Врсте лампе за осветљење: детаљно размотрите

Такмичење "Лампа света"

Данас се врло често могу сусрести материјали о разноврсности лампе на интернету, али ниједна од опција које види аутор чланка не може се назвати потпуном, а често потпуно дата информација не одговара стварности. Из тог разлога смо одлучили да објавимо чланак о модерним расветним лампама.

Размотрићемо њихову класификацију, да наведемо основне принципе функционисања, не заборављајући да укажемо на појединачне предности и недостатке.

жаруље са жарном нити

Почнимо са нашом листом свих познатих сијалица са жарном нити, које су вјерно и истинито служиле човјечанству више од стотину година.


Лампа Тхомас Едисон

Лампа са жарном нити, вештачки извор светлости, која се производи снажним загревањем тела паљења, које често делује као средство образовања. Први модели таквих ламела били су угљенични филаменти, који су служили много мање.

Да би се избегла оксидација запаљеног тела услед дејства ваздуха, он се ставља у боцу, која може бити:

 • Усисано;
 • Халогени испуњени паровима (17. група периодног система Менделејева);
 • Испуњен са инертним гасовима.

Према овим карактеристикама, разликују се типови лампи: вакуум, халоген, гас (на пример, криптон). Сви они имају нешто другачија својства, као што ћете научити даље.

принцип функционисања


Шематски приказ сијалица са жарном нити

Загревање тела гори због трошковаструја кроз њу струје.

Савет! Ако сте заинтересовани за топлотни ефекат струје, онда проверите физички закон Џула-Ленса.

Чим дође до струјног круга електричног круга, долази до тренутног пораста температуре. Снажно прибегавајући физичким процесима који се дешавају у материји у овом тренутку, нећемо, рецимо само да би добили сјај видљив људском оку, њихова температура треба да пређе ознаку у 570? Ц, што одговара температури црвеног светла видљивог спектра.

Хот Сун

Као што је познато, спектар сјаја, који производи апсолутно црно тело, чија ће температура бити једнака загревању површине фотосфере нашег Сунца - 5770К, је најпогоднији за људску физиолошку перцепцију. Нажалост, наука не познаје супстанце које могу да издрже овакво загревање без губитка примарне молекуларне структуре, другим речима - које се не топи.


Волфрам - јефтин ватростални метал

Температурни опсег у коме ради формирањем варира од 2000 до 2800 ° Ц на тачки топљења овог метала на 3410 степени. Ретко као тело стреса могу се користити рениј и осмијум.

Управо из тог разлога, спектар светлости емитоване од стране сијалице са жарном нити се помера у правцу црвене, тј. Чини нам се жућкасто - светлост сунца постаје тако у зору и на западу. У овом случају, већина спектра је у опсегу инфрацрвеног зрачења. Може се одмах запазити правилност штаШто је нижа температура зрачења емитује супстанцу, то нас више види црвену.


Температура боје по Келвину

 • За бољу оријентацију у видљивој боји светлости, они су измислили градацију на температури боје, тј. Свака нијанса одговара фиксној вредности у степенима. Жаруље са жарном нити раде на температури боје од 2200 до 2900К, што одговара жутој скали. Разликује се од природног дана, али је веома угодно за нас да уочимо у нашим вечерима, јер не нарушава производњу мелатонина, хормона који је одговоран за регулисање дневних ритмова.
 • У контакту са ваздухом, волфрам почиње да активно оксидује и формира волфрам триоксид - беличаст плак на сијалици лампе када губи своју чврстоћу. Из тог једноставног разлога, волфрамово тело паљења је смештено у запечаћену боцу, из које се испумпава ваздух, и инертни гас (криптон, аргон или азот) се пумпа на замени под одређеним притиском. У таквим условима, волфрам испарава много спорије, што значи да се температура сијалице може повећати, уз истовремено повећање животног века.


ламп схаттеред

 • С друге стране, спектар сјаја помера се ка белој. Енергетска ефикасност лампе се повећава - већина зрачења улази у видљиви спектар.
 • У зору појављивања сијалица са жарном нити, унутрашњи простор тиквице је био у вакууму, али таква конструкција није трајала дуго, због своје несавршености. Данас су толампе су можда најмање моћне (до 25 вати).

