За и против угљеничног грејача

Осим халогених и кварцних уређаја за гријање, постоји још једна, најмлађа врста инфрацрвених уређаја за гријање - угљични гријач. Свежина развоја подразумева употребу савремене технологије у уређају која се заиста дешава у овој јединици, па размислите о угљеничном грејачу више детаља да бисте се у куповини боље оријентисали у широком распону идентичних кућних апарата.


Уређај за грејаче угљеника

Дизајн грејног тела овог типа не разликује се много од примене већине типова инфрацрвених грејних тела. У металном или керамичком телу са рефлектором (рефлектором) унутар главног елемента електричног грејача се налази - угљенична лампа, која се може налазити у телу и хоризонтално и вертикално.

Рефлектор обезбеђује правац концентрисаног флукса зрачења, који се такође може контролисати помоћу механичког ротационог уређаја, који је присутан у већини модела.

Уређај за угљеничну лампу

Ова светлосна диода је запечаћена кварцна стаклена цев на чијим је крајевима спаљена нит сачињена од специјалног угљеничног влакна - угљеника - у стању вакуума.

Угљеник као филамент се не бира директно - инфрацрвени емитер таквог извођења ради у опсегу дугих таласних дужина, искључујући фактор нежељеног дугорочног утицаја на особу краткоталног зрачења. Осим тога, вијек трајања угљичних лампи је у просјеку 100Хиљаде сати, које, рачунато на месеце грејне сезоне, су око 10 календарских година.


Велики ресурс је због чињенице да је коефицијент линеарног термалног ширења карбонских влакана, за разлику од волфрама или никрома, близу нуле, а фактор замора метала на температурним деформацијама када је укључен /искључен уређај у угљеничном влакну је по дефиницији одсутан.

Принцип рада уређаја

Након инсталације или монтаже уређаја, рефлектор се ручно усмерава на жељену страну и фиксира. Уређај је укључен у кућну мрежу напоном 220/230 В и готово тренутно прелази на максималну снагу зрачења топлоте. Ефикасност угљеника при преносу топлоте је виша од ефикасности метала, јер готово да не захтева енергију за побуђивање нити до температуре зрачења, док кварцно стакло цеви пролази топлоту зрачења без губитака. То је због трошковне ефикасности грејача угљеника у поређењу са другим инфрацрвеним грејачима.

Загријавање просторије се врши загријавањем објеката којима је гријач усмјерен, уз накнадно враћање топлине у зрачни простор просторије. Потрошња енергије зрачења за повећање температуре ваздуха при проласку кроз њене таласе је одсутна, јер се енергија инфрацрвеног зрачења угљеника дугих таласа апсорбује само густим срединама. У овом случају, не само загревање површина намештаја у просторији, већ и њихово унутрашње загревањедубина до 2 цм, што доприноси продужењу топлотне снаге након искључивања грејача. Многи модели угљеничних агрегата опремљени су термостатом који омогућава одржавање одређеног температурног режима у затвореном простору.

Као и сви модерни уређаји за електрично гријање, угљични гријачи у конструкцији уређаја за аутоматско искључивање приликом пада, нагиба или опасног угла нагиба.

Важно! Дуготрајно проналажење особе на путу дуготрајног зрачења угљеничне лампе, ако се одржава сигурна удаљеност како би се искључио пријем топлотне опеклине, апсолутно је безопасно.

Типови уређаја за грејање на угљеник

Карбонски грејачи су направљени преносиви (под, статив) или намењени за уградњу на зид или плафон. Ове варијанте дизајна разликују се једна од друге само методом постављања и причвршћивања на базу.

Постоји и класификација оријентације грејних елемената у случају:

 • хоризонтално;
 • је вертикална.

Од ова два дизајна, одабран је онај који одговара најрационалнијој локацији уређаја на мјесту употребе.

Модели угљеничних грејача разликују се по броју грејних елемената. Наравно, што су више, то је уређај ефикаснији, али још важније - потрошња електричне енергије


По снази уређаја за загревање угљеником подељени су на домаћинства - од неколико десетина вати до 2-3 киловата и индустријски, вишеколовски,користи се за загревање индустријских просторија или за обезбеђивање температурног режима у коморама за сушење.

