Термо термо стакло - дизајн, како направити свој!

Идеалан стакленик није само чврст, поуздан и простран дизајн, већ и структура која вам омогућава да узгајате поврће и воће и бобице током целе године. Тада можете не само осигурати себи свјеже воће, већ и успоставити пуноправни посао за њихову продају. Термос стакленика - ово је вероватно једна од најбољих опција за зимске стакленике.

Термо термос

Шта су стаклене термозе

Гараже, које омогућују узгајање поврћа и зими, далеко су од предивних нових предмета - користили су се прије једног стољећа. Први такви дизајни појавили су се за време владавине царице Катарине ИИ - у таквим стакленицима су се узгајали тропски плодови - углавном ананас, који су били подложни краљевском столу током банкета и штандова и извезени у Европу. У 30-тим годинама двадесетог века у Белорусији у земљишту на дубини од око 1,5 м саграђена је стакленик за биљке, становнике тропа и субтропика. Да би се топло зими користило биогориво са коњским гнојивом. У исто време, цитруси су се узгајали у Азији, користећи приближно исту технологију - саднице су расле у великим јама. Али из непознатих разлога, ове изузетне технологије су заборављене већ неко време. Али сада се стакленици-термозе враћају у свој својој слави.

Полу-подземна стаклена термос

Данас је изумио стаклене термозе, са огромним изворима топлоте и уштеде енергије. Сада се ове конструкције сматрају најбољом варијантом уређења зимске куће за биљке, гдје представници флоресавршено расте и доноси плодове. Такви пластеници савршено одржавају топлоту, док су у исто време прилично економични у смислу трошкова грејања просторије - нећете бити плаћени за велике количине струје. У том случају, термос стаклене баште не губи своје особине на било којем вјетру или мразу - сигурно је заштићен од губитка топлоте.

Термо стакленик, поглед изнутра

Узгој у термос стакленику може бити апсолутно било који усјев, било да се ради о поврћу или воћу - најважније је да је добро опремљен. Да бисте то урадили, користите одређене технологије.

Шта је уобичајени термо-стакленик? Ово је конструкција која је делимично подземна, а делом изнад површине земље. Типично, одозго се види само кров. Доњи део је чврсти темељ, као и делимично зидови, који могу бити потпуно под земљом.

Напомена! Упркос чињеници да је стакленик готово у потпуности под земљом, не пати од недостатка расвјете. То је омогућено великим прозорима на крову. Умјесто тога, цијели кров стакленика - ово је један велики прозирни прозор. Понекад је светлост у термосу много већа него у обичном стакленику.

У циљу уштеде топлоте у таквом стакленику користе се различити материјали: фолија која рефлектује светлост, пјенасти полистирен, дрво, целуларни поликарбонат и још много тога. Оквир термос стаклене баште је обично направљен од метала или дрвета. Типично, љетниковци чине објекат двостраним или једноструким, са сјеверним зидом стакленика ће бити нешто виши од јужног - уУ овом случају стакленик ће бити боље осветљен.

Зимска кућа термос зими

Успут, термос стаклене баште, изграђена строго, служила је дуги низ година. Главна ствар је да се исправно прате све препоруке и да се узму у обзир све суптилности изградње.

дијаграм дизајна

Табела. Материјали за израду термос стаклене баште.

материјал карактеристика
Дрвене шине или метални профил Потребно за креирање кровног оквира. Дрво је лакше обрадити од метала и учинити костур лакшим него што јесте. Да бисте радили са металним профилом, потребна вам је способност заваривача. Запамтите да је метал много јачи од дрвета, ако је прописно уређен и заштићен од корозије. Може да траје дуже.
Минерална вуна, полистиренски листови Ови материјали се користе као материјали за топлотну изолацију. Избор онога што је најбоље за вас, али рад са минералном вуном је прилично непријатан - ако не користите лекове, онда ће вам руке и тело бити свраб. Пјенасти полистирен у овом плану је много угоднији.
Цемент, песак, рушевине и уређаји Од ових материјала, створен је темељ и, дјелимично, зидови термос стаклене баште.
Термоблокови Прилично лагано и шупље унутар производа. Савршено држите топлину и светлост у завршници. Шупљине унутар њих су испуњене бетоном - термоблокови служе као врста оплате. Од њих, зидови стакленика-термос чине.
Рефлектирајућатермореактивни филм Повећајте количину светлости у стакленику и истовремено је заштитите од непотребног губитка топлоте кроз зидове.
поликарбонат Покривни материјал, без којег је данас практично немогуће извршити такву одговорну акцију као што је уградња стакленика. Штавише, поликарбонат, као ниједан други материјал, погодан је за конструкцију крова стаклене термосице.
причвршћивачи Нокти, вијци, подлошке, матице и други производи потребни за спајање разних дијелова стакленика.

метални профил

Минерална вуна и пена

Термоблокови

поликарбонатна ћелија

Видео - Једна од шема изградње стаклене термос

Изградња темељне јаме и избор места

Пре него што наставите са изградњом термо стаклене баште, прво изаберите место где ће се налазити. Узмите у обзир следеће тачке.

