Модерни интериамин лукови сухозида: фото и 3 предности

Прекрасан лук направљен од сухозида учиниће ентеријер собе модерним и практичним Лукови већ дуго постају уобичајена појава у модерним апартманима. У наше вријеме, ово није само декорација, већ и врло практично рјешење за станове, лишене простора гдје је уградња обичних врата није рационално. Лукови најбоље изгледају на улазу у трпезарију, дневну собу, кухињу. У чланку ће се расправљати о предностима лучних конструкција, типовима лукова, пројектним опцијама, а представит ће се и самостална монтажа декоративног елемента у мастер класи.

Предности модерног унутрашњег лука сухозида

Лучне конструкције могу бити израђене од различитих врста грађевинских материјала. То може бити гипс, дрво, природни камен, али најпопуларнија и најјефтинија опција остаје омиљена од свих дизајнера-дизајнера сухозида.

Претежна пластичност изолационих материјала, што омогућава прављење лука било ког облика и величине

Главна предност материјала је једноставност инсталације и широк избор декор опција.

Успут, лук може украсити не само рупу на вратима, већ се може поставити као оквир нише у зиду, а могуће је поставити простор изнад камина или плоче за кухање. Гипсана плоча је угодан, свестран материјал који се користи како у завршној обради тако иу грађевинарству.

Материјал има следеће предности:

 1. Материјал је еластичан, са добром пластичношћу. Захваљујући томе можете креирати лучне дизајне скоро сваког облика и величине. Својим рукама направите лук,За то не морате да контактирате професионалца. За монтажу је потребан само профил од метала, причвршћивача и плоча сухозида.
 2. Грађевински материјал је мале тежине, лако се поставља и причвршћује. Поред тога, он крије неједнакост зидова на вратима.
 3. Гипсана плоча је потпуно безбедна за здравље људи. Производе се еколошки прихватљиви материјали. Може се применити иу дечијим собама.

Поред одличних перформанси, дизајн је естетски. Власник апартмана може одабрати било коју завршну обраду и створити јединствен дизајн. То може бити гипс, тапете, сликање. Све зависи од маште.

Врсте унутрашњих парова сухозида - фотографија

Лучне конструкције су подељене у типове на основу стила у којем су створене. Лук је свестрани елемент, јер се уклапа у готово било који смјер у којем се изводи унутрашњост просторије. У унутрашњости Истока биле су присутне лучне конструкције из античких времена, у модерном дизајну су добиле нови дах и оригиналне, занимљиве форме.

Пре постављања лука, прво морате одредити његов дизајн

Дакле, ако говоримо о типовима лукова, онда их можемо конвенционално поделити на следећи начин:

 1. Класични римски лук. Овај лук је израђен у облику конструкцијске ширине, која је једнака ширини врата. Лук је украшен полу-шкољком. Као декорација таквих лукова користи се гипс, штукатура или елементи од природног дрвета. Идеалан за класичне интеријере, засобе са високим плафонима.
 2. Модерни стилски правац - модеран. Арт ноувеау арцх је одлична опција за мале, ниске стропове. Његова конструкција има лепе глатке линије и скраћени радијус, чинећи просторију визуелно испруженом.
 3. Славиц. Разноврсна варијанта која је погодна за сваки ентеријер. Дизајн лука је једноставан, углови су благо изглађени.
 4. Лучни дизајн у оријенталном стилу. Овај лук је у облику оштре куполе. Ако је планирање просторија планирано у мароканском стилу, онда је источни лук савршено рјешење.
 5. Тајландски лук. Тајландска лучна структура има једну особину, она је нагнута само на једној страни. Овај лук надопуњује и оријентални и екстра модерни ентеријер.
 6. Трапезни лук. Конструкција има зашиљене углове, који изгледају паметно када су украшени дрвеним елементима. Према дизајнерима, то је одлична опција за класични енглески ентеријер или приватну кућу.
 7. Лук Комерцијални портал је округли, то је стандардни оквирни улаз, који је често украшен витражним прозорима. Изгледа оригинално и штеди простор у малом стану.
 8. Лук може имати облик нише. Таква конструкција није део улаза, она је створена близу зида, како би се направили оквири за телевизоре, полице за књиге, камине итд.
 9. Лук лукова. Конструкције, изведене у најневјеројатнијим облицима, изгледају сјајно у модерним интеријерима. Гипс картона омогућава израдунајфантастичнијих дизајна.
 10. Овални и округли лук. Одлична идеја за собе без високих плафона. Дизајн заглађује углове, чини рупу кружном или овалном. Савршено решење за ултрамодерне ентеријере.

Врата сувог зида - фотографија опција дизајна

Конструкцију лука можете уредити на различите начине. Овисно о опћем стилском смјеру у којем се стан и функционална намјена могу имплементирати, најнеочекиванији декор.

Да би уштедели простор у просторији, можете инсталирати лук за суву градњу врата

Класици, као и стилски правци барока, царства, класицизма, омогућавају дизајн фигуриране гипсане жбуке. Могуће је уредити лук за полице за књиге, што ће вам помоћи да уштедите простор.

 • дрво;
 • мозаик;
 • цигла;
 • Умјетни и природни камен.

Одлична опција за модеран ентеријер - лук са позадинским осветљењем. Овај дизајн изгледа елегантно и оригинално. Додатно осветљење неће бити непотребно, нарочито ако је лук између ходника и ходника распоређен. Декор не би требао бити много, а минималистички и хигх-тецх лук није потребан.

Како властитим рукама направити лук сухозида на вратима

Лук се може произвести на два начина. Први је директно склапање зида, према претходном цртежу, полукруг. Други је намјерно зачепљивање врха крила врата листовима сухозида, давањеон има облик лука. Размотрите другу опцију стварања лука са својим рукама. Овај метод је релевантан за станове са високим плафонима. Прво што треба да урадите је да припремите материјал и алат.

Прије израде лука из сухозида, потребно је унапријед припремити алате и материјале

За работа е потребен:

 1. Нож за метал.
 2. Метални профили.
 3. Спојни елементи.
 4. Листови сухозида.
 5. Ниво.
 6. маркер за означавање.
 7. Навој или компас.
 8. Нокат.

Када је све спремно, требате покренути инсталацију. Први корак је примена маркупа. Онда треба да уредите металне профиле на вратима. Формира се правоугаоник, узимајући у обзир максималну величину, која је једнака радијусу и минималној величини полукруга на његовој горњој тачки. Када се направи оквир испод лучног елемента, можете направити маркирање сухозида.

Потребно је резати слова правоугаоног облика, која су по висини једнака радијусу будућег лука и ширини врата.

Затим морате да причврстите листове на оквир и користите навој или компас да нацртате полукруг. Даље, листове треба уклонити и изрезати полкак с убодном пилом. Следећа фаза је сидрење на вијцима. Када је конструкција састављена, потребно је направити и осигурати крај лука. Употребљава се гипсана плоча, али за њено савијање потребно је извршити преклапање на површини лима, тако да се поједини фрагменти који се формирају ојачају само на рачун папира на који је залијепљен. РадитеПажња се мора пазити веома пажљиво, тако да се радни комад не отргне. Завршна фаза ће бити завршна обрада.

Инсталација унутрашњих лукова сухозида (видео)

Дакле, постоји много опција, а то је ствар укуса. Лукови су увек релевантни, упркос тренду моде. Поред тога, лук чини просторију пространијом, повећава сваку зону, оставља је на свом месту, стварајући атмосферу удобности и хармоније у простору.

Пројектовање унутрашњих лукова сухозида (унутрашња фотографија)

)