УХФ веза

Правилна веза у штиту заштитног прекидача је важна компонента у инсталацији електричне енергије, чиме се осигурава електрична сигурност потрошача. Употреба УЗО у електричним мрежама вишестамбених зграда и повезивање ПЛВ-а у приватној кући, индустријским објектима омогућава да се избјегну несреће и пожари.

Међутим, упркос једноставности дизајна, РЦД може бити извор проблема са неправилним повезивањем и употребом. Приликом уградње, постоји један "али": инсталација таквог уређаја са старим совјетским системима напајања ТН-Ц, у којем је неутрална интегрисана са проводником, практично је немогућа. Према ПУЕ, уградња склопне опреме је забрањена у круговима заштитних проводника. Без обзира на то, заштитне запорне направе су и комутациони уређаји, и могу бити спојене на празнину, и фазну и нулту, док истовремено дјелују као заштитни водич. Према најновијем издању ПУЕ, инсталација није дозвољена у четири водећа трофазна кола, што је повезано са честом појавом повреда када уређај ради. У складу с тим, постављање уређаја у старе зграде може, међутим, бити подложно одређеним правилима.

Шта је УЗО у електричној енергији

По први пут се УЗО појавио са првим далеководима као релејна заштита. Основна сврха употребе таквих уређаја је заштита и заустављање напајања електричном енергијом у случају ванредних ситуација. Као индикатор несреће овдје се користи струја цурења - када подаци прелазе индикатор одређенеНиво уређаја ради тако што откључава електрични круг. Касније су почели да се користе као заштита од кварова и паљења електричних инсталација. До недавно су уређаји обављали "ватрену" улогу, реагујући на струју мању од 1 А. Тип "ватре" уређаја производи се и користи до сада.

ПЛЦ схема повезивања

једнофазни:

трофазни:

Видео: Заштитни путни уређај

капацитивни уређаји

Покушаји стварања УЗО, чији је главни задатак заштита потрошача од електричног удара, започели су развојем полуводичке електронике. Принцип рада оваквих уређаја заснивао се на раду капацитивног релеја, који ради на капацитивној струји преднапона, док је људско тело антена. Капацитивни уређаји (УЗО-Е) се одликују високим нивоом осетљивости који не захтева уземљење и реагују готово одмах: ако дете на изолованом поду дотакне фазу у утичници, уређај ће и даље радити и отворити коло. Међутим, они имају недостатак: врло су склони сметњама због чињенице да је проток електрона у њима посљедица стварања електромагнетског поља. "Обучавање" таквог УЗО-а да се дијете разликује од трамваја практично је немогуће, па се такви уређаји користе само за заштиту специјалне опреме.

диференцијални уређаји

Комплетно зрцаљење УЗО-Е је помогло да се створи принцип нове врсте рада, у којој је забележено цурење за разлику између пуних струја у проводницима снаге. ИнУ случају да постоји разлика између потрошених и датих вредности, онда негде постоји цурење, односно круг се мора искључити. Ови типови се називају диференцијални (УЗО-Д). Приликом повезивања уређаја на једнофазну мрежу, довољно је упоредити модуле струја неутралне и фазе, у случају трофазне мреже, потребно је упоредити векторе струја свих фаза и неутралне.

Оштећење струје приликом погрешног повезивања

Обиљежје ПЛД-Д је да заштитни и други проводници у струјним круговима напајања на које се преноси енергија морају бити прослеђени уређајем, иначе ће се лажни прекидачи система трајно забележити.

Стварање диференцијалних уређаја трајало је доста времена: прво, било је неопходно тачно утврдити која је тренутна снага неравнотеже сигурна за особу када је изложена телу током периода потребног за покретање уређаја. Диференцијални ЕЛД-ови усмјерени на струју, мање количине не отпуштају струју, били су превише компликовани у смислу дизајна и скупи, а сви "налази" су забиљежени лошије од ПЛЗ-Е. Поред тога, било је потребно створити нове феромагнетне материјале, из којих би било могуће произвести диференцијалне трансформаторе. УЗО-Д са жељезним трансформаторима радили су споро, а радио-ферити нису били погодни за такве сврхе, јер нису могли да наставе са радом.

УЗО-ДМ

Осамдесетих година први пут се појавио кућни диференцијални електромеханички УЗО-ДМ. Према резултатима експеримената на волонтерима, ниво струје за њихје фиксиран на нивоу од 30 мА, а стварање диференцијалних трансформатора брзог дјеловања на ферит дало је могућност да се уклони потребан за пребацивање електромагнета снаге из секундарног намота. До данас су они најраспрострањенији.

