Вентилација у кади, у парној соби

У купатилу је неопходно одржавати оптималну влажност и температуру. Многи мисле да је то довољно и не посвећују довољно пажње вентилацији. Наиме, правилно пројектована и инсталирана вентилација у купатилу је гаранција трајности структуре и здравља људи који ће бити у њој. Дакле, питање да ли је вентилација потребна је прилично глупо. Одговор ће бити недвосмислен: да и опет тако.

Који су ризици недостатка вентилације

Недостатак вентилације може довести до најгорих посљедица. У наставку се наводе проблеми који очекују власнике купатила, који су у једном тренутку занемарили уређење висококвалитетне вентилације:

  1. Брзо трошење купки. Снажне флуктуације температуре, топлоте, високе влажности - то су деструктивни фактори којима је тешко одолети. Ако купка нема ефективну измјену зрака, тада ће њен власник након 4 и пол године морати у потпуности замијенити цијелу дрвену унутрашњу облогу. Ако се све ради по правилима, онда чак иу таквим тешким условима, купатило може трајати око две деценије.
  2. Неугодна "арома" у просторији. Поред тога што ће дрво брзо старење, он ће лоше мирисати. Тај мирис ће се чврсто смирити у кади и прогонити ће сваког ко уђе у њега. Сви знају сирови и задимљени мирис, који можете научити од првог тренутка.
  3. Штетан ваздух. Без ефикасне вентилације, проналажење собе за купање неће бити само бескорисно, већ чак иштетно. Све то заједно са формирањем гљива на зидовима и калупу ствара веома тужну слику. Стога није потребно говорити о било каквом здравственом учинку.

Након читања, сви ће се морати запитати како направити вентилацију тако да је боравак у купатилу користан и угодан.

нијансе рада

Ништа се не склапа у распореду вентилационих купки. Шема ће помоћи да се јасније разуме механизам деловања система вентилације. У купатилу и парној соби треба да буду најмање два прозора: један - за прилив свежег ваздуха, други - за повлачење већ радјене ваздушне масе. То је из локације ових упаљача који зависе од интензитета измјене зрака. Често грешке у распореду вентилационог система леже управо у погрешном постављању ових прозора. За сат времена у парној соби треба да се обнавља маса ваздуха од 7-10 пута веца.

Хладан ваздух је тежи од топлоте, тако да прозор за снабдевање треба да буде нижи и да је испушни гас већи. Истовремено, излазна маса издувног ваздуха се изводи уз помоћ присилног пропуха.

Ако погријешите, онда потисак може бити врло јак и бит ће пропуха у просторији, или неће уопће бити, а зрак ће стагнирати.

Сви вентилациони отвори морају бити предвиђени и изведени у фази изградње. Ако онда исечете рупе, потребно је доста времена и проузроковати загађење већ готовог простора. Испушни отвор треба да буде више плимног. Понекад уместо једне испушне кутиједоговорите два да побољшате размену ваздуха.

Неопходан услов је присуство засуна и закрилаца како би се интензитет измјене зрака прилагодио по потреби. Зашто вам је то потребно? Када се купатило загреје, сви вентили морају бити затворени тако да нема цурења врућег ваздуха. Такође, током хладне сезоне, вентилациони отвори морају бити сведени на минимум, тако да хладни ваздух не продире брзо у прегрејану просторију.

Пречник прозора одушка зависи од величине самог купатила. За један кубни метар запремине довољно 24 цм.Иначе, ваздух ће бити мутан и пометен.

Прозори за плиму и издувне гасове треба да се налазе на различитим местима, али не и обратно. Иначе ће доћи до јаке промаје, која може проузроковати велику штету здрављу људи који су се загријали у кади. Протракција не би требало да буде, свеж и издувни ваздух треба да се меша и гурне.

вентилационог круга

Једна од популарних шема вентилационог система у купатилу је локација отвора:

  • доводни прозор се поставља иза завојнице (висина 19-21 цм од нивоа пећи);
  • Прозорски отвор треба да се налази на супротном зиду од улаза од 25-27 цм од нивоа пода, док је вентилатор уметнут у примљени отвор.

И једноставна шема је следећи систем:

  • доводни прозор се налази изнад нивоа подне облоге 25 цм иза завојнице;
  • Испусни отвор на супротном зиду на истој удаљености од подне облоге (потребноприсуство вентилатора).

За руско купатило такве опције нису прикладне, јер ће сва пара одмах изаћи. Дакле, за освежавање такве собе постоји једноставна и приступачна народна метода - емитовање. Да бисте то урадили, уметните решетку за вентилацију у доњи део врата и проветрите каду ако је потребно.