Вода у глини и други узроци жућкања воде

Бушење бунара на локацији изгледа као рјешење за све проблеме с водом. Такве количине могу покрити потребе за пићем и економске потребе. Сматра се да је природна течност много чишћа, кориснија и укуснија од оне која тече из славине. Тако да је, међутим, бунар може бити лошег квалитета, чак и опасан по здравље и неприкладан за употребу. Или, постоји ситуација када чиста вода прво тече из славине и онда изненада постаје приметно гора. Чести проблем је промена боје. Зашто је вода из бунара жута? То може довести до уласка глине, пијеска или других узрока у бунар.

Присуство глине у бунару

Уобичајени узрок контаминиране воде је улазак глине у њу. То се најчешће дешава из два разлога: намерно погрешног бушења или оштећења цеви, опреме. У првом случају, бунар се инсталира за воду у глини, на неприкладном земљишту. У другом - у водозахватној опреми са временом се формирају пукотине, кроз које вода цури глина.

Знакови глине који улазе у бунар:

 1. Постоји жута вода, или црњење.
 2. У води су честице, зрна.
 3. На додир масне воде, масна.
 4. Приликом одбране настаје жути, смеђи талог.
 5. Може постојати специфичан "земљани" мирис.

Све то може бити знак да је у води из бунара додан глина. Ако вода долази из бунара са песком, симптоми су слични. Фини песак чини блато мутним, лако га се брани. Изгледа као течностпостаје жута. И у њему су зрна.


Ако је вода загађена глином или песком, сама по себи не представља опасност за људе. Међутим, у таквом окружењу могу бити присутни патогени микроорганизми.

Поред тога, вода за пиће са таквим нечистоћама је најмање непријатна. У свакодневном животу, она такође ствара проблеме, омета кућанске апарате, загађује ствари. Користи се као резултат тога може само за најпримитивније економске потребе или за наводњавање града.

рђа

Још један чест узрок жутила воде за пиће у бунару је рђа. Њен изглед изазива два разлога:

 • вишак гвожђа у води;
 • цеви и опрема за рђу.

У првом случају, бушење је извршено тамо гдје је подземна вода богата овим елементом. У контакту са кисеоником, течни облаци у ваздуху услед хемијске реакције оксидације. Такође, постоји талог у води и на елементима кућних апарата, када грејање остаје олош, што може довести до њиховог лома. Вода богата гвожђем може бити штетна по људско здравље, кућне љубимце, затворене и вртне биљке. Најчешће се то догађа ако се на кречњаку избуши бунар. У таквим земљиштима, много метала, чија једињења падају у воду.

Жућкаста боја течности даје професионалност и рђу, која не настаје због вишка гвожђа, већ због оштећења цијеви и опреме. Ако су цеви металне, на крају оне неизбежно постају старење, кородирају, долази до рђе. У овом случају, то је профитабилнија пластика илиметаллопластиц.

Загађење воде чини га непогодним за потрошњу. Таква течност оштећује здравље, уништава кућне апарате. Пијте га неугодно. Жутило је комбиновано са непријатним, оштрим металним мирисом и укусом.

други узроци

Други фактори такодје могу бити жути:

 1. Као резултат погрешно одабране локације за бушење, бунар се налази поред канализације, индустријског отпада, канализације. Као резултат загађења из воде, можете очекивати било шта. Вишак нитрата, окус и мирис подли, масни плак на цијевима и посудама, поцрњевање саме воде и опреме. И што је најважније - страшна штета по здравље и живот. Пијење ове врсте воде никако није могуће.
 2. Поред глинених, пјесковитих тала, вода може постати жута кроз друга тла. Нечистоћа вапненца узрокује замућеност. Ако се бунар буши у тресетном тлу, то може довести до тога да је вода контаминирана хумусном киселином и танином. Као резултат, може чак и поцрнити. Ови адитиви не утичу директно на здравље, али пијење течности која је поцрњела и изгледа лоше је најмање непријатно.
 3. Нечистоће мангана узрокују жуту, ружичасту нијансу и чак неприродно живе боје. Вода са манганом је непријатан мирис, тежак и штетан по здравље.

Тачан узрок модификације воде из бунара, фокусирајући се само на његов изглед, мирис, укус - не може. Нацртајте тачну слику о томе шта тече из славине, провјерите квалитет воде, одредите њену прикладност ибезопасност је могућа само у лабораторијским истраживањима. Тренутно постоје многе компаније које се баве овим проблемом.

