Утичница са дневним тајмером: могућности коришћења

Најлакши прикључак са тајмером

Ако идете кући, стално се бринете, или сте искључили електричне уређаје, тада ћете се ослободити прекомерне потрошње живаца дневног излаза са тајмером. То ће помоћи овом уређају у многим аспектима. Хајде да разговарамо о њему детаљније и дајемо своје опције за колекцију својим рукама.

Шта је утичница са тајмером


Адаптер са тајмером у облику стандардне утичнице

Ово је комбинација механичког или електронског временског релеја и конвенционалне електричне утичнице.


Соцкет тимер као проширење

Ова комбинација вам омогућава да подесите време за укључивање и искључивање електричних уређаја, чија је утичница повезана са тајмером утичнице.

У зависности од пројекта, може се понудити неколико начина рада:

 1. Појављује се временски период који је повезан са напајањем.
 2. Програмирање времена за укључивање и искључивање.

Постоје варијанте утичница тајмера, које раде и у сложенијем програму: могу укључивати и искључивати уређаје неколико пута дневно или на недељним и месечним распоредима. Ови микроконтролерски уређаји се склапају. Платићемо мало више пажње на најједноставнији дневни излаз.

Обично се изводе у две верзије:

 1. за монтажу на зид као стандардна утичница;
 2. у облику продужног кабла.

Исто тако, често тајмер има више функција, ради као мрежни филтер и тако даље

.

У које сврхе је погодно користити дневни излаз са тајмером

Већина комплексних кућних апарата има своје уграђене тајмере, тако да се дневни прикључак користи за повезивање једноставнијих уређаја и уређаја, али не увијек, рећи ћемо мало о томе. Ево примера коришћења уређаја.

Стандардна апликација


Најчешће се тајмер за утичнице користи за акваторијумске аераторе

Прво, хајде да обратимо пажњу на зашто - за шта често купују или самостално производе дневне тајмере.


Још једна примена - повезивање вентилатора топлоте

 1. Укључити вентилаторе за гријање, уљне радијаторе и другу опрему за гријање , која би требала радити цијели дан. На пример, ако прикључите електричну утичницу на електрични котао, можете да испланирате његов рад тако да почне да загрева воду само пре буђења власника, а не за целу ноћ.
 2. Често се свакодневно коришћење утичница користи за аутоматизацију рада једноставних кућних апарата , на пример, ако говорите о кухињи, можете заказати укључивање електричног кухала или тостера, као у претходном случају - ујутро.
 3. За контролу осветљења, како унутрашње тако и спољашње . Иако је у овом случају пожељно користити сумрак (астрономски релеј) како се вријеме догађаја стално мијења. Али, на примјер, за свечани освјетљење за неколико дана (Нова година, Божић) утичница тимер - једноставан и јефтин начин.
 4. То је такође тражено у акваријумима- због тога што повезује системе грејања воде и аерацијуза одржавање неких врста захтјевних увјета околиша, рибе.
 5. Омогућити осветљавање собних биљака и садница .

Није сасвим уобичајено да се користи излаз за тајмер

Соцкет тимер вас може спасити од таквих проблема

Поред традиционалних апликација, има смисла користити везу са тајмер-утичницом и друге уређаје који то не захтевају.

 • Укључујемо пеглу или котаона кратко време и надгледамо и радимо. Али (као што смо говорили на почетку чланка), да бисмо били сигурни да смо га искључили или искључили, можете користити тајмер који је подешен да блокира котао, на пример, за пола сата. Ако сте заборавили да извадите утикач, уређај ће се аутоматски искључити из напајања.
 • ТВ или музички центаробично остају у стандби моду. Повежите их преко утичнице тајмера, подесите га САМО док сте код куће.

То ће помоћи у уштеди енергије

Ово ће смањити трошкове електричне енергије (чак иу режиму мировања, потрошња енергије даљинског управљача се троши) и пружити већу сигурност (ватрогасци препоручују искључивање свих електричних уређаја, одлазак кући), биће аутоматски за вас. Овај приступ је посебно погодан ако је приступ уобичајеном изливу тежак, а да би се извукли утикач потребно је прибјећи акробатским техникама.