Начело дела ПЗВ-ДМ

Принцип електромеханичког диференцијала је следећи:

 1. У феритним прстеновима уређаја без цурења струје у нулти и фазни проводници фиксирани су супротно усмерени, али једнаки магнетни флукси, чији се ефекат угаси. ЕМФ намотаја на фериту је нула, резултујући магнетни ток у језгру је такођер нула.
 2. У случају цурења, магнитуда једне од струја се повећава, односно, у фериту постоји магнетни ток који доводи до ЕМФ-а у секундарном намоту.
 3. Електромагнет под утицајем струје из секундарног намота извлачи засун прекидача, који пушта у току опруге, што разбија контакте.
 4. Перформансе се контролишу помоћу дугмета "Тест", кликом на који вам омогућава да креирате вештачки дисбаланс струја. Уређај се поново укључује помоћу контролног оквира или дугмета самоокидача.

Упркос чињеници да је електромеханички УЗО у стању да штити само од цурења, примат његове конструкције омогућио је да се у једном случају повеже тренутни сигурносни уређај и УЗО. У ту сврху је промењена вуча браве на дуплој, а затим и њена фабрика у електромагнету. Захваљујући томе успело се створитидиференцијална аутоматска машина која пружа потпуну заштиту.

Упркос томе, диференцијални аутомат није засебни аутомат и ПЛЦ. Главна разлика између диференцијалног аутомата и УЗО-а је у томе што се УЗО може инсталирати у системима без уземљења.

УЗО-ДЕ

Под скраћеницом "Е" се не скрива капацитет, већ електроника. УЗО-ДЕ уграђен директно у електричне инсталације или утичнице. Уграђени полуводички магнетно осјетљиви сензор омогућава вам да ухватите разлику струја, након чега се сигнал из ње преноси на микропроцесор. Електрични круг је затворен тиристором. Осим малих величина, УЗО-ДЕ има следеће предности:

 1. Велика осетљивост и отпорност на сметње.
 2. Одговор на струју преднапона као резултат високе осетљивости, једноставно речено, може да искључи напон пре него што утиче на потрошача.
 3. Брза акција. За рад УЗО-ДМ потребно је да кроз тело прође бар један опасан талас и један полу-период у 50 Хз (око 20 мс), док је за УЗО-ДЕ довољно напона полувалова на 6-30 В.

Недостаци таквог уређаја могу се назвати високим трошковима, ризик од кварова и наглим падом напона у мрежи УЦМ-а једноставно не могу радити на вријеме.

УЗО-Д индекси

У зависности од одредишта и типа уређаја, у РЦД се могу додати додатни индекси. Главни су:

 1. АЦ - узрок активирања је неравнотежа АЦ. Мала цена и поузданост, међутим, углавном се раде у гашењу пожараопреме.
 2. А - активира пулсирајући и АЦ неуравнотеженост. Произведен у основи заштитни, на 30 мА. У системима ТН-Ц може бити лажно или не реаговати.
 3. Б - покреће неравнотежу било које струје. То укључује и уграђене УЗО-ДЕ и индустријске "ватрогасце".

Ретко се јавља УЗО-П тип, који ради само на струји у заштитном водичу. Користе се углавном у војној технологији и индустрији, постоје два типа - електронски и електромеханички.

Како одабрати заштитни уређај за уземљење

Један индекс није довољан за правилан одабир уређаја.

Ако је стан ТН-Ц тип књижења, онда се диференцијална аутоматска машина одмах одлаже: то је забрањено ПУЕ, а игнорисање може проузроковати несрећу. Ако је планирана реконструкција ожичења, тада ће ТН-Ц-С системи бити оптимална опција за аутоматску машину. Са унапред инсталираном тренутном машином, боље је да повежете одвојени уређај са њом.

Прекидна струја аутомата се израчунава на основу максималне струје потрошње помножене са 1,25 и заокружене на једну од вредности стандардних струја. Типично, максимална потрошња струје назначена је у техничком пасошу стана или приватне куће, а може се наћи код надлежних органа.

Вредност називне струје мора бити већа од струје искључења.

Видео: Заштитни заштитни уређај или аутоматски уређај?

инсталација

Општи заштитни уређајпрекидач се повезује након главног уређаја за приступ и бројила, али што је могуће ближе улазу. Забрањено је укључити га у ТН-Ц системе.

Упркос чињеници да је у систему ТН-Ц, према ПУЕ, веза немогућа, у истом ПУЕ постоји неколико тачака које објашњавају како се она може "снаппед". Општа тачка тачака је да се диференцијални аутомат или универзални РВЦ не могу ставити на станове са оваквим типом књижења, али опасне потрошаче треба штитити посебним уређајима. Заштитни проводници у овом случају морају почети на нултим терминалима улаза.

