Туш кабине и осветљење: како да то урадимо како треба

Осветљење купатила у туш кабини

Израчун осветљења купатила, ако је инсталиран туш кабина, има своје нијансе. У ствари, као и обично, совјетска купатила не предвиђају присуство таквих димензионалних производа, а сијалице изнад улаза у купатило нису довољне да осветле кабину.

У том смислу, поставља се питање како створити додатно освјетљење непосредно изнад туш кабине. Посебно је ово питање релевантно када су стропови ниски и све лампе које се налазе изнад туша, биће неприхватљиво близу тока воде.

Захтеви за електричну опрему купатила

Прије размишљања како уредити расвјету за туш кабину, хајде да схватимо, а што су, у ствари, норме представљене електричној опреми купаонице? Да бисмо се ослонили на ово питање, поштоваћемо ГОСТ Р 50571. 11 - 96, који прати електричне инсталације зграда, као и правила за уређење електричних инсталација - ПУЕ.

Према томе, према овим нормативним документима, цијело подручје купатила је подијељено у 4 зоне.

Свака од ових зона има своје потребе за електричном енергијом:


Палета за туш каде - зона 0

 • Ареа нумбер 0.

Ограничена је на унутрашњу шупљину купатила, палету туш каде или машину. То је место где се вода може акумулирати и чак складиштити. Према томе, све електричне инсталације које се налазе на овом месту су, у суштини, у води.

На основу овога, акоони су ту и тамо - само са одговарајућом класом заштите. Стандарди ПУЕ захтевају да постоје уређаји са класом заштите од продора воде која није мања од 7.


Унутрашња шупљина туш кабине - зона 1

 • Зона број 1.

Ограничена је условним вертикалним равнима од ивице купатила, ручним тушем или туш каде до висине од 2,25 метара. За туш кабину - она ​​је у суштини сва њена унутрашња шупљина.

Упутство захтева да уређаји са степеном заштите од продирања влаге буду најмање 5. Овде су обично доступни само грејачи воде.


Купатило 2 зона

 • Зона број 2.

Ограничен је условним вертикалним равнима на удаљености мањој од 60 цм од зоне 1.

Већ је дозвољено инсталирати не само бојлере, већ и инсталације. Заштита од продирања влаге у такве уређаје не би требало да буде мања од 4.


Сва подручја купаонице

 • И последнаа зона 3.

Почиње на 60 цм од подручја број 1 и протеже се до остатка купатила.

Већ је могуће угасити утичнице, уређаје и сваку другу електричну опрему без посебне заштите од продирања влаге.

Обратите пажњу! Када кажемо: класа заштите од продора влаге, онда мислимо на светски стандард. Обично се наводи на самом производу. Означава се као ИП, а затим двабројеве. Прва цифра означава ниво заштите од продора прашине. Што је виша, то је боља заштита. Друга цифра означава ниво заштите од влаге. Њихова укупна вредност може бити од 1 до 8. Што је слика већа, то је боља заштита од влаге.

Расвета у купатилу за туш кабину

На основу захтјева прописа, расвјета за туш кабину може се остварити на два начина: стварање 12В мреже са инсталацијом директно унутар кабине, или повећањем укупне расвјете у купаоници. Размотримо сваку од ових опција одвојено.

Мрежа 12 В за осветљавање туш кабине

Најприкладнији начин у смислу економије, сигурности и, наравно, рационалности је стварање додатне 12В мреже. Из ове мреже хранимо лампе, инсталиране директно у туш кабини.


Светиљка 12В са одговарајућим нивоом заштите

За ово, прије свега, потребне су нам саме лампе од 12В, са одговарајућим перформансама на нивоу заштите од влаге. Сада је на тржишту заступљено много различитих модела.

Може бити уграђена и бочна и усмјерена расвјета. Цена таквих производа зависи од њиховог типа, али обично је на прилично разумном нивоу.

 • За напајање ових инсталација, потребан нам је трансформатор 220 /12В. Њен ниво заштите од влаге није од значаја, јер ће бити инсталиран изван купатила. Међутим, називна снага таквог трансформатора не би требала бити нижаУкупна снага повезана с њом. Дакле, избор и куповина трансформатора је пожељно извршити након куповине уређаја и прецизног одређивања њихове количине.


