Вертикалне жалузине (78 слика): завјесе-застори на пластичним прозорима, како мијењати ламеле, како бирати, како одабрати конопац у кухињи

Вертикалне капке су се преселиле из канцеларијских и медицинских установа у обичне куће због њихове практичности и естетских својстава. Овим покретом, исте врсте завеса од ламела почеле су да се мењају у различитим стилским правцима у дизајну ентеријера. Данас је разноликост материјала, боја, текстура и конфигурација толико широка да избор вертикалних жалузина у собу било којег састанка са било којим ентеријером неће бити тежак.Шта је и шта је боље хоризонтално?

Вертикалне жалузине, као што је већ схваћено из назива, представљају једноставан и удобан дизајн за заштиту од свјетлости који се састоји од уздужних вертикалних плоча - ламела.

Поставља се питање зашто се вертикални разликују од хоризонталних, осим што су постављени вертикално, а не хоризонтално? Главне разлике су неколико:

 • Естетске квалитете. Ако се хоризонталне жалузине одликују једноставношћу дизајна, издржљивошћу и добром непропусношћу, што их чини функционалним, онда су и вертикалне декоративне.

 • Способност да се покрије велико подручје са једним вијенцем. Хоризонталне ролетне се, по правилу, састоје од уских ламела и намењене су минималистичком декорирању малих прозора. Вертикални модели имају различите ширине и лако покривају подручје великих прозора, лукова и врата.
 • Разноврсност материјала за производњу. За разлику од хоризонталних завеса, које су направљене углавном од алуминијума иПластика, вертикална постоји у текстилној, пластичној, алуминијумској, дрвеној изведби.
 • Широк спектар боја и текстура. Вертикалне жалузине због разних материјала су представљене са глатким и рељефним премазима апсолутно било које боје. Поред тога што су ламеле на површини гломазне, оне су варијантног облика и могу бити равне или таласасте.
 • Оригинални дизајн просторије. Вертикалне завјесе изгледају удобно и занимљиво због своје способности да прођу свјетло. Могућа је и апсолутна блокада. • Једноставност рада. Ролетне, монтиране са стране прозорског отвора, али не горе, и даље су декоративни елемент. У горњем делу прозора не играју декоративну улогу, тако да прозор изгледа "голи".
 • Практичност. Вертикалне жалузине су шире од хоризонталних, брже и лакше се руше ако су направљене од алуминијума, дрвета или пластике. Варијације тканина уопште не захтевају хигијенске процедуре, јер су већ импрегниране специјалном композицијом која спречава накупљање прашине и прљавштине. А када се потреба за дезинфекцијом завесе и даље појављује, тканина ламела се може прати.
 • Ефикасно штампање фотографија. На вертикалним жалузинама, штампа у боји изгледа више органски због веће површине и декоративних квалитета тканине.


Механизми пројектовања и контроле

Вертикалне жалузине изгледају као низ уздужних плочагуста тканина или крути материјали причвршћени на вијенац. Они се крећу у страну, корачају један по један и формирају уски појас који личи на завесу. Са становишта дизајна, ролете-ролетне су сложене нешто компликованије: вијенац са елементима причвршћивања и механизам контроле плус прибор. Они се састоје од следећих елемената:

 1. Носећи вијенац, на којем су причвршћене завјесе и украсни вијенци (Грувер), који игра улогу фасаде.
 2. Клизачи за причвршћивање ламела.
 3. Ламелеадер или "рамена" - уређаји који спајају вертикалне плоче са носивим вијенцем.
 4. Брацес, вага за тканину.
 5. Везни ланац који пролази дуж доње ивице ламела.
 6. Управљачки круг за ротирање плоча у различитим положајима око оси.
 7. Тракица са утоваривачем - за могућност кретања и гурања завеса.
 8. Стварне ламеле су вертикалне плоче које формирају светлосне штитове на прозору.
Прибор и прибор: плафонски носач, конзола за гровер, причврсни елементи, углови, држачи, монофиламенти, чепови и од клипова, прстенови на штапу, ланчане браве, резервни делови. Опис компоненти се налази у свакој инструкцији. Дизајн се може мало разликовати у зависности од контролног механизма.

Главни типови су два: механичка и електрична контрола.

