Шта да радим ако има ваздуха у цеви за грејање?

Када је у питању ваздух система за грејање, ефикасност његовог рада на овај или онај начин се смањује, јер гас заузима одређену количину цевовода намењеног за расхладно средство. Дакле, ваздух у грејним цевима је штетан фактор и треба га што пре испирати.

Размотрите ситуацију са кокпитом за ваздух детаљније тако да, суочени са овим заједничким проблемом, знате како да брзо и ефикасно избаци ваздух из цеви за грејање.

Узроци формирања ваздушног плута у систему грејања

Ваздух у грејној цеви може одмах ући у прилично велику запремину и може се акумулирати постепено, али у оба случаја чини чеп који би смањио ефикасност грејања у стану. У систему постоје извори ваздуха који нису зависни од корисника, али постоје и они који се могу спречити. Хајде да их наведемо.

 • Пропусност цевовода, што ће проузроковати затезање ваздуха у њему под дејством избацивања.
 • Улаз ваздуха у производњу текућих поправака грејања.
 • Неисправни усисници ваздуха (уређаји за испуштање ваздуха из система).
 • Рушење мембране у мембранској експанзионој посуди која се користи у затвореним круговима грејања
 • Акумулација у систему кисеоника, растворена у слаткој води, посебно хладна.
 • Смањење нивоа воде у експанзионој посуди испод дозвољене границе као резултат испаравања.
 • Превише брзо пуњење система водом када ваздух из радијатора не успевада се замени расхладном течношћу.
 • Значајне промјене тлака расхладног средства у суставу централног гријања, када вода из контуре иде у мрежу, гдје је тлак нижи.
 • Искључивање централног грејања са уклањањем расхладне течности у производњи хитних поправки спољних аутопутева.

За формирање ваздушног чепа, поред извора ваздуха, постоје и услови за то:

 • нагиб цевовода је нетачан;
 • велики корак причврсних носача на зиду са проклизавањем;
 • квар или недостатак вентила.

Важно! За формирање ваздушне цеви, довољно је један од наведених начина за улазак ваздуха под деловањем било ког од неопходних услова.

Утицај плуте на рад система за грејање

Ваздух, ухваћен или сакупљен у цеви за грејање, формира чеп, делимично или потпуно спречава нормалну циркулацију расхладног средства. Чак и ако се циркулација круга настави, радијатор, који није у потпуности напуњен водом, губи у подручју топлинске снаге и, сходно томе, у ефикасности рада.

Унутрашња површина цевовода, ако је материјал цијеви челик, на мјесту чепа почиње да се оксидира преко контакта с кисиком у зраку. То неће довести до значајног смањења дебљине зида, али ће се вага распасти и смирити у проблематичним дијеловима цијеви, смањујући њен лумен и приближавајући ситуацију када сустав треба потпуно пропухати, док се димњак чисти с прекомјерним слојевима чађе.

Кретање расхладне течности кроз вентрикуларне делове цеви које имају доњи лумен, праћено је периодичним песком, ударцима и вибрацијама контуре.

У круговима са циркулационом пумпом и једноставном конфигурацијом профила, ваздушни чеп може циркулисати заједно са водом и, пролазећи кроз пумпу, изложити га краткотрајном ефекту "сувог" рада. Једна или две такве епизоде ​​неће проузроковати неуспех пумпе, али то понављање ће угрозити квар лежајева.

Дијагностика грејних кругова за загушење ваздушног саобраћаја.

Присуство чепа у систему грејања обично се открива у анализи могућих узрока неадекватне топлотне ефикасности дома. Несвесност радијатора се дијагностицира импрегнацијом - хладне површине указују на присуство ваздуха. Преглед цевовода је такође једноставан ако није опремљен топлотном изолацијом или декоративним елементима, иначе је потребно уклонити све шкољке.

Инфилтрација система у овом случају није ефикасна - ако се не појављује јасна граница ваздуха са водом, а тон куцања не зависи само од садржаја цеви, већ и од других фактора - дужине лета, дебљине зида на том месту и тако даље.

Након што су одредили локацију ваздуха у систему, они доносе одлуку о томе како смањити ваздух из цеви за грејање.

Начини уклањања ваздуха из цевовода

У савременим системима грејања, у фази пројекта, постоје редовна средства за одзрачивање - вентилациони отвори, аутоматска или ручна примена, тако да ако се правилноИнсталација и пуштање у рад опреме за грејање за чишћење ваздушног плута није тешко.

Ако је грејање уграђено са отвореним колом, онда се ваздух из њега може спустити кроз експанзиону посуду, која је највиша тачка система - отвара се славина за напајање, а гасови из цевовода ће бити избачени из расхладног средства у резервоару, који ће се појавити као ваздушни мехурићи. Након тога, ниво воде у резервоару је нормалан.

