Отпадни котлови: предности и употреба

Раст отпада у производњи доводи до потребе да се нађе њихова употреба. Рециклирање смећа и стварање квалитетних рециклираних материјала од данас су релевантни. Отпад из хране за домаћинство се правилно користи као ђубриво. Отпад отпадног метала омогућава им да се реинвестирају у производњу, чиме се штеде не само властити ресурси, већ и природни ресурси.Дрвни отпад је такође нашао своју примену - може послужити као одлично гориво за котлове на чврсто гориво.

Шта је ово?

Резултат механичке обраде дрвета је појава велике количине отпада - пиљевине, бакалара, чипса, ситних комада који нису погодни за њихову употребу у производњи. Истовремено, дрвни отпад је извор велике количине енергије. Котлови на чврсто гориво који раде на таквом отпаду не само да могу пронаћи велику количину отпада, већ и користити енергију за загријавање воде и гријање.

Котао на чврсто гориво може се користити за гријање у приватној кући гдје често није могуће гријање просторија на другачији начин, или у подузећу гдје се организирају специјални котлови за отпад.Котлови који раде на дрвеном отпаду, релевантни за производњу, нису специјализирани за обраду дрвета.Од пиљевине, струготине, чипса и других, наизглед непотребних остатака прераде, стварају се специјални брикети или пелети. Резултирајуће гориво се шаље директно на одредиште - за гријањепредузећа

котловски уређај

Котлови за гријање на бази дрвета имају исти принцип рада као и котлови за угаљ или дрво - другим ријечима, распоређени су у складу са стандардном схемом. Гориво се поставља у комору за сагоревање опремљену измењивачем топлоте. У процесу сагоревања отпада настаје енергија, која се шаље на гријање. Постоје сложенији котлови дугог сагоревања, који се разликују од прва два фотоапарата. У првој комори, наелектрисано гориво изгори, ау другом се појављују неотровни гасови, који се такође загревају, што доводи до ослобађања енергије.

Котао на чврсто гориво у отпаду има још једну предност - његов дизајн вам омогућава да напустите употребу електричне енергије (за предузеће - велике уштеде), једина ствар која се може укључити у цео систем грејања - је електрична пумпа. Поред тога, различити модели могу бити допуњени свим врстама уређаја и уређаја: разним сензорима, вентилаторима и другим посебним уређајима.

апликација

Због високе ефикасности котлова и прилично једноставног уређаја, њихов опсег је широк:

  1. Производња. Котлови за гријање се користе не само у дрвопрерађивачким подузећима, већ иу другим индустријским постројењима. У зависности од површине просторије, бира се бојлер одговарајућег капацитета.
  2. Стамбене зграде. Горе поменуто је да се котлови на чврсто гориво могу користити за гријање стамбених просторија. Ово се посебно односисеоске куће у којима људи стално живе. Будући да су модерни котлови опремљени аутоматизираним системом рада, они не захтијевају сталну контролу и контролу температуре. Једини недостатак таквих котлова је потреба за електричном енергијом, али ефекат оправдава ове трошкове.
  3. Котлови на чврсто гориво се активно користе за гријање пољопривредних објеката. У овом случају, њихова главна предност је профитабилност и сигурност. Осим тога, они раде на природним горивима - тј. Отпадном дрвету, и стога не загађују околину.

предности

Котлови на чврста горива углавном имају користи од других система грејања, а њихове предности:

  • Прво, постоји гориво за такве котлове. На већини дрвопрерађивачких предузећа постоји засебна технологија прераде отпада, док се дио производа продаје. Истовремено, компанија има могућност да напусти непотребне трошкове горива.
  • Друго, профитабилност. Гориво од дрвног отпада је један од најјефтинијих.
  • Треће, поузданост. Слични аутономни котлови, који раде на гориву из отпада, са компетентним радом могу трајати неколико деценија. Стога ће се њихов трошак у кратком временском периоду значајно исплатити.
  • Четврто, свестраност и једноставност конструкције. Уређај котла, који ради на чврсто гориво, је једноставан, тако да се техничка питања о раду и поправци решавају брзо. Наравно, сложенији модели захтевају и сложенији приступ, али уУопштено говорећи, многи други системи грејања су мањи од котлова на чврсто гориво у једноставности.
  • Пето, аутономија. Ово је вероватно једна од најважнијих предности котлова. Класични модели могу да функционишу независно од било каквих спољашњих услова, као што је присуство електричне енергије. Врло често, у предузећима или у стамбеним секторима гдје је главни извор гријања везан за електричну енергију, котлови на чврсто гориво још увијек су резервирани.
  • Шести, еколошки рад. Изгарање дрвног отпада - блокова пиљевине или струготине, као и бакалара, не постаје извор загађења животне средине. Атмосфера не добија отровне и опасне материје - производи сагоријевања ове врсте отпада су само угљик и његова једињења и вода.
  • Седмо, штедња. Она узима у обзир и економију сопствених средстава компаније или власника стамбене зграде, а са становишта екологије - очување дрвних ресурса и могућност смањења количине отпада.

Говорећи о предностима котлова на чврсто гориво, не можемо не споменути минусе. Дакле, главни је низак у поређењу са неким моћнијим системима ефикасности. Али треба имати резерву: практично сви модерни и побољшани модели, чији се рад заснива на дугорочном сагоревању, постижу ефикасност од 93%. Још један недостатак који се односи на старије моделе је недостатак аутоматизације. Рад котлова треба периодично пратити, пратити рад у свим фазама.

Али и даље су предности котлова на чврсто гориво на отпадупревазилазе недостатке посла, тако да се и даље активно користе.

Котао на чврсто дрво, који ради на дрвном отпаду, један је од најучинковитијих и најквалитетнијих метода загријавања који се може успјешно примијенити како у преради дрва, тако иу снабдијевању топлотне енергије стамбеним секторима. Његова аутономија, разноврсност и еколошка прихватљивост омогућују нам да не бринемо о самом процесу и његовим посљедицама. И што је најважније, коришћење котлова на чврсто гориво омогућава смањење отпада произведеног у дрвопрерађивачком предузећу и смањење потрошње ресурса, што у условима модерне производње има или не кључну улогу.