Степенице у поткровљу са властитим рукама (46 фотографија): цртежи сложених конструкција, уградња и уградња степеница на поткровље

Уз приватну кућу с поткровљем, често је потребно инсталирати додатну конструкцију, која би вам омогућила да се лако попнете на кат за рад на другом кату зграде. Израда степеница у поткровљу ће бити најлакши и најуспјешнији начин за то. Употреба поклопца ће омогућити да се сакрије дизајн, када то није потребно, а сама израда степеница не доводи у питање квалитет и поузданост дизајна.

именовање

У добром приватном дому за вријеме дизајна најчешће се налази у поткровљу. Ово је не-стамбени простор, гдје је већина непотребних ствари које нису довољне за дом најчешће састављене. Ако желите, можете направити пуни други спрат. У сваком случају, као да ова соба није кориштена, морате бити у могућности да уђете у њу. Најједноставнија и најпоузданија опција је мердевина.

У почетку су приватне куће биле подигнуте са спољним гвозденим конструкцијама са стране, што је омогућило удобан приступ тавану у добром времену у добром времену. Ако степенице на почетку нису радиле, онда је на фарми кориштена једноставна дрвена конструкција која је постављена само у правом тренутку. Мање од било које од горе поменутих метода је сезонско - само у летњем периоду, у добром времену и током дневног светла можете безбедно ући у таван и извршити све потребне манипулације на њему.С обзиром на ове карактеристике, граде се многи власници викендица и њихових властитих домовастепенице у поткровљу у соби. Да би заузело мало простора и не ометало становнике, дизајн је често сложен. Степенице у поткровљу могу бити металне и дрвене, могу се купити или направити сами. Сваки власник сам решава овај тренутак. Да не би промаја из тавана, није добила никакву прашину и једноставно није било отвора на плафону, била је затворена уз помоћ поклопца.

Ако је поткровље опремљено испод дневног боравка, често се смањују стационарне степенице, тако да можете брзо устати и пасти. За ненасељено подручје, најлогичнија ствар је најкомпликованија конструкција која се крије иза поклопца и може се приступити у сваком тренутку. Са могућношћу подизања унутар куће, нема потребе да се бринете о временским условима или мрачном времену, ако требате извадити нешто из тавана или носити нешто непотребно.типови конструкција

Ако сте збуњени куповином или производњом степеница до поткровља, онда прије свега морате разумјети коју врсту дизајна је за вас. Након што сте одредили место где сте поставили мердевине, можете разумети колико је то велико, колико простора ће заузети, који ће бити, а тек тада можете предузети неке озбиљније кораке.

Главне варијанте степеништа у поткровљу су:

 • је комплексан;
 • склапање;
 • увлачење;
 • опруга;
 • телескопски.

Склопиве степенице су најчешће направљене од метала, као овај материјаломогућава вам да направите малу величину и лако дизајнирате дизајн. Главни материјал за то је алуминијум, захваљујући лакоћи и добрим показатељима чврстоће. Предност овог типа је свестраност уређаја, који је погодан за готово било коју врсту конструкције куће са свим висинама стропа.

Ако је ова опција направљена, онда се испоставља да је дизајн мали, а изван кутије направљене за њу, не ради. Од минуса се може издвојити само сложеност монтаже и експанзије механизма, па је неопходно да дате акције имају неку физичку силу. Осим тога, куће чине такво степениште веома тешким. Овдје сваки дио мора имати одређену дужину и бити фиксиран потребним шаркама, тако да је лакше купити у трговини.Могуће је направити праве љестве и са дрвета, али ће имати сасвим другачији изглед. То можете урадити сами, без много труда. Биће састављен из два дела. Приликом склапања, он ће бити причвршћен на дужи дио, а цијеле љестве нема гдје да се сакрију, а монтиран је или причвршћен за зид. Код монтаже је потребно направити зидни носач.

Ако постоји потреба за преносивим мердевинама, онда можете направити веома једноставан али поуздан механизам користећи шипке и ужад. Из висине плафона бирају се две шипке, припремају се фазе - не смеју бити више од четири, између две дрвене ће бити један корак од кабла, који ће се током рада напунити читавом конструкцијом. Слабљењекабл, све можете потпуно да раставите и поставите у ормар или други простор за складиштење.Тип склопивог степеништа се разликује по типу уређаја. Сви дијелови дизајна су један у другом и чисте се. Исти принцип се користи у распореду - сваки део се отвара и мердевине су спремне за употребу. Ова опција се постиже помоћу механизма за окретање, који је инсталиран на обје стране у сваком распону. Сам горњи део је причвршћен за отвор, на отвору постоје додатне шине које чине конструкцију степеница поузданијом и олакшавају лако и брзо подизање.

Погодност ове опције је да у склопљеном облику љестве имају исте димензије као и кутија у којој се налази, што значи да не заузимају више него што је потребно. По жељи, пењући се, могуће га је уклонити, како не би ометали друге становнике куће, ако је положај шахта у пролазу.

