Топлотна проводљивост гипсаних конструкција: који материјал је бољи

Данас је најтраженији материјал у грађевинарству гипсана плоча (ГКЛ). Користи се за обраду унутрашњег простора објекта.

Осим тога, уз помоћ сухозида можете загрејати зидове. Али не знају сви људи који раде са овим материјалом да поседује одређени део топлотне проводљивости. Овај аспект питања биће посвећен овом чланку.

вредност изолације

Као што је познато, врло често се изолација врши изван кућа. Али постоје ситуације када је тешко применити. Због тога ће бити одлична алтернатива за коришћење одређених материјала за изолацију просторија изнутра. А најбољи асистент овде ће бити плоче од сухозида.
Али зашто је овај материјал, будући да се унутрашња декорација може обавити на више начина? Читава ствар је у својствима материјала, кроз које он заобилази све своје конкуренте у овој ствари.

својства сувог зида

Гипсана плоча у савременом поправку постала је практично неопходна, посебно када је у питању изолација унутрашњости изнутра. Таква популарност је резултат следећих својстава материјала:

 • чистоћа животне средине. Плоче сухозида не садрже никакве штетне твари у њиховом саставу, нити стварају непријатан или штетан мирис;
 • ниска топлотна проводљивост, која омогућава чак и додир да одреди материјал као топао;
 • присуство одличних топлотно-изолационих својстава;
 • обезбеђује подршку у просторији оптималне влажности,апсорбује вишак влаге из ваздуха. Са недостатком влаге у ваздуху, материјал даје;
 • према индексу киселости сухозида има пХ близу људске коже.

Обратите пажњу! Да бисте набавили прецизан материјал високог квалитета уз потребну топлотну проводљивост, купите Кнауф производе. Овај произвођач се већ показао као најбољи на грађевинском тржишту.

Захваљујући таквим својствима, ГЦЛ ствара не само одличне услове за одржавање топлоте у кући, већ и помаже у нормализацији микроклиме. У соби, прекривен сухозидним плочама, чак и лакше дисање!

важан индикатор

Један од најважнијих параметара који су дефинисани за суви зид је топлинска проводљивост и њен коефицијент. Да би се ово детаљно разумело, неопходно је јасно дефинисати шта чини топлотну проводљивост грађевинског материјала
Топлотна проводљивост било којег материјала је индикатор који одражава његову способност да преноси топлину. Поред тога, овај параметар такође одражава способност производа да преноси топлоту из најтоплијих подручја на максималну хладноћу. Дакле, што је нижи коефицијент преноса топлоте, то су боље изолационе особине боље од специфичног грађевинског материјала.

Обратите пажњу! Мала проводљивост топлоте значи да материјал задржава више топлоте.

Стога, да би се просторије изоловале изнутра, потребно је одабрати производе са ниским коефицијентом топлотне проводљивости.
Производи компаније Кнауф, као и домаћи произвођачи сухозида, имају низак коефицијент топлотне проводљивости, што говори у прилог високим термоизолационим особинама материјала.
Однос Кнауф производа има индекс од 0,15 јединица. У поређењу са другим материјалима, онда ће бити много ниже. На пример, армирани бетон има топлотну проводљивост од 1,5 јединица, а дрво (исто за шперплоче и друге дрвене декоративне материјале), такође је 0,15 јединица. У исто време, за суву жбуку, овај коефицијент је дефинисан као 0,21-0,9 јединица (у зависности од врсте малтера). Сви показатељи (за шперплоче, гипс и друге материјале) приказани су у консолидованој табели.


На основу ове табеле може се утврдити да суви зид, за разлику од шперплоче, гипса и других завршних материјала, има најнижу топлотну проводљивост.Стога ће зидови сухозидних плоча Кнауф-а или домаћих произвођача, чак и без употребе додатних изолационих материјала, дати одличне резултате за топлинску изолацију просторије. Али употреба шперплоче и других третмана ће се показати лошијим у овој ситуацији.

Обратите пажњу! Било који материјал за топлотну изолацију (нпр. Минерална вуна или пена) који се користи за одржавање топлоте у затвореном простору има однос топлотне проводљивости око пет пута мањи него код сувог зида.

Да би се постигла одлична топлотна изолација просторије, стручњаци саветују да се комбинује суви зид са собомразличитих грејача. У овом случају, то ће бити много лакше, јер уградња сухозидних плоча подразумијева монтажу металног оквира, који може врло повољно и брзо ставити гријач.

