Како се бринути за црвену рибизлу

У збрињавање црвене рибизле спадају: заливање, малчирање, обрезивање, храњење и борба против болести и штеточина.

Наводњавање црвене рибизле

Добро заливање црвене рибизле је кључ за богату жетву. Иако црвенокоса лепота није толико захтевна за влагу као црно-смрзнуте врсте, недостатак воде лоше утиче на раст зенице, њихов развој и раст фетуса.

Обично, сваки Красносмородиновое бусхист довољно 2-3 наводњавања за цијело љето (с влажност тла до пола метра). Да сазнамо да ли је биљци потребна вода - гомила земље испод грмља. Ако је тло сухо на дну - потребно је залијевање.

Када се узгајају рибизле, млади пијанци су посебно у потреби за пићем, док у сушној љетној сезони треба чешће залијевати.

Герминатор је изузетно неопходно наводњавање током формирања и раста бобица и изданака (ово је месец јуна). Такође, биљка треба да пије пуно након жетве (август-септембар).

Малчирање црвене рибизле

Да би се одржала влага у земљишту, неопходно је широко примењивати малчирање, посебно у јужним регионима. За овај прољеће, након првог третмана, површина тла је прекривена лишћем, тресетом или сламнатим гнојем са слојем од 6-8 цм, а уз присуство довољних материјала за малчирање, прекривају цијелу површину међуреда. Ако ти материјали нису довољни, онда се малчирати у редовима, само траке у ширини од око 1 м. Пробијте се малчом на време да баците. Експерименти показују да је резултат уситњавања тла приносРибизла се повећава скоро два пута.

Обрезивање црвене рибизле

Грмље, као и свака друга биљка, неминовно старење. Усјеви ће помоћи да се освежи култура. Резидба се обавља у јесен. Пуцање се радикално скраћује, не сме бити више од 4 бубрега. Наслеђујући годину дана, морате пажљиво прегледати грм и оставити три или четири најјаче бекце. Од слабих морате се немилосрдно отарасити.

Као што се показало кроз дугогодишњу култивацију црвеног рибеза, изданци који нису старији од 5 година имају бољи принос. Ако је грм старије, време је да се почне са помлађивањем. Сваке године је пожељно резати најмање три старе гране. Ако је биљка већ веома стара, може се прибећи радикалној методи - потпуно одсећи грм. Корен ће дати нове замене, које замењују старе рибизле. Такав радикални усјев се може урадити чак и током лета.

Потрошња црвене рибизле

Приликом ђубрења усева, треба имати на уму да су рибизле осетљиве на хлор. Специфичне дозе зависе од плодности земљишта. Као што је већ напоменуто, тренутно се препоручује на индустријским плантажама једнократно убризгавање (пуњење) фосфора и калијум гнојива до 500 кг. /Ха активна супстанца са накнадном годишњом применом азотних ђубрива 60-100 кг. /ха у.

Такође примењујте дубоко фуговање - свака 3-4 године, земљиште у средњим редовима пљува у низу тако да у редовима бразде досеже дубину од 25-30 цм. Они доносе стајњак, фосфор и калијум, а затим средњи ред пљувачке, постављање гнојива . Када се чува у хумусухоризонт 30 мг. мобилни фосфор и 25-30 мг. Калијум није потребан за додавање ових ђубрива рибизлу. Оптималан однос листова за плодну црну рибизлу главних хранљивих материја је: Н - 2,9, П205-0,60, К20-2,0% на суву супстанцу.

На овај закључак дошли су многи истраживачи који су се бавили дијагностиком листова. Просечно уклањање хранљивих материја у усеву црне рибизле 70 цц. /Ха је једнако: Н - 97,6 кг, П205 - 46,2 кг, К20 - 79,6 кг. /ха Добри резултати такође доводе до исхране коријена ван корена; до цветања - раствор урее у концентрацији од 0,3%, суперфосфат (0,2%) и калијум сулфат (0,3%), затим спреј поновити на зеленом јајнику, респективно, у концентрацијама - 0,6; 3; 0.8%. Посебно дјелотворна исхрана након коријена са елементима у траговима - раствори соли јода, молибдена и кобалта.