  1. Стакленик не би требао бити у сјени других структура или плантажа, иначе ће биљке које живе у њему патити од недостатка свјетла.
  2. Површина испод стаклене баште треба да буде оријентисана и дужине од истока до запада. Затим ће осветљење бити максимални интензитет и трајање.
  3. У подручју подземне воде не би требало да буду близу површине, иначе ће вода преплавити пројект. У случају блиске појаве подземних вода, структура је боље лоцирана негдје на брду.
  4. Запамтите да нећете моћи да преместите стакленик на другу локацију - структура може бити само у потпуностида растави, да то једноставно речено, уништи.

Пушка за стакленику

Будући да ће термос у стакленику у нашем случају бити дјелимично (или боље речено, готово у потпуности) испод нивоа тла, онда је за њу потребно ископати огромну јаму. Његове димензије се углавном крећу од 10 до 50 м2 (све зависи од величине стаклене баште коју планирате градити). Лопата, чак и најпогоднија, ручно не рукује таквим волуменима, али онда одмах размишља о томе да ли велика машина може путовати на право мјесто (и овај аспект се узима у обзир при одабиру мјеста за стакленик). Покушајте да нађете професионалног багера, тако деликатан посао не би требало да верују неискусни радници.

Копање јаме уз помоћ специјалне опреме

Пажња! Не заборавите да дубина дизајна не смије бити мања од 2 м, а ширина - више од 5 м. У овом случају, дужина може бити готово сватко. Потребна је дубина од 2 м да се стакленик не замрзне. Код других вредности, топлота ће се одржавати још горе.

Главне фазе изградње стаклене термос

Обично, након копања јаме, он се лагано ручно покреће лопатом како би исправио и постигао тачну потребну величину. И одмах у овој фази размислите о томе како ће бити организован систем грејања - да ли ће бити неке врсте комуникације и тако даље.

Монтажа поликарбоната на метални оквир - упутство

Да ли планирате да изградите свој први ћелијски поликарбонат у облику саћа и да га никада нећете иматибавите се овим стварима? Да ли желите да дозволите неку очигледну грешку приликом поправљања облоге? Онда је овај чланак за вас!

Темељ, зидови и изолација

Када су темељне јаме спремне, почните са изградњом темеља. Може се сипати бетоном или полагати бетонске блокове. Искусни вртлари и грађевинари препоручују употребу траке. Ствара се или на висини јаме (ако се стакленик у потпуности не удави у земљу), или мало изнад средине.

Корак 1. Уз зидове јаме изнутра, поставите дрвене клинове сваких 30 цм и наслоните се на њих даске - то ће бити такозвана дрвена оплата. Поред тога, можете подесити размак као на слици испод.

Приближна оплата за темељ

Корак 2. Припремите јастук од пијеска - мјешавину шљунка и пијеска 1: 1 - и сипајте га у готов ров слојем од око 10 цм

Корак 3. Направите оквир за ојачање са прикључака и жице. Треба да буде веома издржљив и има око 4-6 шипки. Поставите оквир на јастук од песка.

оквир арматуре

Корак 4. Направите малтер (дробљени камен, песак, цемент 3: 5: 1) и напуните га оплатом.

Пример решења за формирање оплате

Корак 5. Не заборавите направити арматуре - причврстит ће се профилна цијев, на коју ће се, опет, причврстити оквир крова.

Пажња! Када постављате темељ, не заборавите оставити рупу испод врата да бисте ушли у стакленик.

Таква подлога треба пресушити и стајатибесплатно око месец дана. Након тога можете демонтирати оплату и наставити радити на стварању стаклене термосице.

Темељ спреман за употребу након демонтаже оплате

Да би се темељ и стакленик заштитили од утјецаја влаге, направите хидроизолацију, која се може извести на неколико начина:

  • затворити завршену подлогу са паром кровних плоча;
  • положити слој рубероида пре пуњења јастука од песка;
  • нанети на подлогу слој центиметра мешавине врућих битуминозних китова и кречњака (2: 1);
  • третирати подлогу са битуменским китовима и затворити сав кровни материјал, покрити материјал мастиксом и поново положити кровни материјал.

Након изградње темеља, почети градити зидове стакленика. Могу бити направљени од термоблокова са празнинама смјештеним једна на другу.

Термоблок пена

Почнимо полагати термоблокове

Обавезно проширите блокове кроз металне профиле и причврстите их на арматурне шипке, пожељно помоћу заваривања. То је до профила и кровни оквир ће бити причвршћен. Исто тако попуните шупљине у термоблоку са бетоном.

Изградња зидова од термоблокова

зидна монтажа

Празнина у термоблоку је испуњена бетоном

Иначе, зидове не можете правити од термоблокова, већ једноставно наставите да их сипате бетоном за темељ. Само је оплата у овом случају направљена до нивоа тла, али је његов горњи дио још увијек изведен саполистиренски блокови од пене. Опћенито, пјенасти полистирен као гријач - врло добар и релативно јефтин материјал.

