Замена саобраћајних гужви на машинама у старом штиту - како правилно направити своје руке

Електрични утикачи су осигурачи који су претходно инсталирани у електроенергетским мрежама, као заштитни уређаји у њима. Често у старим становима и даље постоје заштитни осигурачи од плутача совјетског стандарда, монтирани на шалтеру. Могу бити керамике или пластике. Електрични утикачи се не разликују по високој поузданости, а када изађу из реда у штиту често постављају краткоспојник који пролази кроз њега струју, али не штеди од кратких спојева и неугодних посљедица повезаних с њим. Да би се избегли проблеми, довољно је заменити камере аутоматским прекидачима. И у овом чланку ћемо говорити о томе како замену саобраћајних гужви на аутоматским машинама сопственим рукама.

Карактеристике избора прекидача и кабла за напајање

Понекад људи, након што су дошли до закључка да постоји потреба да се замијене стари сигурносни елементи, умјесто тога инсталирају аутоматске чепове. То је због замјењивости ових уређаја и идентитета инсталације, тако да се поступак замјене може провести што је прије могуће. Али ми то не препоручујемо. Иако аутоматска машина и аутоматски чеп имају исти принцип рада, поузданост овог уређаја је прилично мала.

Најбоље је да зауставите свој избор на аутоматским прекидачима - они су много бољи и издржљивији. Поред тога, они су представљени у продавницама у широком асортиману, а покупити заштитни уређај за било коју мрежу неће бити тешко.

Пре него што се говори о томе како заменити старе застоје на заштитнимаутомата, разумемо како да изаберемо тип аутоматског прекидача који је потребан. Да бисте то урадили, морате да израчунате укупну снагу електричних уређаја укључених у кућну мрежу. Визуелни пример на видео снимку:

Претпоставимо да је стан инсталиран:

 • Хладњак (400 В).
 • Плоча за кување (7000 В).
 • микроталасна пећ (1800 В).
 • ТВ (200 В).
 • Машина за прање веша (700 В).
 • Уређаји за осветљење (500 В).

Након што смо изградили снагу свих ових уређаја, добијамо 10600В. Стандардни напон у кућним мрежама је један 220В. Израчунајте струју оптерећења по формули И = П /У, 10600/220 = 48,18А. На основу рејтинга доступних аутоматских машина, може се рећи да је за заштиту такве мреже потребан прекидач од 50А.

Али то није све. Пре уградње аутоматских грејача уместо електричних, морате се побринути да ожичење може да издржи оптерећење које ће кућни апарати морати да поднесу. Да бисте олакшали избор попречног пресека кабла, дајте табелу.

На основу приказаних података, лако је пронаћи потребан попречни пресјек водича. У нашем примеру, потребно је да изаберете бакарну жицу за 11 квадратних метара. мм или алуминиј на 12,1 квадратних метара. мм

Припрема за рад

Још једна нијанса овог поступка је рад са пултом. Повремено, заштитна електрична струја се не може заменити аутоматским уређајима који не прекидају заптивање на диктафону. Ако сте успели без тога - задатак је поједностављен, иначе је потребно позвати репрезентативну организацију за снабдијевање енергијом.Употреба недовршеног бројача забрањује законе, јер такво кршење предвиђа значајну казну.

Уместо укључивања, најбоље је инсталирати уводни биполарни прекидач. Понекад можете чути мишљење да је могуће направити два униполарна аутоматска уређаја, али у ствари то је неприхватљиво. У овом случају, фазни и нулти проводници ће бити заштићени различитим уређајима, а ако је АБ подешен на неутралан, онда ће фазна струја наставити да улази у мрежу, што може изазвати пожар. Биполарни апарат, детектујући неисправност, истовремено ће одвојити обе жице, испуштајући круг.

Пре него што почнете са радом, морате да користите мултиметар или индикаторски одвијач да одредите локацију фазе и неутрал у гужви у саобраћају, након што сте их претходно искључили. Затим онемогућите снабдевање електричном мрежом - према правилима сигурности забрањено је извођење инсталационих радова на жици која напаја струју. Ово није само незгодно, већ представља и стварну пријетњу здрављу и животу.

Пример замене саобраћајног застоја на видео аутоматима:

Инсталација прекидача

Након што се мрежа испразни, рад се обавља у сљедећем редослиједу:

 • Демонтирајте патроне са електричним мецима.
 • Поставите ДИН шину на њихово место. Морате га претходно исећи тако да задовољава величину прекидача. За дрво или метал причвршћивање се изводи уз помоћ вијака, а при раду са бетонским зидом потребно је користити клин.
 • Причврстите заштитни уређај.У том случају, две жице које носе струју су причвршћене са горњег дела апарата (да би се избегла конфузија, слово Н је прикључено на терминал за повезивање нулте жице).
 • Са доње стране АБ морате повезати каблове кроз које се електрична енергија доводи до кућне мреже, на инсталиране уређаје.

 • Након спајања проводника, сигурносни прекидач се поставља на ДИН шину.

Ова замена је потпуна, али ова шема се може донекле побољшати, чинећи је безбедном за особу.

УЗО конекција

Пожељно је укључити у општу мрежу ултразвучног уређаја како би се спречило да људи изгубе струју случајним додиром са голом површином кабла, као и током квара кућишта. Основа заштитног искључења уређаја је константна контрола равнотеже која пролази кроз струје уређаја. У случају цурења електричне струје на дијелу тијела или на тлу долази до поремећаја равнотеже. Када открије неуравнотеженост, уређај ради и деактивира ланац.

Називна струја ПЛЦ-а се бира на исти начин као у улазном аутомату. Сигурносни запорни уређај је прикључен на излаз. Препоручује се да се ЕЛВ тестира на месечном нивоу - у ту сврху на телу машине се налази дугме "Тест". Из излазних терминала уређаја фаза се спаја на улаз првог АВ-а, а затим помоћу џампера прелази на друге прекидаче. Неутрални каблови морају бити повезани заједно са сабирницом, затим причвршћени на ДИН шину.

Ако је веза трострука, онда уземљење води на исти начинспојен сабирницом. Међутим, имајте на уму да не би требало да буду у контакту са нулом.

закључак

Из презентације сте научили како одабрати мрежне сигурносне прекидаче и како замијенити прометне гужве на аутоматима. Користећи наше савете, можете то да урадите сами, без коришћења специјалистичких услуга и уштеде новца.