Сортирајте шаргарепу за отворено земљиште: изаберите најбоље

Мрква је, без сумње, једна од најраспрострањенијих усева на свету. Воли да расте не само због импресивне композиције своје вредности, већ и због непретенциозности, одличне заштите и великодушности жетве. Главна ствар је да исправно покупите праву сорту.

О карактеристикама избора погодне сорте шаргарепе

Приликом одабира оптималне сорте шаргарепе за ваш врт, водите рачуна о неколико фактора: климатским карактеристикама региона, посебностима култивације једне или друге врсте културе, времену прве бербе.

На основу периода сазревања шаргарепе, могуће га је условно поделити у неколико група:

 • Рано. Врсте мркве које припадају овој категорији имају малу зрелост плода (око 70-80 дана), боље приносе и малу количину шећера у воћу. Ране мркве су лоше ускладиштене и нису погодне за свјежу потрошњу.
 • Кредити. Увести све боље од раних (приносних) и касних (одличних тежина) сорти. Врсте шаргарепе средње величине идеалне су за регионе са тешким климатским условима.
 • Латентно. Воће има највиши индекс шећера и каротена. Највећа дужина вегетације је око 140 дана од тренутка садње семена. Касне сорте су упорно хладне и веома дуготрајне.

Обратите пажњу! При избору врсте шаргарепе вреди боље погледати хибриде: најчешће не само да имају диван укусОдлично чишћење, али и доследно толерише хладноћу, болест. Али у исто вријеме такве сорте не дају "потомство": сјеме ових биљака неће пасти.

Најбоље сорте за отворено земљиште

ране сорте

Међу најранијим врстама мркве разликују се сљедеће:

 • Барин. Класа вагона: ова врста шаргарепе се не боји "тешкоћа" и може расти у свакој клими. Сазревање усјева почиње 90 дана након обрезивања. Плодови су богати сочним, прилично густим корицама од великог укуса, а кожа од њих је наранџаста са светлим красиннкои.

 • Лагоон Ф1. Брзо сазријева хибрид. Уживајте у првој берби 80 дана након слијетања. Плодови су прилично велики (око 19 цм), сочне пулпе, не превише густи, са малим срцем.

 • Амстердам. Једна од најпопуларнијих сорти, која са компетентном негом задовољава одличан квалитет велике жетве. Први плодови могу бити сакупљени 80 дана након садње. Воће у облику цилиндра са благо зашиљеним врхом. Глатка наранџина кора. Оптимално тло - лагано дренирано земљиште, стално засићено влагом.

сорте средњих година

Од разноврсних сорти квалитета, које задовољавају укусну жетву, може се издвојити следеће:

 • Мед. Упркос чињеници да се сматра средњим ушима, сорта брзо доноси прву жетву: воће мркве може да се бере 80 дана након сетве семена. Воће у облику цилиндра. Пулпа је сочна, јер је густа, изванреднаслатког укуса. Идеална опција за припрему свежег и пире кромпира.

 • Лосиностровскаа. Једна од најпознатијих сорти зреле доби (110-120 дана). Воће садржи много каротена и ужива у дивном слатком укусу. Сорта воли влагу и савршено се развија на готово свим врстама земљишта (осим пјешчењака и иловаче).

 • Нант. Можда најпознатија и распрострањена средњовјековна сорта. Први плодови сазревају око 90 дана након сејања семена. Кожа је наранџаста, пулпа је мирисна, умерено сочна, слатка по укусу. Сорта показује најбоље приносе искључиво на лаганим хранљивим тлима, што захтијева честу умјерену наводњавање.

касне сорте

Касне сорте, нажалост, се не разликују много, али нису инфериорне у односу на претходне укусне особине, али за нечистоћу - свакако превазилазе.

 • Црвени див. Јединствена сорта која може преживјети и зиму, тако да је њено сјеме често остављено за зимску сјетву. Плодови разних значајних величина (до 25-30 цм) имају конусни облик. Одликују се изненађујуће пријатним слатким укусом: могу се користити не само као зимске залихе, већ и за јело у термички необрађеном облику.

 • Сумпор Ф1. Сорта "Млади", која је одлична за себе, показала се практично под било којим условима и на свим тлима. Биљка лако носи проблеме: суша, хладноћа. Радује се са богатом жетвом, што је потпуноможе преживети зимовање.

Сада знате о којим сортама шаргарепе је пре свега заслужна пажња и сигурно ћете изабрати одговарајућу опцију за ваш врт. Сретно!