Ради сигурности на степеницама налазе се жљебови који не дозвољавају да нога оде и особа поуздано подиже, пење се или спушта на првом кату куће. У купљеном дизајну, ово је прво предвиђено, а када се планира стварна производња, не треба заборавити ту нијансу. Тип причвршћивања степеница у готовом дизајну назива се "реп".Лествице које се увлаче могу се састојати од два или три дијела, што је регулирано висином стропова у кући. Принцип овог уређаја је једноставан - сваки деогура један за другим, као да је на шинама. Горњи дио треба причврстити на главно свјетло на тавану тако да је структура јака. Када планирате уградњу таквог алата за подизање, потребно је направити посебну кутију на стропу, на којој ће се монтирати љестве. Важно је имати чврсту и поуздану структуру, иначе постоји опасност од урушавања плафона са онима који ће се попети на таван.

Поклопац поклопца је причвршћен на горњи дио, који би требао бити мањи од осталих дуж дужине, а када се цијела конструкција монтира, прозор се аутоматски затвара на таван. Фиксирајте поклопац по избору, може бити затворен и сам, након што се љестве пошаљу горе.

Друга верзија конструкције која се увлачи има две секције. Мали је причвршћен за отвор, а када је отворен, можете му слободно приступити. Уклањањем специјалних причвршћивача, можете ослободити други део и спустити га на ниво пода, чврсто и поуздано, он се спотакне. За ову опцију се често користи дрво, а не метал. Подизање и спуштање поклопца врши се на посебним металним водилицама сложеног типа, које се налазе са обе стране.Ако се купују такве љестве, поклопац је већ у комплету, а додатно је опремљен топлинском изолацијом, како не би пропустио топли зрак на тавану, а хладноћа не улази у просторију. Ако је ова конструкција изграђена сопственим рукама, онда и ове нијансе не треба заборавити.

Прољетне степенице имају посебне опружне механизме, преко којих се причвршћује сваки одјел градње, што нијеомогућава им да се спонтано развију. Захваљујући њима постиже се поузданост и безбедност уређаја за подизање на таван.

Телескопско степениште је израђено од метала и има облик кружних вођица, које су распоређене у складу са принципом телескопа. Кораци се међусобно чврсто померају, а цијели дизајн заузима минимум простора. Употреба је веома згодна и једноставна, она ће се носити са сваким домаћинством.Системи подизања поткровља су прикладнији од варијанти производа који остају у просторији. Клизни дизајн вам омогућава да брзо добијете и преклопите производ, што је важно за оне који су навикли да раде брзо. Систем аутоматског затварања поклопца избегава неугодан поступак подизања до висине до нивоа плафона, како би се додатно поправио када су степенице очишћене. Ако желите имати стационарне степенице, али да заузимају минимум простора, онда би најбоља опција била конструкција вијка која ће вам омогућити да се попнете на таван, изводећи колоидне покрете током пењања и силаска.

Гдје се смјестити?

У кући у којој се налази голубарник, прије или касније, поставља се питање стицања љестава, на којима ће се моћи несметано доћи. Изградња таквог објекта за улицу неће изазвати посебне проблеме, мада ће бити мало удобности у кориштењу таквог уређаја. Да бисте приступили поткровљу, морате поставити механизам за подизање у кућу.

Прва ствар о којој треба да се бринете је право место за то. Ако је кућа великаонда проналажење непробојног угла у њему неће бити тешко, али у малој сеоској кући треба одврнути са позиције где један простор служи и кухињи и спаваћој соби и дневној соби. У овом случају, одабран је најудаљенији угао од улаза у кућу. Ако постоји ходник, онда је могуће размислити ио отвору гдје су степенице скривене.Имајући пространу кухињу, од ње се може предвидјети приступ тавану, посебно ако постоји нешто корисно за кухање. Ако желите да сакријете степенице, можете га заштитити од општег простора собе, чинећи мали ходник, који ће имати врата, стварајући илузију собе.

Степенице се такође могу користити као предмет декорације, али је најбоље то урадити када постоји таван у дневној соби и често се користе. Сложени дизајн ће само закомплицирати употребу, а стационарни ће вам омогућити да се удобно пењате и спуштате до људи свих узраста и физичких способности.

материјали

Приликом планирања производње степеница до поткровља самостално, важно је купити све потребне материјале. Прва ствар која почиње од свега је инсталација поклопца. Ово је дрвени оквир, где ће се дизајн сакрити. За производњу морате имати 50 до 50 бара у секцији и десет милиметара у шперплочи. Приликом израде степеница са дрвета потребно је кухати плоче ширине 20-25 милиметара и ширине 120-150 мм.Да бисте одредили дужину плоча, већ морате да знате шта ће бити дизајн - клизни, компликовани,колико секција ће бити. Израчунава се материјал за степене, размисља се о размаку између њих и дебљини материјала. Што се тиче отвора, важан део његовог доброг рада су компоненте које су одговорне за квалитет амортизације у време отварања и затварања. Шарке ће бити потребне да се осигура отвор на кутији. Они сигурно морају бити довољно снажни да се носе са својим задатком много пута.

