Котлови на чврста горива на пелетима: принцип рада и предности

Систем аутономног грејања игра посебну улогу за приватни сектор, куће сеоских кућа. За категорију грађана који користе гасне котлове, не појављују се посебна питања. Теже је бавити се категоријом људи који морају користити опрему за гријање на чврсто гориво за гријање у домаћинству. За котлове на чврсто гориво традиционално се користи гориво или угаљ. Међутим, последњих година, врста органског горива као што су пелете добија на популарности. Котлови на чврста горива на данашњим пелетима су снажни, економични и једноставни за гријање.

Због својих перформанси, таква врста грејне опреме је у позицији да створи праву конкуренцију за грејање на гас. За централне и северне регионе земље, богате шумским ресурсима, производња пелета је једна од ставки прихода за предузећа за обраду дрвета. Стога, ако имате реалну прилику да добијете стални приступ овом типу чврстог горива, кладите се на пелетиране котлове. Нећете успети!

Мало информација о пелетима. Шта је ово?

Грануле су грануле цилиндричног облика димензија 5-7 цм, израђене од дрвног отпада. Пречник ових гранула је нешто више од 6-8 мм. На величину гранула утиче квалитет сировине и начин производње.

Под притиском се дрво компримира, због чега се постиже велика густина материје. Грануле, за разлику од дрвета, утапају се у води. У процесу производњепотребан садржај влаге је досегнут, не више од 10%. Такви ригидни параметри готовог производа су резултат жеље за постизањем максималних резултата у процесу сагоревања. Котлови дугог сагоревања, јединице пиролизног типа са великом жељом користе пелете као главни тип горива.

Важно! При одабиру котла за гријање сами процијените извор добављача из којег ћете добити гориво. Пелети различитих произвођача разликују се не само по величини, већ и по саставу сировина. Иначе, котао ће радити нестабилно, дајући сваки пут различите технолошке параметре.

У фабрикама намештаја и дрвопрерађивачким предузећима, такав отпад се јавља свакодневно иу великим количинама. У иностранству, то је одавно пронађена примена, коришћењем дрвног отпада као горивне сировине. Типично, за производњу овог горива користе се углавном отпаци из производње врста меког дрвета. Цена таквих производа није висока. Сировина за производњу је увијек у довољној количини.

Мање раширена је употреба отпада за производњу намјештаја, гдје се чешће користе скупе дрвне сорте. Такве куглице су боље и дуже за сагоревање. Једини минус, који је очигледан у овом случају, је висока цијена таквог горива.

Данас је за производњу куглица горива активно праћен отпад из главних производа пољопривреде и прехрамбене индустрије. Шунка од сунцокретових сјеменки, остаци валакукуруз је велика сировина за сагоревање.

Главна предност пелета је високо сагоревање у пећи котловске опреме. Ова врста горива има велику калоричну вредност, која је у поређењу са сагоревањем угља. Ако је могуће користити трајне пелете, зашто их не користити. Зашто одабрати агрегат за пелет или котао на чврсто гориво у класичном дизајну, изаберите прву опцију.

Напомена: према мишљењу стручњака за топлотну технику, котао на пелет је економичнији. Ефикасност таквог агрегата је 1,5-2 пута већа од било које друге котловске опреме на крутим горивима.

Принцип рада котла на пелет

Оно што разликује уређај за грејање, који ради на пелетима и које су његове главне карактеристике дизајна, детаљније ћемо разумети.

На први поглед, ова врста опреме може изгледати једноставна и непретенциозна у раду. Међутим, чини се да је ово само. Модерни котао на чврста горива на пелетима - то је високотехнолошки производ, опремљен са свом пратећом опремом, уређајима и механизмима. Треба одмах напоменути да је капацитет спремника горива кључни фактор за даљње оцјењивање система гријања. Што је већи резервоар, уређај за грејање дуже ће радити без учешћа особе.

Цјелокупни рад котла на пелетима може се подијелити на сљедеће кораке:

  • прва фаза, снабдевање горивом;
  • друга фаза, процес сагоревања;
  • процес преноса топлоте.

Сам котао ради на следећи начин. Гориво које се налази у резервоару се аутоматски убацује у комору за сагоревање, због преноса вијака, односно у деловима. Како се сагоревање у пећи стално снабдева новим гранулама, због чега се процес сагоревања стално одржава. Учесници у пећи потпуно сагоревају пелете, минимизирајући формирање пепела и чађе.

