Тенде стакленика - дизајн, модели, упутства за монтажу

Да ли стакленик може бити компактан, лаган, лак за изградњу? Сада је то могуће, јер на тржишту баштованске робе релативно недавно појавила се врло занимљива дизајна - то је тенда за стакленике или "стакленике у кутији", које се лако склапају /растављају, а што привлачи вртлара. Да бисте инсталирали овај дизајн, нећете требати никакве специјалне алате, и раставити га и паковати назад у малу кутију, такође, неће направити никаквих потешкоћа.

тенде

Шта је шаторска кућица

Тенде за стакленике - дизајн за оне вртлара који цијене једноставност, мобилност, не захтијевају изглед дизајна, а бави се и узгојем поврћа само у топлој сезони. Такве зграде су већ успеле да стекну популарност међу сународњацима, а многи тврде да се нису усудили да их купе.

Тенде за тенде се састоје од шатора и оквира, састављених помоћу причвршћивача. Материјал од којег је направљена тенда за "пластенике из кутија" је специјална тканина која расипа светлост и састоји се од три слоја. Материјал није растегнут, врло издржљив, не пролази воду.

Тенде стакленика сакривене су трослојном тканином која расипа светлост

Напомена! Специјалне супстанце које се третирају тендом, могу инхибирати развој гљивица, патогених микроорганизама, плијесни. Такође, тенда савршено ради са ултраљубичастим зрацима и не колапсира под њиховим утицајем.

Потребни су отвори врата и отвори у тендиправилна вентилација у стакленику и могућност уласка у унутрашњост, затворени су тканиним вентилима са муњом.

Надстрешница од крпе омогућава стварање микроклиме у стакленику која је најпогоднија за узгој топлотних биљака и заштиту од вјетра, кише, прехладе, сунчевих зрака и других негативних утјецаја, али не лишава потребну количину сунчеве свјетлости.

Труп је направљен од мноштва челичних делова који су прекривени материјалом који не садржи хрђу. Због тога је радни вијек стакленика прилично велик. Код неких типова конструкција постоји могућност опремања полица захваљујући додатним деловима оквира. Монтира се уз помоћ причврсних елемената у складу са упутством - оба, а друга је укључена у комплетну робу. Причвршћивање није само вијци и матице, већ и одређени детаљи који омогућавају да стакленици буду стабилни и поуздани. Затезачи, шине, стабилизатори и још много тога пружиће трајност пројекта.

Оквирна скупштина не захтева употребу специјализованог алата

Напомена! Уз правилан рад и његу, шаторска кућица може служити око 10 година.

Како би се спријечило да шаторска зграда разбије вјетар и да не лети из вашег подручја, мора се причврстити на тло помоћу посебних сидара. Успут, за уградњу таквог дизајна нема потребе (иако је могуће) опремити темељ - тенда за стакленике није потребна.

Надстрешница у стакленикутхе фоундатион

Уопштено, може се инсталирати било где, под условом да је једнак. И због мале тежине дизајна, стакленик се може преместити у било које време, без много труда, у друго подручје.

Тенде стакленика су изузетно једноставне и једноставне за руковање

За сакупљање стакленика за тенде, под условом да један асистент може бити врло брз - потрошит ћете више од два сата. Читав дизајн се лако поставља у кутију, што олакшава транспорт - довољно је ставити га (кутију) у пртљажник вашег аутомобила, а можете га сигурно носити било гдје. Али у прикупљеном облику стандардни параметри стакленика - 3 * 4 * 2 м, његова висина је довољна за узгој високе сорте усјева. Постоје и већи модели пластеника, али просечан баштован обично има величину стандардног дизајна.

Величина стаклене баште може бити различита

За и против

Говорећи о стакленицима тенди, не може се пропустити споменути њихове неоспорне предности.

Предности конструкције тенде за врт и град:

 • Релативна лакоћа и мобилност дизајна;
 • одлична способност задржавања топлоте;
 • могућност продуженог рада;
 • заштита биљака од ултраљубичастог зрачења;
 • обезбеђивање и стварање неопходне микроклиме за биљке;
 • присуство вентилационих отвора, што омогућава подешавање температуре и влажности ваздуха;
 • брзину изградње оквира;
 • премаз се не брије, не раздваја;
 • темељ заИнсталација објекта није потребна.

За уградњу тенде у стакленику није потребна подлога

Потребе стакленика за тенде:

 • покривеност стаклене баште неће издржати јаку тучу;
 • зими такав стакленик не може да се користи;
 • зимски шатор мора бити уклоњен, чак и ако сам костур остаје зима на отвореном;
 • тенда се боји ватре, па се не може спалити;
 • дизајн "парусит" са јаким ветром и може да лети.