Важне компоненте су механизми који помажу да се отвори заједно са степеницама. Ови оригинални амортизери се могу купити или направити ручно, ако постоји одговарајући алат. Још један важан елемент - то су зглобови који помажу да се преклопи и прошири степенице. Овај прибор се продаје у свакој продавници намјештаја, тако да не би требало бити проблема са њиховом куповином. Метална подлога свих важних елемената омогућава да сумњате у поузданост и квалитет готовог производа и храбро уживате у њему дуги низ година.Да би направили мердевине са самим отвором, морате имати следеће алате:

 • нож за сечење метала;
 • пиштољ за рад са монтажном пеном;
 • одвијач са битовима или сет одвијача;
 • завртњеви различитих дужина и ширина;
 • Рулет довољне дужине;
 • петље за картице;
 • шипке дебљине од 20 до 30 милиметара.

Величине

Израчунавање стандарда за производњу степеница до поткровља је дуго уклоњено, тако да га само требате примијенити на своју собу. Ширину марша треба одржавати на нивоу650-1100 милиметара, а висина не већа од 350 центиметара. Ако направите дизајн већи, онда ће његова поузданост бити много нижа.Када планирате број корака, не би требало да радите више од петнаест комада. Ако ситуација то захтијева, онда можете повећати број, али прије него што се све ојача. Оптимална удаљеност између степеница је петнаест или двадесет центиметара. Сам степен мора бити најмање два центиметра дебљине.

Најпрецизнији угао конструкције поткровља је шездесет или осамдесет степени. Већи угао ће значајно смањити сигурност употребе љестава. За мали угао има веома мало простора, што је значајна предност.

Када размишљате о дизајну, важно је узети у обзир тежину која ће бити на степеницама током употребе. То нису само килограми власника куће и његови рођаци, већ и сви предмети које треба ставити на таван или срушити. Вриједи водити рачуна да се кораци не склизну, јер у супротном можете полетјети и озлиједити се.

Отвор на плахти је направљен у складу са величином готових степеница и шахтом који се причвршћује на њега. Важно је тачно израчунати сваки милиметар и загријати улаз у таван тако да не улази у хладни зрак куће.

производња корак по корак

Ако се одлучите за степенице до поткровља својим властитим рукама, онда прво морате водити рачуна о цртању и креирању пројекта. Самостални дизајн не представља ништа компликовано ако му приступитепроцес његове имплементације је тачан.

Прије свега, потребно је покупити све потребне алате и купити материјале које ћете свакако требати радити. Након тога бит ће инсталирана једноставна стубишта, с којима можете радити са стропом и учинити га нишом за отвор.

Када је одређено место за успон на таван, потребно је да се исече правоугаони прозор на плафону и да се узме конструкција поклопца гротла. Да бисте то урадили, потребно је да користите шипку од 5 до 5 центиметара, која се сече, на основу димензија готове рупе у плафону. Када се структура причврсти, врх шперплоче се сипа десет милиметара у дебљину. Када завршите, морате испробати поклопац, а ако дођете горе, треба да га осигурате петљама.Чим се инсталација шахтова заврши, можете наставити са производњом степеница. Учините то најлакшим начином, посебно ако је одабрана опција склопивог дизајна. Да бисте то урадили, потребно је да користите степенице за степенице, на које са обе стране завијте шипке. Испод морате их сигурно учврстити, а са горње стране фиксација иде на петљу. Затим, целе степенице се прскају на два дела - горњи велики, доњи два пута мањи.

Да би се избегло такво степениште, потребно је направити додатне шипке за крутост, које су нагуране дијагонално.

Два дијела комплексног дизајна морају бити спојена помоћу петљи. Горњи дио цијелог стубишта је причвршћен за сидрена сидра, а доњи дио је причвршћен куком, што онемогућава неовисностотварање Комплетан механизам за подизање је притиснут уз зид и фиксиран.

Можете направити таванско степениште од три дијела, који ће бити пресавијени и сакривени у отвору. У ту сврху, мердевине су подељене на три дела, од којих први има димензије поклопца, други је мањи од првог, а трећи има дужину која је довољна да је стави на под. Сви делови морају бити фиксирани са петљама, чији се рад мора темељито проверити. Љестве морају бити добро полиране и лакиране.Корисни савети

Да бисте направили степенице на тавану, не морате нужно имати јединствене вјештине и бити истински мајстор, само морате ићи право на посао и радити све исправно и квалитативно. Стварање механизма за подизање неће узети пуно времена и труда, ако развијете јасан план акције и ангажујете подршку чланова породице.

Степенице можете поставити само када су сви елементи спремни. Неопходно је добро ојачати отвор тако да под тежином конструкције не падне на под након неког времена. Чим заврши главни посао, бит ће вријеме за не мање важан посао. Неопходно је загријати поклопац гротла ако се зграда користи током цијеле године.

Како направити сложене поткровне љестве, погледајте сљедећи видео.