Типови пластеника - класификација, детаљан опис, примери + фотографије!

Сваки баштован зна шта је стакленик и зашто је потребан. Али постоје многе врсте ових незаменљивих помагала у култивацији жетве. Стога, при избору стакленика неминовно се поставља питање која је од њих поузданија и погоднија.

Произвођачи нуде различите варијанте ових дизајна, који се разликују по облику, материјалу производње, степену пропуштања светлости. Постоје многе нијансе које морате узети у обзир при одабиру. Познавање ових замршености помоћи ће да се пронађе стакленик који ће беспријекорно трајати годинама.

Схема уређаја за стакленике од поликарбоната

Критеријуми за одабир стакленика

Сваки стакленик је једноставна структура, која се састоји од два главна елемента - оквира и тенде. У већини случајева, они се продају одвојено, али постоје варијанте готовог дизајна у којем произвођач обезбеђује буквално сваки детаљ.

У сваком случају, избор стаклене баште врши се у два главна параметра:

 • оквир;
 • покривни материјал.

Пре свега, потребно је да одредите облик стаклене баште. Тржиште нуди многе моделе домаћих и страних произвођача.

типови пластеника

Постоје сљедећи типови структура:

 • са вертикалним зидовима;
 • са косим зидовима;
 • лучни;
 • једнослојни;
 • доубле;
 • са кровним мансардним типом.

Избор је широк. Може се наћи управо онај који ће одговарати у сваком погледу. Један од најважнијих критерија за одабир је погодност стакленика. И овде вила нудимного могућности да се минимизирају трошкови рада за узгој усева. "Разумни" стакленик ће испунити већину задатака вентилације, заливања, грејања. Можете одабрати модел са скупом функција које су потребне за одређену климу и подручје.

Типови пластеника са кровом на падинама

Типови покривача за пластенике

Постоје само три врсте покривања за стакленике. Сви су способни да квалитетно обављају свој главни задатак - да заштите биљке од штетног утицаја на околину.

Премази се израђују од:

 • поликарбонат;
 • стакло;
 • полиетиленски филм.

Типови стаклене облоге

Какав леп поликарбонат

Најсигурнији материјал за стакленике - поликарбонат. То је вишеслојни материјал који преноси светлост, чија структура у опозиву подсећа на саће, па се назива ћелијска.

Поликарбонат има ћелијску структуру

Постоји још једна врста овог материјала - монолитна. Али у уређају у стакленицима се не користи из разлога што не испуњава све захтеве за ове објекте.

монолитни поликарбонат

Важно! Монолит има много већу тежину и није толико потребан да би се повећао капацитет преноса светлости. Због тога се никада не сматра материјалом за покривање стакленика.

Ћелијски поликарбонат је због своје шупље структуре способан да одржава добру топлоту. Разлог је што се у простору између "ћелија" налазиваздух То је онај који је најбоља батерија топлоте. Због тога су сами дизајн поликарбоната "топли". За вртларе који живе у регионима са тешким климатским условима, ово је одлучујући фактор у избору стакленика.

структура листа

Карактеристике поликарбоната

Ћелијски поликарбонат је листасти материјал, али се може пресавити у ваљке који су најпогоднији за транспорт. Пречник ваљка зависи од дебљине поликарбонатне плоче. Што је то тање, лакше га је котрљати. Међутим, чак и са 4-милиметарском дебљином мреже, ролна ће бити прилично волуминозна - од 1,5 до 1,6 м у пречнику.Ако је радијус савијања премашен, структура материјала може бити оштећена.

Зависност дебљине и радијуса савијања целуларних поликарбонатних плоча од структурне структуре конструкције

Табела величина поликарбоната

За покривање оквира стакленика погодан је поликарбонат дебљине од 4 до 10 мм. Треба имати на уму да што је дебље платно веће, њихова тежина је већа. Не може сваки костур издржати оптерећење, које ће створити премаз од 10-милиметарског поликарбоната. Имајући у виду да у зимском периоду овај индикатор треба да се дода оптерећености снијегом, захтјевима за издржљивост и стабилност оквира више пута. Оптималан избор за стакленике средње величине је поликарбонат од 4 или 6 милиметара.

Гаража од поликарбоната

Табела. Главне техничке карактеристике ћелијског поликарбоната, које се морају узети у обзир приликом избора.

дебљина платна Тежина (кг /м2) Транспарентност белог прозирног листа (%) Транспарентност белих мат материјала (%) Пропусност боје (%) Топлотна проводљивост (В /м2 ° Ц)
4 мм 0.8 82 52 42 3.6
6 мм 1.3 82 58 35 3.5
8 мм 1.5 80 54 35 3.3
10 мм 1.7 76 48 32 2.4

Просечан вијек трајања поликарбонатних стакленика је 15 година. Ово су најтрајнији и најпоузданији дизајни од свих постојећих.