Механические разделане на:

 • Ропед или трака. Један део механизма представљен је "завојним" намотом, на који је намотан кабл, и другидио је осовина унутар кутије. Механизам се активира једноставним кретањем руке и погодан је за тканине од алуминијума и тканине које немају велику сопствену тежину;
 • Прољеће-инерцијално. Она ради на уштеду енергије која се покреће када се монтира опруга, постављена унутар осовине, која покреће цијелу конструкцију. Дизајниран за ролетне са тежим материјалима као што је дрво;
 • Кардан и реед геарбок. Напољу, овај систем изгледа као петља и ручка (ручка) за ротирање мреже. Она је одговорна за отварање-затварање платна и ротацију летвица дуж осе. Погодан за конструкције различите тежине.Електрична (електрична контрола) нема варијација. Механизам затварања се активира помоћу малог електричног погона уграђеног у вијенац; Контрола се врши помоћу даљинског управљача или притиском на дугме на зидном прекидачу. Кретање механизма је глатко и готово нечујно.


Још једно кључно питање које треба унапријед размислити је да одаберете како ће се сјенила помакнути. Први и други тип означавају десни или лијеви отвор, у којем све платно иде на једну страну прозора. Погодни су за отварање прозора до 200-250 цм

Трећи тип је померање ламела на леву и десну страну као и уобичајене завесе. Препоручује се да се користи са широким вијенцима од 250 цм из два разлога: са естетском сврхом и како би се убрзао процес клизних ролетни.

Четврти типПогодан је не за било које прозоре, али у случају када се на малој удаљености налазе два отвора прозора до 250 цм ширине. Ламеле са овом врстом контроле помериле су се на средину оба прозора.

Пети тип је дизајниран за врло широке прозорске отворе. У суштини, то је двосмјерна опција, али лијево и десно платно нису фиксиране на једну, већ на двије одвојене вијенце.


виевс

Декоративне жалузине се деле на:

 • Лукови. Вертикалне лучне жалузине су ламеласта мрежа, која, попут завјеса, покрива цијели простор од вијенца до пода, исте дужине плоча, или тип ламбрекуина покрива само горњи дио прозора. Могуће комбинације боја ових опција. Карактеристике дизајна су флексибилност стрехе, чији је профил у стању да узме жељени облик са угловима до 55 степени у односу на хоризонталну линију. Својом флексибилношћу има посебна ребра која држе облик и осигуравају поузданост рада. У грађевини нема украсног вијенца.
 • Нагиб. Ово је рјешење проблема жаока прозора необичног облика. Нагибне вертикалне ролетне се израђују према индивидуалним мјерењима различитих дуљина од пластике или тканина. Тканине су погодније за просторије у којима нема потребе да се потпуно блокира природна свјетлост, а пластика је потребна тамо гдје је пожељно пуно мрака.


Предности ове врсте жалузина су неколико:

 1. Способност стварања јединственеунутрашњост
 2. Органска комбинација материјала на граници фаза.
 3. Поузданост и трајност пројекта.
 4. Практичност и практичност.
 5. Једноставно управљање помоћу ланца и кабла.

За монтажу на нестандардне прозоре потребне су лучне и косине жалузине: трокутасте, вертикалне, трапезоидне, у облику закошеног четверокута. Већина типова је погодна за клизне прозоре:

 • Каскадно или мултифункционално. То су платна, у којима се комбинацијом различитих текстура и нијанси стварају замршени обрасци, цртежи, таласи, лукови, оптичке илузије. Могуће су различите опције: континуално платно са шаблоном на ламелама, коврчаве ролетне-ламбрекини и жалузине у поду, неколико слојева плоча-ламела. У овом случају, ивице ламела могу бити равне и таласасте, а доња ивица је једнака, заобљена, наоштрена или нагнута.

 • Лигхтпрооф (Блацкоут). Ковач није врста дизајна, већ врста тканине од ламеле која се може прати за ролете и ролетне. То је материјал од два или три слоја, који има јединствену особину да блокира сунчеву светлост и УВ зраке, способан за висококвалитетну топлотну изолацију и звучну изолацију. У овом случају, тканину карактеришу високе естетске квалитете и практичност. Не гори, задржава облик након прања, различит је у отпорности на хабање. Посебна импрегнација спречава накупљање плоча за површинску контаминацију као што су улица и прашина у просторији. Слепе завесе се изводе у свим врстама дизајна и свих врстамеханизама управљања.

 • Са фотографијом. Због чињенице да су завесе овог типа широке и густе, идеалне су за цртање слике. Слика је обојена бојом која се одликује засићеношћу боја, отпорношћу на паљење и избљеђивањем, еколошки прихватљивошћу. Термичка обрада тканине током процеса штампања чини слику отпорном на мокро чишћење и прање. Слика може бити апсолутно све: логотип компаније у уреду, парада планета у дјечјој соби, тропска шума у ​​купаоници и свака друга парцела која се јавља само у глави.

