Заштита од прегревања котла на чврсто гориво

Масовна употреба котловске опреме, која ради на чврстом гориву, поставља посебне захтјеве за власнике приватних кућа. Упркос технолошком напретку који је омогућио да се савремени уређаји за грејање на чврсто гориво доведу до савршенства, рад такве опреме носи одређену опасност. Неуспјех у раду, кршење увјета рада технологије гријања може постати разлог за неуспјех квара опреме у топлотној сезони гријања. У најгорем случају, појава ванредних ситуација са управљачком јединицом може довести до озбиљних повреда становника зграде, оштећења стамбених зграда.

У овом аспекту један од најважнијих услова за безбедан рад биће заштита котла на чврсто гориво од прегревања. Тачно поштовање сигурносних правила за рад опреме за гријање, доступност уређаја за аутоматизацију и контролу, пружиће вам неопходну заштиту од непредвиђених ситуација.

Размотримо детаљније, који се заснива на заштити котловске опреме од прегревања. Оно што може бити повезано са кључањем расхладног средства у загрејаном кругу и последицама таквог ПП.

Узроци који доводе до прегревања котла на чврсто гориво

Чак иу фази одабира и куповине важно је узети у обзир перформансе уређаја за гријање. Многи модели који се тренутно продају имају уграђену заштиту од прегревања. Ради или не - питање је другачије. Међутим, потребно је придржавати се одређених знања иВјештине, у нади да ће створити ефикасан и сигуран аутономни систем гријања код куће.

Поуздан рад грејне јединице зависи од услова рада. У случају очигледног нарушавања технолошких параметара грејне опреме и злоупотребе стандардних безбедносних правила, постоји велика вероватноћа појаве ванредне ситуације.

За референцу: вишак температуре у ложишту дозвољених параметара може изазвати кипућу воду котла. Резултат неконтролисаног процеса је смањење тлака круга гријања, уништење тијела измјењивача топлине. У случају топловодних котлова може доћи до експлозије током прегријавања.

Спречавање могућих негативних ефеката може бити и даље у фази инсталације чврстог котла. Исправно везивање гријача ће бити гаранција ваше сигурности и поузданог рада уређаја у будућности.

Детаљно, у сваком случају, систем заштите котла на чврсто гориво има своје специфичности и карактеристике. Сваки систем грејања има своје предности и недостатке. На пример:

  • Када су у питању котлови на чврсто гориво са природном циркулацијом носача топлоте, мора се водити рачуна да се обезбеди сигурност и перформансе опреме за грејање током инсталације. Цеви у систему су инсталиране на метал. Штавише, пречник таквих цеви треба да пређе пречник цеви које се користе за полагање контуре са принудном циркулацијом расхладног средства. Сензори инсталирани на кругу воде ће сигнализирати могуће прегријавање расхладног средства.Сигурносни вентил и експанзиона посуда играју улогу компензатора, смањујући вишак притиска у систему.

Значајан недостатак система гравитационог грејања је недостатак ефикасног механизма за регулисање режима рада котлова на чврсто гориво.

  • Велике технолошке могућности за потрошаче обезбеђују двокомпонентни котлови на чврсто гориво, који раде са принудном циркулацијом расхладне течности у систему. Већ присутност другог круга значајно повећава могућност регулације температуре гријања котловске воде. Једини недостатак овог система је пумпа која ради, која може отежати свој рад приликом рада система гријања.

То је због чињенице да када је струја искључена, пумпа престаје да обавља своје функције. Заустављање процеса циркулације и инерција котлова за загревање на чврсто гориво могу довести до прегревања јединице за гријање. Ако котловска опрема није опремљена са непрекидним напајањем, ситуација са искључењем струје је веома неугодна.

Ефикасна заштита од прегревања радног котла на чврсто гориво треба да се заснива на механизму за уклањање вишка топлоте генерисаног грејним апаратом.

Који су начини заштите технологије грејања од прегревања

Произвођачке компаније покушавају да повећају атрактивност потрошача својих производа, да у техничком пасошу котловске опреме дају било какву гаранцију за његову сигурност. О средствима за заштиту котла од кључања, у незнањупотрошач нема ни најмање идеје.

