Анемонес Фотографија композиција и савета за раст

Древна легенда говори да је анемона израсла из суза Афродите, која оплакује убијену вољену особу. Прелепа легенда, лепа и вртна цветна анемона. Дословни превод из старогрчког - "кћи ветрова". У Русији, анемона (на фотографији) је позната више од анемоне - очигледно зато што на најмањим налетима ветра, цветне животиње почињу да се љуљају, а латице дрхте, а понекад падају.

Ботанички опис

Анемона (латинска анемона) је вишегодишња биљка која припада великој породици Лиутиков. Ово је зељаста биљка, гомољ или корне, обухвата више од 150 врста. Висина стабљике, у зависности од врсте варира од 10 цм до 1 метра (постоје сорте, висина стабљике може досећи 1,8 метара).

Листови су или подељени или исцепани. Неки их сматрају грубим, али то је, како кажу, аматер. Њихов декоративни карактер је без сумње.

Цветови анемона могу бити изоловани, или у полускупинама, малим или вишебојним цватовима. Перијантови од 5-20 летака могу имати различите облике - у неким варијантама личе на цветове мака, а неки на камилицу. Цветови су радијално симетрични, бисексуални. Боја цвијета анемона варира од бијеле, плаве, ружичасте, жуте до плаве, црвене, љубичасте и чак зелене.

Анемона расте скоро свуда у умјереној клими сјеверне хемисфере. Неколико врста расте чак иу Арктику - на северу Русије, Канаде, Аљаске и Норвешке. Средина за раст су листопадне шуме, планинске падине, алпске долине,субалпске и степске ливаде, доњи дио и травнате падине планина, планинска тундра.

Класификација

Научна класификација анемоне за не-специјалисте је компликована, збуњујућа и мало је вјероватно да ће бити занимљива. Овде ће се дати у поједностављеној и мало модификованој верзији, разумљивој сваком љубитељу вртлара.

Груписање по времену цветања

епхемероидс- најранији цвет, вегетациони период је веома кратак - биљка цвета, цвета, оставља да се суши и скрива се испод подземља до новог извора. на пример:

  • тендер за анемоне;
  • гробница анемона;
  • флексибилна анемона;
  • Амурска анемона;
  • лутеални анемон;
  • сенка анемона.

Анемоне тендеранемоне грате

лентеветусцхих анемонес :

  • Канадска анемона;
  • шумска анемона;
  • анемоне мулти-цут;
  • Анемоне Друммонд;
  • анемона рачвана.

Пуловер анемоне

Очигледно, ова група укључује биљке које су најстабилније и трајније. Они се боље од других анемона прилагођавају промени начина осветљења.

Анемони цвета в јесени :

  • јапанска анемона;
  • Хумеан анемона;
  • анемоне фелтед;
  • хибрид анемона;
  • анемона.

Анемоне хибридКруна анемона

Јесенске анемоне добро расту, релативно непретенциозне.

Групација Рхизоме

Дуго петиолате ризоми- вуглавном епхемера.

туберозни ризоми . Код биљака са таквим ризомима цветови су појединачни, вегетација кратка:

   61. Апенини Анемоне;
  • анемона кавкаског;
  • анемоне окруњене;
  • тендер за анемоне (анемоне Бланд);
  • вртна анемона.

Анемоне Цауцасиан

Рисоми кратких равних удова . Цветни сунцобран, вегетација - све сезоне:

 • анемона длинноволосистаиа;
 • анемона.

Ризоме који формирају потомке коријена . Звечке су моћне, вегетација - све сезоне:

 • анемоне филцане;
 • канадске анемоне;
 • анемонес форест.

Све горе наведене анемоне добро зимују у Средњем току Русије. Изузетак су анемоне крунице, које захтијевају темељито склониште или ископ за зиму.

слетање анемоне

Важно је пронаћи прави угао у башти да би се узгајала анемона. Прије садње анемона у отвореном тлу, потребно је осигурати да смо исправно одабрали мјесто за садњу - захтјеви за увјете узгоја значајно се разликују код различитих врста. Међу анемонама су љубавне љубави, оне које воле сенке и оне које воле светлост.