Иначе, посљедњи тренутак је прилично лако ријешити, притискањем завјесе на дну стакленика на периметру. Зелена тенда је одлична за оне који су забринути и уплашени од интегритета дизајна током зиме. Чињеница је да се од поликарбонатних стакленика облога обично не уклања за зиму, већ се мора носити са значајним оптерећењем снијегом. И у тенди стаклени покривач материјал је уклоњен нужно, стога је заштићен од утјецаја снијега, вјетра.

Упутства за инсталацију

Инсталација и уградња купљене тенде ће се разматрати на примеру дизајна из СхелтерЛогиц - једног од најпопуларнијих типова ових конструкција. Да га покупим, довољно је имати рулет, одвијач, кључ.

Две особе никада нису сакупиле такве стакленике, могу се носити са инсталацијом за неколико сати

Корак 1. Распакирајте кутију резањем пластичних карика и уклоните све дијелове из будућег стакленика. Имајте на уму: детаљи су нумерисани, тако да ће бити довољно за навигацијусамо

Детаљи о стакленику тенде

Корак 2. Узмите дијелове који су вам потребни за креирање крова и раширите их на земљу. Ово је укрштени оквир и кровне шине. Проширите их као што је приказано на слици.

Оквир крова

Корак 3. Уметните кровне шине у шупљину фитинга и осигурајте их завртњима и завртњима. Чим спојите све детаље, кров ће бити спреман.

Структура склопа оквира крова

процес монтаже

Пажња! Матице јастога би требале бити унутар конструкције приликом састављања, у супротном ће оштетити шатор током рада.

Корак 4. Сада наставите са монтажом носача. Да бисте то урадили, узмите сталке (укључујући и вертикалне) и носач за повезивање, спојите их заједно. У овом случају морамо имати 6 интегралних регала.

Шема монтаже потпорних стубова

Монтажа носача

Корак 5. Спојите три носача на једну страну крова користећи вијке. Друга половина крова је на земљи.

Шема за причвршћивање носача на кровни оквир

Подупирачи (прва 3 ком.) Причврстите на оквир крова

Корак 6. Спојите преостале 3 полице са другом половином крова. Оквир је скоро спреман.

Остатак регала је причвршћен за оквир крова

Корак 7. Узмите трачнице тенде и, стављајући сваку у доњи дио стакленика између носача, причврстите стезаљке шатора на удаљености од око 20 цм од површине тла.

Шемамонтажне шине за тенде

\ т

Завршне трачнице

Пажња! Стезаљке на овом месту конструкције треба да се притегну само ручно, како би се могле одбрусити ако је потребно.

Корак 8. Оквир је спреман, сада га морате инсталирати на мјесту гдје ће се стакленик користити и изравнати. Да бисте то урадили, измештајте растојање између екстремних регала дијагонално - требало би да буде једнако или да варира до максимума од 2.5 цм.

Мери растојање између екстремних регала дијагонално

Корак 9. Сада покрените инсталацију тенде. Проширите га и затегните на оквир тако да ивице равномерно висе са оквира.

тензионирани шатор

Савет! За затезање шатора било је лакше, дјеломично покрити муње на вратима.

Корак 10. Узмите каблове амортизера и прођите кроз сваку рупу унутар стакленика. Око кровне цеви направите петљу. Цорд стављен у куглу.

Кабел амортизера

Положај копче кабла амортизера

Корак 11. Поновите трачнице шатора и истегните их кроз рукавце тканине на сваком сталку.

Носач тенде је растегнут кроз тканину

Корак 12. Учврстите шине на носачима носача помоћу стезаљки.

Причвршћивање шине за шатор

Пажња! Пре него што коначно стегнете обујмице, спустите газу до максимума тако да је тканина добро постављенарастегнут

Полица шатора пада на максималну напетост тканине

Корак 13. Омотајте металну цев са жичаним оквиром у углу и прођите је (уже) кроз ухо сидра.

Угао оквира се ротира помоћу металног кабла

Корак 14. Сада узмите сидра и завијте их у земљу. Око сидра треба бити на удаљености не више од 5 цм од тла. Причврстите сидрени кабл са стезаљком. Запамтите да су вијчани типови привремени елемент за стакленике. За поузданију инсталацију користите посебне куке.

причвршћено сидро

Савет! Ако је земља сувише густа, ископајте малу рупу лопатом и поставите сидро тамо. Такође, сидро се може поставити у рупу и излити бетоном.

Корак 15. Започните инсталацију вентилацијских отвора. За почетак, подигните трачнице на бочним рупама, усидрите се без вијака.

Склоп задних бочних шина

Изглед склопа шина

Корак 16. Монтирајте шине у навлаке за тканину на дну вентилационих вентила. Стакленик је спреман.

Сакупљена шина се уноси у чахуру вентила вентилације

Схема уметања трачница у рукавац

Једноставно отворите вентилацију у доњем делу стаклене баште - завијте крпу према горе и осигурајте је специјалним тракама.

