Шта изабрати - радијатори или топли подови?

Грејање у кући за многе од нас је кључни фактор у комфору животног простора, тако да је његова опрема и функционалност увек привучени пажњом. Добар аутономни котао још није гаранција да ћете бити на хладном у топлим и удобним условима. Главни аспект ефикасности гријања код куће је начин загријавања животног простора и организирање цијелог сустава гријања. Зашто дати предност радијаторима или у средини просторија за подно гријање? Питање које није фундаментално, али захтева јасноћу. Зашто је данас модерно направити топли под у кући умјесто традиционалних радијатора?

Технолошки аспекти избора између два начина грејања

Почнимо с чињеницом да су радијатори већ дуго кориштени као апарати за гријање. Практична примена овог начина грејања показала се као довољно висока ефикасност батерије да би се створила угодна температура у просторији. Осим тога, не треба заборавити да инсталација система гријања у стамбеној згради уз помоћ радијатора није толико компликована, са техничке тачке гледишта. Данас готово свака особа која има потребно знање и минимални скуп алата може прикључити батерију на главну линију батерије. Батерија може бити направљена од челика, ливеног гвожђа или нових композитних материјала (биметал). Начини спајања остају исти као и пре много година: навојни спојеви и стезне спојнице.

Безбедност и поузданост радијатора је неоспорнагријање Данас у готово свакој стамбеној згради иу стамбеној згради можете пронаћи батерије. Ови уређаји за грејање постали су уобичајени елементи унутрашњости нашег дома. Захваљујући савременим материјалима било је могуће побољшати изглед производа, повећати површину грејања. Ове иновације омогућиле су значајно побољшање естетских карактеристика и побољшање продуктивности. Што се тиче осталих опција за грејање, овде грејање воде за радијаторе данас ствара озбиљну конкуренцију за подове топле воде.

Подно грејање је постало широко распрострањена појава у модерној нискоградњи стамбене изградње. Многи власници викендица и сеоских кућа преферирају топле подове. Поставите радијаторе или опремите топли под у соби, одлучите се за вас. Друга ствар је како ће се велики економски монтажни радови на хидроизолацији подова оправдати.

Још једна ствар је да ће радијатори у стану или кући коштати мање од топлих подова, што укључује масу додатне опреме за сервисирање и стотине метара цеви. Економски топли подови сматрају се скупим ужитком, па до таквог догађаја, јер би полагање подова требало да буде спремно.

За референцу: са становишта топлотних стручњака, топли подови нису идеална опција за гријање стамбених просторија. Није свака просторија технички спремна за инсталирање тако сложеног комплекса, који је под топле воде. За градстанови ова опција је генерално искључена, јер постоје званичне забране за такву опрему у стамбеној згради.

Загревање воде се фундаментално разликује од осталих типова система грејања. Главни радни алат система је текуће расхладно средство. То могу бити обичне, припремљене воде или хемијски садржане супстанце (антифриз и њихови деривати). У првом случају, са радијаторима у другом, са топлим подовима, инсталација система грејања подразумева полагање читаве мреже цевовода.

За референцу: дужина круга грејања за снабдевање грејним батеријама у стамбеној згради од 150 м2 је око 100 метара. У случају гријаних подова говоримо о укупној дужини кругова гријања воде на стотине метара. Чињеница је да је принцип рада система за загревање воде испорука топле расхладне течности у уређаје за грејање. У првој верзији ову улогу играју радијатори, у другој варијанти грејни уређај је цела површина пода у грејном простору.


Често можете чути идеју да је боље користити комбиноване опције грејања. Ова поставка задатка ће вас ослободити дилеме, батерије или топлог пода.

У неким собама се налазе радијатори, ау другима је инсталација кругова гријања воденог пода. Такву опцију за решавање проблема грејања бирају они који желе да побољшају ниво удобности у свом дому. Обично то чинимо у старим кућама и градским становима, не желећиорганизовати грандиозну реконструкцију или без технолошких могућности за ту сврху. Стан савршено коегзистира са таквим начином гријања, када се у цијелом стану налазе радијатори, ау купаоници или у дјечјој соби постављени су у подне цијеви за воду.

Сви други аспекти које треба узети у обзир при одабиру система гријања су у психолошком плану. Удобност је најважнији критеријум који многи потрошачи данас обраћају пажњи. За разлику од радијатора, топли подови се могу распоредити тако да заборавите на чињеницу да је ваша кућа потпуно загријана, а под је цијели инжењерски дизајн. Топла и угодна температура ће увијек бити у границама нормале. Присуство аутоматске регулације елиминише потребу за контролом рада система грејања. Горећи подови пружају јединствене могућности дизајнерима, стварајући нове и оригиналне елементе унутрашњости животног простора.

Под топле воде. Инсталација и главне карактеристике

И даље имате сумње у избор. Боље је стати на радијаторима или почети припремати инсталацију топлог пода. Само процијените количину материјала, опреме и рада који су потребни у сваком појединачном случају. Ово ће вам дати непосредне одговоре на многа питања, оставити радијаторе или наслагати на топлом поду.