Чисти метали, којима припада волфрам, као и њихове легуре имају позитиван температурни коефицијент отпора. Једноставним речима, то значи да што се метал више загрева, више се опире протоку кроз њега.

Осветљење жаруља са жарном нити

Због ове особине, жаруља са жарном нити самостално подешава потрошњу енергије, тј. Можемо их директно повезати на електричну мрежу без уређаја који ограничавају струју. Ова особина разликује жаруље од жаруља од флуоресцентних и ЛЕД лампи које захтијевају возаче и стартере, што чини ову најквалитетнију жаруљу са жарном нити много јефтинијом од својих конкурената.

структура лампе


Пуна структура жаруље са жарном нити

Структура лампе у потпуности зависи од њеног типа. Кратко идемо дуж заједничких делова сијалица са жарном нити:

 • жаруљаје главна заштита тијела паљења од атмосферских гасова. Успут, она може да делује као расипник. Величина сијалице се подешава према брзини таложења материјала из којег се израђује тијело горења.
 • Гасни медиј- да тако кажемо, је унутрашња атмосфера лампе, која се састоји, као што је већ речено, од инертних гасова - најчешће из мешавине аргона и азота, због њихове ниске цене. Овај медијум може смањити топлотне губитке, посебно ако се убризгавају гасови са високом моларном масом. То треба посебно назначитихалогене сијалице, у које се додају халогени и њихова једињења. Испаривани метал из спаљивог тела када је у контакту са њима се враћа назад због температурног разлагања формираних једињења. Ова имовина значи дужи животни вијек, који ће у просјеку бити 2,5 пута дужи.


формирањем

 • тело паљења- овај елемент може бити различитог облика и величине, у зависности од врсте и функције лампе. Често можете наћи округлу жицу да бисте смањили величину упредене спирале, али постоје и варијанте траке. Из тог разлога, електротехника замјењује ријеч "гори нит" са "тијелом спаљивања" - то је термин укључен у Међународни свјетлосни рјечник. Стандардне лампе имају положај горивог тела у облику полу шестерокута, који је направљен за равномерну расподелу светлосног тока.


Стандардни кертриџ

 • сокл- његов облик је свима познат. Ово је веза са навојем. Идеја припада енглеском физичару и хемичару Јосепху Свану. Стандардизирао је величину базе на све познате Томас Едисон, сугерирајући преживјеле и још увијек варијанте Е40, Е27 и Е14.


Јосепх Вилсон Сван - изумитељ базе са навојем

Мисли аутора! Још једном смо убеђени колико је ефикасан маркетинг. Већина проналазака које му Едисон сада приписује уопште не припада, а његова заслуга је у основи прва масовна производња и удруживање купљених патената.


бајонет цап

\ т
 • Постоје и друге врсте база, на пример, бајонет , које су веома честе у Британији. Америчке базе се разликују од стандарда, с обзиром на ниски напон у друштвеним мрежама (110В) - то је учињено како би се спријечила могућност увртања еуропских свјетиљки.

Предности и недостаци

Светиљке за кућно осветљење: главна својства

Следователно, следуусие типи с жълтими жарки:

 • вакуум;
 • Аргон или азот-аргон;


Криптонска лампа

  \ т
 • криптон;
 • ксенонски халоген уз присуство инфрацрвеног рефлектора;
 • Са премазом који претвара ИР зрачење у видљиво - данас се у овом правцу озбиљно развијају.

Човјек не жели потпуно разводити жаруље са жарном нити због њихових предности у односу на друге изворе свјетлости, али се још увијек не могу користити у вези са тренутном тенденцијом штедње енергије.

Ево врлине ових светиљки:

 • Цена готовог производа;
 • Компактне димензије;
 • Неодољивост на квалитет напајања - скокови напона;
 • Тренутно паљење и гашење, које без проблема дозвољавају њихово коришћење у светлосно-динамичким уређајима;
 • Треперење ових лампи је неприметно за наш вид;
 • Једноставно подешавање осветљености променом напона;
 • Спектар светлости је пријатан за перцепцију - он настаје по истом принципу као и сунчева светлост; не зависи од страних материјала и остварује се само температуром емитера; имастабилност у времену и потпуно предвидљива; сјај је раван и чист.

