ЛЕД трака на 220в: веза, коло, типови, разлика

С времена на време, питања везана за ЛЕД траке долазе директно до поште од 220 волти. Посетиоцима сајта се поставља питање о стварном постојању таквог производа. Да бисмо у потпуности отворили тему и одговорили на сва могућа питања, одлучили смо да напишемо чланак који ће вам дати детаљне одговоре о 220В ЛЕД врпци: погледима, одабиру, повезивању.

Како се уређује и ради

ЛЕД трака од 220 волти састоји се од СМД ЛЕД диода дизајнираних да раде од 220 волти. ЛЕД диоде на траци су подељене у групе по 60 комада, тако да можете видети отпор који ограничава превелики напон. ЛЕД диоде на СМД тракама нису дизајниране да раде директно са 220 В мреже. Захтева конвертор. У зависности од типа, може се продати на одређеној дужини заједно са или без исправљача са метром.

Не покушавајте да прикључите 220 В ЛЕД траку директно на 220 В мрежу. Неће успети, јер није дизајниран за такав рад.

Принцип рада је следећи. На ЛЕД врпци кроз исправљач (диодни мост), конвертовани напон се напаја на око 200 Волти и почиње да емитује светлост. То је све!

Спуштање трансформатора и филтера за изглађивање - нема!

апликација

Широко распрострањена употреба 220В ЛЕД трака је примљена у пословању, гдје се користе као расвјета и освјетљење билборда, банера, натписа и других елемената оглашавања и привлачења пажње.

Популарност коју су освојили следећи фактори:

 • једноставност,
 • ниска цена,
 • поузданост,
 • ефикасност.

Трошкови су смањени због реализације радова са мреже 220. Из шеме снаге искључене су скупе и склоне еколошкој акцији, скупи елементи (напајање), остављајући само диоду у шеми.

Јефтиније цијене су узроковале не само професионалце, већ и минусе. Не препоручује се употреба таквих трака у затвореном простору, уз стално присуство људи. Напон после пулсног исправљача, са фреквенцијом од 100 Хз. Светло које емитује на овој фреквенцији трепери. Људско око то не може да види, али нервни систем и слично светло у мозгу утичу негативно. Препоручујемо да прочитате занимљив чланак о штетности ЛЕД лампи за проширење хоризонта.

Немојте користити 220В ЛЕД траку у стамбеним просторијама, домовима или на мјестима са сталним присуством људи.

Многи људи знају да је проблем ријешен додавањем (изглађивање) филтра у круг (кондензатор). Међутим, то ће имати низ недостатака:

 • растуће цене,
 • повећање величине,
 • повећава конвертовани напон на 280 Волти.

Сви ови недостаци претварају 220В ЛЕД траку у бескорисни уређај, тако да је дизајниран за рад преко исправљача и препоручује се за употребу на мјестима без сталног присуства људи, као што је предња страна куће.

врсте

Подијелите сструјни круг напајања. У продаји можете видети две варијанте перформанси ЛЕД трака на 220 волти:

 • са исправљачем, вишеструким од 50 цм или 1 метра (0,5 м, 1 м, итд.),
 • без исправљача, у лежишту се одсећи потребна дужина (такође више пута 50 цм или 1 метар), а исправљач се прикључује одвојено.

Зашто се трака реже за 50 цм? Изнад смо већ рекли да су ЛЕД диоде на њему подијељене у 60 комада. Дакле, ових 60 комада се налази на деоници од 50 цм или 1 метар, у зависности од густине ЛЕД диода. Ово је карактеристика производње и може се применити на све траке 220в. Вреди напоменути да не одсечете комад од 40 или 90 цм!

Ретко, али још увек постоје траке са линијом реза од 200 цм (2 метра).

Подела по класи безбедности. Што се тиче заштите од прашине и влаге, они се не разликују од својих колега ниског напона и имају исту класификацију. Најраспрострањенији:

 1. ИП 67 - слична заштита ће спасити људе од додиривања дијелова који воде струју.
 2. ИП 68 - силиконска цев, отпорна на влагу. Погодан за употребу у веома влажним подручјима, укључујући купке, сауне или на улици.

Препоручујемо да погледате занимљив видео запис, чији аутор говори о херметичној (ИП 68) врпци за 220В који раде на СМД 5050 ЛЕД са густоћом од 60 комада по метру.

Пракса показује да је употреба ЛЕД траке 220в, практично у агресивном окружењу: улица, киша, вјетар, снег, температурне осцилације, хладноћа, врућина. Сви ови услови лед-траке дуго се задржавају и раде.

Требало би битиИмајте на уму да самолепљива трака држи лоше у хладним и влажним условима, тако да је вредно поправити је поред специјалних конзола.