За почетак, морате разумети које су главне фазе инсталације топлог пода. Зашто почети са овом опцијом гријања? Чињеница је да се овај метод сматра новијиммало научено за већину потрошача.

Прво:

  • инсталација топловодних подова се најбоље обавља у новој згради, када завршни радови још нису започели, а умјесто пода су једноставни бетонски подови. Узмемо у обзир чињеницу да ће се са контурама воде, затвореним у поду, висина стропа у подручју гријања смањити за 100-150 мм. Ово није посебан проблем за приватну кућу, али за градски стан је понекад критичан.

Важно! Неопходно је имати на уму да бетонски вијак са водоводним цевима тежи 200-300 кг /м2. Израчунајте која ће додатна тежина вршити притисак на бетонски под приликом полагања гријаних подова на површини од 20 м2. Приближно 5 -6 тона! Да ли су подне плоче дизајниране за такво оптерећење у вашем дому и уопште да ли градски стан може издржати такву реконструкцију.

Друго:

  • главна инсталација је следећа. Припрема се површина, на коју се полаже слој термо и хидроизолације. Затим се налази решетка или специјални душек на који су инсталиране водоводне цеви система за грејање. Као резултат, ваш под постаје лиснато колач. Овај дизајн се такође назива - листна торта, у којој сваки слој игра своју, одређену улогу.

Испред бетонских мокрих радова на ободу просторије се примјењује пригушна трака, која игра улогу компензатора за топлинско ширење површине бетона. Цев за воду је постављена у два кола, змија или спирала. У зависности од интензитета топлоте коју одаберетелаиоут лаиоут.

треће:

  • тек након спајања водених кругова на дистрибутивну опрему (пумпа-мијешалица) врши се пробни рад. Ако квар у техничком делу система није откривен, нема цурења и грејање је у складу са датим параметрима, могуће је наставити са полагањем бетонске кошуљице.

Напомена: након укључивања потребно је систему дати 2-3 дана рада, током којих се провјерава рад система гријања и све опреме у свим режимима.

Гријање по типу топле поднице без радијатора, обично се бира када постоји снажан аутономни котао велике снаге. У кући у којој је потребно стално грејање, постоји стална потрошња топле воде, топли подови треба да раде без прекида. На уштрб снажног котла постиже се потребан интензитет топлоте расхладног средства и задовољава технолошке параметре протока.

Радијатори - све је јасно и једноставно

Са радијаторима све изгледа много једноставније. Са аутономним котлом или системом централног гријања, утврђујемо начин на који ће се изводити инсталација цјевовода и прикључак уређаја за гријање. Обично се користе два типа система грејања, отвореног типа и затвореног типа. У првом случају, морат ћете положити једну линију, која ће бити досљедно повезана са свим доступним батеријама у кући.

Са отвореним системом гријања морате ставити двацев, која храни краљежницу и враћа се. Батерије су у овом случају повезане паралелно. Ова веза је веома погодна. Увек можете искључити један од радијатора, чиме се смањује оптерећење котла и снижава собна температура.

Од свега што вам је потребно за опрему ове опције грејања, најскупља компонента су радијатори. Ови уређаји, гвожђе или челик, прилично су скупи ужитак. Међутим, тешко је упоредити са другим материјалима у смислу рада, ефикасности и трајности. Биметални или алуминијумски радијатори су јефтинији, али инфериорни у односу на ливене гвоздене батерије у ефикасности и поузданости.

Напомена: Стари радијатори од ливеног гвожђа МС-140, који су тестирани временом, налазе се у готово свим стамбеним зградама старе зграде. Такви агрегати могу издржати значајне разлике у температури и радном притиску. Шта причате о новим моделима. За централно грејање, најбоља опција ће бити од ливених гвожђа или челичних батерија.

Нови модели су инсталирани у новим зградама, гдје се у већини случајева налазе самостални плински котлови.

закључак

Обе опције имају своје плусеве и минусе. Немогуће је узети ово и одмах се одрећи радијатора, журећи да се инсталирају на све топле подове. Да ли су нам потребни радијатори за гријање стамбених просторија, наравно. У зградама старе зграде, где структурални параметри не одговарају великој реконструкцији, батерије обављају основне радове.

Топли подови или радијатори, тако да не постављајте питањаможете На пример, за просторије са великим стакленим површинама најбоља опција ће бити уградња радијатора. Ефекат топлотне завесе коју ствара батерија испод прозора не може се заменити топлим подом.

Обе опције су погодне за кућни систем грејања. За радијаторе је довољно купити метал-пластичне цијеви, радијаторе и циркулациону пумпу. За топли под потребно је много вентила, пумпе, колектора, термостата и мерача протока. Ако сте спремни да платите све и обавите грађевинске радове, можете почети. Према мишљењу стручњака, најбоље је користити комбинацију опција, топлих подова и радијатора за гријање.