 • Стринг (Бреезе, Раин). Интересантна врста прозорских тканина, које се састоје од ламела од конопаца. Они пролазе зраке дифузног свјетла и играју улогу декоративног елемента у унутрашњости, али су довољно чврсти да се носе с функцијом завјесе. Главна разлика у односу на густу завјесу је у томе што немају ваге у доњем дијелу. "Четкица" из каблова лабаво пада на под. Уз помоћ ове врсте можете додати унутрашњу мекоћу и удобност. Они постоје у три варијанте боја: једнобојни (класични), двобојни са наизменичним бојама у једном реду и два реда различитих боја, разнобојни (мулти). Савршено се носе са функцијом заштите од свјетлости и користе се не само на прозорима, већ и као вео у отворима врата или умјесто густих преграда за зонирање просторије.


 • Гармочка. Још једна врста застора у квалитетуодвајање просторије у зону или врата за оне који не одговарају крутим статичким конструкцијама. Главна разлика од жалузина је што уске плоче крила врата, које се састоје од хармонике, представљају једну цјелину. Нема размака између њих, а таква врата се отварају само на једној страни. Стабилни су, компактни, ергономски и издржљиви, али нису погодни за употребу на прозорима.

материјала

Карниси за ролете су од алуминијума, пластике, метала и дрвета.

Алуминијумски профил је лаган и флексибилан, тако да се користи за прозоре нестандардних форми. Пластика је једноставна и економична, те је најпогоднија за уредске и опћинске просторе. Металне конструкције су најтеже и поузданије, али инфериорне у односу на естетске квалитете других врста. И, коначно, вијенци од дрвних врста надмашују пластику и метале у љепоти, али и по много већој цијени. Разликују се по издржљивости, разноврсном изгледу, способности примене резбарења. Направљен од дрвета драгог камења.
Основа за производњу жалузина је разноврснија. Ламелс:

 • Пластика (пластика). Пластични и ПВЦ производи имају низ позитивних карактеристика: одбијају влагу, не акумулирају прашину, лако се дезинфикују, не сагоревају и пријатни су за очи.

Погодно за просторије које захтевају посебне услове стерилности: медицинске собе, дечије собе,јавним местима

 • Тканина. Текстилни сегменти су најконкретнији и близу традиционалног начина шивања прозора. Они штите простор од директне сунчеве свјетлости, али пролазе кроз њих и распршују свјетлост која изгледа природно и лијепо. Варијације у бојама и комбинацијама су веома различите, као и врсте контрола. Међу предностима је стабилност боје, заштитна импрегнација против прскања и контаминације, могућност прања, без оштећења облика, угодна цијена.
 • Жакард. Од полиестера високе квалитете. Разликују се крутошћу, једноставношћу у њези, отпорном водоотпорном и отпорном на прљавштину, импрегнацији, отпорности на хабање. Различите осветљености и варијабилности боја имају текстурирану површину.


  \ т
 • Алуминијум. Ламеле различитих ширина израђене су од листова перфорираног алуминијума. Боја је доступна скоро свакоме. Овај тип се одликује високим степеном крутости, не боји се оштећења, влаге, температурних варијација. Нега и дезинфекција су изузетно ретки - једном месечно сувом крпом, неколико пута годишње влажном спужвом. Оптимална опција за уред, строги дневни боравак, спаваћу собу, уред.
 • Тул. Када су све могуће варијанте тила већ тестиране и желе нешто класично, али не и тривијално, савршено решење ће бити сјенила од тила. Ово је необичан ваздушни дизајн са лаганом летећом тканином и пластиком. У суштини, представљају танке монохромне ламеле које се стављају на тилпокрива Визуелно ово ствара ефекат лакоће платна, али у исто вријеме поуздано штите од свјетлости, њежно га распршују и украшавају просторију. Навлаке су причвршћене на клизач са специјалним тастерима, тако да их није тешко уклонити и опрати, а пластика је сама по себи отпорна на прашину и прљавштину.