Перцепција нијанси у зависности од квалитета боје

 • Веома висок пренос боје (100 Ра), који је неопходан за осветљење музеја, акваријума и других.
 • Оштре сенке, које опет одговарају сунчевој светлости;
 • Светиљке се не боје кондензације и не реагују на температуру околине;
 • Могу рачунати на различите напоне, до стотине волти;
 • Не садржи токсичне материје;
 • Неопходност опреме за стартовање регулације;
 • Способност рада са АЦ и ДЦ;
 • Нема разлике у повезаности поларитета струје;
 • Лампице су нечујне и не стварају сметње;
 • Неосетљиви су на јонизујуће зрачење и електромагнетне импулсе.

Како ви видите заслуге многих, али већина њих је чисто техничке природе.

Хајде да сада говоримо о недостацима:

  \ т
 1. Мали живот - 1000 сати, што је по данашњим стандардима изузетно мало;

Напомена аутора! Постоји јасно уверење да су подаци о условима коришћења разних извора светлости "привучени ушима" или да су инсталирани на референтним узорцима од квалитетних сировина. На пример, конвенционална светиљка са жарном нити у вашем купатилу од вашег покорног слугу непрекидно служи 5 година, док халогене сијалице у собама, са наизглед дугим радним временом (стављене, по потреби, преко тканине) немилосрдно горе. Исто важи и заштедне сијалице, које, према увјеравању произвођача, морају трајати најмање 2000 сати.

  \ т
 1. Мала ефикасност;
 2. Зависност радног века и осветљености од напона;
 3. Изолација велике количине топлоте и као резултат тога - висока опасност од пожара;
 4. Са спаљивањем горећег тела, сијалица се може сломити;
 5. Високи захтеви за отпорност на топлоту материјала под учвршћењем;
 6. Стаклене сијалице су веома крхке.

Као што разумете, главни недостаци који чине напуштање ових лампи су ставови 2 и 6.

гасне сијалице


Гасне расвете

\ т

Класификација лампи наставља да светли. Следећи на листи су гасни извори светлости који емитују енергију у видљивом опсегу.

Светлост у сијалицама настаје због појаве катоде са електричним луком, попут оне коју видимо када радимо са заваривачем. Настаје када је довољна јонизација материје у гасовитом стању и формирање плазме.

Упркос чињеници да је принцип таквих лампи исти, они се узимају да се поделе по извору светлости.

Луминесцентне лампе


Лампа флуоресцентног акумулатора за хитно осветљење

Први у овој листи су луминисцентни извори свјетлости, чији је најкласичнији облик стандардни цјевасти модел који се користи у производњи и на улазима. Компактне лампе, које људи знају чешће под називом "штедња енергије", постале су веома раширене.

Од овога постоји светлоИзвор се формира када пролази ултраљубичасто зрачење кроз слој фосфора, који је прекривен унутрашњом страном сијалице, а зрачење се побуђује плином.

Унутрашњи простор у таквим лампама је испуњен инертним гасовима и парном живом. На крајевима сијалице налазе се волфрамове електроде, између којих се континуирано сагорева лук.

Када електрично пражњење прође кроз такво окружење, формира се ултраљубичасто зрачење које људско око не може видјети. Он се претвара у видљиво светло само када пролази кроз фосфор, чији састав зависи и од боје сјаја и од његове светлости.

Као луминофори, најчешће се користе цинков калциј ортофосфати или калцијум халофосфати.


Тубуларне флуоресцентне лампе за осветљење просторија

\ т
 • Свјетлосни учинак таквих извора је 2,5 пута већи него на жаруљи са жарном нити. Служи око пет година, са максималним бројем инклузија 2000, односно не више од 5 пута дневно.
 • Широко се користе за освјетљавање разних јавних зграда: болница, школа, уреда и других - уз њихову помоћ организира се главна и хитна расвјета.
 • Након појаве лампе са стандардном навојном капом и електронским пусх-уп уређајем, они су широко распрострањени у свакодневном животу. Поред тога, они се често користе у личном осветљењу радних места, светлосној реклами и отвореној декоративној расвети зграда.


