Како се борити против крумпира

Када чистите кромпир, најчешће ћете наћи кртоле са црним тачкама. То су личинке Жица-Шелкунов-жица. Иако се сам буг не храни кромпиром, ларве живе у земљи четири године и кваре жетву не само кромпира, већ и многих других поврћа. Ожичење се догађа скоро у сваком врту. Изузетак ће бити као парцеле са великим бројем засађених сидерата, као што су сенф и грашак. Ово је заиста ефикасан начин, будући да ове биљке уплаћују штеточине, али не могу сви да приуште да узгајају додатне усеве како би се ослободили штапића, па је најбоље применити сет мера како би се ослободили кукаца и његових ларви. Ако су жице на градилишту почеле, морате обратити пажњу на тло. Прво, добро средство превенције је копање цијелог локалитета два пута годишње: у јесен и прољеће. Узимајући контролу над штеточином, морате уништити и одрасле кукце и ларве. Друго, боље је садити кромпир на подручјима гдје је грашак или грах растао раније јер луталице не воле грах и не прихватају земљу након њих. Кабелски сноп, који су многи погрешно прихватили за црва, је ларва кукца-желкунова, жута или смеђа. Ако не контролишете његову популацију на локалитету, ускоро ће берба кромпира пасти на минимум, јер ће прождрљиве личинке оштетити масу кртола. Кромпир, пјенушав са жичицама, није погодан за означавање на складишту - брзо се уклања. ВиревоундОни се тако називају због снаге њиховог оклопа, јер је готово немогуће здробити му руку. Одрастајући од ларви, ови штеточине у другој години живота наносе најзначајнију штету вртним биљкама.

Опис жице штеточина

Твистерс од полигона. Уништавају семе, мердевине, корење и чак стабљике биљака. Виревавес избуши гомоље и коријенске усјеве, испуштајући пролазе у њима и чинећи их практично неприкладним за складиштење и употребу. Шта су жице? Дужина пужних жица је од 10 до 50 мм. Ове личинке су суптилне и чврсте, чија боја варира од тамно смеђе до жуте. Практично је немогуће здробити жице. Циклус развоја пузања траје 5 година, ларва жице расте 3-4 године. У првој години ларва се храни подземним дијелом биљке, али јој не наноси значајну штету. Опасне жице штеточине постају друга година живота, а четврте године ларва се претвара у лутку, ау прољеће лутке налази се одрасли кукац.

превентивне мере

Да би се спречила прекомерна популација земље путем жице, препоручује се следеће:

Организација правилног плодореда. Сваке 2-3 године, место за садњу кромпира треба да се промени.

Не треба занемарити прољетно и јесенско копање земљишта. Ископај боље на дубини бајонетске лопате. Након јесењег копања, бубе које копају дубоко у земљу убијају мраз, а пролеће ће уклонити корење корова - омиљено место лутања.

Редовно плијевање илабављењем тла, немогуће је дозволити обилну дистрибуцију пирата. Ако је нарасла, употребите Роундуп да уклоните његове густине.

"Санитација" парцеле - немогуће је оставити зимски кромпир, травњаке, ненасељене коренске усеве. Све ово ће омогућити зимовање кукаца - Шелкунова и њихових ларви са највећом удобношћу.

Чишћење се може користити као средства за страх - не миришу њихове штеточине. Директно, саме жице су уплашене свим биљкама махунарки, од којих коријени живе бактерије које ослобађају азот.

Како се носити са фолклорним лековима од крумпира

Прво, погледајмо народне лијекове против жице

Вапните земљу. Пошто су фитиљи као кисело земљиште, да би га се ријешили, потребно је смањити киселост. Између осталог, то ће користити многим културама, повећати приносе и побољшати укус плодова. Очигледно, да би се смањила киселост, можете користити креч, креду или специјалне хемијске продавнице које се продају у продавницама за баштованке.