 • Многи воле да заспу пре плавог екрана.Иако постоји ТВ менифункција искључивања након одређеног времена за њено кориштење, у правилу, се заборавља. Повежите ТВ преко дневног излаза тајмера, који је подешен да заустави напајање сваки дан, на пример у поноћ, проблем ће бити решен.

Најједноставнија конструкција утичница тајмера за самосталну монтажу


Ако сте пријатељи са лемилицом, могуће је независно сакупити тајмер

.

Наравно, можете купити излаз за тајмер, али морам рећи да нису увијек доступни у било којој електричној утичници. Као опција - наручивање путем интернета, али испорука се може очекивати дуго времена. Дакле, имате искуство радио аматера, можете покушати све учинити сами. Поред тога, колекција електронских уређаја доноси задовољство многима, као хоби.

Пажња. Утичнице тајмера могу бити опасне за употребу, тако да их купујете на Интернету, захтијевају цертификате и сигурносне пасоше.

Погледајмо неке од интернетских излазних тајмера, као и идеје за њихов властити дизајн.

Утичница тајмера, која онемогућава оптерећење након одређеног времена

Прво, размотримо најједноставнији тајмерски круг који онемогућава оптерећење након одређеног времена након укључивања. Најједноставнија схема на пољу транзистора са изолованим затварачем (ТИР). Ево га.


Утичница тајмера на пољском транзистору са изолованом капијом.

Да бисмо га саставили, требаће нам само неколико детаља:

 • Поље транзистор са изолованим вратима. Приближно било који,као што је ИРФ 1104. Можете га испрати са старе матичне плоче или другог електронског уређаја.

Пажња. Да бисте избегли прегревање транзистора, обавезно га инсталирајте на мали радијатор. За причвршћивање користите вијак с матицом. Заштитите површине од сјаја и нанесите термалну пасту.

 • Капацитет кондензатора од 10 до 50 микрофарада (што је већи капацитет, то је већи период од почетка до рада).
 • Отпорни отпорник са отпорношћу 1 Мама.
 • Било која диода средње снаге, као што је ЦД 202.
 • Релеј напона се доводи до намотаја од 12 В и пребацује на 220 В.
 • Било које дугме.
 • Извор напона од 12 В погодан је за кућно напајање.

Овај прикључак за тајмер је следећи:

Принцип транзистора поља са изолованом капијом главног дела утичнице

Моћан релеј је још један важан детаљ

 1. Након напајања тајмера нема напона на улазу транзистора, затворен је. Струја кроз одвод и извор, а тиме и релеј завојнице не пролази.
 2. За почетак, притисните С дугме 1. Кондензатор се пуни и појави се напон на капији транзистора. Транзистор је отворен, напон се примењује на релеј и његови контакти, закључавање, укључује оптерећење.
 3. Када се дугме С 1 отпусти, кондензатор се празни кроз измјенични отпорник. Што мање отпора показује, то брже процес пролази. Ово регулише време излаза релеја.
 4. Када се кондензатор скоро испустипотпуно, напон на капији нестаје и транзистор се затвара. Струја кроз цурење и отицање ће нестати и, према томе, релеј завојнице ће такође бити без напона, његови контакти ће се отворити и искључити оптерећење. Да бисте поновили циклус, морате поново напунити кондензатор типком.
Сада ћемо описати карактеристике схеме.


Што је већи капацитет кондензатора, већа је брзина затварача

 • Називни кондензатори и отпорници могу регулирати максимално вријеме које покреће релеј. Што је већи капацитет и отпор, то ће бити више.
 • Диода, укључена паралелно са свитком релеја, служи за потискивање обрнутог протока након искључивања намота.
 • Изоловани транзистор је изабран због његовог изузетно високог отпора између капије и канала за цурење. Кондензатор преко овог круга практично се не празни. У принципу, круг се може саставити на биполарном транзистору, као што је ЦТ 815, али ће радити мање времена.

Монтажа уређаја може се обавити као надстрешница и на арматурној плочи. Штампана плоча, за дизајн за неколико делова није вредна труда. Поред тога, паралелно са релејем преко отпорника од 1 кОм, можете повезати ЛЕД, то ће сигнализирати рад уређаја.