Пажња! Висина зидова стаклене баште мора бити таква да се може попети изнад површине земље најмање 50 цм - то је просјечна висина сњежног покривача.

Не заборавите да напустите стакленик. Будући да ће се дизајн користити током зимског периода, водите рачуна да створите тамбур. Треба га одвојити од главне просторије од додатних, а од улице - од главних врата. У предворју ће се створити зрачни слој који ће додатно смањити пропуштање топлине.

Следећа фаза је изолација. Унутрашњост стаклене баште (ново затворени термоблокови) је обложена посебним рефлектујућим термалним филмом или другим изолованим фолијским материјалом - повећава ниво осветљености унутар структуре и помаже у уштеди топлоте. Пожељно је да се овај материјал причврсти у два слоја. До сада је још једно загријавање одложено на позадину - вријеме је да се изгради кров.

Пенежени грејач на северној падини крова и на свим зидовима стакленика

буилд а рооф

За почетак, утврдите да ли планирате да направите кровни оквир од метала или дрвета. Све предности и недостаци ових материјала, описани смо у горњој табели.

Конструкција металног кровног оквира

Пример металног оквира крова

Претпоставимо да одлучите да радите са стаблом, јер је лакше руковати. Зато размотрите могућност креирања кровног оквирадрвене греде.

Корак 1. У складу са схемом стакленика, гдје су обојене све величине, попрскајте греде за кров.

Схема стаклене термо колекције

Корак 2. Водите рачуна о дрвеним детаљима оквира антисептичким и заштитним препаратима.

Обрада дрвених делова

Корак 3. Повежите све "пола" дрвене греде међусобно, дајући им стабилност помоћу џампера.

Корак 4. Под сплавом, поставите скакавца, а испод њега - ослонац.

Скакавци и рогови

\ т

Корак 5. У овој фази, база крова је завршена, можете почети да сликате.

Сада наставите са монтирањем покривног материјала. Наравно, ово ће бити поликарбонат. Дуго је освојио заслужену популарност и користи се за стварање стакленика. Издржљив је и има добар материјал који преноси светлост, који савршено држи топлину и једноставан је за руковање.

Савет! У хладним регијама са јаким зимама, најбоље је поликарбонат монтирати на кров у два слоја. Ово ће значајно смањити губитак топлоте (иако ће светлост у стакленику продријети мало горе). Да бисте то учинили, узмите неколико листова од 4 мм поликарбоната и повежите их специјалним јастучићем или причврстите један извана, а други - изнутра до оквира стакленика. Међутим, такав кров значи уградњу термалног круга, који ће загријати поликарбонат и присилити да се снег на њему отопи.

Поликарбонатни кров

Уградња поликарбоната врши се помоћу подлошка и вијака на дрвету -Саветујемо вам да претходно нахраните рупе у роговима. Када су листови материјала осигурани, поставите на траву угао који затвара лист од поликарбонатних плоча. Стране пластеника сакривају материјал у последњем тренутку.

Причвршћивање поликарбоната на метални оквир

Причвршћивање плоча од поликарбоната вијцима на греду

Причвршћивање поликарбоната (у овом случају - кроз дрвену шину)

Пластични прозор на крају стакленика

Побрините се да у цијелом стакленику и на крову нема пукотина кроз које ће топлина напустити структуру. Све непотребне рупе могу се полагати цементом или монтажном пјеном. Поликарбонатни штапићи морају бити љепљива трака или други прозирни материјал.

Видео - Готхоусе термос са сопственим рукама

А шта је са унутрашњим делом?

У стакленику можете опремити термос као неколико топлих кревета, као и полице, на којима ћете у лонцима узгајати различите биљке. Тло на креветима треба да буде плодно - можете користити онај који је узет са површине земље на мјесту гдје је изграђен стакленик. Наравно, ако његове карактеристике то допуштају. Препоручљиво је опремити просторије унутрашњим грејањем земљишта, системом грејања. Прочитајте више о опцијама за грејање стакленика у овом чланку.

Посједник у дубоком стакленику

Побрините се да имате струју у термос стакленику. Неопходна је за организацију додатне расвете, као и за повезивањеако не планирате да направите систем за загревање воде.

Електрично загревање стаклене термос

Врло добро, ако направите термос загријавајућу топлину у стакленику - поставите буре воде или ставите боцу с њом. Ако их напуните топлом водом, они ће загрејати ваздух око њих, полако се хладити због присуства ефекта стаклене баште.

Пажња! Не заборавите да је за нормалан живот биљака у стакленој термос потребно одржавати одређене увјете: температура тла треба бити око 25 ступњева, зрак - од 25 до 35 ступњева.

Познавајући главне аспекте и правила опреме стаклене термос, сада ћете моћи да направите такав дизајн у својој области. Ствар је тешка и скупа, али ако се не можете растати са својим омиљеним хортикултурним хобијем чак и за зиму, онда ће се овај стакленик савршено уклопити.