Зашто користити полиетиленске цеви за снабдевање водом?

Навикли смо да користимо цеви за водоводне цеви од ливеног гвожђа или челика. Али популарност опреме је направљена од других материјала. Полиетиленске цеви за снабдевање водом (ИПД) - одлична алтернатива за ливено гвожђе и металне производе. Производи од полиетиленских цеви су се увелико користили због својих квалитета, приступачности и лакоће уградње. Зато размотрите детаље примене и уградње ПЕ цеви.

Кључне карактеристике и обим

ИПП цеви за канализацију и снабдевање водом се израђују од полиетилена ниског притиска методом континуираног екструдирања полимера кроз отвор за калупљење у екструдеру на молекуларном нивоу. Захваљујући томе, материјал стиче посебне особине које омогућавају употребу ових производа у различитим пољима.

ПЕ цеви производе у пет варијација - СДР9, СДР11, СДР13,6, СДР 21 и СДР 26. Означавање означава степен отпорности зида на унутрашњи притисак. Ова бројка је једнака односу спољашњег пречника према дебљини материјала његовог зида. Тако се испоставља да што је дебљи зид производа, мање СДР, то је цевовод јачи. Цеви се испоручују у калемима на 100, 200 и 1000 м

Све полиетиленске цеви за водоснабдијевање могу бити од два разреда - ПЕ 80 и ПЕ 100. Први тип се користи за уградњу кућног водовода и канализације са пресјеком до 90 мм и ПЕ са ознаком 100 у главним цјевоводима. У овом случају, пластика може бити техничка и храна. Првасу израђени од рециклираних материјала, па се не користе у кућне сврхе.

Стога, при избору ИПП цеви за инсталацију снабдевања водом за пиће, потребно је користити храну од пластике са одговарајућим плавим ознакама.

Полиетиленске цеви се широко користе за организацију и реконструкцију, базене, водопаде, заливке, бунаре, артешке бунаре и друге хидроелектране. У општинској и индустријској сфери ПЕ цевоводи се користе за транспорт разних врста гасовитих и течних горива.

Сви производи пролазе строгу контролу квалитета према следећим критеријумима:

 • стање унутрашњих и спољашњих зидова. Површина мора бити савршено глатка, са изузетком невидљивих уздужних трака и таласа, прихватљивих стандарда;
 • лице, спољашња и унутрашња површина не смеју имати пукотине или било какве друге додатке;
 • водовод се производи само у црној боји са три или више уздужних плавих пруга, равномерно распоређених у круг.

Стручњаци савјетују куповину производа познатих произвођача, јер њихов квалитет овиси о непропусности цјевовода.

Предности употребе полиетиленских цеви

Поредећи полиетилен са другим материјалима за производњу опреме за снабдевање водом, он је у великој мери супериорнији од азбеста, гвожђа и челика:

 • гарантни рок услуге - 50 година;
 • вишедимензионални простори са цеви пречника од 20 до 110 мм омогућавају значајноубрзавање и уштеда на потрошним материјалима при инсталирању дугачког цјевовода;
 • термисторске арматуре које се користе за уградњу ПЕ производа, убрзавају и поједностављују њихову међусобну повезаност;
 • обука квалификованих заваривача за рад с полиетиленом је много бржа и лакша од оних који раде са металом;
 • ИПП водоводне цеви могу се поново напајати много пута уз ниске трошкове. Лако се одлажу и рециклирају;
 • полиетиленска цијев може бити инсталирана унутар старе водоводне цијеви, чак и без њеног демонтирања.

Полиетилен има нека хемијска и физичка својства која привлаче његове потрошачке квалитете:

 • хемијска неутралност полиетилена доприноси њеној потпуној отпорности на корозију када је у контакту са водом или другом агресивнијом околином;
 • материјал је знатно мањи, што знатно смањује трошкове производње и транспорта;
 • висока еластичност (линеарно ширење до 7,5%) омогућава да се издрже не само мале промене у земљишту, већ и земљотрес. Овај фактор је навео Јапанце да производе и користе ове цијеви свуда;
 • савршена глаткоћа унутрашње површине омогућава употребу суптилних цеви, уз одржавање истих хидрауличких карактеристика као и дебљи челични колектори;
 • због ниског модула еластичности полиетилена, вјероватноћа појаве хидрауличких повреда, као и разарања при замрзавању воде, значајно опада.

