане у пећ за печење. Таква технологија је много лакша од сечења и раздвајања камена. Слагање клинкер плочице је популарно сада, јер јестеразликује издржљивост и трајност.


Бетонске плочице за поплочавање су одлична замена за природне материјале.

Различите врсте калдрме стављају се у ћорсокак било које летње резиденције. Изаберите материјал који ће трајати више од једне деценије. Постоји неколико савета:

 • преферирају плочице од природног камена. Гранитни и клинкерни премази су проверени стотинама година. Од гранитних премаза је боље узети полпопиленну, а рубник се треба поставити из материјала за пилоте. Према технолошким захтјевима клинкер камен за поплочавање поставља се на бетонски темељ;
 • од вештачких материјала боље је дати предност вибропресираним плочицама. Отпоран је на додир, са прецизним геометријским димензијама и обојен у пастелним бојама;
 • када радите са коловозом који се прави, направите једноставне облике. Почетницима је тешко да дају различите обрасце, таласе и рунде. Добро положена плочица и даље изгледа добро.

Материјал не сме имати чипс или пукотине. Ако ударите један камен о други, онда ће звук звонити, а не глув. Потребно је купити 10% више од плаћања. Дебљина зависи од тога који терет ће ићи на плочнику. Ходајте, купите плочицу 60 мм, паркинг за аутомобиле је 100 мм. Пратећи материјал у облику ивичњака, лугова и декоративних елемената стиче се у једном дану. Након тога треба да сазнате како да исправно ставите материјал.

Како направити плочник својим рукама

Материјал направљен властитим рукама коштаће много мањекупили плоче. За рад ће бити потребан цемент, песак, вода, пигмент и посебан облик. За почетак, направите рјешење. Требаће вам један део цемента и 3 - песак. Мешају се, постепено сипају воду. Раствор конзистенције личи на павлаку. Свјеже припремљеној мјешавини додајте пигмент, али за осликавање колника је дозвољено након сушења.

Постоји много слика и узорака на интернету за плиму. Раствор се полаже у облику половине, затим се поставља решетка за ојачање, а затим се испуни облик до ивица. Припрема траје неколико дана. Ако спустите облик у врућу воду, његови зидови се шире, а цигле се лако могу распакирати. За јачину материјала који се чува на отвореном месецу. Производња плочица траје дуго. Осушени каменчићи се чувају на сувом и топлом месту, под целофаном.

Како самостално ставити плочник

Постоје различити начини полагања камења за поплочавање. Током читаве ере поплочавања акумулирало се много шема, од којих су се многе савршено уклапале у естетику врта. Занемаривање технологије прорачуна ће довести до тога да ће стазе у земљи изгледати јефтино и неуредно. Потребно је водити рачуна о подлози, тако да плочник има уредну и равну површину. Помоћу плочица различитих боја, облици могу да створе оригиналне геометријске украсе. Испод су фотографије главних схема постављања:

 • Спужвасти завој данас је популаран пејзажни пројекат. Погодан је за велике и мале површине. На посаоКористе се правоугаони блокови који се слажу један уз други са променљивим обликом и величином. Једноставан начин да схватите како ставити камен за поплочавање;
 • Спремиште за паркет је погодно за вртове и терасе. Метода укључује много шема поплочавања. Могуће је измјењивати број уздужних и попречних опека;
 • "Божићно дрвце" је посебно издржљиво, јер се налази под углом од 45? плочица формира јак завој. Поплочавање тротоара по таквој шеми је погодно за улазак у гаражу;
 • мешано слагање омогућава визуелну дистрибуцију простора, заштиту од главног пута стазе, издвајање простора за транспорт, разграничење радног простора и простора за рекреацију.

Шеме доступне на Вебу су једноставне. Недавно калкулатор "Стари град" добија на популарности. Пјесме ће изгледати уредно и оригинално, чак и ако се не придржавате точних правила. Допуштено је подучавање плочица различитих нијанси. Да тротоар и стазе нису изгледали као шарени тепих, слиједите правила:

 • неопходно је унапријед исцртати распоред и нацртати плочицу како би се процијенио визуални ефект;
 • није неопходно придржавати се стриктне расподјеле боја на цијелом подручју. Доминантна нијанса треба да заузме 30% укупне територије. Пожељно је одабрати пијесак и сиве боје;
 • рубници би требали бити главни тон. Слика асфалтирања не може претпоставити присуство коврџа. У овом случају, ивица локације је уоквирена плочицом исте величине и облика. Квадратни камен најбоље одговара.

ВПостоји много слика "Старог града" на интернету, са којима можете одлучити о будућем плану стаза.