У будућности, изградња котловске опреме овог типа разликује се од традиционалних идеја о принципу јединица на чврсто гориво. Процес сагоревања углавном није у самој комори за сагоревање, већ у горионику, који има одређени облик и дизајн. Чим горионик престане да прима гориво, процес сагоревања се аутоматски зауставља. То јест, ако претходно израчунате количину горива потребну за загревање просторије, можете постићи практично потпуну аутономију читавог процеса.

Напомена: горионици у котловима на пелет су два типа: реторни (запремински запаљиви) и бакље.

Горионици у котлу на пелете на чврсто гориво су главни погонски механизам. Служи под високим притиском, због рада суперпуњача и присуства млазница, ваздух доприноси високом интензитету сагоревања горива. Током рада котла температура гријања досеже 4500С.

Реторнаиа горионик - уређај у облику здјеле, који има бочне рупе (млазнице) са страна. Кроз ове отворе долази ваздух, који зависи од интензитета сагоревања. У зависности од дизајна јединице, пелете у посуди долазе одозго или се истискујузбог рада вијака одоздо. У овом случају долази до запаљивања. Током цијелог процеса, узимајући у обзир квалитету пламеника, надзире се контролер, посебан уређај који биљежи проток горива у пламеник.

Горионици горионика раде другачије. Овде, пелете стижу на посебну платформу, где се отпухују ваздухом, што резултира снажним и стабилним бакљама. Пламен је у овом случају усмерен у хоризонталну раван. Запремина ваздуха коју вентилатор напаја довољна је за потпуно сагоревање пелета за гориво. И први и други тип пламеника су добро прилагођени задатку гријања котловског бојлера.

Процеси који се јављају у аутоматском режиму. Главне предности котлова на пелет

Успоређујући јединице чврстог горива које раде на пелетима са обичним котловима, посебна пажња се посвећује присуству аутоматизованих процеса, што не само да побољшава ефикасност котловске опреме. Котлови на пелет се могу сматрати готово аутономним уређајима за гријање. Фабрички модели имају следеће предности:

  • прецизно израчуната доза горива за напајање у пећ котла;
  • аутоматски циклус паљења и печења;
  • техничка могућност подешавања интензитета сагоревања;
  • технолошка контрола степена загревања измењивача топлоте;
  • контрола притиска унутар котловске опреме;
  • аутоматизована контрола стања потиска.

Сви ови процеси испуњавају захтеве који се примењују на готово све грејне уређаје који се користе за кућне системе грејања. Најновије фабричке производе одликује не само висока продуктивност и ефикасност (92%), већ и висок ниво сигурности. Можете дуго набројати предности ове технике. Једини минус свега тога је висока цијена опреме, у успоредби с класичним котловима.

Котао на чврсто гориво са гориоником на пелете може се направити властитим рукама, додајући мало напора, модернизирајући постојећи кућни уређај за гријање. Прерада котлова на чврсто гориво за пелете не траје много времена. Довољно је направити измјене у комори за сагоријевање јединице и купити посебан пламеник. Поновна опрема ће потрајати неко вријеме, коштат ће одређену количину, али на крају можете рачунати на добре перформансе уређаја за гријање у новој улози.

закључак

Као резултат тога, након процјене свих предности и техничких могућности котловске опреме која ради на пелетима, могуће је донијети коначан закључак. Ова техника је данас релевантна и може успјешно конкурирати агрегатима за плин. За становнике округа у којима не постоји централизовани систем снабдијевања гасом, котлови на пелет могу ријешити све кућанске потребе становника куће. Висока снага, високе перформансе и, најважније, способност рада без људске интервенције, чине такву опрему веома популарном.

Имајући при руци израчун потрошње горива може се постићи дугорочним радомгрејање без вашег учешћа. За гријање стамбеног простора од 100 квадратних метара. метара (на висини плафона од 2,8-3 м) довољно 100 кВ топлотне енергије која одговара сагоревању од 25-30 кг. пеллетс Према томе, мјесец дана треба нешто мање од једне тоне тог горива. Наравно, по цијени таквог горива је 5-7 пута скупље од природног плина, међутим, у његовом одсуству, пелети су најбоља алтернатива угљену и обичном дрву за огрјев. Какав котао изабрати за инсталацију у властитом дому, одлучите се за вас.

Ако желите да имате код куће чистоћу, топлину и удобност. Осим тога, желите имати више слободног времена, котлови на чврсто гориво, који раде на горивним куглицама, ће бити велико откриће. Не морате да постанете ловац, не морате да трчите ноћу и гледате да се котао више не гаси. Са таквом опремом ваша сеоска кућа или кућица ће постати много удобније и удобније.