Шта расти у пластеницима: 4 врсте усева

Шта расту у стакленицима не занимају само љубитељи одмора, већ и бизнисмени Теплица - користан уређај у којем можете узгајати апсолутно било коју културу. Можете ограничити навику свих биљака. На пример, биљни чешњак, парадајз, краставци, патлиџани. Али оно што је занимљивије је покушати узгајати необичне културе - киви, анубиас, какао, ђумбир. Списак биљака за стакленик је прилично широк.

Која биљка ће се садити у стакленику за продају

У овом броју треба да се упознате са потребама тржишта. Понекад се приоритети разликују у зависности од сезоне или других фактора. Искусни фармери вјерују да је увијек корисно узгајати цвијеће, затим биље, поврће, гљиве, бобице.

Започињање рада у стакленицима уз узгој цвијећа је идеална опција. Сви трошкови за изградњу стакленика, откуп сјемена и други трошкови се исплаћују током године. Али сам приход зависи од многих околности.

Разлози који утичу на профит:

 1. Врста цвијећа - декоративне сорте или у лонцима. Прва опција је мање захтјевна у бризи, али захтијева брзу имплементацију. Потребно их је правовремено одрезати и продати. Међу собним биљкама можете узгајати гипсофилу или Лисиантус.
 2. Метод продаје. То директно зависи од прихода. Што су боље трговинске везе, брже ће се реализовати роба.
 3. Флексибилност произвођача. Одређује га способност произвођача да узгаја различите сорте и врсте цвећа у зависности од потреба тржишта.

Узгој цвијећа - савршен почетак за почетакбусинесс

\ т

Пословање цвећа има своје недостатке. То укључује брзо оштећење постројења, потешкоће у транспорту и нестабилну потражњу. За узгој цвијећа - то је лијепо и занимљиво, али прилично тешко. Много је лакше продавати зеленило.

Значајна предност растућег зеленила је велики принос. Такође, материјал за продају може се добити довољно брзо. По профитабилности, такав бизнис је сличан цвету.

Зеленило је потпуно непретенциозно у бризи. За то је довољна температура 18-19 степени и осветљење 12-14 сати дневно. Осим тога, зеленило се може поставити у неколико слојева, користећи вертикалну култивацију. Уштеда простора и омогућава правилно коришћење простора.

У једном стакленику је пожељно узгојити само једну врсту културе. Свако поврће има своје потребе за микроклимом, па се при избору суседа треба фокусирати на ту нијансу. Дакле, парадајз и краставци не могу да се узгајају заједно.

Савети: које сорте треба да се насаде у стакленику наизменично

У модерним пластеницима могуће је засадити потпуно различите врсте биљака. Много је важније размишљати о томе која ће култура бити профитабилнији посао. Такође, мора се узети у обзир да је ротација усјева потребна за нормалну култивацију једног усјева.

Класификација различитих култура:

 1. Претходне биљке - сорте отпорне на мраз и зеленило. Ово је ротквица, шаргарепа, купус пекинезе.
 2. Главни усјеви - парадајз, патлиџани, краставци, паприке.
 3. Заптивачи од земље - зелена салата, сенф, ротквица. Налазе се око кревета. Послесазревање главних усјева, уклањају се.
 4. Зимска садња - кисељак, пастрњак, цикорија. Могу се сијати након раста главних биљака.

У модерним пластеницима могуће је узгој потпуно различитих култура

Стакленик је погодан за гајење усева чак и зими. Технологија стакленика омогућава да се цијеле године добију усјеви егзотичних биљака у хладним географским ширинама. Поред цвијећа и поврћа у стакленику можете узгајати и гљиве, бобице, па чак и дрвеће.

Често се стакленици користе за узгој садница. Сјеменке можете сијати у лонцима, а загријавањем пресадити јаке саднице у тло. Време садње зависи од врсте постројења и климатских услова.

Суседство за узгајање усева у пластеницима

Идеално је да се за једну врсту биљака користи један стакленик. То је због индивидуалних потреба сваке културе до појединости о бризи. Тако можете добити добру жетву. Осим тога, није препоручљиво трајно садити само једну културу. Потребно је периодично вршити замене.

Измјењивање различитих врста поврћа помоћи ће да се избјегне накупљање патогене микрофлоре у земљишту, која је својствена одређеној биљци.

Технологија промјене би требала укључивати замјену слоја плодног тла и дезинфекцију стакленика. Лечи се раствором мангана. Такође је неопходно да се ова смеша сипа у сваку јажицу. Наравно, ова технологија се често не препоручује.

Најбоље је користити стакленик за једну врсту биљака, али постоје усјеви који могу битирасту у сусједству

Карактеристике сусједства различитих типова биљака :

 1. Краставци и парадајз се никада не саде заједно;
 2. Парадајз, паприка, пименти, патлиџани не сади близу грашка и коморача;
 3. Парадајз, паприка, пименти, патлиџани могу бити посађени у близини шпарога и зеленила;
 4. Диње може бити посађено близу репе;
 5. Краставци се узгајају заједно са паприком, патлиџаном и пасуљем;
 6. Слатка и горка паприка може бити узгој у једном стакленику.

Свака поједина биљка се поставља на кревет ширине 90 цм. Да бисте то урадили, користите зид на сувом зиду.

Узгој у стакленицима: карактеристике узгоја

Умјерена клима има неке недостатке. Немогуће је узгајати биљке на отвореном тлу током цијеле године. Због тога је употреба стакленика савршен начин да уживате у омиљеним културама током целе године.