Трифазни и једнофазни УЗО

Упркос одредбама у ПУЕ, инсталација на такав начин обилује не најлепшим посљедицама. Заштитни проводници истовремено са потрошачким отпором стварају петљу која покрива муздраметатер диференцијала трансформатора, формирајући тако паразитски намот. За такав квар на мрежи или његово присуство ће прескочити снажан импулс струје. У овом случају постоје две могуће опције:

 1. Оштар пораст струје на паразитском намоту потпуно неутралише неравнотежу струја у нули и фази, узрокујући да уређај не ради.
 2. Обрнути ефекат: пораст струје ће повећати неравнотежу и уређај ће радити, док за то неће бити посебних разлога.

Величина паразитске петље снажно утиче на величину наведених ефеката: са дужином од два метра, вероватноћа отказа се повећава на 1 шансу за 10 хиљада што јевеома висок показатељ за стан. С обзиром на чињеницу да је у стану без уземљења велики број заштитних проводника, уређај заштитног искључивања ће радити када се банално укључи и пуњење мобилне телефоније.

Зашто то ради?

Ако УЦС ради, онда није неопходно да га одмах окренете - морате пронаћи узрок окидача. Прва ствар коју треба урадити је да искључите све утичнице. Након тога поново укључује: ако је укључен, разлог је један од потрошача; не, то значи, морате проверити ожичење и РЦД.

Главни стан или машина додатне опреме је искључена. Ако ЕЛВ није укључен, онда је време за поправке. Није неопходно да их вршите самостално - на крају поправке уређај се проверава на посебној опреми. Ако је уређај и даље укључен, али када је напон поново примењен, онда је или ожичење или тестно дугме "висело" или је дошло до баланса диференцијалног трансформатора.

Под напоном УЗО-а је укључено и фиксирање промјена на бројачу: ако лампа стално трепери или бљеска, онда долази до проблема са ожичењем. У овом случају се позивају електричари или специјалне компаније.

Разлог за рад уређаја на празном мјесту не мора бити ожичење или неисправан потрошач и инсекти. Гурање дугмади и неравнотежа често нису узроковани кондензацијом или интензивном експлоатацијом, већ производима живота инсеката. Чести случајеви у чистим становима унутар зградеУређај детектује гнезда инсеката, који се у самом стану не показују.

Неисправно ожичење на индикаторима

Када је уређај повезан са потрошачем, уређај може радити, али се не виде никакви знакови кратког споја. Сви уређаји су прикључени и бројило се провјерава: вјероватно је да ће се на њему упалити индикатор "Реверсе" или "Ретурн", што указује на присуство круга индуктивности, капацитета или реактивности. Неисправан потрошач гледа у обрнутом редослиједу: сам по себи не може узроковати рад ЕЛВ-а. Заправо, неисправан потрошач као резултат одлази на поправку.

Често, станови у систему ТН-Ц не могу тачно одредити узрок операције. У овом случају, једини разлог је лоше уземљење. Неће бити таквих проблема са квалитетним уземљењем. Тло не може у потпуности уклонити препреке, што ће резултирати заштитним проводницима који ће радити као антене - на исти начин као и ТН-Ц станови са успостављеним УЦС-ом. Он се у правилу посматра током периода сушења или замрзнутог тла. У таквим случајевима, остаје само да се примијени на посебне службе - оне морају довести контуру у норму.

Видео: повезивање заштитног уређаја за уземљење

филтери

Други разлог за неуспех нормалног функционисања може бити ометање кућних апарата. Борба са њима се може обавити апсорбовањем феритних филтера. У радио радњама можете наћи феритне прстенове.

За такав феритНајважнији параметри апсорбера су магнетна индукција засићења и магнетска пермеабилност. Вредност првог би требало да буде 0,25 Т, не мање, друга - око 10 000. Прстенови се могу користити као кабл за напајање, а уз помоћ специјалисте да се што је могуће више угради у мрежни улаз. Каблови за напајање са феритним апсорберима могу се купити у продавницама, али њихова цена је већа од домаће производње.

Видео: Грешка при повезивању

Закључци

Заштитни путни уређај није сто посто гаранција и заштита од електричних несрећа. Упркос чињеници да значајно смањује вероватноћу струјног удара, потребно је пажљиво третирати електричну енергију. Оптимална сигурносна опција је истовремена употреба чип-базираних утичница и електронских диференцијалних уређаја. Такве мере предострожности ће чак помоћи да се заштити систем ТН-Ц, уз истовремено одржавање његове економичности.