Предности и недостаци стаклених стакленика

Стакло је крути материјал, стога је погодан само за једнокрилне и двоструке конструкције. Стаклени стакленик - класик жанра. Лако се може креирати независно од коришћених материјала. Дакле, главна предност ових дизајна је буџет.

стаклени стакленик

Гарнитура у земљи

Гаража од старих прозорских оквира

Али стакло има и друге предности које су вртлари дуго цијенили. Стакленици са таквим премазом могу издржати значајна оптерећења. Пукнут или сломљен дио може се брзо замијенити. Главна предност стакла је његова транспарентност. Биљке у таквом стакленику неће патити од недостатка свјетлости.

\ т

Важно! Постоје стаклени стакленици и "минуси". То је крхкост, потреба за пажљивим третманом, прилично високи захтјеви за чврстоћу оквира.

Које су користи?полиетиленски шатор

\ т

Најпопуларнији материјал за покривање пластеника - полиетилен. Ако је раније избор био недвосмислен (густи полиетилен), данас можете бирати између неколико врста овог материјала.

Филм за пластенике

Филмски стакленик

У било којој продавници за баштованке можете наћи следеће филмове:

 • стабилизована светлост;
 • ојачан;
 • дифузију светлости;
 • кополимер етилен винил ацетат;
 • поливинил хлорид (целофан);
 • пјенасто.

Сваки од ових материјала може се користити за стакленичку и стакленичку опрему. Али када одлучите да обратите пажњу на карактеристике. За регионе са снежним зимама, најбољи избор је ојачани филм.

Ојачани филм за пластенике

Руско тржиште нуди производе од турских, корејских и домаћих произвођача. У чему је разлика између ових материјала? Стране компаније производе филм са арматуром од полиетилена, а руски - из полипропиленске мреже високе чврстоће. Стога су домаћи производи издржљивији и издржљивији.

Највећа пропусност у целофанском филму. Али овај материјал има најмање снаге од свих осталих, па је погодан само за привремене или једногодишње дизајне.

ПВЦ фолија за пластенике

Стабилизовани филм је способан да рефлектује топлоту унутар стакленика или стакленика. Ова својства се узимају у обзир приликом садње склоништа за саднице. Антифог, који је део филма, спречаваформирање кондензације на вањској површини тенде.

стабилизирани филм

Поређење филма из Антипхога и без њега

На фотографији стакленика са полиетиленским филмом без антифунгалних адитива. На површини стаклене баште може се видети велика запремина равног кондензата

Филм који емитује светлост може рефлектовати УВ и ИР зраке. Тиме се обезбеђује максимална могућа заштита биљака од негативног утицаја животне средине. Укључени у филм луминопхорес омогућују вам да добијете равномјерно освјетљење унутрашњег простора стакленика.

Најиздржљивији од филмова - кополимер. Савршено издржава вјетар брзином од 18-20 м /с. Још једно њено достојанство је отпорност на мраз. Кополимерни филм није напукнут на температурама до -80 ° Ц, па је овај материјал изабран за уређење стакленика у подручјима са хладном и вјетровитом климом.

Сет вишеслојних филмова укључује кополимерни филм

Двослојни филм је заврнут. Један слој је густ и гладак, други је порозан. Простор у ћелијама другог слоја је испуњен ваздухом. Према томе, филм пјене има релативно ниску топлотну проводљивост. Ово је важан индикатор за стакленике. Међутим, овај материјал има и своје недостатке: мали капацитет преноса светлости. Због тога је филм пјене одабран за склониште у подручјима са много сунчаних дана.

буббли филм

Поређење различитих типова покривености пластеника

оквири пластеника

Трупови за стакленикеод челика и алуминијума. У уређивању домаћег дизајна често се користе дрвене шипке. На шта треба обратити пажњу при избору материјала од којег се прави оквир?

 1. За присуство заштитног премаза у челичним оквирима. Ако није на располагању, у другој години рада стакленика моћи ће се уочити први знаци рђе. Таква изградња неће дуго трајати. Лешине овог типа су углавном направљене од поцинкованог челика.

  \ т

  Оквир од челичног профила

 2. Приликом одабира алуминијумске подлоге потребно је осигурати да се овај материјал означава. То значи да је површина метала танак филм који штити од влаге. Тиме се смањује вјероватноћа настанка корозије.