Депоновање стакленика има своје предности

Предности за спуштање стаклене баште :

 1. Способност за рану бербу бобичастог воћа, поврћа, зелења и воћа.
 2. Ово је добар посао, јер је људима потребан свјеже поврће. Поред тога, потражња за раним јагодама или кромпиром је много већа од оне која се касније узгаја на отвореном тлу.
 3. Поједностављена брига. Број операција је значајно смањен. Осим тога, у стакленику, много мање штеточина.

Одвојени стакленик за сваку врсту представља идеалну опцију. Чешће него неПочетни фармер или узгајивач-аматер нема такву прилику. Морате користити комбиновано обрезивање.

Користи од искрцаја и бриге за малине у стакленику

Садња малине у стакленику је прилика за брз и висок принос. У стакленику грмље добијају потребну негу, температуру и влажност. Осим тога, они се не могу плашити неповољних временских услова.

Предности растуће малине у стакленику :

 1. Повећање приноса, јер имају времена да сазре све бобице;
 2. Можете узгајати било коју сорту;
 3. Грмови су заштићени од вјетра, града и кише;
 4. У стакленику готово да нема кукаца и гусеница;
 5. У стакленику је могуће одржавати параметре микроклиме оптимизиране за малине;
 6. Жетва може бити убрана чак иу хладној сезони.

За садњу малина, морате ископати ров на дубини од 40 цм и посадити га тамо. Интервал између грмља треба да буде 60 цм, а тло мора бити оплођено и бити што лакше.

У окружењу стакленика можете узгајати било коју малину

Сваке 2 седмице потребно је извршити исхрану. Залијевање грмља, израда минералних или органских ђубрива. Они морају периодично да се измјењују. Малина воли влагу. Залива се два пута недељно. Али у исто вријеме тло треба стално просути, јер грмови не воле стагнацију влаге.

Олакшавање бриге о малинама помоћи ће у малчирању. Омогућава да дуго времена земља буде влажна.

И грмље је потребно редовноемитовање Отварање улаза у стакленик власнику омогућава да саднице боље расту. Такође у соби добијате пчеле које опрашују биљке. Оптимална температура за малине је 20-22 степена. Ноћу се овај индикатор смањује на 13-15. Влажност се истовремено креће од 65% до 75%.

Често се стакленици користе за садњу дрвећа. Могуће је узгојити потпуно егзотичне врсте биљака. Или дајте предност уобичајеним културама: трешња, кајсија, бресква, шљива.

Нијансе стакленика за цитрусе: лимун, мандарина, наранџа

Узгој цитрусних биљака у стакленицима захтијева посебну пажњу. У стакленицима се егзотичне биљке могу узгајати у затвореном тлу или у лонцима. Многи користе другу опцију за стакленике са појавом прехладе. Пре овог узгоја мандарина и лимуна јавља се на улици, ау стакленицима су уобичајена поврћа за умјерене географске ширине. Али након сакупљања стакленика засијавају се агруми.

За всата врста се при обработване на следните особености :

.
 1. Дозвољене температурне флуктуације;
 2. Топлота је потребна за раст;
 3. Потреба за осветљењем;
 4. Индивидуалне потребе сваке културе;
 5. Потребна влажност тла и ваздух;
 6. Услови и рецепти за прелијевање;
 7. Потребна количина минерала за узгој садница.

Зими, стакленик за лимун треба загрејати. Унутра, температура не сме пасти испод 6-10 степени. Расвјета у стакленику треба бити распршена. Понекад природно светло није довољно, иМорам да инсталирам вештачке изворе.

За обработка на различни видови на цитруси, потребни со посебни услови

.

У овом случају, директна сунчева светлост за цитрусе је непожељна. А понекад је током лета потребно затамнити стакленик.

Не заборавите на редовну вентилацију просторије. Егзотични представници не подносе константну влажност. Ако узмете у обзир све ове нијансе, можете одрасти добру жетву.

Поред цитруса, занимљиви представници егзотичног воћа су банане. Прилично популарно воће на данашњем тржишту. Осим тога, можете покушати да узгајате усеве брескве, канабиса или медицинског гинсенга. Интересантна идеја је сијати стакленик дуваном или се бавити узгојем марихуане. Међу зачинима можете пробати узгој шафрана или дивљег чешњака (замјена за зелени чешњак).

Узгој спанаћа у стакленику

За узгој спанаћа слијетање почиње у другој половини септембра. Сама култура припада хладно-отпорној, стога жетва долази зими. Шпинат воли храњиву и влажну земљу.

Сетва спанаћа почиње да расте на температури од 2-3 степена. Важно је напоменути да прије сјетве сјеменке морају бити претходно натопљене. После садње и појаве 3-4 лишћа, земља се мора опустити. Заливање се врши једном недељно.

Узгој шпината у стакленику треба да се одвија на влажном и храњивом тлу

Да би се избегао настанак гљивица, потребно је редовно сипати стакленик.

Храњење треба да се врши једном у 2 недеље. Херизвршити сечење зеленог лишћа након наводњавања. Гнојива користе минерална ђубрива.

Мјесец дана након слијетања, можете жетву прве жетве. Доњи листови су одрезани након формирања грла од 6-8 листова. Такође можете потпуно уклонити биљку из корена.

Малине у стакленику (видео)

Стакленик у земљи може постати не само средство за личне потребе, већ и одлична пословна идеја. У стакленику је могуће произвести цијелу годину узгоја, не само заједничку за све културе - тиквице, крумпир, бундеве, краставце, парадајз и пасуљ. Али егзотичне биљке - ананас, банане, смокве, мандарине, нар, персиммонс. У стакленику можете узгајати бобице - боровнице, купине, малине.