 • Бамбус. Бамбоо ламеле су издужене широке плоче од бамбусове сламе. Њихова мрежаста структура није у стању да у потпуности заштити простор од јаког свјетла, тако да су бамбусове ролетне погодније за просторије које треба добро освијетлити. Њихова природна естетика савршено ће употпунити унутрашњост дневног боравка са доминацијом природних материјала, тематске кухиње, кабинета. Међу заслугама прве ствари коју треба имати на уму је еколошка прихватљивост материјала. Такође се разликују у непретенциозном, удобном, дугом животном веку, по демократској цени.
 • Дрво. Тканина од дрвета је велика ријеткост. Они су много тежи од тканина или пластике, теже се уклапају у унутрашњост, захтјевнији за његу, много су скупљи од било које друге врсте. Одликују их престиж, елеганција и свестраност у дизајну. Дрвене ламеле различитих стијена лако се подвргавају финој обради, могу бити глатке, с навојем, с пресјеком других боја, цртајући слику, комбинирану с неколико врста дрвета.


 • Зрцаљено. Површина која се рефлектује на прозору је смело и необично рјешење у дизајну просторије. Ово је одличан пријем завизуелно повећање простора и декорација прозора у исто време. У овом случају, они обављају додатну функцију током вруће сезоне - одражавају УВ зраке, не допуштајући просторији да се загрије. "Миррор" је уобичајено име. У ствари, ламеле су направљене не од тешког стакла, већ употребом пластике и рефлектују филмове.
 • Комбиновано. Овим именом спајају се ролетне, од којих се платно састоји од ламела различитих боја и текстура и рецепције украшавања прозора комбиновањем ролетни и других врста завеса. Можете их комбиновати у истом опсегу, користећи ролетне уместо тила и завеса, или направити прозор са ламелама и велом или тканинама.


оптионс оптионс

Разлике врста по врсти причвршћивања:

 1. Плафон. Класична изведба, која се састоји од вијенаца, контролних механизама и фитинга.
 2. Без бушења. Ролетне се причвршћују помоћу склопивих конзола или лепљивих материјала. Практична опција на пластичним прозорима, ако се касније планира скидање жалузина - из комбинованих конзола неће бити трагова у оквиру.
 3. Зид. Фиксиран са заградама, али не на плафону, већ на зиду.
 4. Врата. Унутрашње ролетне-хармоника на вратима.
Димензије

Вертикалне жалузине су веома различите по дужини и ширини. Минимална ширина је 35 цм, максимална 600 цм, ширине 89 мм. Ту су и ламеле друге ширине - 99, 127 мм и веће широке плоче. Препоручује се укупна ширина ролетнида направи више од 8 ако се крећу на једној страни, а 16 у двосмерној верзији. Висина платна је такође променљива: најмање 40 цм, максимална - 500 цм

У уредским и јавним просторима, прикладније кратке опције, које затварају прозор до нивоа прозорске клупице. Прихватљиви експерименти у животном простору, посебно ако су прозори ниски, јер вертикалне жалузине визуално повлаче простор горе. Комбиноване варијанте, ламбрекини и тил, дугачке ламеле до пода изгледају лепо.


  Боје и отисци

  На основу стила и правца собе, можете изабрати другу палету боја:

  • За дискретне и минималистичке интеријере, једнобојне слике светлости, пастелних и деликатних нијанси одговарају: крем, беж, прах, пистација, ружичаста, плава.
  • Популарни модерни стилови могу да приуште светлију палету: фуксија, плава, црвена, смарагд, орах, жута, лимун.
  • Шарене цртеже контрастних боја на једнобојном платну, двобојне комбинације са различитим односима боја: измене, слојеви, микс ће помоћи да се оживи ситуација.
  • Класичне комбинације: црна са црвеном, црно-белом, белом и плавом. Добро изгледа бресква са белом комбинацијом, смеђим нијансама са кајсијом, млеком, зеленим, лимунским, плавим.
  • У омладинским и дечјим собама одговарајуће опције у боји и штампање фотографија.
  • Што се тиче строгих, уредских ентеријера, они имају стварне прозирне ролетне, неутралне нијансе,ролетне са ненаметљивим узорком или логотипом компаније.
   Примена завеса

   Због својстава материјала који не упијају мирисе, не акумулирају прашину и прљавштину, лако се перу, одбијају влагу, користе ролетне у просторији за било коју сврху и план:

   • Компактни модели који не ометају проветравање просторије и смањују ризик од спаљивања слепих са испоручене површине у близини кухиње, погодни су за кухињу.
   • У остави можете поставити жалузине; Такође ће одговарати зонирању просторије или прегради у ходник.
   • У дневном боравку треба изабрати једну од варијанти тканине, а за купатило практичније ће бити пластичне ламеле.
   • У спаваћој соби ће бити распоређени како би се осигурала поуздана заштита од свјетла у облику завјесе блекоут, а на балкону или балкону - зрцало конструкције.
   • Изван животног простора, на пример, у канцеларији, боље је дати предност пластици или дрвету.

