Шта користити клип за тапкање у водоводној цијеви?

Врло често можете наићи на проблем са снабдевањем водом, што може бити потребно проширити да бисте повезали додатну водоводну јединицу или направили нови обрис. Када се уметање врши у водоводној или кућној линији, користи се стезаљка за резање у довод воде. Изузетно је важно придржавати се сигурносних правила и строго се придржавати редослиједа фаза.

Али није увијек могуће блокирати воду. Излаз у овој ситуацији је само један - убацивање у довод воде под притиском од стране сопствених снага. Размислите о томе како ударити у водоводну цијев њиховог лијеваног жељеза, метала или пластике.

Како добити дозволу за рад?

Да би се урезао у цев без заваривања, а са њом, потребно је имати одговарајуће документе и дозволе на рукама. Треба имати на уму да илегално убацивање у цијев заједничког водовода подразумијева и административну и материјалну одговорност. Како правилно извршити притисак у доводу воде под притиском, придржавајући се свих правила и норми?

Прво, морате добити план локације да бисте сазнали о подземном пролазу било које друге комуникације. Овај документ, заједно са осталим потребним документима, може се добити у одељењу за водоснабдевање. Они треба да наведу:

 • мјесто повезивања;
 • пречник цевовода;
 • друге податке у зависности од сврхе обрезивања.

Након тога, неопходни подаци морају бити достављени СЕС-у, гдје морају завршити израду и регистрацију пројектних процјена. ИндепендентУградња уређаја за снимање и убацивање у цев под притиском је строго забрањена. Да би се ови радови изводили потребно је потражити помоћ од професионалаца.

Забрањено је исећи у цјевовод без прикључка на централни канализациони систем и на водовод било којег пречника ако нема релевантних докумената у рукама уметања у главни цјевовод заобилазећи опрему за биљежење у главну мрежу великих промјера који строго забрањују напајање куће.

Процес и правила за цеви

При избору начина сечења у водоводну цев, потребно је ослонити се на њен материјал. У данашње време, водоводни системи су конструисани од пластике, метала, метала-пластике и нешто мање од цеви од ливеног гвожђа. Да би се убацивање могло провести потребно је добити рупу.

Природно је да приликом извођења ових радова под притиском вода тече из цијеви. Због тога се за рад користе специјалне стезаљке, које зависе од материјала из кога су направљене цеви.

Постоје два општа правила која се морају поштовати приликом сечења:

 1. Пречник сејалице треба да буде једнак пречнику пресека цеви
 2. Пречник исечене цеви треба да буде мањи од пречника у ком се пресеца.

Начин резања у мрежу директно зависи од врсте водовода. Најчешће методе су заварени спојеви и употреба стезаљки. Обујмице су потребне у случајевима када је уметање под притиском у водоводној цијеви или када нема могућности резања главног вода. Извођење радоваВодоводни вод од полиетиленских цеви искључује употребу гасног и електричног заваривања.

Дизајн и конфигурација стезаљки су веома разноврсни. Али најтраженије су:

 • огрлица - њена употреба за подрезивање у водовод је могућа само када није под притиском. Конструкција стезаљке састоји се од пара дијелова, од којих један има навојни проводник. Стезаљка је причвршћена вијцима и може бити пластична и метална;
 • Обујмица за седло - користи се за подрезивање под притиском у цјевоводу од пластике, метала или азбестног цемента. На цевоводу мора бити осигурана конзола. Као првило, ова стезаљка је израђена од метала и опремљена плочом за закључавање или посебним механизмом;
 • Овратник за проврт - потребан за резање у цев која је под притиском. Поред тога могу ићи млазнице и окретни конектори. За постављање стезаљке на челичну, пластичну или жељезну цијев, потребно је користити посебну опрему;
 • електрично заварене спојнице-спојнице - у свом уређају садржи механизам окретања затварача. У будућности се може користити као регулациони или запорни вентил. Примењује се за урезивање у цевовод направљен од пластичних цеви. Конструкција стезаљке укључује спиралу за гријање и резач за добијање рупе. Кућиште ове стезаљке је израђено од специјалне пластике и за уградњу је потребно користити додатну опрему.

АкоЗаваривање се наноси, навој се навлачи на цев или на додатну квачило, а ови прикључни елементи ће на крају бити постављени са коријенском краном. Водоснабдевање у овом тренутку не би требало да буде одсечено и вода не би требало да се спушта.

Главне фазе обрезивања у кућним цевоводима

Помоћу реза могуће је поделити грану са главне линије кућног водовода, гдје ће бити могуће додатно повезати додатни довод воде или сустав наводњавања.

Ако је главни извор воде бунар, онда се уметање у кичму може обавити било гдје. У случају централизованог водоснабдијевања, убацивање се врши тек након мјерења потрошње воде.

У унутрашњој мрежи вода може бити блокирана у било ком тренутку, једноставно блокирање централног вентила. Према томе, за резање у овом случају, биће потребно само једно тее, а сам процес рада ће изгледати овако:

 • потребно је блокирати централни вентил, након чега се отвара "доњи" пипац за одвод воде из цијеви;
 • након чега се цевовод дели на правом месту уз помоћ бугарског или цевног резача. Пре извођења ове операције, подметач мора бити постављен испод будућег резања, то је учињено тако да вода која остаје након одвода не процури на под. Након тога је потребно одрезати дио од цјевовода, чије ће се димензије поклапати с дужином т-комада;
 • следећи корак је да директно монтирате теес. У пластичном цевоводу, суза се сламастандардни кабелски сноп, спојеви се склапају помоћу заваривача;
 • завршна фаза је уградња запорног вентила у одводној цијеви, помоћу које ће бити могуће блокирати нову грану водоводне цијеви. Након тога можете отворити централни вентил и почети користити довод воде.