Псеудобулбиталнеанемоне су представљене ефемеридима. Све цветају у рано пролеће. Треба их садити на сјеверној страни парцеле или испод круна дрвећа.

анемони: канадска, шума, вилкита, флексибилна, амурска, шума. У нашим условима расту у пенумбри или испод дрвећа са чипкастом круном.

Светло-љубавнеанемоне: Кавкаски, Апенински, нежни, крунисани. У Русији немају довољно свјетла, па би се приликом садње требало узети у обзир и посадити на јужним падинама.

Све без изузетка, анемоне не воле нацрте - то би требало узети у обзир при одабиру мјеста за слетање.

Причајмо о карактеристикама слијетања. Анемоне воли опуштену, лагану, умерено плодну земљу. Апсолутно не толерише закисељавање земљишта. Пре садње у земљишту добро је направити органска ђубрива и пепео или доломитно брашно за закисељавање земљишта.

Све ризомске анемоне, осим епхемероида, треба пресадити и посадити у прољеће када се проклиувнутсиа прве клице. Ефемисти се пресађују почетком љета, када је надземни дио биљака добро пресушио.

Још један значајан тренутак. Мекани и меки коријени слијетања анемона могу повриједити. Због тога, анемоне треба засадити са великим опрезом и на удаљености једна од друге и других биљака.

Анемони узгојени од гомоља, засађени рано на отвореном тлу почетком пролећа или касне јесени. Гомоља анемоне пре садње, потребно је потопити у топлу воду неколико сати прије отицања. Добро је додати "Епин" или "Циркон" у воду. Треба га посадити у посуду са мешавином песка и тресета или одмах до тла на дубини од 5 цм.Ако је раст бубрега јасно видљив, када слетимо, шаљемо их, ако не - усмјерити оштар врх гомоља. Ако нисте сигурни како да правилно поставите сијалицу - ставите је са стране. И наравно, морате купити само здраве сијалице.

Шумска анемона може расти на сиромашним пешчаним тлима.

Посађена биљка је добро заливена. Пожељно је омекшати мјесто слијетања слојем лишћа, тресета или декоративног малча који се након наводњавања продаје у вртним центрима.

репродукција

семење

Репродукција семена је тешка због слабе сличности семена. У најбољем случају, они добијају 25 посто степеница, и још увијек морају бити одрасли прије слијетања на стално мјесто. Само-пропагиране само епхемероми, а онда не све. Најбољи антимус се умножава шумом која се сије.

семена анемона

За размножавање семена прикладне су само свјеже убрано сјеме. Најједноставнији начин је да се сјеменке посете касно у кутије у јесен, пуне се растреситом земљом, покрију маховином и зграбе кутије у земљу у дворишту. За зиму, покријте гранчицама смреке или лишћем воћака. У таквим условима, семе ће проћи кроз природну стратификацију и следећег пролећа ће се појавити степенице.

Сјеме сјеменки ризома мора имати најмање два јака лишћа. У сортама гомоља причекајте, када се листови садница исуше, ископајте гомоље и чувајте до јесени у добро прозраченој просторији.

вегетативна репродукција

Шири се у прољеће када се на површини земље појаве први клице. Биљка је пажљиво ископана, одсечена комадић ризома са бубрежним реновирањем и засађен на стално место водоравно, заливен. Вегетативна репродукција се може обавити истовремено са трансплантацијом.

У анемони којаформира потомке коријена, на почетку вегетације пажљиво копамо комад ризома са бубрежним опоравком, га изрежемо оштрим ножем или резачем и пресадимо га на стално мјесто.

Подела жбуна вишеструким сортама са вертикалним ризома. Свако роњење треба да има 2-3 тачке опоравка.

Треба имати на уму да анемона не воли трансплантацију тако да без посебне потребе не би требало да буде поремећена. Лакше је узгајати сорте које цветају у јесен.

Анемоне царе


Иако се спушта анемона на отвореном терену (фото) и представља неке потешкоће, њена брига је једноставна, ако се придржавате одређених правила. Пратите их и брига за анемоне ће бити лака и пријатна.

