Температура и време лемљења полипропиленских цеви: табела

Приликом прикупљања водених комуникација које се састоје од пластичних цеви, најважнији параметар је температура. Требало би да има одређена значења која омогућавају постизање чврсте и поуздане везе.

Данас технологија за узгој цјевовода из таквих материјала наручује придржавање одређеног температурног режима, као и специфичних временских вриједности, при обављању заваривачких операција. Ако се не придржавате препоручених параметара, у чворним подручјима може постојати празнина, проток воде ће бити знатно смањен.

Укупан утицај температуре на радовима на доковима

Технолошки процес заваривања полипропиленских цеви заснива се на загревању материјала на жељену температуру. Као резултат, пластика почиње да се омекшава. Када су делови повезани, долази до дифузије молекула полипропиленских молекула. Другим речима, веза је спајање молекула. Када се материјал охлади, формира се изузетно издржљив чвор.

Чврстоћа залиха заваривања директно зависи од температурног режима. У случају недовољног загревања, неће бити процеса дифузије. Прикладни молекул и заварена цијев једноставно не могу ући у комбинирану површину. Заваривање ће бити слабо и неће моћи издржати тешка оптерећења. Пар се разбија, затегнутост зглоба ће се сломити.

Када се прегреје, структура ће почети да се деформише. Као резултат, оригинална геометрија ће се променити. Унутар делова може постојати јака формацијаприлив у облику великог ваљка. Као резултат, пречник пресека цевовода ће се значајно смањити на месту заваривања.

За нормално лемљење полипропиленских цеви потребно је направити грејање на температуру од 255-265 степени. Процес загревања мора узети у обзир неколико параметара:

  • Пречник дела.
  • Собна температура.
  • Време грејања.

Пракса је показала да је време загревања и пречник делова у директној зависности.

Температура просторије у којој се врши лемљење такође утиче на овај процес. Када су делови лемљени, када се извлаче из "гвожђа" или другог грејног уређаја, настаје пауза пре него што се спојница покрене. Да би се компензовало хлађење на ниским температурама, цијеви се морају загријати мало дуже. Ово додатно време је унутар 2-3 секунде. Избор је емпиријски.

Треба имати на уму да ако се загревају полипропиленске цеви на грејачу са температуром која је већа од 270 степени, долази до веома јаког загревања горњег слоја дела. Језгро неће добити довољно топлине. Приликом спајања делова, дебљина филма заваривања ће бити веома танка.

Како ручно заварити полипропиленске цеви

Навојне чауре уређаја се бирају узимајући у обзир пречник делова. Затим се убацују у огледало за заваривање и добро се учвршћују.

Контактне површине се чисте од прашине и прљавштине. За чишћење је боље користити течност за чишћење коју препоручује произвођач овог производа. Интакав посао може помоћи:

  • Хлорисано.
  • Триклоретан.
  • Етил или изопропил алкохол.

Подесите температуру уређаја. Типично, термистор се мора загрејати унутар 250-270 степени. Ова оптимална температура вам омогућава да постигнете исправну везу.

Када термостат добије жељени термички ниво, проверава се температура грејања огледала за заваривање. Да бисте то урадили, користите специјалну термалну сонду.

Одсећи цев, издржати 90 степени, у односу на ос. Ако је потребно, потребно је очистити површину и уклонити косу. Параметри за скидање, дубина косине се узимају из табеле број један. Чаша се може уклонити приликом чишћења делова или после њега, посебним калибрираним алатом.

Прикључци од полипропилена за цевасто заваривање. Дубина скидања и ширина посекотина.

Дубина уметка "Л1"назначена је на површини цеви , а преузета је из табеле 2.Одузимање мора обавезно одговарати дубини уметка.

Дубина уметка Л1 (мм): максимална дубина уметања грејне цеви у стакло за монтажу.

Уздужну етикету се наноси на вањску површину цијеви и заварене фитинге. Омогућава избегавање покретних делова током повезивања.

Површина цеви, као и примењени прикључак, мора бити добро очишћена од уља или прљавштине. Након постизања потребног заваривања заваривачког огледала, цијев, у комбинацији с арматуром, уграђује се у посебне рукавце. Окови би требало да будууметнути у стоп, заварена цев до пуне дубине скидања. Неопходно је мало причекати док се детаљи не загреју.

Тада се брзо растежу и убаце једна у другу. Дубина уградње уметка треба да буде једнака дужини Л1, према уздужним чворовима.

Спојни делови се морају држати у фиксном положају одређено време, према табели број 3. Онда је време да се природно охлади. Не можете их охладити вентилатором или испустити у хладну воду.

Врема загревања, заваривања и хлађења

Када је површина елемената довољно охлађена, потребно је извршити хидраулички тест.

Опсези температуре у контактном заваривању.

Промене притиска и температуре током сучеоног заваривања приказане су на слици испод:

Нијансе издржљивости жељеног топлотног режима

Израчунавајући будућу шему цјевовода, размислите о томе како ће се инсталација обавити. Морате настојати да добијете минималну удаљеност између машине за лемљење и тачке прикључења.

Ако је прорачун направљен погрешно, а место заваривања ће бити на неприступачном месту, потребно је загрејати део на значајној удаљености од тачке монтаже. У овом случају, постоје велики губици топлоте, јер је потребно укључити транспорт делова за обављање спојнице. Као резултат таквих незапажених тренутака долази до јаког слабљења шава.

Ако се лажно израчуна редослед инсталације, може се извести лемљењепостоји ситуација у којој ће бити нереално открити последње детаље, јер се грејни уређај једноставно не може инсталирати између делова. Да би се повећао зазор, потребно је деформисати одређене дијелове цјевовода, омогућујући уметање уређаја за лемљење. Такав рад може покварити изглед комуникације. Могућа појава статичког напона неких подручја система.

Веома велика грешка, због које није могуће контролисати температуру, је узастопно загревање гредица непосредно пре споја. Другим речима, свака ставка се загрева одвојено. Као резултат тога, температурни режим је потпуно нарушен.

Такав погрешан приступ може довести до јаког хлађења дијела због времена које је потребно за загријавање. Постоји намеран губитак топлоте. Такав начин спајања дијелова не допушта правилан рад и процес омекшавања материјала постаје непредвидљив. Строго је забрањено његово коришћење.

За правилну контролу температурнега режима мора се узети у обзир неколико критеријума:

1. Квалитет апарата за заваривање за рад са полипропиленским производима треба да омогући одржавање одређених параметара уз минималну грешку.

2. Мора постојати мање од 1,5 метара између заваривача и прикључног подручја.

3. Операције се морају обавити у грејној просторији.

4. Прије почетка заваривања, пазите да је температура спајања дијелова приближно једнака.