Унутрашњи лукови (75 фотографија): спектакуларан дизајн врата у унутрашњости стана

У области уређења ентеријера, унутрашњи лук заузима посебно место. Замјеном уобичајеног отвора за врата, он не само да може привући пажњу, већ и постати главни детаљ интеријера. Користећи прелепе лукове у дизајну - то није неуобичајено већ дуже време, уз његову помоћ ентеријер постаје елегантан и племенит.

У зависности од дизајна ентеријера, можете изабрати лук у облику и изведби. Будући да је под стилским трансформацијама у различитим пројектним областима, сам лук остаје главна алтернатива унутрашњим вратима. Уз помоћ лука, недостаци су направљени не само у дневним собама, већ иу канцеларијама и многим другим просторијама.

) 8 фотографија

Типови и облици

Размотрите типове унутрашњих лукова:

 • Класици. Класична рупа је полукруг чији полумјер је 1/2 ширине. Овај облик је отелотворење строге елеганције и чистоће линија. Конструкција овог лука је могућа само у соби са таваницама од 3 метра и више.

Постоји верзија да је полукруг посебна одлика оријенталног и античког стила, способна да даје тежину и значај унутрашњости.


 • Арцх портал. Ово је правоугаона рупа без врата, не захтева додатне трошкове рада током уградње, али не одговара ниједној просторији. Овај облик се савршено уклапа у лаконски, ригорозни ентеријер са линеарним декором. Сва ефективност резултата зависи од одабраних материјала за дизајн.

Један однајспектакуларнији примери - портал направљен од дрвета са позадинским осветљењем на згради.

 • Модерно Ова форма је нешто од просека између класика и портала. Скуп лука је мање округли, али далеко од правца, његов горњи дио је представљен као сегмент круга. Радијус заокруживања може бити било који, главни услов је да не прелази пола ширине самог портала.

Модерна је погодна за пројектовање шупљина у просторијама са ниским строповима, на пример у становима типичних високих зграда. Дизајн даје просторији елегантан, дискретан изглед.


  • Елипса. Овај облик се разликује од претходног само са великим радијусом заобљених углова. Сам елиптичан модел је свестран, савршено се уклапа у било који дизајн ентеријера и одговара било којој висини стропа. Висина и облик завоја зависи само од ваше жеље и изворних података о објекту. Такође, елиптични лук је савршен у комбинацији са колонама.
  • Романтика. Романтичан дизајн је правоугаони лук заобљен око ивица. Идеалан је за израду широких отвора, као и соба са ниским строповима. Овај облик ће изгледати подједнако импресивно иу малој, скромној соби иу пространом, изведеном стилу палаче.


  • Трапез. Веома необично решење за дизајн врата у облику трапезног лука је гарантовано додано вашем егзотичном простору. Исправно храњење са правилно одабранимУнутрашњи предмети, складно комбиновани са обликом и материјалом лука, изазват ће истински интерес и ентузијазам. Овај лук је једноставан у изведби и не мање спектакуларан од заобљених рупа.


  • Полу-лук. Полу-лук је примјер асиметричних отвора који комбинују два облика у исто вријеме. На пример, може бити портал и романтика, портал и класика, портал и елипса. Дизајн овог обрасца заснива се на четвртини круга. Асиметрија ће помоћи да се сакрију грешке у прорачунима ако се оне појаве током инсталације.

  Поред тога, нестандардни обрасци украшавају врата, додају елеганцију просторији и омогућавају вам да реализујете било коју оригиналну идеју.


  • Ауторски. Захваљујући широком спектру материјала за завршну обраду, лук се може направити од апсолутно било којег облика и савијања. Ово је решење за оне који желе да свој дом учине јединственим и јединственим.

  Нестандардни лукови могу имати испрекидане линије, комбинирати неколико стилова у исто вријеме, допунити прозоре, свјетла и друге детаље.


  • Конструкционе карактеристике. Приликом изградње приватне куће, лучни отвори су пројектовани и изграђени у почетку, док је у стамбеним зградама, присуство лукова, радије, изузетак од правила. Треба имати на уму да је лук кривински преклопљен између носача и има функционално значење: носи оптерећење зида.

  Приликом поновне изградње стана увођењем лукова, њихова локација је апсолутно одговарајућаунутрашње зидове, ако не носе.


