Како направити базен у кади

Нико не би напустио задовољство да има приватно купатило са базеном. Али многи се плаше да ће се аранжман базена показати као велика ствар. У ствари, ако све урадите сами, нећете требати много новца. Зато, знајући како направити базен у кади властитим рукама, можете уштедјети много новца и онда бити поносни на резултате вашег рада.

врсте базена

Постоје три главна типа базена:

 1. стационарни . Име говори сама за себе. Поуздани су, издржљиви и издржљиви. Стационарни базени - то су армиранобетонске посуде различитих величина и дубина. Прво, ископајте јаму, затим сипајте темељ и тек онда направите посуду за базен од бетона.
 2. Колективни склопиви . Многи као да су такви базени јефтини, мобилни, лако се транспортују и инсталирају без проблема. Но, параметри чврстоће ПВЦ-а, наравно, не успоређују се с бетоном. Али као опција за давање таквих базена су чак веома популарни.
 3. Спа . Такви базени су довољно скупи, али се могу купити у готовом облику, инсталирати и уживати у масажи. Базени хидромасажног типа - одличан начин за опуштање и опуштање од гужве и ужурбаности. Јасно је да такви капацитети нису намијењени за купање, али за опуштање не треба тражити најбољу опцију.

Припремни рад

За почетак, потребно је да одредите где ће тачно бити базен. Приликом избора места, мора се узети у обзир да је немогуће дозволити подземне воденалази се у непосредној близини базена. Минимална удаљеност мора бити 100 цм, али ако направите солидну подлогу, подземне воде се не могу бојати.

Правоугаони базени се лакше праве, али округли изгледи привлачнији и савршено се уклапају у унутрашњост.

У припремној фази морају се припремити сви потребни материјали. Прво, потребно је одредити величину и дизајн капацитета и израчунати број материјала. Приликом избора, морате дати предност материјалима који имају високу отпорност на корозију и негативан утицај на животну средину.

Специјалисти препоручују употребу поцинкованих или ламинираних плоча од нерђајућег челика за зидове посуде. Мора бити припремљен за припрему материјала за хидроизолациони слој (често се користи у те сврхе ПВЦ фолија). Филм треба да буде прилично густе (око 0.7-1 мм) обложен акрилом. Такав премаз штити од хлора и спречава размножавање алги у неограниченим количинама.

Решење за формирање капацитета базена се кува на мало другачији начин него у другим грађевинским радовима. Однос песка и цемента је следећи - 1: 2.

процес изградње

Изградња базена у купатилу се састоји од следећих узастопних фаза:

 • копају јарке (додајте 15 цм дубини пројектованог базена, то ће бити дубина јаме);
 • уређај за дренажу (слој шљунка 6-7 цм);
 • постављање првог слоја бетонског малтера и арматурне мреже;
 • сипање другог слоја;
 • распоред оплате за зидове базена;
 • зидна монтажа бетона;
 • хидроизолациони уређај;
 • завршни радови (полагање мозаика или керамичких плочица).

Није питање дана, потребно је дуго времена. Чињеница је да цео капацитет базена треба да буде добар за хватање и сушење, тек онда можете наставити са даљим завршним радовима. Базен треба попунити одједном, ако се сипа у неколико техника, тада ће се поузданост излијевања смањити неколико пута. Рјешење постаје јака утврда за 4 седмице. За то време је потребно редовно влажити површину, тако да бетон није напукнут.

Завршна обрада

Готов базен може се третирати било чиме. Посебно је популарна порцуланска плочица, обичан ПВЦ филм и стаклени мозаик. Керамичка плочица за руковање базеном није вриједна, јер је мање густа и упија више влаге. Порцуланске плочице немају ове недостатке и плус је доследно толерисати температурне разлике. Стручњаци саветују да изаберете плочице са храпавом текстуром.

Стаклени мозаик је такође одличан материјал за третман базена. Издржљив је, издржљив и не боји се воде. То скупо кошта, а инсталација мозаика је сложена, али овај материјал може лако да обради закривљене површине.

ПВЦ филм - један од најприступачнијих и најпопуларнијих материјала. Иако је филм јефтин, али има много предности. Лако се поставља, лако се пере и није јако негативноспољни фактори. Стога, ако вам је потребна опција буџета, филм је само прави материјал.

Ништа тешко у томе да се направи базен у кади својим рукама, не. Мало посла - и велика дестинација за одмор за целу породицу је спремна.