величине парне собе

Многи се збуњују око величине парне купељи. Право руско купатило од памтивијека било је пространо, јер је цијела велика породица била парализована. Људи су веровали да је боље да се пећница једном прототипује и да се истроши све одједном, него да је растеже два или три пута. Али многе модерне купке имају врло мале парне купељи - 2-3 особе. Дакле, које би требале бити оптималне димензије парне купељи и полица? Чињеница је да постоје одређена правила за санитацију и заштиту од пожара, према којима је потребно бројати све величине.

Пара: ширина и дужина

Чак и најмања и најскупља купаоница има двије собе: туш и туш. Али главни елемент сваког купатила је парна соба. Због тога би требало израчунати његову величину тако да током боравка у парној соби добијете максимални здравствени учинак и опустите се с лакоћом. Приликом рачунања, потребно је узети у обзир површину пећи-пећи, по правилу она заузима најмање један квадратни метар.

Температура паре је висока. У руском купатилу, особа треба да се добро загреје на грубим температурама на 40-45 степени. У том случају, грејање треба да буде блиставо, што ће дати максимални могући здравствени ефекат.

Потребно је узети у обзир чињеницу да топлота иде не само од саме пећи, већ и од загријане ваздушне масе. Стога стручњаци категорички не препоручују да се направи мали пар са металним камењем. Такве пећи имају малу топлоту зрачења, али ваздух се загрева превише, и тоОпасно је не само за здравље, већ и за живот. Електрична пећница за велику парну собу је губитак новца и струје. Интензитет топлинског зрачења слаби пропорционално растојању од извора топлоте.

Специјалисти препоручују да најмање једна страна парне купељи има дужину од 2 метра. У избору друге руке власник купке је бесплатан, главна ствар је да соба није била преуска. Искусни градитељи кажу да парна соба за 4 особе мора имати величину од 250 до 200 цм, без обзира на димензије уређаја за гријање. За 2 особе дужина простора је 1,8 м, а ширина 1,4 м

Испод је пример израчунавања парне собе за 3 особе. Ако ће сва три лежати на полицама, а просјечни раст сваког варира од 170 до 180 цм, онда је потребно опремити три полице за три особе од 2 м. Полице су у облику слова Г, од којих ће двије бити у два слоја. Кора се налази тачно у супротном углу, тако да је топлота равномерно распоређена дуж парне просторије. Штедњак је око 1 квадратни метар, ширина полица мора бити најмање 50 цм

Заједно, величина просторије не би требала бити мања од 2 к 2 м, односно површина парне купатила би требала бити око 5-6 квадратних метара.

Висина парне купатила

Што је нижи плафон, мање је у просторији свежег ваздуха и тежа особа у таквој соби. Према томе, строп не би требало да буде испод 210 цм, плус, из просторија са ниским стропом, пара се врло брзо испарава кроз прозоре за вентилацију.

Максимална дозвољена висина плафона је 230-240 цмнема смисла, као високи плафон - то су неоправдани додатни трошкови за гориво и електричну енергију. Осим тога, овај најкориснији врући пар ће се акумулирати испод стропа, а да би добио од њега неће имати користи од његове неудобне локације. Друга висина парне купељи може се дефинисати на следећи начин: највиши човек у породици треба да дође до стропа. Испод или изнад нема таванице.

Да би се повећала оптимизација простора, препоручује се повећање површине пода и смањење пода. Празан простор испод полица треба једноставно затворити тако да се простор собе смањи. То значајно смањује време грејања просторије и штеди гориво.

Наравно, све појединачне и величине треба израчунати на основу многих датих параметара, на пример:

 • снага и материјал храпавости;
 • ергономија;
 • материјали за унутрашњу и спољну обраду;
 • вентилациони систем;
 • број посетилаца купатила;
 • дизајн парног купатила;
 • врста горива.

Димензије полица у парним собама

У зависности од тога шта ће се радити на полицама, њихова дужина је различита:

 1. 40 цм - за нормално седење (као на столици).
 2. 90 цм - за седење са подигнутим ногама.
 3. 150 цм - за лежање са закривљеним ногама.
 4. 180 цм - за удобно лежање до пуне висине. Такве полице ће такођер опремити наслон за главу за прикладније мјесто.

Ако парна комора има три полице, онда најнижа треба бити уска. Често ставља децу или разлаже прибор за купање.Удаљеност између горње полице и стропа треба бити најмање метар, тако да се, дижући од ње, не продубљује глава. Између плоча, од којих се праве полице, треба бити најмање 0,3 цм слободног простора, тако да зрак може слободно да циркулише.

Ако је кадица мала, боље је да у њој нема прозора, тако да пара и топли ваздух не пролазе кроз празнине на улици. Прозор мора бити низак, јер се парови накупљају испод плафона, исто важи и за врата. Величина врата пара мора бити минимална: висина 1,7 м и ширина 0,7 м. Праг би требао бити висок.