Мало о материјалу

Коефицијент топлотне проводљивости за суви зид варира у малом опсегу од 0,15 до 0,35 В /(м? К). Варијабилност овог критеријума зависи од произвођача и квалитета производа.

Обратите пажњу! Приликом куповине производа за унутрашњу изолацију, посебну пажњу треба обратити на цертификат производа. Она треба да садржи главне карактеристике материјала. Тако можете изабрати најквалитетнији производ са најнижом топлотном проводљивошћу.

Да би се упоредила топлотна проводљивост гипсаних плоча у 0,15 - 0,35 В /мК, дајемо неколико других материјала. Ова бројка за следеће материјале има следећа значења:

 • за пену - 0.038 - 0.043 В /мК;
 • за јеле и борове - 0,18 В /мК;
 • за пјенасти бетон - 0,37 В /мК.

Као што видимо, овај индикатор је прилично низак да би се гарантовале нормалне изолационе особине. Треба напоменути да ће овај начин изолације коштати много јефтиније, али и брже и ефикасније од других опција.
У исто време, инсталација основе трупа се игра на руци. Уз његову помоћ можете не само да савршено поравнате зидове и строп у вашем дому, већ и обезбедите простор за ваздух. Као резултат тога, просторије ће добити организацију у облику термос. Постоји слој ваздухаигра улогу слоја за уштеду топлоте.
Поред тога, треба посебно нагласити да листови сухозида, у зависности од њихових својстава, могу имати неколико различитих коефицијената топлотне проводљивости. До данас постоје сљедеће врсте материјала:

 • стандардни или регуларни;
 • отпорност на влагу;
 • ватростални;
 • је отпоран на влагу.

За сваки тип плоче могуће су мале варијације овог параметра, али унутар граница утврђених од стране ГОСТ-а.
Постоје и специјално изоловане плоче производа. Таква плоча има слој пјенастог полистирена. Он је тај који утиче на топлотну проводљивост, смањујући је, чиме се повећавају укупне топлотно-изолационе особине материјала.

Посебност овакве плоче је потпуни недостатак картонског слоја. Као резултат, постаје потпуно отпоран на вањску ватру и високу влажност.

Употреба грејача

Упркос чињеници да суви зид има доста добру топлотну проводљивост и топлотну изолацију, многи људи, да би постигли још боље резултате, користе различите грејаче. Данас је најпопуларнија минерална вуна и пјена.

Што је већи размак између стартног зида и сухозидних плоча, то се гријач може поставити у расположиви простор. У овом случају, соба ће бити много топлија.
Према томе, употреба гипсаних плоча у комбинацији са било којим топлотноизолационим материјалима(Пена, минерална вуна, пенаста екструзија)полистирен) ће вам омогућити да смањите губитак топлоте у просторијама у време.

позитивни моменти

Употреба сухозида за изолацију простора има следеће предности:

 • коефицијент топлотне проводљивости ГКЛ је прилично близу истом показатељу за дрво. Ова околност вам омогућава да у соби направите извезени сухозид, осећај топлине и удобности;

Обратите пажњу! Треба напоменути да су термоизолациона својства ГЦЛ-а по коефицијенту топлотне проводљивости близу дрвета као што су смрека или бор. Истовремено је неколико пута мањи од датог индикатора за циглу.

 • могућност постављања различитих слова грејних тела под слова ради стварања веће топлотне изолације;
 • могућност прикривања свих неједнакости и дисторзија доступних на бетонским подовима;
 • способност да се ради без изравнавања зидова са гипсом.

Међутим, ако користите методу монтирања плоча без зидова на зидове, нећете моћи да постигнете већину горе наведених тренутака. То је због чињенице да, иако топлотна проводљивост самог материјала остаје непромењена, у овом случају ће бити погођено одсуство ваздушног слоја. Као резултат тога, губици топлоте ће се благо повећати.
Генерално, захваљујући правилној технологији уградње, као и јединственим својствима овог завршног материјала, уз његову помоћ, за малу количину новца и малу количину времена, можете постићи одличну топлотну изолацију.Одличне перформансе сухозида у комбинацији сагрејачи ће произвести одличан резултат.
Приликом куповине ГКЛ-а потребно је бити врло опрезан и упознати се са техничким карактеристикама, јер ће за сваку појединачну ситуацију одговарати не само одређени тип плоча, већ и одређена својства (топлинска проводљивост, састав, итд.).