Типови прекидача: тип инсталације, ожичење и начин управљања

Приликом уградње расвете користе се различити типови прекидача, који се бирају у зависности од параметара светлосне опреме и ентеријера. Да бисте изабрали одговарајући модел, морате знати који су прекидачи - која је разлика у начину инсталације, прикључивању и принципу рада.

Скривене и спољне методе инсталације

Прва ствар коју ћете морати да урадите је да одредите који прекидач је потребан према типу инсталације, који може бити унутрашњи или спољашњи.

У првом случају, уградња се врши унутар зида, за које се урезују рупе одговарајуће величине. Овај тип уређаја се најчешће користи, јер је обично скривен.

Спољашњи прекидачи се користе или у дрвеним кућама, у којима се ожичење најчешће ради у отвореном типу, или када се расветни уређаји постављају по привременој шеми - у овом случају, како се не би пресекли зидови жица положених на њихову површину.

У погледу дизајна, прекидачи за скривену монтажу су привлачнији, јер је само њихов предњи дио видљив на зиду.

Причвршћивање ожичења на терминале прекидача

За уградњу у системе кућног осветљења користе се само два типа монтажних носача за контакте прекидача - вијак и одвијач.

Вијчани спој је стандардни, уобичајенији начин причвршћивања када је жица уметнута у прикључак, који је причвршћен на основу. Овај метод везивања има један недостатак - под утицајемсви електрични проводници мало вибрирају, тако да временом таква веза може ослабити, поготово ако је живио више-диригент.

Вијчани спој је у суштини опружна стезаљка - у коју је уметнута жица и затим фиксирана. Облик стезаљке спречава спонтано испуштање убачене вене, а опруга смањује вибрације узроковане струјом, па таква веза не захтева периодично затезање контаката.

Недостаци вијчаних спојева укључују малу површину контакта између жице и стезаљке и чињеницу да нису предвиђени за спајање алуминијских жица.

У случају нужде, могуће је и даље користити алуминијске жице, али за ту сврху потребно је набавити додатна специјална мазива, која морају бити покривена жицама прије него што се закључају у копче.

У пракси, не постоји посебна разлика између употребе одређених прекидача, јер модерни уређаји за расвјету имају малу снагу. Према томе, струја кроз стезаљке је мала и не утиче значајно ни на вијчану везу ни на стезну направу.

метод инклузије

Ово је често главни критеријум за избор прекидача. Поред разлика у унутрашњем пуњењу, начин повезивања директно утиче на дизајн уређаја - он ће бити универзалан, под ретро стилом или обрнуто - било који од савремених праваца.

стандардне тастатуре

Ово је најчешћи тип прекидача. Производе их за спољашње и унутрашње ожичењеЈедноставни су и једноставни за употребу. Принцип рада је што једноставнији - унутар таквог уређаја налази се механички двосмјерни прекидач, који затвара или затвара електрични круг.

Најчешће из једне тачке укључују неколико расветних уређаја - на пример, то може бити тоалет и купатило, или само различите лампе на једном лустеру, што захтева неколико прекидача. Да бисте избегли закрчење зида зида, направите прекидаче са два, три или више тастера.

Ова врста може укључити следеће типове прекидача светла:

Буттон

Њихови контакти су у паровима са механизмом опруге - када се дугме притисне, они су закључани, а када се дугме поново притисне, коло се откључава. У почетку су такви прекидачи били инсталирани на столне лампе, а затим је такав механизам постављен на зидне моделе. По цијени, они су мало скупљи од стандардних типковница, али то је компензирано неким нестандардним рјешењима.

ужад

У суштини, ово је мало редизајнирана верзија прекидача на тастеру - на њега се додаје полуга, чија рука гура дугме, а други кабл (ланац) је причвршћен на њега.

Често се такви уређаји користе као дизајнерски потез, али имају и неке практичне предности: много их је лакше наћи у мраку, а лакше им је доћи до дјетета.

ротациони

У суштини, њихов електрични круг се не разликује од тастатуре - они имају само двапозицију, али укључивање и искључивање осветљења настаје након окретања ручке на телу. Користе се веома ријетко, али су и даље популарне приликом стварања отвореног ожичења у ретро стилу. За разлику од два и три кључа, структурни ротациони прекидач је предвиђен само у појединачним перформансама.

клизач

Најједноставнији дизајн - приликом померања клизача повезивањем контаката и затварањем ланца. Код обрнутог кретања клизача, засун престаје да држи контакте и они се одвајају под дејством опруге. Из више разлога се користи само за укључивање преносних уређаја - за стационарно освјетљење практичније је користити друге дизајне.

прекидачи прекидача

У суштини, то нису прекидачи, већ двоположајни прекидачи који закључавају једну или другу грану електричног круга. Основа њихових електронских кола - три контакта: један на улазу и два на излазу - комутација затвара укључену жицу са једним излазом. Посебност њиховог дизајна омогућава коришћење два прекидача за сакупљање кола у којима ће се један извор осветљења укључити и искључити са два различита места.

Споља, такви прекидачи се не разликују од стандардних тастатура, али постоји једна карактеристика путем укључивања.

Ако редовни људи имају стриктно означене "он-офф" позиције, они се могу стално мијењати у пролазима.

На пример, постоје два прекидача, оба тастера су у положају "доле" и светла су искључена. Када у првомКада укључите тастер, светло ће се упалити. Затим морате да искључите осветљење на другој тачки, за коју је и тастер на њему укључен (од дна ка врху). Сада, да упалите светло у првој тачки, потребно је да спустите кључ доле ", итд.