    Како изабрати?

    Приликом избора важно је узети у обзир:

    1. Карактеристике рада просторија и схеме боја.
    2. Тип монтаже.
    3. Механизам управљања.
    4. Материјали.
    5. Укупна тежина конструкције.    Како користити?

    Услови рада вертикалних ролетни су једноставни. Ламеле се могу отворити за 180 степени, чврсто затворене или фиксиране под било којим углом како би се свјетлост лагано распршила. Доведите их у једну или другу позицију, отворите,Затвори, може се ротирати помоћу контролног круга (лагано гурати једну од његових страна).

     Одвијте ролете само када су ламеле постављене окомито на прозор, тј. Оне формирају густу тканину. Не препоручује се једнократна употреба ланца и контролног кабла.     Како направити мјеру и прикупити?

     Уклањање мјерења за било који тип причвршћивања врши се по једној шеми: висина стропа /вијенца /горње ивице отвора према прозорској дасци или поду је минус 2 цм, а ширина се мјери од руба до руба отвора плус 7-10 цм, како не би празнине на странама. Ако је зид уски и капци морају затворити не само прозор, већ и цијели зид, онда су мјере од угла до угла минус 2 цм са сваке стране.

     Збирка жалузина својим рукама подразумијева корак-по-корак водич:

      \ т
     1. Припрема алата: бушилица, чекић, ниво, вијци, мердевине, метар, оловка.
     2. Означите положај носача на унутрашњим или спољним носачима.
     3. Монтажни носачи са завртњима или без бушења (за унутрашњи тип).
     4. Монтажна стреха.
     5. Подешавање ламела: повуците завесе како бисте осигурали да су причвршћивачи, на које су причвршћене ламеле, правилно постављени, уметните ивицу ламеле у отвор првог причвршћивања док кука не дође до рупе. Тако поправи све ламеле.

     Како поправити, прилагодити и промијенити величину?

     Немојте препоручити упутство за употребуСамостално спроводити комплексне поправке, али се поједини недостаци могу лако отклонити:

     • Замена ламела. Уклањање ламеле је крајње једноставно: узети га за горњу ивицу, на место причвршћивања на клизач, подићи 3-5 мм нагоре и са оштрим покретом нагнути према високој страни клизача, а спустити руку. Уметните нову ламелу, као и када инсталирате ролетне.
     • Промена ланца и управљачког кабла, ланца за повезивање и шарке је такође једноставна.


      \ т
     • Најинтензивнији процес је замена тркача. Захтева прецизност и рад најмање двоје људи за демонтажу читаве конструкције, осим вијенаца и конзола. Ламеле треба уклонити, раставити кабл контроле и све тркаче. Након тога долази до замене сломљеног елемента, затим се кабл растеже преко клизача, уметнут у вијенац, прикован на осовини, контролни механизам се затеже, ламела се умеће.
     • Скраћивање ламела. Да бисте смањили дужину (можда само са варијантама тканине), морате уклонити пондерирање из "џепа", одсећи вишак, подесити и одложити нови џеп за тежински агенс.

     Како бринути?

     Карактеристике материјала не захтевају посебну бригу за ролетне. Једном месечно можете да вршите хемијско чишћење, неколико пута годишње. Додатно третирати заштитним спрејом од горења, влаге и прашине; ако је потребно, опрати пажљиво опрати, стављати ламеле у посебне врећице за прање или ручно обрисати.

     \ тСтручњаци у области поправке и дизајна слажу се да су вертикалне ролетне - лијепо, оригинално и практично рјешење за ролете. Власници примјећују практичност, естетику, практичност жалузина. Једнако популарни су и пластични модели за канцеларије, удобне тканине за дневне собе, које лагано и лепо распршују светлост, најглупље ролетне, блуетоотх, обезбеђујући удобан ноћни и ноћни сан у спаваћој соби.

     Лепа дизајнерска решења у ентеријеру

     Омиљени дизајнери у дизајну ентеријера су мултифункционално платно са сликом и занимљивим обликом ивице, комбинација платнених завјеса са ламбрекином са ламелама или двоструким жалузинама, модели са тилом као поклопци, разне фото хале.


     Погледајте следећи видео о томе како да инсталирате вертикалне ролетне.