Важно! Цев за довод воде је монтирана у правцу успонског слоја експанзионе посуде са нагибом према горе.

У затвореним круговима са принудном циркулацијом, могућност испуштања ваздуха је предвиђена на следећи начин:

 • цеви за снабдевање топлом водом се монтирају од главног довода до удаљености са нагибом нагоре, обезбеђујући воду која се емитује из воде пролазном водом;
 • на највишој точки доводне цеви је монтиран ваздушни излаз.

У цевоводу такве конструкције, способност да се дува плута са расхладним средством обезбеђује се и другим испустима у ваздуху који су инсталирани на горњим тачкама других делова мреже.

У случају потребе поправке, систем се испушта кроз повратну цијев, која је уређена са нагибом, чија величина омогућава потпуни одвод воде.

Вентилска направа

Уграђују се у критичним тачкама - по правилу, у највећем распону цевовода иу горњем делу радијатора.

У сврху издавања, вентилациони отвори се производе у два типа:

 • ручна контрола - запорни вентил дизајна игле (у свакодневном животу - "дизалица Маивски");
 • су аутоматски.


Вентили за одвод ваздуха из система грејања су такође различити по величини, конструкцији и материјалима извођења, али њихова општа намена - излаз гасова.

Важно! На алуминијумским радијаторима обавезно се инсталирају усисници ваздуха, јер се вода у контакту са овим металом разлаже на састојке, од којих је један - водоник, који је експлозиван када се помеша са кисеоником или ваздухом у одређеним размерама. Ако је грејање гас, онда ситуација постаје компликованија.

Аутоматски ваздушни пригушивачи су направљени за инсталацију на цевоводима и радијаторима, једноставни конструкцијски и погодни за употребу, могу бити директно извођење или углови, док цена ручног уређаја није значајно већа. Распон цена таквих познатих произвођача као што су Данфосс, Винд или Валтец је $ 5-15.

Важно! Вентил за аутоматско ресетовање, без обзира на конструкцију, увек је подешен тако да је његов поклопац (излаз) усмерен нагоре.

Контроле ваздух-ваздух су примитивни дизајн, али поуздани систем за испуштање ваздуха који је уграђен првенствено на радијаторе у горњем делу система. Модели се могу разликовати по величини и дизајну.

Уређај се одликује лакоћом употребе - отвара се конвенционалним одвијачем и тоОдводни отвор помоћу регулационе јањетине може бити усмјерен у правцу који је прикладан за примање воде на крају операције.

Убризгавање ваздуха се врши када се грејање укључи, када је притисак у систему достигао радну величину. После глатког отварања Маевског крана из отвора за одвод, ваздух, затим хладна вода, и тако, заузврат, ће ићи. Спуштање се зауставља када расхладно средство за врући ваздух непрестано тече из отвора без ваздуха, а вентил се затвара.

Начини слободног уклањања ваздушног плута

Постоје ситуације када је степен потпоре цевовода значајан, а цијев се спушта на распоне, формирајући валовиту контуру с куполама, оси без вентила. Ваздух у таквим цевима се загрева у синусима, шта да радимо?

Ако је цевовод малог пречника, онда се испод њега постављају додатни носачи за поравнавање профила. Након тога, гас из синуса ће бити замењен водом, и биће уклоњен кроз експанзиону посуду или довод ваздуха.

Ако је цевовод значајног пречника (50-100 мм), али и челика, онда је поравнање његовог профила - веома напоран процес. У таквим случајевима, у горњем делу "куполе" цеви, притегните саморегулаторни вијак са бртвом за бртвљење до врха, након чега га мало уврните да бисте ваздух ваздух и поново окрените до граничника.

Како ручно спустити ваздух из система ако је притисак расхладне течности висок

У таквој ситуацији, неопходно је претходно искључити вентил који доводи воду у систем и пустити утикач на стандардни начин,али отварање вентила Мајевски полако, избегавајући нагло избацивање гаса или воде.

Шта урадити ако се ручни одзрачни вентил не врати

Ако је навојни спој вијка за одвод прикипило, а не окреће, потребно га је испустити на керозин, кочиону текућину или прскати специјалним алатом ВД-40. Сачекајте потребно време, пажљиво завијте чекићем чекићем и вратите кључ.

закључак

Ако је систем грејања пројектован у складу са савременим техничким захтевима, уклањање ваздушног плута, што значајно смањује ефикасност система грејања, није тешко. Чак и ако се не поштује погоршање квалитета гријања, потребно је периодично вршити дијагностику цјевовода и помоћне опреме, што ће спријечити трансформацију малих проблема у значајне.