Полиетиленске цеви имају и своје недостатке: оне сууништавају се ултраљубичастим зрачењем и деформишу се при високим температурама (преко 65 ° Ц), што онемогућава њихово инсталирање у систем грејања.

Постављање водоводних цеви сопственим рукама

Пошто инсталација водоводне цеви са ИПД цевима не захтева доступност скупих алата и специјалистичких профнавикова, може се лако урадити независно. Први корак је израда шеме у којој је неопходно одредити локацију извора и подручја захвата воде. Када је шема спремна, израчунава се потребна количина материјала и припремају се сви потребни радови:

 • комплет цеви;
 • арматуре;
 • дизалице и други прикључни елементи;
 • адаптери потребног пречника;
 • нож на металу;
 • нож за конусно лице;
 • лопата.

Технологија заптивке није толико компликована, али да би се омогућило да се водовод за дуже вријеме може користити, потребно је придржавати се сљедећих правила:

 1. На дну, ископаној у земљишту, треба направити ров од 100 мм јастучића од финог шљунка или пијеска, након чега мора бити утиснут. У супротном, постоји велика вероватноћа оштећења предмета који могу пасти испод њега.
 2. Приликом полагања водоводних цеви, места њиховог прикључења треба да буду мало угурана у јастук.
 3. У случају када се цев треба лагано савијати, у летњем периоду је довољно сунца, а остатак времена се врши помоћу сушила за косу или кипуће воде.

Савет: Ако желите да загрејете цијев, морате то учинити врло пажљиво. Код недовољне температуре јеможе се сломити, а када се прегреје, засвијетлит ће, што ће смањити његову снагу.

Приликом уградње властитим рукама, треба имати на уму да постоје два типа повезивања полиетиленских цијеви.

Како правилно комбиновати ПНД цеви?

ПЕ цеви се обично повезују двема методама: нескладним и одвојивим. За цевоводе високог притиска, тј. У окосницама, користе се индиректне везе. У свакодневном животу обично се ставља подељена веза.

Интегрални метод повезивања. Као што пракса показује, постоји нераздвојна веза ПЕ цеви на два начина:

 • заваривање заваривачем за полиетилен;
 • са електромоторним конекторима.

Заваривање је најсложенији технолошки процес, за чију реализацију је потребно присуство обученог особља и специјални апарат за заваривање. За заваривање високог квалитета потребно је користити само један шав. Мора бити идентична чврстоћи челичне цеви.

Ако имате све што вам је потребно, заваривање цеви је веома погодно, јер нема потребе за додатним деловима. Осим тога, не само да можете спојити два дијела цијеви, већ и квалитативно причврстити на њих обликоване дијелове.

Ако се користи електромоторни прикључак, за спајање се користи специјална електро-фузиона спојница са електричним гријачима која се могу закључати. Ова веза може издржати притисак од око 16 атмосфера. То кошта многоали се користи само у условима ограниченог простора где је немогуће користити заваривање.

Сплит веза. Најчешћи тип спојених спојева је прирубница. Њихови елементи укључују чахуре, које су заварене на крајњем дијелу цијеви, као и на прирубнице с прирубницама. Танка цијев (мање од 50 мм у промјеру) може се спојити са спојницама за компресију, ако није могуће или није корисно користити прирубнице.

Спојнице за кримпирање типа "савијања" могу издржати прилично велика оптерећења, која могу досећи 25 атмосфера, што омогућава њихову примјену не само за спајање цијеви, већ и за спајање производа од других материјала.

На основу свега наведеног, ПНМ цеви су најпогоднији материјал за изградњу водоводног система. Исправно спојене цеви за ИПА за водоснабдевање омогућавају да се по ниској цени створи водоводни систем који не захтева честе поправке и неће дуго изгубити оригиналне квалитативне карактеристике.