  \ т

  Процес слагања поликарбонатне плоче на алуминијумски оквир

Многи произвођачи нуде пластенике са труповима, фарбане боје у праху. Ово је добро рјешење за осигурање трајности дизајна. Без обзира на начин обраде метала, алуминијумски оквири су скоро дупло скупљи од челика. Ово је због слабије тежине првог и њихове максималне отпорности на корозију.

Међутим, алуминијумски оквири имају један значајан недостатак. Трупови из овог материјала нису у стању да издрже значајна оптерећења од тежине неких врста покривања, као и од снијега. Због тога је у пролеће често могуће зимовати на парцели пластеника, чији су регали савијени. То сугерише да власник није узео у обзир приликом избора дизајна климатских карактеристикавашем региону.

Алтернативно - дрвени оквир за стакленик

Оквир стаклене баште од ПВЦ цеви

Типови конструкција оквира

Постоје два главна типа конструкција оквира стаклене баште:

  \ т
 • стационарни;
 • склопиви.

солид велдед фраме

Оквир од стакленика или монтажних надстрешница

Први су оптимални за оне који су често у земљи, и без обзира на сезону. Склопиве конструкције бирају они вртлари који посећују њихов локалитет само током топлог периода године. У овом случају, има смисла купити управо оне стакленике који се могу раставити и ускладиштити прије сљедеће сезоне. Чинећи то, нећете се плашити да сачувате своју имовину.

Цене и квалитет

Најприступачнији - мале површине (до 5 м2) пластеника са полиетиленским шатором и челичним оквиром, обојен бојом за прах - 8-10 хиљада рубаља. Исти дизајн, али од премаза од поликарбоната, коштат ће око 50% скупље - до 15 тисућа рубаља. Најскупљи стакленици. Ове конструкције се монтирају само на бази поузданих челичних оквира. Стакленик површине до 5 м2 коштаће нешто више од 20 хиљада рубаља.

Цена зависи од разних параметров - посебно од:

 • присуство или одсуство прозора за прозрачивање унутрашњег простора стаклене баште;
 • број врата;
 • дебљину и врсту премаза;
 • материјала оквира;
 • обрасца дизајна.

Најкориснији и најквалитетнијипластеници од поликарбоната. Оне су скоро 200 пута јаче и поузданије стакло. Најмањи број позитивних коментара о полиетиленским пластеницима. Обично служе не више од 1-2 летње сезоне.

облици пластеника

Гараже могу бити апсолутно било којег облика, дужине и конфигурације. Оквири стационарних конструкција су: заваривање челичних профила међусобно и појачавање углова и спојева. Сви произвођачи пластеника нуде услугу израде ових производа по величини и скицама купаца. Зато је лако добити дизајн тачно облик и величину која вам је потребна.

Облици пластеника од поликарбоната

Оградице типа Арцх

Лучни облик је најуспјешнији из неколико разлога.

 1. Не формира високи слој снијега. На тај начин је осигурано очување покривног материјала.
 2. Заобљени облик захтева минималан број спојева и спојева. То говори дизајну о највећој поузданости у раду.
 3. Гараже овог облика отпорне су на вјетрове.
 4. Коначно, такве конструкције се лако инсталирају и лако расту.

лучни стакленик

Али упркос свему, лучне конструкције се могу назвати савршеним. Имају и своје недостатке. Главни је мањи обим унутрашњег простора него у правокутним стакленицима. Још један недостатак је то што за конструкције висине веће од 2 метра, монтажа ојачава греде.

Причвршћивачи и спојеви лукова | Највишепопуларни модели лучких пластеника:

 • "Фолк";
 • "Феедер";
 • "Сонечко";
 • Клица;
 • "Уралочка";
 • "Дацха";
 • "Оранге";
 • "Оаза".

Оасис Хотхоусе

Оранге Хонеицомб

Гаража "Алпха"

Гараж "Сонецхко"

пластеници са једном шарком

Овај тип објеката је класификован као приостроецхних. Једнослојни стакленици су погодни јер се могу смјестити у непосредној близини зидова сваке сеоске куће - куће, љетне кухиње, прегиба, штале. То је главна предност ове врсте градње. Али то је такође велики недостатак. Чињеница је да је у таквим просторима могуће само једнострано осветљење. Стога ће значајан дио свјетлосног дана биљке бити у сјени. Међутим, то није увијек лоше. Ако баштован узгаја сићушне усјеве, за њега је један пластични стакленик - један од најбољих избора. Овакав дизајн ће уштедети простор на градилишту и обавити главни посао сјенила.

греенхоусе

Овај тип конструкција може бити прекривен било којим материјалом - поликарбонатом, стаклом, пластиком. Оквир такође може бити било који. За домаће дизајне, савршено решење су дрвене шипке. Али они ће морати бити покривени влажним и био-заштитним рјешењем. Можете изабрати: "Сенезх Вогнебио" и "Сенезх Вогнебио Проф", "Неомид 450", "Пирилакс".

