Запечаћена ЛЕД трака: отпорна на влагу, у силикону

У наше време, ЛЕД производи, посебно ЛЕД трака, поуздано замењују светиљке са жарном нити и флуоресцентне лампе. То се лако може објаснити многим факторима, као што су: профитабилност, животни вијек, практичност, еколошка прихватљивост. Затим ћемо детаљно говорити о запечаћеној ЛЕД врпци и разноврсности њене употребе.

конструкција

ЛЕД трака је флексибилна штампана плоча са ЛЕД диодама једнаког размака и отпорницима који ограничавају струју. Просјечна ширина је 8-20 мм. Светлосни флукс и светлост сјаја зависе од величине ЛЕД диода које се примењују на штампану плочу. Могућа употреба једнобојних или вишебојних ЛЕД диода. Такође, постоје разлике у премазу производа са херметичким материјалом.


Зелена боја заштићена од влаге

врсте

По степену заштите, ЛЕД траке долазе у различитим типовима. У ту сврху се препоручује да се обрати пажња на параметар ИП (Ингресс Протецтион, што значи у преводу, заштита од пенетрације). Са степеном заштите ИП20 до ИП33 сматра се отвореним.


На слици је приказан уређај са два РГБ + бела ЛЕД диода

ЛЕД-ови и отпорници допирани на њему немају покривеност одозго. Може се користити директно у сувим просторијама, или користити посебан профил са дифузором. Ако смо заинтересовани за водоотпорне ЛЕД траке, одговарајући степен заштите биће од ИП65 до ИП68 (максимално могуће)ниво) Ниво заштите ИП65 подразумева ЛЕД траку у силиконској љусци која покрива врх ЛЕД диода или наношење епоксидне смоле на њих. Иза њега може се залијепити двострана трака, што олакшава монтирање на равну површину. То омогућава да се користи у просторијама са високом влажношћу, као што су кухиња и купатило, и на отвореном у принципу, али не и на отвореном. Стога је самолепљива трака отпорна на влагу врло популарна, како за дизајн властите куће тако и за јавне установе.


Разлика пресека са различитим нивоима ИП-а

Водоотпорна ЛЕД трака са вишим степеном заштите је структурно мало другачија од ИП65 траке. Силиконски омотач, у овом случају, покрива не само фронтални део, већ и целу траку. Поред тога, читав уређај се може поставити у провидну изолациону херметичну силиконску цев. У овом случају, систем може бити под директним дејством атмосферских падавина, или чак под водом на одређеној дубини. Тако се механизми заштите од влаге у овим уређајима за осветљење спроводе помоћу силиконског заптивача или ПВЦ цеви.

додатне информације

Заштита ЛЕД траке од влаге није једина корист овог уређаја. Херметички се разликују по сјају:

  • монохромат;
  • у боји.

Видео приказује херметичку РГБ траку у силикону и начин да контролише њен сјај.

апликација

Вреди напоменути да постоји читав низподручја гдје је могућа упораба затворених ЛЕД трака. Конвенционална водоотпорна, са ИП65 заштитом, савршено је постављена у купатилу, за осветљавање полица и огледала. На исти начин, препоручљиво је користити га у кухињи, осветлити радну површину, не бојећи се да ће је влага онемогућити. ЛЕД трака заштићена у екстеријеру користи се за декорацију арбора, полица трговачких шатора и других места где се налази испод надстрешнице, без директног продора воде, али у условима високе влажности.

Па, што се тиче најсвестраније водоотпорне ЛЕД траке са ИП68, може се користити за спољашње осветљење, за рекламне знакове, за осветљење степеница и чак за декорисање зидова базена под водом. Због тога се практично сви архитектонски и унутрашњи елементи могу осветлити уз помоћ ваздушне непропусности.