Како изоловати жице по свим правилима

Како и шта је боље изоловати жице?

Како изоловати жице тако да контактна веза траје што је дуже могуће, а отпорност изолације на овом мјесту је еквивалентна "изворној" изолацији кабла или жице?

Ово је посебно важно, с обзиром на чињеницу да се више од 90% свих оштећења кабловских и жичаних производа, као и електричне опреме уопште, одвија у тачки контакта. Зато је потребно посветити највећу пажњу примјени квалитетне и правилно изведене изолације.

типови веза

Али прије растављања типова изолационих материјала и начина на који се они користе, осврнимо се на типове ожичења у свакодневном животу. На крају крајева, тип изолационог материјала у великој мери зависи од овог фактора.

 • Најчешће се у свакодневном животу сусрећемо са потребом повезивања више жица. Али повежите везу са непријатељством. На крају крајева, према правилима ПУЕ, жице се могу спојити заваривањем, лемљењем, пресовањем и завртњима. Имајте на уму да међу људима на овој листи нема тако широке популарности. И то није случајно. На крају крајева, ожичење не гарантује квалитет прикључака и његову поузданост током рада.


Повезивање методом заваривања

 • Прва могућа опција је заваривање жица.

Суштина ове методе је сведена на чињеницу да су проводници проводника жице увијени, а затим уз помоћ специјалног заваривача за жице до краја овогплетива су заварена у једну цјелину.

Главни ограничавајући фактор у примени ове методе је цена апарата за заваривање, који, ако то не урадите професионално, уопште није потребна.


Спајање жица са лемљењем

 • Следна опција је лемљење.

Постао је широко распрострањен у нисконапонским мрежама као један од најпоузданијих и најлакших прикључака. Истовремено, са већим делом жица, овај метод се практично не примењује.

На крају крајева, на већој дионици, контактне фуге се могу загријати до високих температура, што може довести до уништења контактног споја.


Повезивање жица притиском на

 • Трећа опција је да се стисну проводници.

Потребна је посебна опрема у облику цријева и преша. Наравно, за жице малог дијела, постоје рукави који се могу сабити обичним пролазима, али нису широко кориштени.


Вијчани спој жица

 • Најчешће коришћена опција је повезивање жица помоћу вијака или вијака.

Специјални прикључци који већ имају изолацију омогућавају поуздано повезивање жица.

Недостатак ове методе је повећање величине контактног прикључка и њихова изузетно ниска заштита од продирања влаге.

Типови изолацијематеријали и обим њихове примене

Са одређеним контактним везама - сада ћемо разумети, и шта могу да изолујем жице? Обично постоје две опције за кућну употребу - то је изолациона трака или фолија за скупљање. Али сваки од ових материјала има много варијанти и примена. Погледајмо их детаљније.

Изолациона трака

Почнимо са најраширенијим и временски провереним материјалом - изолационом траком. Овај материјал се наноси на проводник намотавањем на проводни део. Али својства овог производа зависе од материјала који се производи. А они нису тако мали.


ПВЦ изолациона трака

 • Најчешће се користи ПВЦ изолациона трака. Направљен је од фолије од поливинилхлорида, на чијој се површини наноси специјална композиција лепка. Ово решење треба да обезбеди добро приањање на траку са већином врста материјала.
 • У нашој земљи, ПВЦ изолациона трака се производи у дебљини од 0,1 до 0,2 мм. Састав раствора за лепљење и база рукава се такође разликују. Поред тога, у скорије време се проширила колор шема такве изолационе траке, која је у совјетска времена била само плава.
 • Овај материјал се може користити за изолацију свих врста једињења. Отпорност изолације такве изолацијске траке, према норми, осјети се при напону од 1000В.

Обратите пажњу! У пракси, код изолације високонапонских инсталација претпоставља се да један слој такве изолацијске траке осигуравазаштита до 660В. Односно, изоловати кабл на напону од 6кВ, нанијети најмање 6 слојева.


ХБ изолациона трака

 • Друга могућа опција је памучна фолија. Израђује се на бази тканине која се наноси на специјално лепак. У нашој земљи се често користи отпад од производње сирове гуме. Ово даје производу додатну непропусност након сушења.
 • ХБ изолација се користи као главни изолациони материјал у електричним инсталацијама до 1000 В. У електричним инсталацијама више од 1000 В често се користи за повезивање додатних својстава. На пример, ако нам је потребна изолација од жице отпорна на мраз.

Обратите пажњу! Наношење ПВЦ, ХБ и многих других врста изолационих трака је неопходно на температури не нижој од -10 ° Ц. Међутим, дозвољена је операција након сушења љепила, у неким врстама изолацијских трака и на нижим температурама.


епоксидна трака

 • Постоје и такозване епоксидне траке. Еластичне су, отпорне на хабање, али њихова главна предност је стабилност при високој температури. Таква трака може преносити температуру нормално на +155 ° Ц.
 • Мица трака је још отпорнија на топлоту. Често се користе за изолацију делова и јединица електричних машина. Поред термичке стабилности, ове траке се разликују и по ватроотпорности.
 • Максималну температурну стабилност показује тканина од фибергласа. Могу да издрже температуре до + 200 ° Ц.
 • Поред тога, постоје и друге врсте изолационих трака. Али у свакодневном животу користе се изузетно ријетко, тако да се не ослањамо на њих детаљније.