Након монтаже, морате покупити или направити кућиште за уређај, не заборављајући да су неки дијелови утичнице тајмера под напоном. Такође је потребно подесити скалу испод ручке променљивог отпорника и означити време рада. Уради тоово се може урадити помоћу штоперице, чак и оне која је уграђена у мобилни телефон.

На основу будилице


Један од дизајна је тајмер утичнице на бази аларма

Можете чак користити и такав аларм

Претходни релеј је радио само на подешено време након укључивања (притиском на дугме). Али најчешће морате имати тајмер на утичници да укључи оптерећење у одређено време, као што је осветљење у 20:00. Радио-аматери користе конвенционалне аларме за дизајнирање таквих релеја, што поједностављује склопове.

Електронски или електромеханички алармни сатови су лако доступни, цена је прилично мала. Прецизност и поузданост чак и кинеских модела је више него адекватна за нас. За контролу користимо сигнал примењен на звучник (пиезоелектрични сигнал) будилице.


Аларм цлоцк тимер

Али истина је један минус - сигнал се даје кратко вријеме, тако да је потребно да се додатно подеси индустријски временски релеј да би се подесило вријеме рада уређаја након његовог укључивања. Међутим, то није тешко, користи се у многим схемама индустријске аутоматизације.


Индустријски временски релеј

Као што видите, шема је прилично једноставна. Поред будилице и релеја, требаће нам:

 1. Сваки релеј који може пребацити оптерећење од 220 волти на потребну снагу, са свитком, пројектован за контролни напон од 12 В. Два контакта у њој морају бити нормално отворена. У екстремном случају, можете користити парРелеј са само једним нормално отвореним контактом, који паралелно повезује своје намоте.
 2. Временски релеј. Можете купити готову или наћи на опреми за отпис. Требало би да има 220 волтно намотавање и групу нормално затворених контаката. Ако нађете уређај са нисконапонским напајањем, онда се његов намот не би требао повезати како је приказано на десној страни кола, већ паралелно са главним релејем.
 3. Ако и даље имате проблема са временским релејем, можете сакупити и уградити у круг уређај који смо већ описали. Како да га повежем мало испод
 4. Транзистор ЦТ 815 или његов аналог. Такође, као иу првом тајмеру, поставите га на радијатор.
 5. Било која диода мале снаге, као што је ЦД 202.
 6. Пар отпорника по 1 кг.
 7. Напајање је 12 волти, лакше је користити адаптер из било ког кућног апарата.
 8. ЛЕД (из њега је могуће одбити) за сигнализацију о укључивању релеја.
 9. Монтажно кућиште са вилицом и једном или више утичница. Може се прилагодити са неисправног мрежног филтера или продужног кабла.
 10. Жица за монтажу.
 11. Алати и материјали за монтажу (лемилица, клијешта, лемљење, итд.).
 12. Да би било лакше радити - модел плоча.


Адаптер за потрошачку електронику савршено се уклапа као напајање

Начело дизајна је изузетно једноставно:

 1. Када се аларм активира, на његов емитер звука се примењује напон. То је, преко диоде, подешено да искључи експозицијуУређај на елементима будилника и отпорника се доводи до базе транзистора.
 2. Транзистор се отвара и напон се примењује на намотај релеја П1 повезан са својим колектором. У исто време ЛЕД светли.
 3. Један пар контаката нашег релеја П1 блокира круг (преко нормално затворених контаката временског релеја РВ) - то је видљиво на десној страни круга. Напон на дну транзистора се стално напаја и остаје отворен.
 4. На левој страни кола - преко контаката релеја се примењује напон на релеј оптерећења и времена РВ. Тајмер почиње да броји.
 5. Након одређеног временског периода РВ, његови контакти се откључавају. Напон на бази транзистора нестаје и затвара се, претварајући круг у првобитно стање. Ово ће се наставити док се не активира сљедећи алармни сат.


Да би се најбоље саставило на макету, онда ће бити лакше надоградити дизајн

Сада, како уградити први уређај у круг ако се фабрички тајмер не може пронаћи. Мораћемо да направимо следеће промене у шеми, назовимо их прво и друго.

У првој шеми:

 • напајање ће бити генеричко за два кола;
 • паралелно са дугметом (које се може оставити за присилни старт), повезујемо два проводника за комуникацију са другом шемом.