Анциент Цлоцк он Гас Дисцхарге Индицаторс

За разлику од свог претходника, то вероватно није случај, пошто су се прве лампе на гасне пумпе појавиле далеке 1856. године, тј. Пре модерних сијалица са жарном нити. Међутим, то је значило конкурента, који је до тада у потпуности заузео кућну нишу.

Због тога, за разлику од сијалица са жарном нити, луминисцентни извори светлости су енергетски ефикаснији, што се сматра њиховом главном предности.

Ево и других предности овог решења:


Кућна флуоресцентна лампа

\ т
  \ т
 • Велика разноликост светлих нијанси;
 • Распршена светлост која не даје оштре сенке, што је важно, на пример, приликом фотографисања;
 • Дуг радни век од 2000 до 20.000 сати - важно је разумети да овај индикатор у потпуности зависи од квалитета коришћених радио компоненти у стартерима и квалитету луминофора. У овом случају, флуоресцентне лампе захтевају добро напајање. Стога, ако желите да ваша лампа траје дуго, купите квалитетан производ од произвођача са именом.


Холандска фирма Пхиллипс је један од лидера у производњи високо квалитетних флуоресцентних сијалица

Међутим, луминисцентне лампе, међутим, као и сва гасна пражњења, недавно су постале активно замењене ЛЕД светлосним изворима, а разлози због којих премјештају своје позиције више него довољно:

 • Најважнија је хемијска опасност због употребе токсичне живе у пројекту;
 • Спектар сијалица је линеаран, неравномеран. Он је непријатанза вид и способне да искривљују боје. Постоје лампе са високим индексом преноса боја, али оне су, прво, путеви, и друго, не могу да зраче тако активно као стандард.
 • Током рада, луминофор почиње да се деградира, што доводи до смањења ефикасности, погоршања боје и смањења светлости сјаја.


ЕПР за флуоресцентну лампу

 • Лампа има непријатан сјај, примјетно људско око. Присуство прилично пространих кондензатора у ЕПР-у може ријешити проблем, али произвођачи често штеде новац снабдијевањем недовољним капацитетом.
 • Сви гасни извори светлости не могу се директно прикључити на електричну мрежу, због чега се користи опрема за регулацију старта, што не може да утиче на величину лампе и њихову цену.
 • Флуоресцентне сијалице стварају неуспешно оптерећење за електрични круг, што се такође може исправити у присуству скупог ЕПР-а.

За више информација о флуоресцентним лампама, укључујући и историју њиховог изгледа, можете у једном од недавно објављених чланака на нашем сајту.

гасне сијалице


Неонска лампа осветљена гасом

Ови извори светлости разликују се по томе што нису луминофори, већ сам гас. Упечатљив пример су неонске лампе.

Покреће се на основу технологије хладне катоде, тј. Не загрева због струје која се напаја, већ се користи емитер слободних електрона. Такав почетак је штетан за лампу, али се може одмах испирати, за разлику одврући старт, где лампа постепено повећава осветљеност. У процесу рада лампе, катоде такођер достижу температуру, као у врућем старту, али не одмах.

Светиљке које раде на овом принципу, некада су се користиле за ЛЦД екране са позадинским осветљењем, данас су замењене светлећим диодама. Плинске жаруље су врло економичне, али се не користе за потпуно освјетљење.

Елецтродепендент лампс

електрода

Последњи извор светла који гаси је испред вас. Електроде су се расплеле у њима, које су разбијене гасним пражњењем. Нећемо улазити дубоко у суптилности ових уређаја, јер су они врло блиски онима који су већ споменути.

Опште карактеристике гасних извора светлости

Натријумска лампа има највећи излаз светла - 220 Л /В

 • Према томе, према притиску унутар сијалице, сијалице са гасним пражњењем су подељене на моделе високог (ГРВВД) и ниског (ГРЛД) притиска.
 • Сви они имају веома висок излаз свјетла, што значи да троше мање струје.


ксенонска лампа

\ т
 • Унутар лампе се користе различити гасови: пар метала (натријум и жива), неон, ксенон и други, укључујући различите мешавине.
 • Температура боје луминисценције лампе може варирати од 2200 до 20000К.
 • За рад извора светлости битова, неопходни су лансери.

У другом смо се већ дотакли и вријеме је да пређемо на посљедњу врсту свјетиљке на нашој листи.