   • Лукови у носећим зидовима. Право изнад кутије за врата је скакач, ако зид носи, онда можете очистити скакач, то може довести до непредвидивих посљедица. У носивом зиду, лук може бити само у висини и ширини врата. У овом случају, висина рупе се не може повећати, можете је само проширити.
   • Лукови у кући панела. Исто важи и за употребу лука умјесто врата у панел кући. Прорези врата у панелима се извршавају према ГОСТ каналу и интегритет панела се не препоручује.

   У ова два случаја направљени су лукови романтичног стила са малим радијусом заобљених углова, елипсоида или портала.


    • Лучна рупа у читавом зиду. Лако је обрадити рупу врата у луку, али да се пробије кроз пролаз у читавом зиду гдје никада није био, процес је врло напоран. Много је лакше потпуно уклонити зидну преграду и подићи нову, са утором.

    Лукови уређаја и њихов дизајн

    Уређај директно зависи од задатака које ће овај дизајн обавити:

     Зонирање простора под подјелом соба

     Унутрашњи лук је софистицирано и елегантно решење у отвореном планском плану. Станиште се дели на функционална подручја и користи се ако постоји потреба за визуелном подјелом простора. Израђени или готови лукови дизајнирани су да означе границе двије или више зона, али сане раздваја их, већ визуелно комбинира, ширећи простор.


     Неке собе могу савршено без класичних врата и побиједити само ако их замијените отвором лука. Обично има кухињу и трпезарију, трпезарију и дневни боравак, дневни боравак и ходник, спаваћу собу и дневни боравак. Када се комбинује, простор се шири, постоји осјећај изолације.

      Светао нагласак у укупном дизајну простора

      Ако сте власник стриктне и лаконске унутрашњости у класичном стилу или, напротив, опремили сте стан у царском стилу, али немате изузетан детаљ који може привући сву вашу пажњу и импресионирати луксуз, лук ће вам помоћи.

      Требало би да буде богато, украшено софистицираним штукатурама са цветним орнаментом који иде уздуж лука. Ако је лук висок, класичан, боље је наручити пуне колоне коринтског реда, најлуксузније и најлепше. Висина коринтске колоне украшена је резбареним канулама. Њен елегантан капетан са резбареним лишћем грожђа и флаутама ће постати најзначајнији елемент у ентеријеру.


      За лукове доњег профила, романсе, елипсе, модернистичке, па чак и пола комаде, ступци најједноставнијих и лишени вишкова дорског поретка биће добар избор. Његова суздржана архитектура ће, међутим, створити древни нагласак у затвореном простору.

       Да би рупа имала важну улогу у декорацији соба, одликује се контрастом боје или материјала, украшена мозаицима у боји и емајлом.

       Уклањање недостатака у изградњи

       Ако у својој соби имате ружне стропне греде или вентилационе цијеви, оне могу бити прекривене сухозидом и завршити лук нестандардног облика. Поред тога, старе куће често морају да маскирају неједнакост плафони и зидова.

       Скривајући се испод дефеката лука у згради, не само да ћете уклонити несавршеност вашег ентеријера, већ и уз помоћ нестандардног предивног дизајна додати нови звук.


       утилитарни именик

       Ако је лук уграђен у носиви зид, његови панели су довољно широки, направљени су од удубљења, које се користе као полице за књиге, као и нише за декор. У дубоким луковима са дубоким дубинама продубљујте, поставите сводове и организујте места за одмор.

       Близу самог лука често је изграђена група прозора, што повећава пролаз свјетлости између просторија. Прозори могу бити украшени витражним мотивима или се могу пробити и послужити као полице за сувенире и украсе.


       Величине

       Параметри лукова директно зависе од архитектонске специфичности просторије. Ширина је ограничена на давање предности власнику, висина само одређује ниво стропа. У просторији висине 2,5-3,2 м, лук је савршено опремљен димензијама до 2,2-2,6 м, респективно. Међутим, ове бројке су релативне. Подесите комад лука испод стропа не би требао бити, то ће покварити цијели изглед.

       Мала рупа у великом, широком зиду ће створити дисонанцу, тако да је важно тачно је измјерити.соба и израчунати параметре будућег лука. Мора се органски уклопити у унутрашњост.       материјала

       У производњи лукастих конструкција користе се следећи материјали:

       • Брицк. Да би направили лук од цигле, потребно је монтирати оквир арматуре, избушити рупе у зиду и, убијањем металних игала, заварити оквир на њих. Цео процес је веома радно интензиван и дизајн на излазу испада да је тежак, тако да је веома популарна "цигла" завршна обрада, изведена од различитих врста вештачког камена.