Предности и недостаци

Гријач угљичних влакана, као најмлађи, је најсавршенија јединица међу гријачима свјетиљки, што одређује и његове веће спецификације. Наведите предности и недостатке ових уређаја, који су заједнички свим инфрацрвеним грејачима, а својствени су само агрегатима на бази угљеника.

 • Висока ефикасност је близу 95%.
 • профитабилност:
 • ниска потрошња енергије - због високе топлотне проводљивости угљеника, која омогућава производњу јединице топлоте да троши електричну енергију готово двоструко мање од већине традиционалних типова електричних гријача;
 • велики ресурс јединице - такође је обезбеђен јединственим својствима карбонских влакана.
 • Одсуство кратковалног зрачења - дуготрајно зрачење угљеника нема штетан утицај на људе и не мења карактеристике ваздуха у просторији (влажност, садржај кисеоника).
 • Висок степен сигурности употребе.
 • Велики избор опција за дизајн и дизајн.
 • Компактност и мала тежина (2-4 кг).
 • Оптимални ниво аутоматизације грејача (термостат, сензор превртања, даљинско управљање).
 • Једноставност употребе и свакодневна брига.
 • Бешуман рад.
 • Повољна цена.

Листа предности у угљеничном грејачу је значајна, али постоје недостаци:

 • ниска ефикасност усмереног грејања на свежем ваздуху - због карактеристика дуготрајног зрачења;
 • велика вероватноћа уништења кварцних цеви угљеничних сијалица при случајном паду уређаја;
 • немогућност дуготрајног зрачења да савије препреке - биће загрејани предмет, који је био на путу зрака.

Наведени недостаци нису критични и вероватније је да ће обавити информативну функцију него одредити избор уређаја приликом куповине.

Како изабрати грејач угљеника

Приликом куповине, прво је потребно одредити мјесто постављања јединице. Ако нема сталне локације, односно, претпоставља се да уређај помера по потреби, онда би требало одабрати преносни уређај - под или стационарни.

Верзије са вертикалним распоредом грејних елемената су компактније и за мање просторије се преферирају. У исто вријеме, снага пријеносних угљичних уређаја за гријање обично не прелази 2 кВ, што вам омогућује да осигурате жељену температуру на површини од <<до 20 квадратних метара.

Да би се деца и кућни љубимци заштитила од контакта са уређајима, боље је да се преферирају модификације на зиду или плафону, при чему се за већу практичност користи угљични грејач са могућношћу да се рефлектор окрене до максималног угла. У овом случају, чврстоћа конзола и поузданост монтажне конструкције јединице према подлози треба да буду предуслов за избор грејања зидних угљеничних уређаја.

Важно! Кабл за напајање уређаја мора имати штап за уземљење, повезан са кућиштем уређаја, и лампе од угљеничних влакана - заштитну металну решетку.

Рефлектирајући материјал мора бити направљен од густе фолије која се опире притиску прста, а тело грејача је заштићено од корозије квалитетним лаком без огреботина.

Ефикасност уређаја за загревање угљен-диоксида и његових аутоматских система, када се проверава на лицу места, се проверава, упутства за употребу произвођача увек морају бити прикључена на апарат.

Правила употребе и сигурносне опреме

Како би се спријечиле несреће које укључују електричну трауму и опекотине, као и обезбјеђење од стране произвођача о наводном извору гријања, морају се поштовати сљедеће мјере опреза:

 1. Забрањено је постављање грејних тела у непосредној близини запаљивих предмета (завеса, столњака, лампи, подних лампи и стоних лампи, итд.).
 2. Сушење предмета на електричним гријачима није допуштено.
 3. Забрањено је базирање електричних каблова испод тепиха, покретних отвора врата, у зони високе влажности или отворене воде.
 4. Такође је забрањено да се гријачи остављају укључени без надзора.
 5. Поправке угљеничних грејача треба вршити само квалификовано особље.

Усклађеност са овим правилима ће заштитити кориснике не само од незгода, већ и од разочарења у овим модерним функционалним гријачимакод куће.