Припремни рад

Након што одаберете слику полагања павиљона, можете припремити мјесто. За рад без кашњења потребно је унапријед припремити алат за изградњу:

 • вибро плоча за узимање шљунка и песка. Ако га не користите, квалитет рада ће бити знатно лошији;
 • брусилице и дискови, даске за сечење и ивичњаци;
 • ниво обележавања контроле у ​​различитим фазама рада;
 • колица за грађевинске материјале ће олакшати уградњу колника;
 • равнање, алат из материјала подлоге извлачи дробљени камен и песак;
 • Роулетте и конструкциона кабла помажу у мерењу и димензионирању коловоза;
 • лопату и грабље за плутање рова и изравнавање пјешчаног јастука;
 • чекић са гуменом подлошком за постављање плочица.

У кућанству увијек постоји нешто корисно за вртларство. Пре полагања, потребно је направити темељ испод плочника. Рад започиње планирањем на територији локације. Припремите мале дрвене клинове. Убијају се у основним тачкама. Ширина рова за трагове треба да буде већа од 10 цм, што ће олакшати уградњу ивичњака. Из плана, ознака се преноси на подручје помоћу рулета. Потребно је да означите почетак и крај нумера. Између кругова повуците кабл.

Гнојиви слој земље се уклања, дно јарка се чисти од корена. Потребна су подручја са високим нивоом подземних водамонтажа дренажних цеви. Ова метода ће ослободити темељ од влажења.

Полагање на пешчаној основи

Ако је земљиште на градилишту густо, боље је ставити плочник на пијесак. Дно рова прекривено је геотекстилом ради непропусности. Онда постоји падајући изборник. Количина дробљеног камена потребног за слагање је лако израчунати према тежини. Јастук од пијеска дебљине 15 цм треба бити мало испод косине. Слој је увучен у тањир три пута за редом. Како ставити камен за поплочавање? У првој фази, потребно је продубити рубник. Уграђује се на јастук од дробљеног камена и цемента. За контролу преднапонске чипке.

Полагање коловоза на песку врши се за један дан. Овај пут ће бити довољно да се смеша испод границе добро осуши. Основа рада је овлажена. Плочице се могу подучавати и из центра и из једне од ивица. Шипка се постави на одговарајуће место и исталожи гуменим чекићем. Распоред тротоара у сваком реду се провјерава помоћу нивоа. Након рада, површина се брише да би се уклонили остаци смеше. Дрвени блок се пуни плочом од вибро плоче, а онда ће се сва камења коначно попети на своја места. Шавови се пуне песком и испуштају их водом. Ковани простор ће бити спреман за експлоатацију за недељу дана. Ова врста посла није скупа, у поређењу са колико кошта грађевинска бригада.

Полагање камена за поплочавање захтева употребу песка реке или малтера. Први метод захтева много отпада и мање је компактан.

Полагање на бетонски темељ

БКвалитет темеља је равномеран слој бетона. Полагање бетонских плоча погодно је за паркирање, јер се одликује високом издржљивошћу. Одводњавање у овој методи игра важну улогу: вода не може ући у тло. Потребно је направити ливневки и влагоприемнике, као и знати како се плоче постављају под одређеним кутом.

У првом реду је постављена плоча. Затим, по цијелој територији, положите резнице азбестних цијеви за одводњавање. Након тога се припрема обични бетон који укључује цемент од ознаке 200. Ако је површина велика, сваких неколико метара потребно је направити температурни шав. То ће спречити пуцање зимског полагања.

Неколико дана касније можете почети поплочавање темеља плочником. Плочица се ставља на посебну смјесу, која се иначе назива подвезица. Након сушења држи плоче на својим мјестима. Да би се плочник правилно положио, потребно је контролисати хоризонтални распоред нивоа зграде. Препреке у облику цијеви и дренажних рупа круже цијелим плочама. За коначну уградњу стаза и паркирних мјеста, потребно је уредити плочник. Површина је проливена водом из црева тако да се Гартсовка смрзнула. Затим пажљиво попуните шавове масом сувог песка. Након 3 дана стаза је спремна.

Ове камене плоче се активно користе у летњиковцима. У слободно вријеме можете створити удобне стазе без привлачења помагача. Видео показује да је такав рад моћан за многе.

како пазити

Животни векплочица у великој мери зависи од квалитета чишћења. Треба да разумете каква је то барикада. Ово је порозни материјал који савршено упија влагу.


Пре прве зиме, целу површину коловоза треба третирати водоодбојним уређајем који ће дуги низ година заштитити површину.

Зими се снег уклања са поклопца дрвеном лопатом. Из леда се чува меки реагенс. Нега лети се своди на сакупљање отпада и коров. Машински резервоари могу пасти на плочице које постављају паркинг простор. То је скроб, сода или силика гел са њом. Намакати и сапун уклонити сапунастом водом. Да бисте добили ослободити од рђе користити посебан раствор са солном киселином за коловоз. С времена на време се шавовима додаје свежи песак.

закључак

Лако је поставити плочник, јер ће и даље уштедјети много новца. Потребно је придржавати се правилног поступка и технологије полагања. Ако прескочите позорницу или је изведете лоше, то ће скратити живот шавова. Посебну пажњу треба обратити на квалитет плочица, које не треба штедјети на материјалима. Поплочавање тротоара је компликован, мукотрпан али узбудљив креативни процес.