        \ т
       • Гипс картон. Овај материјал је свестран и еластичан за конструкцију округлих лукова лукова. Конструкција било које декорације ентеријера од сухозида је брза и једноставна за употребу. Тежина таквих конструкција је мала и неће додатно оптеретити зид. Осим тога, то је добро рјешење за једнособне станове, који немају довољно простора за уградњу врата.       • Дрво. Најчешће када се бира материјал за дизајн лучне рупе, зауставља се избор дрвета. Конструкције направљене од овог племенитог материјала ће допринети вашем унутрашњем статусу. Шупљине изграђене од дрвета су веома лепе и издржљиве.

       Лукови из храстовог масива су величанствени ужитак, који је сасвим способан да се изводи властитим рукама, уз присуство минималног искуства рада са овим предивним материјалом.


       • Ламинирани МДФ. Овај материјал је с правом добиошироко распрострањена и добила је признање потрошача због ниске цене, разноврсности текстура и боја, атрактивног изгледа. Такође ламинирани МДФ је врло практичан и разноврстан, а уз његову помоћ могуће је саставити сложене конструкције, као и наручити типичне моделе. Осим тога, могућност наручивања нестандардних величина и конфигурација производа чини овај материјал посебно атрактивним.
       • Моулдед МДФ анд Ецо-Схпон. Фурнирани МДФ лук изгледа елегантно и скупо, јер материјал што је могуће прецизније преноси текстуру и нијансе низа стабала. Израђена је од МДФ плоче и обложена фурниром од храстовине. Могуће нијансе: венге, бељени храст, орах, храст с патином, боја слоноваче. Еко-ражањ лукови су такође лепи са спољне стране и имају високе перформансе.


        \ т
       • Полиуретан. Полиуретан је еластични полимер који се широко користи у завршној обради и конструкцији. Имајући високу издржљивост и отпорност на вањске утјецаје, издржљива је и, што је најважније, има врло ниску цијену. Овај полимер вам омогућава да од њега направите производе са максималном сложеношћу детаља, ау украшавању лукова, он успешно замењује малтер.


       • Пластика. Пластични производи су веома популарни и омогућавају вам да поновите нестандардне облике лукова, што се не може урадити без високе цене дрвета. Пластичне плоче носе не само декоративну функцију, већ и функционалну. Они штите ивицу отвора од оштећења и имају отпорност на влагу, издржљивост и отпорност на пожар.Пластика се, за разлику од других завршних материјала, топи, али не гори.
       • Тиле. Врло спектакуларна, једноставна лучна рупа класичног облика, без детаља. Посебно импресивна плочица, имитирајући површину и текстуру камена. Његове предности: ниска цијена, богат избор боја, отпорност на влагу и трајност.


       Ово је далеко од свих могућих материјала за производњу и дизајн лукова, али најчешће и спектакуларно.

       Како направити лук властитим рукама?

       Да бисте направили лук властитим рукама, морате имати основну вјештину у раду са грађевинским материјалима, покупити материјал који се лако инсталира и добити компетентну наставу. Хајде да погледамо једноставан и лак начин да се изгради лук у вашој кући.

       Арцх оф дривалл

       Треба нам:

       • Гипс картон од 2 типа. За зидове дебљине 12 мм и за израду лук - 6 мм.
       • Профил за регале 60к27 мм, а за контуру лука 28к27 мм.
       • Одвијач и одвијач.
       • Фибергласс месх.
       • Кит.


       Фазе радова:

       • За почетак, морате измјерити прорез у којем ће бити уграђен лук. Стандардна висина врата је 2 м, за изградњу лука потребно је подићи висину свода на 2,5 м уклањањем дијела зида изнад рупе.
       • Многи типови лукова знатно смањују отварање, тако да у неким случајевима треба мало проширити. Претходно изаберите облик лука, који ће се органски уклопити у параметресоба
       • За то, причврстимо папир преко врата, на којем оцртавамо висину и кривину лука. Ако је ширина већа од 120 цм, боље је направити мали завој, бирајући модеран стил, са малим радијусом заокруживања. Ако је ширина рупе већа, онда ће бити коректније одабрати романтичну форму, не захтијева подизање висине и заокруживање њених углова ће бити довољно за дизајн лучне рупе.