Друга шема ће морати бити значајно унапријеђена, али није компликована, већ поједностављена.

Промене су следеће:

 • Релеј може бити инсталиран мале снаге, са једним паром нормално отворених контаката - замењује гаће само низак напон;
 • у десни део друге шеме не можете уопште гледати, контрола оптерећења ће бити релеј првог круга;
 • уклања део са релејним контактима, намењен за блокирање - они нису потребни;
 • контакти релеја П 1 повезани су паралелно са контактима прекидача С 1.

За рад на јединственом плану ће бити како слиједи:

 1. напон дат када се активира сигнал аларма, ће отворити транзистор;
 2. транзистор ће наизменично напајати релеј П1;
 3. , преко контаката релеја, кондензатор се пуни у првом кругу (довољно времена за сигнализацију, дакле, самооблок је уклоњен);
 4. даље, све је описано као рад прве шеме.

Дизајн на чипу

Цхип 555

Наравно, транзистор и будилник су примитивно решење у нашем времену за микроелектронику. Зато погледајмо дизајн на чипу. Најчешћи и најједноставнији излаз за тајмер је 555 чип.


Самоокидач на 555 чипова

Верзије различитих произвођача интегрисаног тајмера Сигнетицс Цорпоратион СЕ555 или НЕ555 издају се од 1971. године, тако да су струјни кругови разрађени до најситнијих детаља и све карактеристике овог чипа су познате. Цијена за то је пени, осим што чип не захтијева скупо и сложено вагање.

Ево имена аналога издатих од разних компанија:

\ т \ т \ т \ т \ т
Предприатие производитела електроники Наименование аналогног чипа Сигнетицс Цорпоратион СЕ555; НЕ555
МОТОРОЛА МЦ1455; МЦ1555
НАТИОНАЛ ЛМ1455; ЛМ555Ц
НТЕ СИЛВАНИА НТЕ955М
РАИТХЕОН РМ555; РЦ555
РЦА ЦА555; ЦА555Ц
САНИО ЛЦ7555
ТЕКСАС ИНСТРУМЕНТС СН52555; СН72555
ЕКГ ПХИЛИПС ЕЦГ955М
ЕКСАР КСР-555
ФАИРЦХИЛД НЕ555
ХАРРИС ХА555
ИНТЕРСИЛ СЕ555; НЕ555
ЛИТХИЦ СИСТЕМС ЛЦ555
МАКСИМ ИЦМ7555

Ево једног од заједничких тајмерских кругова на овом чипу.


Шематски излаз за тајмер на 555 чипова

Као што видите, за монтажу нам неће требати много више радио дијелова него за претходна кола, а тајмер ће бити прецизнији и поузданији, јер сам чип садржи десетине транзистора и додатне детаље. За посебно занимљив, испод је попуњавање овог чипа.

Главни круг 555 чипа

Нећемо навести типове и деноминације елемената, као што су назначени у дијаграму. Само обратите пажњу на отпорник Р 2 и кондензатор Ц 1 - у овој верзији, они су израчунати за максимално вријеме од 6 секунди, потребан нам је већи распон, па изаберите други.

Учините то једноставно користећи формулу Т = Р? Ц.:

  \ т
 • Т - време у секундама;
 • Р - отпор отпорника у мегаохмима (али не више од 15 мΩ);
 • Ц је капацитет кондензатора.

Дакле, да бисте могли да подесите време на дан (3600 секунди), без промене номиналне вредности променљивог отпорника, израчунајте капацитивност кондензатора по формули - Ц =, у нашем случају = 1800 микрофарада. Успут, до уређајаРадило је стабилно, боље је изабрати кондензаторе са малим цурењем, на пример, тантал (мада се други тешко налазе).

Сада о томе како уређај ради. Као што сте приметили, на принципу дијаграм 555 чип, сви његови закључци осим имена имају имена.