На фотографији: трансформатор 220 /12В

 • Што се тиче уградње уређаја, све овде зависи од ваших услова, могућности и жеља. Нормативни документи не чине такве захтеве посебним захтјевима.
 • Једино што је забрањено је распоред у зонама 0, 1 и 2 разводних кутија. Стога, ако планирате да инсталирате више од једног уређаја, требало би да направите паралелно повезивање једне лампе од друге.
 • Што се тиче инсталације жице, боље је то учинити на скривени начин. Ако користите отворени начин инсталације, онда валовита или инсталациона кутија мора нужно бити само од пластике. Поред тога, у доњим тачкама таквих кутија треба да буде дренажа кроз коју може да продире влага из кутија.


Како сакрити трансформатор 220 /12В иза спуштеног плафона

 • Трансформатор 220 /12В мора бити инсталиран изван зоне 0, 1 или 2. Али, ако све урадите сами и сами, боље је да се придржавате тачке 7.1.52 ПУЕ која забрањује уградњу таквих уређаја у купатило. . Најбоља опција за то може бити разводна кутија мреже за осветљење купатила. Ако нема довољно простора, онда се трансформатор може причврстити на зид поред, или сакрити иза спуштеног плафона.
 • Сада ћемо дефинисати питања везана за управљањетакво осветљење. Чињеница је да се прекидач може поставити на страну од 220В или 12В. Ако ставите прекидач на страну 12В, онда се она може налазити у непосредној близини туш кабине.
 • У исто вријеме, сам трансформатор ће увијек бити у погону. Наравно, то је мали празан ход, али будите спремни на чињеницу да за мјесец дана може прећи од 300В до 2кВ, овисно о снази.

Обратите пажњу! Прекидачи у зонама 1 и 2 могу се инсталирати само ако су напајани каблом.


Дијаграм повезивања прекидача пре трансформатора 220 /12В

Према томе, боље је укључити осветљење на туш кабини са прекидачем постављеним на страни 220В. Али у овом случају, требало би да се налази бар у трећој зони купатила.

Повећање свеукупног осветљења купатила

Према СанПиН 2.2.1 /2.1.1.1278-03, препоручени интензитет свјетла у купаоници требао би бити 50 фунти. Штавише, нормализована површина је под собе. Међутим, приликом постављања туш кабине, чак и ова јасно ниска бројка можда неће бити задовољена. У том случају, потребно је додатно осветљење у просторији.


Норме осветљења различитих просторија и просторија

 • Према стандардима изградње, купатило треба да има једну лампу изнад улаза, која обезбеђује укупно осветљење у истом 50кк. Поред тога, изнад огледала би требало да буде још једна лампа која обезбеђује најмање 300лк у радном простору испред огледала.


Опционално додатно осветљење купатила

  \ т
 • Обично су ове норме више него довољне за освјетљавање цијеле просторије. Ако то није довољно, потребно је инсталирати додатна свјетла. То могу бити горњи или бочни производи за осветљење као на видео снимцима. Избор зависи од ваше жеље и геометрије просторије.

Запамти! Ако изаберете бочно осветљење, онда најмање једна инсталација мора бити инсталирана у једној просторији. Штавише, веома је пожељно да се налазе у супротним деловима просторије. Идеално би било да монтирате 1 лампу на сваки зид. У супротном, у присуству особе у просторији, доћи ће до велике сенке објеката насупрот лампи.

Додатно осветљење купатила

Када се осветљава купатило, лампице треба да се изаберу са затвореном лампом. Дизајн треба да има адекватну заштиту од продора влаге, а материјал производње - да не реагује на високу влажност у просторији.

Инсталирање ожичења треба обавити на скривени начин. Не можете користити каблове са металним везивом. Разводне кутије, као и контроле осветљења, треба да се налазе ван купатила.

закључак

Осветљење кабина за туширање, у модерним моделима обезбеђеним дизајном. Само неки стари и јефтини модели нису опремљени овом функцијом.

Наравно, осветљење се може креирати независно, али га можете изградитиУ самој туш кабини ће бити изузетно тешко. Стога је боље погледати овај дио у фази одабира модела и утврдити да ли заиста постоји тако велика добит од куповине модела без расвјете.