По врсти ЛЕД диода. И овде ствари иду. Одвајање се може обавити на различитим СМД ЛЕД диодама. У продаји можете наћи траке на СМД ЛЕД:

 • 3528,
 • 5050,
 • 2835,
 • 5630.

3528 и 5050 - најчешће у Русији, можете их купити у свакој већој продавници. Мање, али и даље долазе на продају ЛЕД диоде СМД 5630. Кинески производи су ниског квалитета, тако да је боље да их не купујете.

Такође, ЛЕД трака 220 је крута или флексибилна љепила. Прву често користе аматери са запрекама за производњу лампи или модула.

И даље можете подијелити по боји, постоје појединачне боје: бијела, црвена, плава, зелена, жута и разнобојна - на РГБ ЛЕД.


ЛЕД РГБ РГБ 220В ЛЕД на СМД 5050

\ т

контрола осветљености

Да бисте променили осветљеност ЛЕД траке за 220В морате користити димер. Да бисте контролисали осветљеност вишебојне РГБ ЛЕД траке, потребан вам је посебан контролер, без њега.

Поређење са нисконапонским братима

Главна разлика лежи у шеми напајања. Квалитет струје утиче на емитовану светлост, јер се трака тражи "скоро" директно из мреже, без јединице за стабилизацију напона. Смањени напон мреже смањује ниво луминисценције ЛЕД трака, побољшансмањује њен вијек трајања. Ово је и минус и негативна страна. Утицај на ово не можемо, јер ГОСТ напон у мрежи може бити у распону од 190 до 240 волти.

Ако је на мрежи где користите ЛЕД траку напон једнак 240В или више, користите регулатор напона. То ће значајно продужити вијек трајања.

Излаз слабог осветљења услед смањеног напона у мрежи, неће довести до квара траке, и чак ће, напротив, продужити њен животни век. Међутим, проблем слабог осветљења такође може бити проблем. Проблем можете ријешити укључивањем круга за спајање стабилизатора.

Забележите главне разлике:

 • особености хране,
 • изглед и перформансе,
 • многострукост дужине.

За дужину, запамтите себе. Ако намјеравате монтирати траку по ободу просторије, онда можете имати репове, од којих се ништа не можете ријешити, јер је одрезана трака најмање 0,5 метара.

конекција

Могуће је за свакога ко је у могућности да замени прекидач у кући сопственим рукама да изврши прикључак 220 В ЛЕД трака. Изнад, речено је више од једном да ће исправљач морати да се повеже (ово је диодни мост). Да би га боље купили са траком у продавници, продавац-консултант ће вам помоћи да одлучите о избору.

Приликом одабира исправљача, обратите пажњу на његову снагу, не би требало да буде мања од снаге коју троши трака. На пример, потребно је повезати траку ниске снаге од 100 метара700 В исправљач. Истим мостом можете нахранити моћну траку дужине 40 метара.

Они који желе да сачувају могу направити исправљач својим рукама. Да бисте то урадили, мораћете да заварите 4 ЛЕД диоде у складу са шемом диодног моста. Ако га не познајете, можете купити готов диодни мост, лемити га на жицу и ставити га у кућиште.


Мрежни прикључак 220 Волт

Алгоритам за повезивање:

 1. Изрежите траку жељене дужине.
 2. Један крај је сигурно запечаћен са штапом. Ако не, онда користите лепак или заптивач.
 3. Повежите други крај са исправљачем помоћу специјалног конектора
 4. Такође поуздано затворите везу.
 5. Повезујемо лед-траку са мрежом 220.

Пажљиво провјерите све спојеве, они морају бити добро затворени како би се избјегла влага или још горе - људска дефекација.

За и против

У чланку смо приметили главне предности и недостатке коришћења ЛЕД траке за 220 волти. Поново ћемо их означити као неку велику листу, сумирајући резултате.

плусес:

 • не треба напајање. Покреће га једноставна кутија шибица,
 • ниска струја. Да бисте се повезали, не морате користити дебеле жице - уштеде трошкова и једноставност инсталације,
 • Дужина до 100 метара са комадом.

минуси:

 • трепери на фреквенцији од 100 Хз. Главни недостатак, јер је због тога немогућекористити у просторији са сталним присуством особе,
 • није поправљен. Након поправке, непропусност ће бити нарушена, спречавајући њено даље коришћење због високог напона.
 • ОПАСНО! Ипак, високи напон је брига на послу, јер може проузроковати штету особи у случају непоштивања сигурносних правила.
 • Фреквенција сечења не мања од 0,5 метара. Такве дужине није увек згодно користити.

ЛЕД трака од 220В је функционалан и практичан уређај који се може наћи у многим апликацијама захваљујући наведеним погодностима. Пракса показује да се може користити без проблема у агресивном окружењу. А храна из кућног исправљача ће уштедети додатних хиљаду рубаља за куповину напајања.