Цросс (реверсибле)

Направљен за употребу у комбинацији са пролазним прекидачима, у случају да је потребно укључити освјетљење са три или више мјеста. Шема таквог прекидача представља четири контакта - два на улазу и излазу. У једној позицији контакти се затварају одговарајућом излазном локацијом (1 од 3, и 2 од 4), а када се пребаце, мењају места (1 прелази на 4 и 2 до 3).

Из шеме је јасно да ако је потребно, крижни прекидач може да се користи као нормалан прекидач, али пошто је његов трошак мало изнад стандардног модела, изводљивост таквог решења ће бити упитна.

Прекидачи-регулатори светла (димери)

Друго име таквих прекидача долази од енглеске речи диммер, која се преводи као димовање и исцрпно карактерише могућности ове класе уређаја - глатка промена нивоа осветљености од максимума до потпуне искључености.

У суштини, ово је импедансни отпорник који је инсталиран у електричном кругу у серији до оптерећења.

Пример функционисања таквих прекидача могао је да види сваки посетилац у биоскопу - када светло постепено почне да бледи, то значи да ће филм сада почети и да ће се ускоро појавити ако немају времена да то урадеунапред.

Код куће, такви прекидачи ће бити корисни за подешавање жељеног интензитета светла, јер, на пример, за читање и гледање телевизора, осветљеност треба да буде различита.

Овај регулатор ће такођер бити користан ако у породици постоји мало дијете које би могло бити застрашено неочекиваном промјеном расвјете.

сенсори

Ови типови прекидача су направљени на основу два фундаментално различита кола. У почетку су користили присуство одређеног електричног капацитета у људском телу - у основи таквог уређаја се користи кондензаторски круг. Након додира контакта, капацитет је промењен и послан је сигнал за укључивање или искључивање осветљења. Чак иу оригиналној верзији, такав прекидач за осветљење вам омогућава да глатко подесите ниво осветљења - ако само додирнете контакт, лампица се одмах искључује, а ако држите прст на контактној плочи, постепено.

Модерни уређаји опремљени су минијатурним екранима, као што је екран мобилног телефона, а контроле су уситњене. Ово вам омогућава да додате додатне функције таквим прекидачима: тајмер, позадинско осветљење итд.

акустика

Интересантно рјешење је омогућити или онемогућити освјетљавање без додатног уређаја из било којег дијела просторије. Из каквог уређаја постоји очигледна предност таквих очигледних недостатака, преко којих се препоручује да се размотри уградња у пару са другим прекидачем.

Минуси су недобровољнина пример, ако отворите шампањац или само поспите дете за приповедани стих.

Ако је подешавање или постављање прекидача неуспешно, неће увек функционисати од првог пута - поготово ако буџетски модели греше.

Треба такође узети у обзир да ће пре или касније светло бити потребно укључити тихо, а осим тога, такви прекидачи не могу да регулишу ниво осветљености.

даљински управљани

Ови уређаји су једна од фаза у развоју концепта "паметне куће". Након инсталирања таквих прекидача, осветљење се може подесити помоћу даљинског управљача: укључивање, искључивање и искључивање звука - комплетан сет функција зависи од произвођача.

Пошто се сва контрола врши и из конзоле и директно из прекидача, недостаци таквог уређаја су минимизирани, али су у потреби да држе даљински на руци док се труде да не седе на њега и избегавају друге механичке утицаје.

Очигледно је да ће трошкови таквих уређаја бити за ред величине већи од стандардних прекидача.

Додатне функције

Прекидачи за паметни дом нису ограничени само на функцију даљинског управљања - направљени су у различитим варијацијама, међу којима су:

Укључује позадинско осветљење. Веома је згодно видети где се он налази, ако идете у мрачну собу. Да, и ноћу, свјетло ће бити оријентир, захваљујући којем знате која страна да иде, ако ноћно свјетло није укључено. Паралелно са тим уређајимаповезивање ЛЕД - ако се лампа напаја из дневне светлости (или домаћице) са стартером, ЛЕД ће прогресивно пунити кондензатор. Када је потпуно напуњен, он ће дати акумулирану електричну енергију лампи, и она ће се упалити на кратак тренутак - обично је веома неугодно.

Контролни прекидачи. Они су инсталирани у случају када је лампа у истој просторији, а прекидач је осветљен у другом. На кућишту се налази контролна лампица која трепери са укљученим светлом - то вам омогућава да процените издалека, на пример, да ли сте заборавили да искључите светло у купатилу.

Склопке тајмера. Након одређеног временског интервала након укључивања, прекидач ће искључити светло. Најчешће се користи у ходницима, подрумима или тоалетима. Напредни модели могу дати гласовна упозорења да ће угасити свјетло.

Прекидачи са сензором покрета. Укључује осветљење, када се пролази поред било ког објекта се креће, што значајно штеди струју - лампа не светли целу ноћ и неколико минута.

Недостатак буџетских модела - они су способни да детектују кретање само у окомитој равни, а ако идете директно на сензор, онда ће претпоставити да се ништа не догађа.

Прекидачи са сензором присуства. Један од најнапреднијих модела - је у стању да ухвати инфрацрвено зрачење, које увек долази од особе, и на основу тога утврдите да у затвореном простору треба укључити осветљење. Према томе, свет нијеће се искључити док се особа налази у соби, тако да овај прекидач можете ставити у спаваћу собу само ако је додатно опремљен даљинским управљачем.

По којим критеријумима треба да изаберем прекидач за следећи видео:

Као резултат тога, стандардни прекидачи нису све што тржиште расвјетних уређаја може понудити. Да бисте направили прави избор, морате процијенити своје потребе и спремност да се носите с могућим недостацима сваке врсте кућних прекидача. Такође треба имати на уму да се ови уређаји не инсталирају годину дана и да их нема много у кући. Према томе, ако питање буџета није јако акутно, уштеда на добрим комутаторима је мало вјероватно оправдана.