Везивање чипа је повезано са њима, тако да за детаље о сваком излазу бројевима:

  \ т
 1. "Земља"- храни се минус храном.
 2. \ т "Покретање"- За почетак одбројавања, на дугме СБ 1 се примењује негативни напон.
 3. \ т "Излаз"- за време одбројавања на овом излазу, напон је 1,7 В нижи од напона напајања. Она се преноси кроз отпорник Р 3 на базу транзистора ВТ 1 и отвара га. Круг колектора садржи свитак релеја К1, чији контакт К1.1 даје напон потрошачу прикључен на нашу утичницу тајмера. Паралелно повезивање са намотајном диодом ВД 1, као иу претходним уређајима, служи за елиминисање бацања струје када је намотај искључен.
 4. "Ресет"- служи за напајање ниског напона без обзира на статус тајмера. Другим речима, "Ресет" ресетује сва подешавања. Да бисте то урадили, морате применити негативни напон. Да би се то елиминисало, у нашем тајмеру, примењен је мали позитивни напон кроз отпорник Р 2.
 5. \ т "Контрола"- у сложенијим схемама могу да контролишу време снабдевања напоном на "излаз". У овом кругу, и већини других, да би се елиминисала могућа интерференција, он је повезан са масом преко кондензатора Ц 2.
 6. Подношење "Стоп" негативни напон зауставља одбројавање. Ово није потребно у овом кругу, тако да је прикључено на напајање. Али, ако је потребно, можете додати стоп функцију тако што ћете је повезати са једним дугметом као и излазни тастер Старт.
 7. \ т "Испуштање"- овај закључак контролише стање кондензатора Ц 1. Време пуњења и одређује референтни период.
 8. "Снага"- као што је јасно, даје се позитиван напон за рад чипа.

Као што видите, све је једноставно и разумљиво. Уређај можете монтирати и на надстрешницу или на контролну таблу и инсталирати га у било које прикладно кућиште.

Дигитал тимер оутлет


Утичница тајмера на микроконтролеру

Она са испуштеним екраном

Прелазећи од једноставног на комплексно, размотрићемо шему модерног излаза тајмера са сопственим рукама - на дигиталном микроконтролеру. Ево га.

Оутлет на дигиталном микроконтролеру

Схема је преузета из иностраног издања, стога је потребно објаснити врсте и деноминације неких елемената.

Наведене су у табели испод:

\ т \ т \ т \ т \ т \ т \ т \ т \ т \ т
Назначениа в схеме Тип радио компонентов Деноминација број
Микроконтролер Р1Ц 8-бит П1Ц16Ф628А 1
биполарни транзистор ПН2222 1
диода 2 било који исправљач
Ц1, Ц2 кондензатор 22пФ 2 Схема је погрешно назначена 22 μФ
кондензатор 0.1 μФ 2
Електролитички кондензатор 22 μФ 1
РОТ отпорник за подешавање 10 кОм 1
отпорник 10 кОм
отпорник 2.2 кΩ 1
отпорник 1 кОм 1
Кварцни резонатор 4 МХз 1
Релеи релеј 5 Ин 1 Мора бити дизајниран за пребацивање 220 волтног оптерећења
ЛЦД екран 16 к 2 ЛЦД екрани 1
Пиеззо Буззер Буззер (пиезоелектрични радијатор) 1 Погодно за било коју електронску опрему
Тастер за сат 5
ИЦСП Хеадер Цомпутер Цоннецтор 1

Основа микроконтролера кола П1Ц16Ф628А

Поред наведених дијелова, још увијек нам је потребно напајање напоном од 5 волти и одговарајуће кућиште за монтажу уређаја.

Зујалица је у практично сваком електронском уређају

Монтажа се најбоље обавља на лажној плочи. Такође, микроконтролер мора бити програмиран - овде је линк на ХЕКС фајл са фирмваре-ом. Кабл за повезивање са рачунаром може се наћи иу продавницама које продају радио деловесофтвер за инсталацију ПИЦ микроконтролера. Тешкоће не би требало бити, јер је обично све интуитивно.

Пример додатка се може видети на видео снимку:

Утичница може укључити и искључити апарат у одређено време. Опсег је 99 сати 59 минута.