термичко скупљање

Разговарајмо сада о стезној цијеви. Главна карактеристика овог материјала је да се компримира под утицајем температуре. То осигурава поуздану фиксацију и равномјерно приањање материјала по површини.


типови скупљања

\ т
 • Али ако мислите да се термални скуп не разликује једни од других, дубоко грешите. Највише распрострањено скупљање, са скупљањем два пута. Углавном се користи за изолацију каблова.
 • Ако је потребно обезбиједити поузданије фиксирање скупљања на површину, могу се користити материјали за љепило на унутрашњој површини. Овај лепак је такође термопластичан, а када се загрева, попуњава најмање празнине између цеви и површине.
 • Ако не знате шта да изолујете жице у аутомобилу, постоје специјалне цеви отпорне на уље и гас. Нормална ПВЦ изолациона трака, у овом случају, може бити бескорисна. Лоше толерише утицај хемијски активних супстанци. Али овде је хемијски стабилан скупљач топлоте, савршено савладавајући га.


На фотографији је скупљање лепком

 • За употребу на повишеним температурама користе се специјалне високотемпературне цеви. У зависности од материјала, они могу издржати температуре до +260 ° Ц. За поређење, конвенционално скупљање је намењено за употребу нана температурама од -50 ° Ц до + 125 ° Ц
 • Успут, термичко скупљање се успјешно примјењује не само за мреже ниског напона. Постоје специјални високонапонски омотачи. Могу се користити у електричним инсталацијама до 110 кВ.


високонапонски брисачи

Поред тога, још увек постоје разни: негориви, анти-крекинг, полупроводникови, самоугасиви, флуоресцентни, са високом чврстоћом, са валовитом површином - и многим другим скупљањем. Листа таквих материјала је у сталном порасту.

Правила за примјену изолационих материјала

Сва ова додатна својства су свакако добра. Али пре свега, заинтересовани смо за изолацију жице на месту повезивања која није нижа од отпора главне изолације. У ту сврху изолациони материјал треба правилно применити.

Метода инсталације изолационе траке

Метода наношења изолационе траке у великој мери зависи од типа везе и, наравно, од облика објекта - али постоје општа правила.

Хајде да се задржимо на свим овим аспектима: \ т

 • Прије наношења изолацијске траке на површину, треба је припремити. За ову сврху треба обрисати жицу. На деловима за изолацију и струју не сме бити влаге, уља и прашине. Све то смањује приањање траке на површину.
 • Наше даље акције зависе од типа жичане везе. Ако је жица спојена лемљењем или пресовањем, и нема гранчице у облику завоја, онда изолирајте траку на следећи начин. Руб траке је причвршћен за дио водича, којиима изолацију. Упутство саветује да то урадите на растојању једнаком ширини изолационе траке. Затим, ротирањем жице са изолатором под малим углом, прелазимо на супротну страну споја ивице жице са изолацијом.
 • Овде фиксирамо изолациону траку чврсто један на два окрета око жице, без угла ротације, и онда прођемо супротан смер. Један или два омотача причврстимо изолациону траку са оригиналне стране и одрежемо вишак. Након тога, стисните место наношења изолације за изравнавање површина и уклањање ваздуха.


Изолациона трака на жици

\ т
 • Ако имамо везу направљену заваривањем са типом гранања. У том случају, један или два завоја чврсто изолују изолациону траку на површини жице која има изолацију. Затим, ротирајући покрети око жица, под углом изолују везу са ивицом и изнад. Потребно је да изолација буде најмање пола ширине изван везе.
 • Након тога, избочене ивице се савијају и фиксирају следећи окрет на ивици споја. Окретањем покрета под углом, враћамо се на ивицу наношења изолационе траке. Поправите га једним или два завоја и одрежите ивицу.


Наношење изолационе траке на везу типа увијања

Начин монтаже скупљања

Са психијатром, све је много лакше. Користи се само за спојеве пресовањем и лемљењем. У случају заваривања, мјесто спајања треба битида се чврсто притисне на жицу из расположиве изолације. Али хајде да се вратимо на ред.


моунт тхе схринк

 • Дакле, имамо двије жице. Пре него што их повежете, потребно је смањити скупљање потребне дужине и ставити на једну од жица. Дужина цеви треба да буде таква да након прикључења контакта и његовог померања на ово место, цев делује најмање 3 до 5 пречника жице изван граница изолованих површина.
 • Након успостављања везе, помакните слушалицу и сигурно је фиксирајте у жељеном положају, као у видеу. Након тога, користећи специјални фен за косу или само упаљач, загрејте цијев.

Прикључак типа скупљања

\ т

У процесу гријања, цијев се смањује и чврсто се уклапа у контактну везу. Проверавамо да ли цев након скупљања са својим ивицама лежи на површини изолационе жице, а немамо голе делове. Инсталација скупљача топлоте је завршена.

заклучение

Сада знате зашто изолирати жице и како то учинити како треба. И вероватно имате логично питање, која је врста изолационог материјала боља?

Не постоји јасан одговор на њега. Скупљање се савршено покаже у процесу рада, а његова инсталација је много бржа.

У исто вријеме, далеко од свих случајева могуће је извршити изолацију уз њену помоћ, а трошак такве везе је мало скупљи. На основу тога, можете бирати између себе како да изолујете жице.