Која је штета за ову воду

Мало је вероватно да ће ико уживати у жутој, смеђој, некој другој боји подземних вода, са нечистоћама, седиментом, мирисом и неугодним укусом. Стога, чак и ако нечистоће не представљају директну пријетњу здрављу, ипак је потребно ријешити се загађења. Међутим, већина додатака је на један или други начин штетна по здравље:

 • вишак гвожђа када уђе у тело, оштећује зглобове, крвне судове, уринарни систем;
 • нечистоће мангана чине воду ригидном, неугодно је за прање, развити алергијске реакције;
 • због хумусних киселина и танина у води поцрњују, постају одвратни, не могу се пити;
 • Пијесак и глинене нечистоће се одлажу свугдје, гдје год је то могуће, као изврсно окружење за развој бактерија;
 • када су загађени са индустријским отпадом, нитрати у води су пронађени, што изазива озбиљан ударац телу.

Код куће, жута, смеђа, блатна вода такође узрокује много проблема. Ако иде са песком, онда ће његове честице зачепити филтере различите опреме.

Када се користе у машинама за прање веша, разне пумпе, пешчана течност их пре или касније онемогућава. Баш као вишак гвожђа, тврде воде. Постоје различити начини за омекшавање воде из бунара.

Када падну у грејне елементе, формира се олош. Ако се, на пример, лако чисти у котлићу, онда је у истој машини за прање много теже. Као резултат тога, домаћинствотехника често не успева.

Прљавштина из бунара компликује процес прања. Платно се лоше отвара, боји, топи се. Кућне и баштенске биљке, као и људи, могу бити отроване нитратима. Чишћење таквом водом само доводи до још више загађења. Дакле, у сваком случају, таква бушотина захтева нешто да се уради.

Како поправити ситуацију

Начини за исправљање ситуације зависе од разлога који су проузроковали промену у води. Међутим, пре него што одаберете метод, морате знати тачно шта тачно тече у подземним водама. Као што је горе поменуто, потребно је обавити лабораторијско испитивање.

Загађење индустријским отпадним водама

Када бушите бунар у воду на свјесно погрешном мјесту, може постојати само једна ствар: бушење нове бушотине. Да, то је скупо, проблематично, биће потребно време и много питања за решавање. Међутим, ако отпад дође у бунар, ниједан филтер не гарантује да ће се вода потпуно очистити од њих. Шта ако се материје из индустријског отпада и даље увлаче у пиће, а самим тим иу организам? Здравље би требало да буде важније.

Вишак гвожђа и мангана

Ако у бушотинама има много гвожђа, мангана и других метала, специјални системи за чишћење ће помоћи. Најважније је тачно одредити које су супстанце и које количине пале у воду, јер различити филтери захтевају различите филтере. У лабораторији, не само да ће анализирати воду за пиће из бунара, већ и објаснити шта треба учинити у свакој конкретној ситуацији.

Од гвожђаспособни су да елиминишу једноставне инсталације за аерацију - то јест, додавање ваздуха. На ваздуху се гвожђе оксидира и лакше се отарасити. Једноставни модели таквих инсталација могу се прикупљати властитим рукама.

Загађење земљом и другим земљиштима

Ако вода долази из бунара са глином, прво је потребно провјерити интегритет цијеви и опреме. На крају крајева, глина може доћи од пукотина и оштећења цијеви. У овом случају, решење проблема је једноставно - заменити бунар бољом инсталацијом. Из тог разлога није потребно штедети на цијевима и тако даље.

Да би се избегла контаминација честица земљишта - глине, песка, може бити и креч - добро жљебљени филтери из материјала у финој мрежи. Ако има песка, он се, поставши на ову решетку, не улази у воду.

Део честица глине и песка блокира шљунак у пиће. То ће одложити честице тла-тло на себи. Међутим, немојте да савршено добро очистите бунар. Поред тога, могу се инсталирати модерни филтери за добивање воде високог квалитета.

закључак

Особа је 80% воде. И треба да пијете најмање 1,5-2 литре дневно. Без ње не можемо да радимо све што радимо. То је, наравно, о чистим течностима. Већ је довољно да схватимо да се не вреди шалити са водом, јер директно зависи од здравља. Према томе, тврдње о квалитету пића треба да буду најтеже.

Ако је течност жута, ружичаста, руда или црна ноћ, одмах предузмите акцију. За чишћење воде,потребно је започети лабораторијску анализу. Неко пита, и зашто је потребно, ако је све јасно? Чињеница је да чак и ако вода долази са очигледном глином или песком, то не значи да она не садржи никакве друге нечистоће, можда незнатне, али штетне за тело.

И што је најважније, приликом дизајнирања бунара, потребно је пажљиво проучити мапу подручја, састав земљишта и локалних вода, пре него што наставимо са бушењем. Ово је неопходно да би се проблем са бушотином свео на минимум, а дизалица је увек кристализовала чисту воду.