Препоручујемо читање наших других чланака

Редовно користити ђубрива која садрже амонијак и минерале: амонијачна вода и амонијум сулфат (од 20-30 г по 1 м.кв).

Једно од најјефтинијих и најједноставнијих средстава из штапића - љуска јаја на земљи. Током летње сезоне се простире на цијелом простору.

Могуће је уклонити запешћа у кромпиру, ако је ранијеочистити рупе пре садње. Да бисте то урадили, користите раствор мангана или биљне инфузије, припремљене унапред. За припрему тинктуре од коприве 500 г за 10 литара воде, тинктура маслачка - 200 г траве на 10 литара воде. Ова количина је довољна за 20 рупа. Третман треба поновити два или три пута након краја седмице.

Чари за запешћа могу се назвати, можда, најефикаснијим начином борбе. Комади сировог кромпира се насениутсиа на штаповима (или на линији за риболов) и закопани у тло (дубина око 5 - 15 цм). Истовремено, један крај прут је изостављен тако да се лако може пронаћи. Након 3 дана мамац је ископан и уништен заједно са ларвама, "кљукан" на њега. Уместо кромпира можете користити репу, шаргарепу. Поступак притварања почиње у прољеће, пола мјесеца прије садње крумпира, а може трајати цијело љето. Ако је кромпир већ посађен, мамац је закопан у размаку између редова сваких 10 цм, а уловљене ларве се спаљују, опеку кипућом водом или дају пилићима за конзумацију.

У стакленој посуди стављају се комадићи кромпира или другог поврћа, а капацитет је закопан на обод. Ухваћене личинке су уништене.

Још један ефектан мамац се користи у рано прољеће када се земља тек почиње загријавати. На неким мјестима на локалитету се праве мале депресије, а на њима се разлаже слама, сијено или сушена трава. У замкама, ларве се налазе у потрази за храном и топлином. Након 4 дана, трава се уклања из јама и спаљује жицом, а на њено местодруга је постављена. Процес се понавља неколико пута.

Постоји и превентивна борба против жичара у башти: јесенско копање земљишта, благовремено уклањање корова, редовно отпуштање тла између редова; уништавање црва, лутака и кукаца током копања;

Препоручујемо читање наших других чланака

Како се суочити са жицом на кромпиру индустријским средствима

Када јавне и привлачне методе контроле штеточина не помажу или су недјелотворне, супстанце и отрови из индустријске производње могу бити од користи. Њихов асортиман и разноликост данас су толико велики да није тешко изабрати прави лијек.

Сва средства борбе могу се купити у специјализованим продавницама. Ако се одлучите, морате прочитати упутства за употребу и методе дозирања. Најчешћи лекови су: Диазонин, Базудин, Медведокс и други. Већина њих су високо токсични и штетни за људе и животиње, тако да их морате примијенити с великим опрезом и строго се придржавати препорука.

Било која од дрога мора да се расподели у води, морате пажљиво прочитати у којим размерама се ради раствор, како не бисте оштетили земљиште. Горе поменута средства су по својој природи отров који је одвраћао жице, али њихово дјеловање траје само док се земља не обрађује. Након неког времена, опет се могу појавити штеточине.

Међутим, постоји једно средство, нови развој - "Немомбацт". Ово није само отров, то је комбинација нитастог црва(нематоде) и бактерије. Храна жице је омиљена храна нематода. Када те бактерије продру унутар штеточина, уништавају је изнутра и настављају да траже друге. Ова метода је апсолутно безопасна за тло и биљке, али брзо и ефикасно уништава штеточине.

Погледајте ове чланке

Како се борити против ручних зглобова да би се користили вртлари-вртлари - то је особни избор свакога, који мора узети у обзир карактеристике локације, доступност привремених ресурса и финансијских средстава. Али само уз пажљиву бригу о граду и константно третирање тла може се постићи добар принос, а број штеточина неће расти.

Како се носити са жицом