Начело рада није нарочито неопходно објаснити:

 1. Поставили смо време за укључивање и искључивање уређаја помоћу дугмади. Да бисте олакшали рад, мени се приказује на екрану. И у програму два тајмера, то јест, можете подесити време укључивања и искључења.
 2. Према инсталираном програму, микроконтролер шаље сигнал на свој излаз 9 (РВ3), који отвара транзистор, и напаја намотај релеја. Релеј заузврат ставља притисак на терет.
 3. Кварцни резонатор је повезан за прецизно бројање времена на чипу.
 4. Тренутни статус тајмера се приказује на екрану. Укључивање и искључивање уређаја је такође праћено пиезоелектричним сигналом.

Приликом компајлирања уређаја, потребно је обратити пажњу на ту нијансу, која у горњој схеми користи екран без позадинског осветљења. Ако се претпостави, онда закључци 15 и 16 дисплеја морају бити повезани са напајањем преко отпорничког отпорника од 39 ома.

Сада пређимо прије него радимо с тим тимер-ом. Као што је горе поменуто, користи се пет тастера.

Хајде да наведемо за шта су намењени:

  \ т
 1. "РЕСЕТ" - како је јасно, да ресетујете све поставке тајмера на првобитно стање.
 2. ОН /ОФФ Тиме “се користи за пребацивање између тимера на и искључивање. На дисплеју ће се приказати који од ових тренутака ћете радити.
 3. "СЕЛЕЦТ" - прелазак између сати и минута тајмера. Након укључивања или ресетовања, оба тајмера су подешена да раде за нула сати и нула минута. Да бисте повећали вредност изабраног параметра, притисните дугме "ОН /ОФФ Тиме".
 4. "ЕНТЕР" - Унесите унете вредности.
 5. "СТАРТ" - покреће тајмер који смо изабрали. Дупли клик на дугме зауставља га.

Размотримо како да поставимо сокет у примеру да буде јаснији. На пример, потребно је да се осветљење укључи у 20 сати и искључи у 23. Упутство је следеће.


Подешавање тајмера

  \ т
 1. Укључите тајмер, са испорученим сигналом. Ако је већ омогућено, притисните "РЕСЕТ" и ресетирајте претходна подешавања. Горња порука је "Девице ис ОФФ", што значи да се напон не доводи до оптерећења. Када је уређај укључен, он се мења у "Девице ис ОН".
 2. Испод ће бити порука "ОН" или "ОФФ", "- 00:00 ПМ: ММ", што значи да је тајмер тренутно одабран. Користите "ОН /ОФФ Тиме" дугме за избор ОН тимера.
 3. Притисните "СЕЛЕЦТ", сада, уз помоћ дугмета "ОН /ОФФ Тиме", унесите колико сати вам је потребно да примените напон на терет. Претпоставимо сада, 16 сати, тридесет минута, значи - за три сата и тридесет минута. Изаберите прву вредност "03", поново притисните "СЕЛЕЦТ" и изаберите другу вредност "30"
 4. Снимамо подешавања првог тајмера притиском на дугме "ЕНТЕР".
 5. Покрећемо први тајмер помоћу дугмета "СТАРТ".
 6. Идемо на други тајмер. Одабиремо помоћу дугмета "ОН /ОФФ". Реч "ОФФ" би требало да се појави на дну екрана.
 7. Као и за први тајмер, притисните дугме "СЕЛЕЦТ", и са дугметом "ОН /ОФФ Тиме", подесите време кроз које ће се наш уређај искључити. То је, ако је сада 16 сати и 30 минута, онда ће 23 бити 6 сати и 30 минута.
 8. Поново притисните "СТАРТ" други тајмер ће се покренути.

Наша утичница ради. Око двадесет сати релеј ће напајати потрошача. Сигнал ће бити сигнализиран о укључивању, екран ће промијенити натпис.

У двадесет трећем сату, дешава се обрнути процес. Време било ког тајмера може да се промени истим манипулацијама када је одбројавање већ почело. Са РЕСЕТ, можете ресетовати два бројача у исто време на нулу.

алтернативни релеј

Сви горе наведени конструкти користе електромагнетне релеје као уређаје за искључивање оптерећења. Међутим, они имају много недостатака.