заливање

Наводњавање је најважнији и најодговорнији тренутак у бризи за анемоне. Прекомерна влага може бити штетна за биљку, али је и даље потребна влага, посебно у време формирања пупољака. Излаз - добро дренирано земљиште и малчирање. У прољеће, ако нема кише, довољно је једном тједно напојити се.

Ако љети није јако вруће и понекад пада киша, не можете га уопће залити. Ако је време топло и суво, анемона треба залијевати свакодневно, ако је могуће, врло рано ујутро, ако не - након заласка сунца. Изузетак је крунска анемона - потребно је залијевати цијело раздобље цвјетања без обзира на временске прилике.

храњење

Важно је знати да се приликом слијетања анемоне у тло засади органско ђубриво, а током цветања исте гнојидбе носе и минерална ђубрива.Ако је земља добро попуњена органском твари у јесен или прољеће, онда оплодња не може бити учињена љети. Изузетак је опет анемона крунице, поготово ако се узгаја на резу - треба је хранити током цветања. Анемоне не воли свјежи гној!

сезонска нега

У рано пролеће, производе се пресађивање, засађивање нових биљака и гомоља које нису посађене у јесен. Такође, по потреби се врши и заливање, али не више од једном недељно. Сакупите семе пролећне пшенице ако идете на размножавање семена.

Љети је брига редовно плијевање и то је потребно учинити врло пажљиво како се не би оштетио коријенски сустав. Ако је потребно, залијевајте. Лети сакупите сјеменке цватуће анемоне ако ћете се бавити репродукцијом семена.

У јесен, морате припремити биљке за зиму. Гомољи не презимљавају или слабо зимују како би копали, подрезали надземни део, осушили и ускладиштили до пролећа у сувом, хладном, добро проветреном простору. Добро је ставити кртоле у ​​песак или тресет. Ризомске биљке и гомољи који хибернирају у земљишту, покривају дебели слој малча. Најбоље је добро печена крава, ако не постоји таква могућност, онда лишће било које воћке. Такође, не заборавите да сакупите семена.

С времена на време, проверавајте кртоле у ​​складишту.

Вероватно је најлакше подметнути и чувати анемоне јапанском.

Штеточине и болести

Понекад биљка погоди нематоде - истовременона листовима су жућкасте, тамне мрље током времена. Најбоље је одмах уништити биљку, замијенити земљу испод ње. Ако се појавила лисна уши, попрскајте биљку раствором комерцијалног сапуна или било којим средствима из лисних уши и борите се са мравима - највероватније су лисне уши носили мрав. Али највећа опасност је преливање - биљка може добити трулеж коријена и умријети.

Анемони у дизајну пејзажа

Здрави и добро одржавани цветови анемона изгледају фантастично. И мада цветање није дуго у поређењу са вртним вршњацима, ретко је да се цвет може упоредити са њиховом изузетном лепотом.

Витке анемоне, као што су шуме и шуме, често се користе за украшавање простора испред грмља или око дрвећа са чипком. Посебно су спектакуларне, засађене у великим низовима као "грмље" на великим површинама. Стазе које граниче ове биљке изгледају једноставно и лепо.

Богородица је прикладна за украшавање обале акумулације.

Јапанска анемона, засађена малим густим групама међу зеленим грмљем и ниским дрвећем, оживјет ће и допунити композицију. Добри су у близини божура и флокса.

Сорте ране духовите анемоне изгледају сјајно са мускарима и јаглацима.

И тешко је замислити мјесто у врту или цвјетњаку гдје не би било прикладне крунице, представљене популарним сортама једноставним цвијећем: анемона Де Цаен, анемона "Бицолор", анемоне "Мр. Фоккер" и Силпхиде.

И, наравно, анемона теријер - та биљка, која се додаје шарму његове парцеле. Неки од најпопуларнијих представника овог цвијета су анемона "Господар поручника", "Св. Бриџета" и "Дон Жуан".

Анемоне "Де Каин"Анемоне "Господар поручника"