Спречавање појаве болести и штеточина црвене рибизле

Спријечити развој болести или паразита - најбоља тактика за вртлара. Неопходно је пратити густоћу слијетања, не би требало бити прекомјерно, тло треба бити малча, а средњи ред - свакако ископати прије почетка зиме. Само једна од тих радњи штети развоју штеточина.

Ако се и даље појављују - не почињу са "хемијским бомбардовањем" њиховог локалитета, и покушајте ручне методе за уклањање штеточина. Можете применити народне лекове, а против гљивичних обољења - биолошких производа. Добра нетоксична опција, нпр. Зелени сапун.

И само ако те методе нису донеле резултат, већ ситуацијупогоршава се, можете користити хемијска средства.

Болести црвене рибизле и борба против њих

Као и друге врсте, црвена рибизла је подложна гљивичним и вирусним болестима. Најопаснији међу њима је црнило. Ово је веома подмукли вирус, јер његов развој мења облик грма и доводи до неплодности рибизле. Најчешће погађа црну рибиз, али будући да је носач бубрежни грумен, сељаци и црвени, онда и грмови са црвеним бобицама нису осигурани од њега. Ако на рибизу нема трагова крпељивог вируса, вирус се преноси садним материјалом или преко зараженог вртног алата. Преокрет - макровалност је народно име - развија се не више од годину дана, и што дуже заражени грм остаје на мјесту, већи је ризик од болести других биљака.

Још један чест вирус је пругасти мозаик. На листу заражене биљке, дуж вена, појављује се свијетли узорак, који постепено испуњава цијелу површину листа. То доводи до смањења и потпуног одсуства жетве и смрти биљке. Баш као у вихору, грм са вирусом је искоријењен и спаљен.

Пестициди црвене рибизле и њихово сузбијање

Брусница дијамант. Личинке ове штеточине преферирају да једу језгро гране црвене рибизле. У оштећеном бекству налази се врх који се распада, што кратко покрива читав бијег. Као резултат овог плодног рибизла грм слаби, а бобице саме постају мале.

Ларве кукаца са рибизомГробље је у хибернацији у бекству које је оштећено. Они имају спљоштени облик који се протеже близу главе. Досадно је почети у лету. Млади бугови из краја у пролеће и рано лето. Недељу дана након одласка, женке почињу да полажу јаја директно на коре младих младица, као и на петељке листова.

Они покривају своја јаја својим излучевинама, које се накнадно држе коре и претварају у чврсти овални штит. Затим, у просеку, две недеље након почетка јајника из јаја личинке, које одмах пуцају у бекство и хране се његовом језгром, као и дрво.

Мере за борбу против ракова од рибизле укључују резање и даље спаљивање избојака, као и правовремено подрезивање грмова рибизле у фази спавања бубрега. Треба водити рачуна да се одабере садни материјал.

Пузава пиљевина. Постоје 2 врсте листова пиљевине - жуте и бледо косе. Њихове личинке, скривене у густим чахурама, хибернирају под грмљем рибизле и огрозда на дубини од 10-12 цм, а рано у пролеће излијевају се и одрасли примерци налик малом зоби излежу до цветања. Женке полажу јаја дуж главних вена листа на полеђини. Ускоро ће се појавити ложгусеници и почети јести лишће.

У бледо-белој пила, они су једнобојни зелени, у жутој пиљевини жуте пиљевине, тело је прекривено црним брадавицама.

Подрезивање земље око грмља уништиће део зимских ларви. После цветања гусеницамогу се прикупљати ручно. Добри резултати су третирани инсектицидима - Децис и Инта Вир.