  \ т
 1. Број циклуса окретања - изузетак од квара релеја је ограничен на неколико стотина хиљада. Наравно, једанпут дневно овај ресурс ће бити довољан за много година рада, али може доћи до квара раније.
 2. Када укључите и искључите, многи кликови се могу чути на многим релејима. С једне стране, сигнализира окидач, али понекад не захтијева буку.
 3. Због прикљештења контаката, релеј даје пречицу до електричне мреже.У процесима укључивања-искључења у пријемник или појачало се налази близу може се чути пукотина у динамици. Препреке могу ометати нормално функционисање и другу електронику.
 4. Када укључите и искључите снажно оптерећење између контаката, искра може да прође. Ако случај није запечаћен онда у неким случајевима (на примјер, када плин цури) то може бити опасно.

На крају, до данас, релеј се може сматрати застарјелим. Дакле, све наше шеме можемо учинити компактнијим и поузданим, лишеним наведених недостатака. Довољно да их надоградите и примените део као симистор уместо релеја. Ево фотографије једног од њих.

Један од најчешћих седмица.

Као што видите, он има само три закључка. Ово је посебан кључ за једну контролну електроду која укључује и искључује струју кроз двије друге. Овај модел, ВТА16-600, може контролисати струјно оптерећење до 16 ампера и напон од 600 волти. Напон који треба да се отвори је само 5-15 волти. Укључивање релеја је неколико пута веће.

Поред семистора, и даље се користи за комутацију и тиристоре (чак је и исправно претпоставити да су први тип друге, симистор је симетрични тиристор), али нису погодни за тајмер, јер контролишу струју само једног поларитета. Треба да радимо са наизменичним напоном, који је управо за систоре.

Спојите симистор директно на релеј транзистора. Ја ћу дати схему (иако науместо сигистора, она приказује тиристоре, али није битно, принцип је исти).


Тиристорска схема контроле оптерећења

У кругу, тиристори су повезани преко диодног моста да би се прекинула струја обрнутог поларитета, за семимисте није потребна. Као што видите, принцип је скоро исти.

Да бисте повезали симистор уместо релеја, урадите следеће:

  \ т
 1. Ми повезујемо отпорник номиналног 100-500 охма умјесто намотаја релеја.
 2. Диода за елиминисање скока није потребна, она је уклоњена.
 3. У складу са оптерећењем, укључите тиристорске електроде.
 4. Контролна електрода је спојена на транзистор испред отпорника који повезује његов колектор са напајањем.
 5. Симистор је неопходно инсталиран на радијатору.
 6. Један од проводника из мреже је повезан са минусом хране.

Али треба напоменути, због последњег корака, овај приступ има недостатак - електронски склоп се испоставља да је електрично повезан са мрежом од 220 волти. У верзији са таквим релејем, релативно је поуздано изоловати жице на контактима.

Ово може оштетити делове када се завојница притисне на контролну електроду. Поред тога, потребне су додатне мере заштите и манипулација утичницом. Ако полуга измјеничног отпорника, помоћу које постављамо вријеме окидања или друга управљачка тијела, није изолирана, тада је могући електрични удар.

Стога је пожељно инсталирати још један додатни дио за галванску изолацију -оптосимистори Тако изгледа.

оптометристи

Дизајниран је посебно за ове сврхе. Унутра је светлећа диода и тиристор се контролише осветљењем са светлеће диоде. Тако је обезбеђено комплетно електрично раздвајање шема контроле оптерећења и саме електричне мреже. Једна од опција за инсталирање пар оптокономиста-симистора је понуђена у наставку.

Повезивање оптоцистимистора и симистора

У овом кругу, уместо релеја, опто-симисторско ЛЕД светло се пребацује кроз отпорник. Потребна су и два додатна отпорника која одговарају напајању. Када се напон примијени на "1" и "2" контакте, опто-сензори на излазу "4" се појављују као сигнал довољан за отварање симистора и напајање напона "МП". Ланац Р3-Ц1 је потребан да би се заштитила од сметњи, ако се жели, може се напустити.

То је све што смо хтјели рећи о дневном тајмеру у утичници. Биће нам драго да вам наш чланак помогне да разумете сврху, могућности и принципе оваквих уређаја.

Врло добро, ако сте успјели прикупити једну од предложених схема, али чак и само ширење знања из електронике и електротехнике је добар резултат. Учините свој дом угоднијим, а електрични уређаји у њему су сигурни и економични.