Опције за стакленике причвршћене за зид куће

дупли стакленици

\ т

Двоструки пластеници могу се безбедно приписати категорији универзалног и традиционалног.

двокрилни стакленик

Постоје две варијанте ових дизајна:

  \ т
 • са зидовима, који се налазе под правим углом у односу на површину земље;
 • са зидовима смјештеним под тупим углом у односу на површину земље.

Прва верзија је класична. Земљани их називају "кућама".

Пример стакленика са кућом

Ове конструкције су чешће конструисане из неколико разлога:

 • лако се инсталирају;
 • дозвољава употребу било којег материјала за покривање;
 • на косинама можете лако и једноставно монтирати отворе за вентилацију;
 • уградња врата неће узроковати компликације;
 • можете одабрати било који угао нагиба и било коју висину скакавца;
 • нема потребе за заштитом од снијега у уређају, јер снијег неће бити одложен на крову крова;
 • за уградњу оквира одговара дрвеним шипкама било које раскрснице.
\ т

Важно! Ако је стакленик мале величине и тежине, може се поставити директно на тло, без изградње темеља.

Пример дрвеног оквира за двухсхилим пластенику (шема)

Али ове конструкције имају своје недостатке. Први је да је стакленик двухсхила непокретан. У случају поновне изградње локације, врло је тешко премјестити је на другу локацију. Други недостатак ових конструкција је да имају значајан број спојних места како у оквиру тако иу омотачу. Затокров није увек запечаћен. Ако се користи ћелијски поликарбонат, дебљина платна мора бити најмање 6 мм.

Друга опција је стакленик "Дацха-Стрелка"

куполе у ​​стакленицима

Главна предност ових стакленика је равномјерна расподјела тежинског оптерећења. Дакле, можете користити било који, чак и најтежи материјал, за покривање. Оквир се састоји од многих сегмената троугластог, правоугаоног и трапезоидног облика. Значајан број спојева обезбеђује максималну чврстоћу оквира.

Минијатурни стакленик

У стакленим куполама идеални су параметри потока који гарантују максималну отпорност на вјетрове. Ове структуре се не боје никаквих преципитата. Снег ће склизнути са кровне површине. Ова околност захтева уградњу довољно високог темеља, који ће заштитити унутрашњост од продора влаге.

Минијатурни стакленик у башти

Положај кревета у стакленику куполе

Куполасти стакленици су идеални за сеизмички опасна подручја. Због њихове стабилности, они су у стању да издрже много силе. За покривање хемисфере потребно је мање материјала него покрити било који други стакленик исте величине унутрашњег простора. Једина неугодност ових дизајна је да се правокутне кутије са садницама могу поставити близу зидова.

Миниатуре греенхоусе

Минијатурни стакленик или, како се другачије назива, геокамп је сферна структураПодсећа на велику хемисферу. Конструкција је конструисана пажљивим интегрисањем скупа троугластих или хексагоналних сегмената у једну целину. Детаљна упутства за производњу овде.

Необични, али функционални стакленици

Митландер стакленик није директно препознат у цијелом свијету као најфункционалнији - сваки од његових елемената испуњава своју функцију што ефикасније

Друга опција - тенда

Карактеристике стаклене баште

Пирамид хотхоусе

опрема за стакленике

\ т

Модерни стакленици опремљени су свим врстама аутоматизације, што увелике олакшава живот власницима ладањских кућа. Уређаји и уређаји за гријање, вентилацију, наводњавање пружају могућност цјелогодишњег узгоја усјева. "Интелигентни" стакленици могу радити и ручно иу аутоматском режиму.

Комплети за наводњавање капљица интегрисани у цев

Типови помоћних уређаја и уређаја:

 • лампе за осветљење засада;
 • системи за аутоматску вентилацију;
 • системи за аутоматско наводњавање;
 • систем грејања.

Шема загревања воде у пластеницима

Инфрацрвене лампе за грејање стакленика током зиме

Потпуно аутоматизовани стакленици опремљени су мерачем у реалном времену. Уз помоћ посебног програма одређена је дужина и ширина подручја у којем се налази земља или пољопривредно земљиште. Тајмер шаље сигналеза отварање и затварање вентилационих отвора, укључивање и искључивање лампи за осветљење и уређаја за грејање.

Како изградити "паметни" стакленик

Власник стаклене баште може да изврши промене у програму тајмера тако што ће приказати потребан светлосни дан, ограничења ниске /високе температуре и друге параметре.

Видео - Аутоматски стакленик за приватну имовину