       • Мјерењем параметара рупе и израчунавањем дужине радијуса, помоћу компаса, нацртајте полукруг на сухозиду и изрежите помоћу шаблона.
       • Онда градимо костур од дрвета или металног профила.
       • Сакупљамо правоугаону рупу и из профила.
       • Конструкцију покријте сухозидом исеченим кругом помоћу вијака, лагано уклопивши њихове капе на површину.
       • На зидовима засвођеног профила на сваких 3 цм исечемо маказе на металу, а затим причврстимо профил дуж лука лука на вијке, савијајући га у облику полукруга. То треба урадити на обе стране.       • Следеће, направимо скакачице свода. Ми мјеримо дубину лука и одузимамо 1,5-2 цм.То ће бити дужина скакача.
       • Изрежемо их из профила и седнемо на вијке. Џамбоиди су неопходни за чврстоћу и трајност конструкције.
       • Из танког сухозида морате одрезати комад који ће покрити дно јединице. Ово је правоугаоник чија је ширина дужина од једне ивице лица до друге, односно дубине лука.
       • Дужину меримо помоћу рулета или шивајућимерна трака, од једне доње тачке лука до друге.
       • Добијени лист је такође причвршћен за завртње.


       • Стакло треба да се залијепи на стаклопластичну мрежу. Ребра спојева панела и платненог лука повезују пластични перфорирани профил.
       • Шпакилним неједнакости, шешири самотампе и зглобови плоча сухозида, први дебели вунени кит, а затим пролазе цијелу површину завршне обраде.
       • Након сушења, површина спацкле се брушује брусним папиром.


       Остављени су само завршни радови. За декорацију можете изабрати декоративни малтер, вештачки камен, декор са пропиленском или пластичном облогом.


       Изградња лука је апсолутно за сваког купца, без обзира на његову имовину. Тренутно се не могу наручити само готови лукови, већ и појединачни тимови, али и тимови. Исто тако, захваљујући великом асортиману материјала и облицима лука се може обавити и властитим рукама.

       Како да направите лук са сопственим рукама, погледајте следећи видео.

       Унутрашњи лукови у унутрашњости

        \ т
       • За просторије са ниским строповима, добро рјешење ће бити успјешан полукружни лук романтичног стила или модерне умјетности. У идеалном случају, ако се поставља од зида до зида, без ступова и полица.
       • Напротив, у унутрашњости са високим строповима постављени су лукови класичног облика или од стремљења ка врху куполастог облика, како би се нагласила количина "ваздуха" у просторији.


        \ т
       • Ако имате дуг, уски ходник, дуж цијеле дужине кроз исте интервале, можете ући у лукове, стварајући прекрасну енфиладу. Сводови у овом случају требали би бити израђени од класичних, лишених детаља и декорације. Ово поједностављење ће вам помоћи да не учитате ни уски простор.
       • Урбанизам и одважни шарм собе у стилу поткровља наглашавају зид зида са луком, од цигле. Могуће је поделити кухињу и дневни боравак тако да се уклопи у шанк. Ширина таквог лука може бити велика, боље је урадити у сецесијском стилу, овај облик ће најбоље нагласити строгост и усклађеност намерно индустријског ентеријера.


       • Шупљине између дневног боравка и ходника у кући, опремљене намјештајем од природног дрвета, боље ће бити украшене елементима низа дрва, обојених бојом намјештаја. Облик и висина морају бити изабрани на основу опште стилистике просторије и њене величине.
       • Ако имате остакљени балкон или лођу, замјењујући балконску терасу прекрасним луком, проширит ћете простор у кухињи. У овом случају, прикладно је замијенити прозорски праг малом радном површином, или, подићи га, да би се направио пулт за шанк, такав лук ће носити утилитарну функцију. Кухиња ће добити егзотичан и удобан изглед.


        \ т
       • Лук у ходнику једнособног стана - идеално рјешење за визуално повећање простора без мијењања простора. Нажалост, ходник у апартманима нема високих зградаИма велику површину и погодне параметре. Замјеном врата од ходника до ходника, дневног боравка или ходника и комбинирањем тих локација, лишићете се стезања и неугодности и добити прекрасан унутрашњи елемент, оплемењујући себе апсолутно било коју просторију.
       • Постављањем светиљки у ходнику ходника, додаћеш светлост у мрачну просторију и додаће јој збрку мистерије и романтике.