Шта да радим ако се луминесцентна лампа за штедњу енергије срушила?

Оштећење сијалице штедљиве жаруље може се сигурно класификовати као мала ванредна ситуација, чији излаз захтијева одређено знање и дјеловање. Одмах треба напоменути да се ради о флуоресцентној лампи (ЛЛ), која се често назива једноставно - уштеда енергије. Рад сваке ЛЛ заснива се на интеракцији инертног гаса са парном живом, кроз коју струја тече.

Жива је високо токсични хемијски елемент који трује људско тело. Према томе, производима са живиним једињењима треба руковати са великим опрезом. Ако је сијалица која штеди енергију сломљена, онда када је збринута, потребно је имати неко знање, о чему ће бити речи у овом чланку.

Опасност од штедне сијалице

На питање: "Колико живе у штедљивој лампи?", Кажу званични извори - од 2.3 мг до 1 грама. Висока концентрација живе је својствена снажним флуоресцентним сијалицама високог притиска, које ће утицати на осветљење улица и индустријских простора. Масени удео смеше која садржи живу у компактним флуоресцентним сијалицама (ЦФЛ) који се користе за осветљење дневних соба не прелази 7 мг. Опасно или не, покушаћемо да схватимо.

У хигијенским нормама ГН 2.1.6.1338-03 наводи се да дневна просечна максимална дозвољена концентрација (МПЦ) живе и њених једињења у ваздуху не сме прећи 0,0003 мг /м3. Лако је израчунати да у просторији од 50 м3 (20 м2 висине и 2,5 м висине), сломљена ЦФЛ може створити концентрацију од 0,14 мг /м3. То је отприлике 460 пута више од МАЦ-а.

Али не паничите. Да, опасно је, али не и смртоносно. Сва застрашивања повезана са причама о честим главобољама и поремећајима у функционисању централног нервног система односе се само на јака тровања у изолованим случајевима. Ако се пали сијалица која штеди енергију, главно је да се не паничи и одмах почне да се решава овај проблем.

нијансе употребе

Од почетка масовне производње ЦФЛ-а, проблем њиховог одлагања је акутно широм свијета. Русија у овом случају иде дугим путем: забрањује производњу снажних сијалица са жарном нити и даје "зелено свјетло" такозваним "домаћицама", које су уз помоћ промотивних кампања брзо стекле популарност и стекле повјерење у становништво.

Само је опасност од ЦФЛ-а власти покушала да не прогласи директно. Зашто? Зато што је рециклирање разбијених сијалица које садрже живу веома скупа за сваку земљу. Чак иу економски развијеној Западној Европи, организационе мјере за добијање изгорелих ЦФЛ-ова су остале на ниском нивоу. Људи настављају масовно да их бацају обичним отпадом без размишљања о последицама.

У нашој земљи информације су још горе. Многи знају само да се стаклена боца може разбити. Број штетних супстанци испод стакла и утицај њихових тела на тело мало људи претпоставља. Неко са сломљеном "домаћицом" изгледа као обична сијалица, а неко намерно баца у посуду обичан кућни отпад.

Изненађујуће, чак и они који знају за присуство отровне паре у сијалици, су немарниодносе се на одлагање оштећене сијалице у њиховој кући. Аргумент у таквим случајевима је једноставан: индустријска предузећа, издувни гасови и лоша вода свакодневно доносе много више штете за тело. Зато сломљена живина лампа није толико опасна и има много мању тежину међу осталим штетним факторима.

Шта да радим ако се флуоресцентна лампа пали?

Проблем можете ријешити са сломљеном луминисцентном сијалицом на два начина. Први - који је званично прописан нормативним документима, предвиђа низ мјера за уклањање спојева живе и одобрен од стране Министарства за ванредне ситуације Србије. Други - једноставнији, састоји се од минималног скупа акција потребних за чишћење просторије од контаминације живом. Размотримо обе опције у детаље.

Коришћење правила

Цијели поступак чишћења собе од разбијене флуоресцентне свјетиљке мале снаге може обавити једна особа у неколико фаза.

  • изоловати собу од људи и животиња.
  • Отворите отворени прозор, осигуравајући максимални могући одљев контаминираног зрака из просторија на природан начин. Део паре живе се испарава.
  • Пажљиво сакупите фрагменте користећи личну заштитну опрему.
  • Након чишћења темељно обришите површину влажном крпом, а затим ставите све фрагменте заједно са употребљеним материјалом у пакет и чврсто га затегните.
  • Током наредних неколико дана, проветрите просторије у којима се инцидент догодио.

За даље одлагање опасног отпада треба да будеда преда једној од тачака њиховог пријема ЛЛ. Ово може бити округ ЗхЕК, приватна компанија за паковање живе или ИКЕА робна марка чија одељења примају неактивне сијалице било које врсте.

Доступност таквих пријемних места је директан задатак градских власти. Међутим, судећи по коментарима не-заинтересованих читалаца који се налазе на разним интернетским ресурсима, власти не журе да реше ово питање.

Брзо решење проблема

Неопходно је поновити прва два параграфа претходног одељка. Затим ставите велике делове сијалице у врећу за смеће. Сакупити мале фрагменте и честице живе, идеално за широки виски. То је практично у свим породицама и увек је лако доступно. Љепило се реже на траке дужине 10-20 цм, притишће се на мјеста могуће инфекције, а затим лагано помјерају у пакет за смеће.

Након уклањања видљивих остатака, глатка површина се темељно испере са "Линен" раствором или било којим другим избељивачем који садржи хлор. Ако се инцидент десио на тепиху, онда је задатак компликован. Тепих је стављен на свеж ваздух, обријан и, ако је могуће, остављен на неколико дана на временске услове.

Неки интернетски ресурси инсистирају на демеркуризацији просторија, нпр. Е. Уклањање спојева живе физичко-хемијском методом која укључује Министарство за ванредне ситуације. Верујем да ће у случају једне сломљене лампе за уштеду енергије ова мјера бити сувишна. Још једна ствар - сломљени термометар, садржај живе у којој је 1 хиљада пута више. У овој ситуацији се зове специјалистанеопходно чак и након независног сакупљања отровних материја, како би се осигурало да нема инфекције. Мера се изводи уз помоћ високо осетљивих уређаја АГП-0,1СТ и РДА-11.

Шта се не може урадити

Постоји неколико забрана које се морају јасно запамтити када се сијалица штеди за енергију. Главна ствар - не паничарите, концентрирајте се и почните скупљати опасан отпад.

У сваком случају, никада:

  • не покушавајте да се ослободите отровног отпада уз помоћ усисивача (честице живе ће се талити унутар усисивача и током накнадног чишћења);
  • ће заразити ваздух у затвореном простору;
  • не укључивати клима уређај, јер се жива може смирити у њему;
  • не користите метлу;
  • Немојте бацати отпад у канализацију.

Са преласком ЛЕД технологије на домаћи ниво, човечанство је коначно убеђено да су луминисцентни извори светлости мртви у развоју система осветљења. Производња ЛЕД лампи и склопова на њиховој основи неповратно је промијенила ситуацију. Постали су достојна алтернатива флуоресцентним лампама, посебно након наглог пада цене ЛЕД чипова. Данас, малопродајна цена пристојне ЛЕД сијалице је мања од цене ЦФЛ-а са једнаком количином светла.