Тренутно постоје такве методе за заштиту јединица чврстог горива које се користе за аутономне системе грејања. Ефикасност сваке методе објашњава се радним условима котловнице и структурним карактеристикама агрегата.

У већини случајева, у техничком пасошу произвођачи уређаја за гријање препоручују употребу воде из славине за хлађење. У неким случајевима, котлови на чврсто гориво су опремљени уграђеним додатним измјењивачима топлине. Постоје модели котлова са издувним измењивачима топлоте. Да бисте спречили прегревање, користите сигурносни вентил. Сигурносни вентил је дизајниран да испушта прекомерни притисак у систему, док сигурносни вентил приликом прегревања котла отвара приступ води из славине.

Важно! У присуству уређаја за грејање од ливеног гвожђа, такав догађај у корену није тачан. Размењивачи топлоте од ливеног гвожђа су у паници због страха од наглог пада температуре. Улазак у круг хладне воде може да доведе до губитка интегритета тела измењивача топлоте. (Лијевано жељезо које се загријава ће се једноставно распрснути када дође у контакт са хладном водом).

Вишак температуре маркера расхладног средства на 100 ° Ц ствара вишак притиска који отвара вентил. Под дејством воде из славине, која се напаја под притиском од 2-5 бара, топла вода из контуре се замењује хладном.

Први аспект који покреће спорна питања у вези са хлађењем воде из славине -недостатак струје, што осигурава рад пумпе. Експанзиона посуда нема довољну количину воде довољну за хлађење котла.

Други аспект који одбацује овај расхладни метод је употреба антифриза као расхладног средства. У случају слободне ситуације, у канализационом систему, заједно са хладном водом, идите до 150 литара антифриза. Постоји ли начин да се заштити?

Присуство УПС-а ће омогућити да се рад циркулационе пумпе одржава у критичној ситуацији, којом ће се носач топлоте равномерно распршити кроз цевовод без прегревања. Све док је капацитет батерије довољан, извор непрекидног напајања гарантује рад пумпе. За то вријеме, котао не би требао имати времена за загријавање до критичних параметара, аутоматски ће радити, што покреће воду у резервној, хитној петљи.

Други начин за превазилажење критичне ситуације је инсталација шеме за случај опасности у везивању јединице за чврсто гориво. Искључивање пумпе може се поновити радом резервног круга са природном циркулацијом расхладног средства. Улога петље за хитне случајеве није у обезбеђивању грејања стамбених просторија, већ само у могућности уклањања вишка топлотне енергије у хитним случајевима.

Напомена: Инсталирање круга за хитне случајеве може се замијенити инсталацијом обилазнице, која ће у екстремним случајевима уклонити прегријану воду из котла у експанзиону посуду или акумулатор топлине.

Таква схема организације заштите грејне јединице од прегревањапоуздана, лака и практична у раду. Нису потребна посебна средства за опрему и инсталацију од вас. Једини услови за такву заштиту су:

  • присуство експанзионе посуде или капацитета акумулације у систему;
  • употреба повратног вентила само типа латице;
  • цеви другог круга треба да буду веће од нормалног круга грејања.

закључак

Процјењујући технолошке могућности модерних котлова на чврсто гориво, потребно је размишљати не само о његовој радној способности, већ и унапријед предвидјети уградњу елемената заштите цијелог сустава. Прегревање котла - феномен који је често познат и познат становницима приватних кућа. Употреба расположивих средстава за пружање заштите не само да ће спријечити хитне ситуације, већ ће и даље радити на јединицама за гријање. Сватко бира средства и средства заштите. Једна ће бити довољна за инсталирање електричног генератора, који заједно са УПС-ом неће дозволити да се циркулација воде у систему заустави. Други власници приватне куће, напротив, морају инсталирати заобилазницу за сигурност или опремити резервни круг за хитне случајеве.

Према мишљењу стручњака, уградња тампон-цистерне или инсталација бајпаса су најефикаснији начини за заштиту система гријања од прегријавања.

Напомена: У Сједињеним Државама и Европи забрањена је употреба возила на чврсто гориво без пуфера.