Регулишете гас пенкало у стану? и? у

Гасовод који је погодан за штедњак или котао у стану мора бити опремљен посебним вентилом. Потребно је превазићи проток гаса у случају цурења, продуженог одсуства или инсталације нове опреме. Гасна дизалица се мора периодично мењати, јер се временом механизми за затварање истроше и почињу да пролазе гориво. Пре куповине прочитајте препоруке стручњака који ће вам помоћи да направите прави избор.

Основни параметри

Зауставни вентили - обавезни елемент гасовода који се користи и на спољним аутопутевима, и на унутрашњим системима, разликује се само по пречнику и величини. За кућне гасоводе у стану или приватној кући, користи се лоптаста гасна дизалица пречника 2-1 /2 инча.

За сваки извор потрошње инсталиран је посебан вентил - ако су котао и пећ на гас инсталирани у кући, дизалице морају бити најмање 2.

Закључавање вентила на гасоводу у стану

Ако се користи балон (укапљени) гас, нису потребни запорни вентили. На цилиндре је већ уграђен вентил, који регулише довод горива.

Када се бира оптимална опција, треба узети у обзир неколико фактора. Постоје 2 типа вентила:

 1. Производи од плуте. Дизајн има конусни део и замашњак, што доводи до првог рада. Утикач је опремљен рупом, а када је повезан са прикључком за цев, доприноси протоку горива у опрему.Заптивка се у овом случају користи као заптивач.

кортикално

 1. Кугласти вентил за гас. Овдје се сав посао обавља металном куглом, која игра улогу запорног дијела. У кугли постоји пролазна рупа за повлачење гаса у опрему. То се ради окретањем замашњака. Уређаји се сматрају најпоузданијим, због чега се најчешће користе у животним условима.

Куглични вентил пречника 3/4 инча

За кортикални вентил карактеризиран лабавом везом и краћим вијеком трајања. Данас се више не користе.

Важно је навести, да је друга верзија плинског вентила подељена на подврсте методом фиксирања:

Навојни (пригушен)

Примењиво за домаће гасоводе, различите у малом пречнику. Спајање на цев се врши помоћу навоја. Дизалица је склопива.

флангед

Опсег - цевоводи већег пречника. Прикључак се успоставља монтирањем прирубница са вијцима. Диверсе десигн.

велдед

Користи се за велике цевоводе пречника до 70 мм. Заваривање до главне линије, демонтирање није дозвољено. Може се користити само једном.

Са навојним и прирубничким прикључком лако можете направити замјенску гасну дизалицу у стану за ново или неколико пута за уклањањевратите га назад. Заварени вентил се монтира само 1 пут.

ВИДЕО: Дизајн кугластог вентила

Шта треба узети у обзир приликом куповине

За куповину висококвалитетног стандардног или кутног гасног пумпе, морате обратити пажњу на следеће нијансе:

 1. Величина система цевовода, црева и подручја са навојем. На цеви која снабдева гасом постоји одређени пречник, узимајући у обзир овај индикатор, потребно је изабрати вентил. Ово је да би се осигурало да уређај херметички затвара све празнине. У супротном, мораћете да купите додатне адаптере и адаптере.
 2. Материјал. Најкориснији термин су производи од ливеног гвожђа, па их препоручују специјалисти. Поред ових типова произвођача нудимо и полиетиленске гасне дизалице, цинк и силуминозне.
 3. Интегритет. Будући да су вентили за напетост гаса изведени у великим серијама, они могу да добију различите дефекте у облику сечака, пукотина током транспорта. Такође, често постоји недостатак фабрике у облику прилива. Информише се о непоштовању државних норми у процесу производње.
 4. Произвођач. Да не би дошло до кривотворења лошег квалитета, препоручује се да се предност даје познатим брендовима. Одговорни руководиоци су пољска компанија Броен Балломак, немачка компанија Дунгс и Бугатти.

ВИДЕО: Како разликовати лажне Бугаттијеве дизалице

Инсталирање запорних вентила

У зависности од типа елемента за закључавање, може се уградити својим рукама без ангажовања стручњака. Да бисте то урадили, треба да детаљно проучитекако заменити гасну дизалицу у стану и припремити све потребне алате.

Шема монтаже и поправке кугластог вентила

За рад је потребно:

 • нови плински вентил са навојним типом;
 • 2 кључа - један за увртање, други за држање цеви у непокретном положају;
 • графитно уље за гасне дизалице;
 • конац за платно;
 • чеп.

Фазе уградње:

 1. Пре замене гасног вентила потребно је блокирати проток гаса у кухињу, котларницу или другу просторију у којој се планира рад. Окрените полугу вентила у затворени положај.
 2. Одврните славину од излаза цеви. У случају да је радња тешка, потребно је обрадити подручје споја помоћу ВД40. Ова компонента осигурава несметан рад. Ако кућа има заварени елемент, онда се одсеца уз помоћ Бугара, након чега се на цеви ствара нова резбарења.
 3. У тренутку растављања, цев треба брзо да се затвори са чепом. Ако се посао обавља са партнером, можете то учинити без делова за закључавање и затражити да покријете излаз својом руком.
 4. Навојни дио је намотан платненим навојем ради побољшања бртвљења, након чега се подмазује графитом.
 5. Следеће, нови гасовити набрекне.

За време инсталације, прозори и врата морају бити отворени у затвореном простору и електрична опрема искључена. Најбоље је искључити бројило прије инсталације. Ово ће осигурати сигурноуслови за овај задатак.

Како провјерити непропусност

Завршна фаза инсталације гасне пумпе је верификација његове спојнице за непропусност. Да бисте то урадили, припремите концентровани сапунски раствор него што је гасни вентил на котлу подмазан, или прецизније, подручје фиксирања на цев.

Пре него што почнете, проверите да ли има цурења

Сапун треба да буде што је могуће више пене, иначе неће бити могуће детектовати цурење ако се формира.

Затим отворите вентил да бисте започели проток гаса из гасовода и пажљиво пратите процес. У случају да елемент или место споја прође гориво, сапунски раствор ће почети да се квари. Овде морате искључити довод гаса, раставити запорни део и инсталирати га за нови.

Неколико речи на крају

Стручњаци не препоручују употребу завареног типа дизалица. Упркос прилично дуготрајној конструкцији, када се направи грешка, заваривање може да прође гас, а да би се решио проблем потребно је поново извршити рад, али са новим вентилом. Зато је боље дати предност варијацијама са навојем.

Запамти! Провођење самосталне инсталације сматра се врло ризичним и опасним послом. У недостатку потребног искуства, препоручује се да контактирате бензинску станицу, поготово зато што је цијена њихових услуга прихватљива - 300-500 рубаља.

ВИДЕО: Како замијенити плински чеп