ЛЕД лампе


ЛЕД жаруља Филамент

Унутар сваке такве лампе постоји много ЛЕД диода које су полу-проводници одређеног типа, при проласку кроз електричну струју се ствара свјетлосно зрачење. Користе се и за индустријско и кућно осветљење, представљајући најсавременији, економичнији и еколошки извор светлости.

Већ данас су ЛЕД лампе веома раширене. Они се активно користе у кућној електроници за осветљавање матрица екрана са течним кристалима, што је омогућило да се различити уређаји учине компактнијим - телефоном са екранима у боји, а затим паметним телефонима, таблетима, ултра танким телевизорима и другим.


ЛЕД цеви тубуларне

\ т

Користе се за уличну расвету и биљну производњу, уопште, скоро свуда.

За те лампе су карактеристичне сљедеће предности:

 • Веома ниска потрошња енергије - они су ефикаснији од већине лампе за пражњење;
 • Велики животни век, који не зависи од броја инклузија /изузетака. Показало се да произвођачи не могу навести тачне бројке, фокусирајући се само на предвиђања посебних метода, које издају вриједности од 30 до 70 хиљада сати.
 • Ниско ослобађање топлоте, што им омогућава употребу у присуству запаљивих супстанци.
 • Значајна механичка чврстоћа - лампа лако доживљава чак и пад с висине од неколико метара.
 • Безбедност животне средине - одсуство паре живе, међутим, одмах примети да је многобескрупулозни произвођачи не усуђују се да користе токсичну пластику, лем и електролите који садрже олово.
 • Релативно висок спектар боја од 2700 до 6500 К, што вам омогућава да креирате неопходну расвету за готово све потребе домаћинства.
 • ЛЕД-ови нису инертни и одмах се активирају при максималној осветљености.
 • Постоје модели лампе са различитим угловима сјаја.
 • Неосетљивост на веома ниске температуре, док флуоресцентне сијалице можда уопште не почињу.
 • Непроблематично коришћење.


ЛЕД сијалица са великим углом осветљења

\ т

Није било ни недостатка, што није било довољно:

 • Прва је висока цијена, поготово када је ријеч о квалитетним брендираним производима.
 • Многе лампе сјаје у једном смјеру и нису у стању освијетлити нормално околни простор, који се у одређеним точкама може сматрати достојанством.
 • Многи произвођачи, посебно Кинези, у потрази за светлошћу и високом ефикасношћу не обраћају пажњу на једнакост сјаја - њихове лампе су неугодно пулсирајуће.
 • ЛЕД се боје прегревања. Сва топлота коју емитују иде у сокл, а ако произвођач сачува на радијатору, онда не очекујте да лампа траје дуго.
 • Често, кругови користе серијску везу ЛЕД диода, што значи да када излаз најмање једног од њих не успије, други ће престати радити (као вијенац).
 • Знајте да апсолутна већина ЛЕД сијалица које се продају у Русији данас не задовољавају стандарде и норме које су постављене на њенојтериторије. Ситуација се није много промијенила од 2011. године.
 • Многе продате лампе немају тачно означавање свих карактеристика, што знатно отежава избор правилног осветљења.


На фотографији - ЛЕД панел за уградњу у плафон

 • Већина бијелих ЛЕД диода има неуспјех у емитираном спектру у подручју валне дуљине који одговара дужини од 480 нм. На том зрачењу реагује људски зенит, сужавајући се када погоди светлост. Као резултат, ретина може примити дозу штетног плавог зрачења, а вид може патити. Међутим, неке фирме већ производе нешкодљиве ЛЕД диоде.
 • Опћенито, штетност ЛЕД диода за медије у медијима се често износи. Међутим, вреди схватити да је то дугачак поглед, усмерен директно на извор светлости, који се у животним условима практично не дешава.
Касније, ЛЕД-ови губе светлост, постепено изгарају - све у овом свету постоји ресурс.

Ово је крај наше приче. Размотрили смо сва светла за домаћинство. Ако вам је тема изгледала занимљива, онда можете прочитати чланке о профилу на нашем ресурсу.

Такође је пожељно прочитати видео у овом чланку, који садржи упутства како да лампе са различитим подножјима замене својим рукама, на пример, професионалну светлосну опрему за фотографисање.