Типови и типови сокла за кућну расвету

Свака светиљка је опремљена електричном сијалицом, која је дизајнирана за одређену врсту поклопца. С друге стране, поклопац фиксира лампу у кертриџу, а истовремено обезбеђује поуздан електрични контакт. Укупно, постоји десетак демонтажних прикључака цијеви, међу којима се у кућанству налазе најзахтјевнији навојни и двополни конектори. Преостали типови сијалица се углавном користе у аутомобилима (№95) и индустријској индустрији.

У овом чланку детаљно ће се разматрати врсте сијалица и врсте подлога које доминирају освјетљењем стамбених зграда и уреда.

навојни постољи

Најчешћи начин повезивања лампе са кертриџом се постиже помоћу завртња (завртањ). У техничкој документацији за лампе означена је као Екк, где је Е прво слово имена проналазача (Едисон), а кк је пречник у милиметрима. Овај брз и, што је најважније, сигуран начин повезивања развијен је 1909. године и упркос многим алтернативним рјешењима још увијек заузима водећу позицију.

Лампа са базом са навојем је у смјеру казаљке на сату окренута у стезаљку, од којих је један контакт спојен на нулу, а други на жицу са прекидача. Код овог прикључка на водљиве делове лампе нема опасног напона, ако је прекидач у положају "искључено". Узимајући у обзир чињеницу да је напон електричне мреже различитих земаља веома различит, развијено је неколико пречника навојне капице. У Европи и претежном делу азијских земаља,где се АЦ мрежа напаја напоном од 220-230В /50 Хз, база је Е14, Е27 и Е40.Е14 или СЕС (Мали Едисонов вијак) се обично назива мигнон, пошто је овај стандард првобитно измишљен за сијалице са обликом жаруље сличне облику свијеће. У наше време, база Е14 је такође опремила сферне и прождрљиве облике сијалице за декоративно осветљење.

Е27 или ЕС - најпопуларнија жаруља са жарном нити, која се прво кретала од филаментне нити до компактних флуоресцентних сијалица, а затим до ЛЕД сијалица. Тако је поуздано и погодно у раду да су опремљени са највећим бројем светлосних система. Истовремено, нови извори свјетлости су високо прилагођени стандарду Е27.

Е40 или ГЕС се користе у високонапонским лампама. На пример, сијалице са пречником основе од 40 мм са снагом од 500 В користе се за осветљавање улица и производних погона. Појавиле су се ЦФЛ и лед лампице, иако троше неколико пута мање енергије, а ослобађају се и са капом Е40, да не би променили скупље уређаје.

Под Совјетским Савезом, биле су популарне минијатурне сијалице Е10, које су биле дизајниране за ниски напон (2.5-6.3В). Коришћени су у осветљењу нисконапонске опреме и божићних песама, али је доласком светлих ЛЕД диода ушла у историју.

На северу и делом у Латинској Америци користе се друге врсте навојних чепова, наиме Е12, Е17, Е26. Ове лампе су дизајниране за мрежу од 115В /60Хз и не могу се користити у другим земљама.

Када купујете лампу, обратите пажњу не само навеличину кертриџа, али и облик нијансе. Неки стропови су дизајнирани искључиво за "миниона", а жеља за вијком снажније сијалице (велике величине) може пропасти. У овом случају, саветујемо вам да купите компактну 220-жаруљу са одговарајућим обликом сијалице. Због повећане светлости и ниске температуре кућишта, може се користити у свим кућним осветљењима.

пин-утикачи

Друго место у области домаћег осветљења поуздано држи сијалице са пин постољем. Њихова условна ознака почиње са словом "Г" иза које следи број који означава растојање између пинова у милиметрима. Поред тога, иза слова "Г" може да следи још једно велико слово У, Кс, И или З. Додатно слово означава модификацију базе, односно геометријске димензије изолатора.На пример, сијалице Г5.3 и ГИ5.3 на предњој страни су потпуно идентичне, али се разликују по пречнику и висини поклопца (изолатор). Непромењена величина података су две вредности: растојање између контактних пинова и дебљине пинова.

Најмања од две колоне су лампе са стакленом подлогом Г4. Халогене сијалице овог типа, по правилу, производе се на напону од 12В и снаге од 5-20 вати. Они су тражени у лустерима са контролним панелом и ЛЕД позадинским осветљењем. Много рјеђе су галогенски Г4 на 230В, чија снага може досећи 40 В.

База Г5 се одвија у цевастим флуоресцентним сијалицама, у којима је пречник сијалице 12,5 или 16 мм. У свакодневном животу се ријетко користи.

Са капом Г5.3 и његовом подврсто (ГУ5.3, ГКС5.3, итд.) Многи нису упознати са гласинама. Опремљене су са сијалицама типа МР16, које се користе у скривеним плафонским и висећим светлима, као иу осветљеним прозорима.

Сијалице са стакленим сијалицама Г6.35 изгледају као Г4, али нешто веће. Израђују се у три модификације (Кс, И, З) и користе се у склоповима са одговарајућим одговарајућим делом.

Г9 је релативно ријетка врста раздвојене везе која се може наћи у ексклузивним моделима расвјете за декоративно освјетљење. Капозитет се може направити у две варијанте. У халогеним лампама се ради о стакленом изолатору из којег се извлаче двије жичане петље. У ЛЕД сијалицама је то пластични изолатор са плоснатим челичним налазима. У оба случаја, удаљеност између средишта налаза је 9 мм.

ГУ10 је ротациони контактни део лампе са задебљањем на крајевима контаката. Овакав дизајн омогућава да се фиксира уређај за осветљење у кертриџу.

Г13 је аналог Г5, али већи. Такође се користи у цевастим флуоресцентним цевима величине Т8.

ГКС53, ГКС70 су дизајнирани да смање висину лампе, што је од суштинског значаја за осветљење спуштених плафона. Закључавање у кертриџу је слично ГУ10, а сама лампа има леп естетски изглед. Лампе са наочарима ГКС53, ГКС70 се називају и таблетама, јер њихова висина не прелази 27 мм.Типови ЛЕД лампи на постољу се не разликују од њихових претходника. Тини Дименсионс оф ЛЕДкристал омогућава изградњу нових расветних уређаја било које величине, прилагођавајући их постојећим типовима база. До сада, асортиман ЛЕД сијалица са навојем и зупчаником је толико велик да можете потпуно да се пребаците на осветљење у вашем дому.

Испитане врсте сијалица за осветљење су широко распрострањене у разноврсним уређајима. Свака од њих има неке предности, имајући у виду да се може изабрати оптимална варијанта осветљења просторије, канцеларије.