Инсталација нове линије може се вршити при доводу текуће воде, јер се обала преклапа са засебним запорним вентилом.

Овај низ корака може се применити на цеви од ливеног гвожђа, пластике и метала.

Како ударити у пртљажник?

Главни алат за ове радове је посебан механизам за бушење водоводних цеви под притиском. Ова метода је прилично продуктивна и брза, ако строго поштује правила сигурности и строго се придржава свих технолошких фаза.

Фазе испуштања главног цјевовода под притиском:

 1. Земљани радови.
 2. Процес резања.
 3. Пражњење воде.

У вријеме ископа потребно је ископати јаму величине 1,5 к 1,5 м. Дно треба да буде 50 цм испод цеви. У почетку, рад се може обавити уз помоћ багера све док се не постигне метална или полимерна трака која се поставља преко цеви на удаљености од 30-50 цм, након чега се рад обавља само уз помоћ лопате. Ако се место секача налази у бунару - ова фаза је искључена.

 1. Изведена је рупа у седлу или обујмиципункција зида вентила. Овај елемент повезивања је више као т. На бочном одводу се затвара вентил за затварање, чији је задатак да заустави проток воде након пробијања.
 2. За уградњу пластичних цеви можете користити једноставне хватаљке за седло или копче за седло.
 3. Идеална решења за седла за полимерне цеви - постоји електрична заварена огрлица. Разумијевање два дијела, монтира се преко мјеста навоја и заварује се цијеви уз помоћ апарата за заваривање. Захваљујући овом поступку, добија се заптивена и чврста веза.
 4. Завршна фаза је одводња водовода из главног вода. Нова грана водовода почиње на седишту вентила, а завршава се водомјерима.
 5. Ако треба да се сударите у комуникацији, која се налази у подземљу, онда прво морате ископати рупу на локацији цевовода.

Да би се поједноставио рад дренаже, постављен је кесон преко места уградње одсечене цеви. Опремљен је, од дубине јаме до 50-70 цм, мјесто одабраног тла је испуњено јастуком од шљунка дебљине 20 цм, а затим се на шљунку полаже кров и бетонска плоча дебљине 10 цм, која је ојачана шипкама арматуре.

Карактеристике навоја у водоводној цеви од метала, ливеног гвожђа и пластике

Да би се ударио у метални цевовод, користити бушилицу:

 1. Прије постављања инструмента на цијев, мора се темељито очистити од прљавштине (ако постоји) ирђа Поред тога, доњи део, који је у облику полукруга, налази се у горњем делу стезаљке са бушотином директно испод бушилице. Након што је стезаљка постављена на цијев, њени дијелови су спојени вијцима.
 2. Након што је стега причвршћена, пробушена рупа је затворена и затворена додатком са специјалним завртњем. Ова стезаљка се може користити као запорни вентил. Можете користити и стезаљку са већ инсталираним вентилом. Након што је отвор спреман, бушилица се извлачи и вентил се преклапа. Након тога се обављају други неопходни инсталациони радови.
 3. На металну стезаљку се може причврстити специјална машина која се састоји од дршке са ваљком, завртња за закључавање, осовине са бушилицом на крају и крана. Све је у металном кућишту које се, уз помоћ гумених заптивних гума, причвршћује на стезаљку. Због чињенице да постоји водилица, могуће је бушити у одређеном правцу. На тај начин се врши уметање у водоводну цијев од лијеваног жељеза или челика.

Уметање у пластични цјевовод без смањења притиска могуће је уз помоћ електрично завареног овратника-седла. Направљена је од специјалне пластике и има грејну завојницу са механизмом за бушење. У случају ове стезаљке се примењује баркод који вам омогућава да унесете карактеристике заваривања са потребном прецизношћу.

 1. Цев треба претходно очистити и уз помоћ вијака учврстити стезаљку која има прикључке за спајање апарата за заваривање.
 2. ЗаУз помоћ апарата за заваривање хелиј се загрева и завари.
 3. Данас се најчешће користи лимузина са уграђеним резачем и вентилом. Да бисте направили навој у доводу воде заваривањем, користите квачило.
 4. Након што се све охлади, потребно је, након сат времена, направити рупу са резачем и затегнути запорни вентил.

Съдържание на това метода е за цевовод с притиска до 1,6 МПа.

За бушење цеви од ливеног гвожђа под притиском, користите стезаљке које имају посебан дизајн и биметалне крунице. У овом случају, круна се не би требала прегријати, а рад би се требао обављати при малим окретајима.

Фазе рада када се урезује у довод воде од цеви од ливеног гвожђа:

 • потребно је ископати цијев и очистити је умјесто резања од рђе;
 • уз помоћ Бугара изрезати горњи слој врућег жељеза;
 • да би се уградило раздвојено седло, да би се спојио спој између спојнице и обујмице, потребно је поставити гумену бртву;
 • запорни вентил мора бити причвршћен на прирубницу, кроз њу ће бити уметнута круна (резни алат);
 • бушење цеви од ливеног гвожђа, хлађење места сечења;
 • , круница се извлачи из вентила и проток воде је блокиран.

Цев је бушена круном од тврде легуре, која ће се морати мењати најмање 3-4 пута током читавог процеса. Такођер, не треба заборавити да је потребно осигурати нагиб септума саделки у смјеру куће у 2 ступња.

89)гвоздене цеви морају користити бушилице дизајниране за рад са металом!

Само квалификовано особље треба да направи јединицу за заваривање цеви до довода воде из челика. Монтажа седла на ливени или полимерни цевовод врши се независно, али за ту сврху потребно је искључити водовод. Притисак треба изводити узимајући у обзир сва правила и препоруке, иначе ти радови могу представљати опасност за здравље и материјалне вриједности.