Отварање /затварање вентилације је прилично једноставно

И да би отворили вентилацију преко врата, довољно је да једноставно расклопите муњу, окренете саму пригушницу тканинепричврстите помоћу причвршћивача.

вентилација отворена

Упутство за монтажу шаторског стакленика СхелтерЛогиц. Преузмите датотеку (кликните на линк да бисте отворили ПДФ у новом прозору).

Упутства за монтажу

Видео - Колекција тенди

Лукови стакленика са покривним материјалом

Лук стакленика са покровним материјалом - најлакши начин да се биљке заштите од мраза и временских промјена. Дизајн таквог стакленика је изузетно једноставан, а инсталација траје сатима. Прочитајте више у овом чланку.

Савети за употребу

Стакленици у тенди су једноставни за руковање - овде је тешко направити нешто погрешно. Али ипак, даћемо вам неколико савета који ће вам помоћи да продужите живот ове конструкције што је више могуће.

 1. Проверите затегнутост шина сваког месеца. Материјал треба да буде чврсто фиксиран на оквир. Преклопи увек проузрокују брзо оштећење материјала.
 2. Када повлачите шатор, позовите другу особу да помогне. Инсталација ће ићи брже, а ризик од материјалне штете ће се смањити.
 3. Тендик стакленика није погодан за употребу као зима. Не треба је користити као структуру капитала.
 4. Шатор не носи снег и јаке ветрове - за зиму се мора уклонити и очистити. Оквир се може оставити на сајту, али је боље да га уклоните.
 5. Редовно чистите стакленику од прљавштине. Тенда се лако пере са обе стране. Али некористити агресивне детерџенте и абразиве.
 6. Не инсталирајте стакленик тенде испод водова - то је опасно.
 7. Стакленик не би требао бити смјештен под гранама дрвећа и близу кућа.
 8. Не остављајте стакленик са ненамјештеном тендом без надзора. Оштар удар вјетра може уништити зграду и оштетити је.
 9. Никада немојте складиштити течности у близини стаклене баште, које се могу распламсати, не пушити у близини и не растављајте ватру.
 10. Ако је на стакленику некако било снега или леда, одмах га уклоните четком. Не користите грубе и тврде предмете.

Тенде стакленика зими

Популарни брендови

\ т

Данас се на тржишту производа за башту могу наћи различити облици, величине, врсте. Погледајмо детаљније врсте производа како бисмо направили прави избор.

Табела. Типови тенди и њихов опис.

Наслов Карактеристика

СхелтерЛогиц

Ово је америчка компанија, чији производи, једва да су дошли на тржиште, одмах су постали популарни и стекли повјерење потрошача. Оквир стакленика СхелтерЛогиц је веома издржљив и прекривен је специјалним премазом ДуПонт Премиум, који штити од корозије.
Комплетан комплет делова за монтажу оквира обухвата:
- Стабилизаторски заклон;
- Затезачи зупчастих зупчаника;
Цросс Цросс Раил Раил.
Тканина за ЦлеарВиев шатор користи распршивање свјетлости, трослојно, врло издржљиво. Такође се третира са свим врстама адитива који штите материјал од гљивица, бактерија,паразити Сви делови пластеника су упаковани у чисте врећице, које су, пак, затворене у кутију. Захваљујући детаљним упутствима, овај стакленик се инсталира брзо и једноставно. Дизајниран за употребу у прољеће и љето.

Цовер лТ

Ови стакленици нове генерације, који се врло брзо склапају, имају чврсти скелет, а њихова покривеност је густа и издржљива тканина од полиетилена. Дебљина профила на оквиру је 3,5 цм, а, као и претходна верзија стаклене баште, штити хрђу од таложења ДуПонт Премиум. Тенда платно је веома густа, али савршено недостаје потребна количина светлости за биљке. Истовремено се успјешно носи с ултраљубичастим зракама. Занимљиво је да стакленици овог бренда можда немају ткана, већ чврста врата. Иначе, ако се предомислите да користите стакленик за своју директну намјену, онда можете пронаћи другу апликацију - на примјер, промјеном бијелог балдахина на другу, користећи стари стакленик као годишњу гаражу или помоћну просторију.

Главна карактеристика овог типа стакленика је стварање 3Д расвјете за биљке. То јест, тканина за тенде је довољно светла да се распрши тако добро да вам чак омогућава да се ослободите сенки у стакленику. Профил оквира је дебљине 3,5 цм, стакленик је врло стабилан и не плаши се јаких ветарских оптерећења. Имајте на уму да су ови дизајни веома компактни и погодни за било које површине.

Надстрешнице су одличне за баштованске аматере и почетнике у свету култивације. Али овде су професионалци и господари њиховог послатакав стакленик се може купити осим за гашење биљака у прољеће - будући да се не користи велики конструкцијски дизајн тенде.