Врсте, врсте и недостаци ЛЕД позадинских осветљења

ЛЕД осветљење дисплеја је један од многих начина за коришћење ЛЕД диода. На индустријском нивоу, почела је да се користи од 2008. године. До сада су ЛЕД диоде монтиране на већину ЛЦД (ЛЦД) екрана: телевизори, монитори, мобилни уређаји.

Од 2008. ЛЕД позадинско осветљење је активно побољшано и побољшано. У овом чланку, хајде да причамо о томе шта је ЛЕД позадинско осветљење, како је и како је оправдано његово увођење у електронику.

мало теорије

Пре 10 година, главни извор светлости на ЛЦД екранима су биле флуоресцентне сијалице типа ЦЦФЛ, ХЦФЛ, које су изгубиле плазма телевизоре у квалитету слике. Појава бијелих СМД ЛЕД-ова са високим свјетлом, ниском потрошњом енергије и укупним димензијама радикално је промијенила ситуацију, што је резултирало новом генерацијом монитора.

У продавницама, активно је почела да се нуди ЛЕД ТВ, без објашњења да су ЛЕД диоде само направиле позадинско осветљење, а екран и даље остаје течни кристал. Велике промоције и прекрасне приче консултаната о предностима ЛЕД опција допринијеле су наглом повећању продаје ЛЕД телевизора и монитора, тако да данас имају пуну предност у односу на друге врсте позадинског освјетљења.

Типови ЛЕД позадинског осветљења

Изумом компактних ултра-светлих ЛЕД диода, појавило се питање за произвођаче: "Како их поставити да истовремено добију квалитетне слике и сачувати?"У потрази за одзивом појавило се неколико типова ЛЕД позадинског осветљења, међу којима постоје два главна:

  • лице (Едге), које се такође назива бочним или рубним;
  • матрица (Дирецт), склопљена на лед или ргб водио.

Постоје два типа позадинског осветљења путем контроле грома: статички и динамички. У првом случају, осветљеност свих ЛЕД-ова варира једнако без обзира на слику. У другом случају, свака ЛЕД диода или група појединачно интерагују са одговарајућим дијелом ЛЦД матрице.

Едге

ЛЕД диоде у бочном осветљењу су један од начина:

  • са стране;
  • одозго и одоздо;
  • дуж периметра.

Избор једног или другог начина постављања зависи од величине екрана и технологије производње. У овом типу позадинског освјетљења инсталиране су само бијеле ЛЕД диоде (бијеле ЛЕД диоде). Свјетлосни ток који емитирају пролази кроз дифузор и систем оптичких влакана, чиме освјетљава цијели екран.

Овај метод има три важне предности које су га учиниле популарним. Ниски трошкови, постигнути кроз минимални број кориштених ЛЕД диода и једноставност система управљања. Могућност стварања ултра-танких модела монитора са даљинским напајањем, који су на рачун оглашавања постали веома популарни код купаца. Мала потрошња енергије, која се не може остварити у другим варијацијама. Према светлосним карактеристикама ивица осветљења заузима просечну позицију и снажно зависи од квалитета монтаже и наношења.елементна база. Међутим, укупан пренос боја се може упоредити са ЦЦФЛ технологијом.Код модела ТВ-а са бочним освјетљењем, слике високог контраста могу се постићи из два разлога. Све ЛЕД диоде су освијетљене истом свјетлином, исте тамне и свијетле површине заслона су освијетљене. Возачи, упркос промишљеном дизајну, нису у стању да обезбеде равномерну расподелу светлости по радној површини.

Дирецт

Позадинско осветљење (матрица) је матрица, сакупљена са неколико линија са ЛЕД диодама, распоређених по целој области. На овај начин се обезбеђује равномерно осветљење целог ЛЦД панела, а што је најважније, омогућава се динамичка контрола. Као резултат тога, програмери су успели да постигну висок контраст слике и засићење црне боје.

Директно осветљење се спроводи на два начина. Први, најраспрострањенији, сакупља се на бијелим ЛЕД или ВЛЕД-овима, који су у принципу исти. Може бити статична и динамична, у зависности од модела телевизора.

Други је да се користи уместо белих - РГБ ЛЕД диода. Уз њихову помоћ могуће је регулирати не само свјетлину, већ и тражити било коју боју из цијелог видљивог спектра. Захваљујући високој брзини пребацивања, ЛЕД диоде савршено раде сигнал и чине га на промени слике на екрану. РГБ-бацклит гради само на динамичкој основи.

Дисплеји са матричним осветљењем одликују се одличним преносом контраста и боје на целом екрану. Ово је њихов главниплус, што преклапа неколико недостатака, наиме:

  • високи трошкови;
  • висока потрошња енергије, упоредива са ЦЦФЛ технологијом;
  • дебљина кућишта је већа од једног инча.

Ако једна од ЛЕД лампица пропадне, цијели лењир се гаси. На екрану ће се овај феномен одразити као помрачење неког подручја. Независна замена запаљеног елемента са сличним неће успети, јер је проналажење тачне копије са истим објективом практично немогуће. Као резултат, цела линија је подложна промени.

О недостацима за здравље

ЛЕД позадинско осветљење, без обзира на начин имплементације, има неколико значајних недостатака који не утичу на квалитет слике, већ на визију. Прво, ово је функција пулсно-ширинске модулације. Уз његову помоћ, корисник подешава осветљеност и тиме погоршава његово здравље. Суштина проблема лежи у треперењу ЛЕД-а фреквенцијом изнад 80 Хз, која се манифестује губитком светлости. Визуално, такво треперење није фиксирано људским оком, али стално иритира нервне завршетке, узрокујући главобоље и умор у очима.

Док гледате ТВ емисије, овај недостатак не доноси много нелагоде због велике удаљености између посматрача и екрана, као и због ниске концентрације пажње. Међутим, корисници рачунара и лаптоп рачунара са ЛЕД позадинским осветљењем су били блокирани. С једне стране, када је осветљеност монитора 100%, функција пулсно-ширинске модулације (ПВМ) је онемогућена, али ретина ока је јако погођена. С друге стране, наставак рада са документима је смањенОсветљеност је осетљивија у очима, али сада је негатив додата ПВМ.

Поред тога, постоје и други недостаци који нарушавају вид, чија манифестација у већој или мањој мери зависи од технологије приказа. На пример, повећано зрачење светлосних диода у региону је близу ултраљубичастом спектру.

За оне који су драги очима, требало би да престанете да бирате професионалне серије монитора са ЦЦФЛ лампама које се и даље пуштају да раде са сликама. Имају високу брзину преноса боја и коштају мање од производа прикупљених на РГБ ЛЕД.

Упркос недостацима, произвођачи електронске опреме неће престати да користе ЛЕД осветљење у својим уређајима, а велике компаније ће и даље промовисати тзв. ЛЕД ТВ. Зато што маркетиншки циљеви и даље имају висок приоритет. Остаје надати се да ће у блиској будућности масовна производња монитора бити опремљена висококвалитетним позадинским освјетљењем, које ради на фреквенцији која је сигурна за очи.