Шта је пасс прекидач и где су они прениаиутсиа

Ако је из било ког разлога потребно укључити или искључити освјетљење из различитих мјеста ходника или просторије, најбоље рјешење ће бити прекидач: што је то, како је уређено, могуће схеме повезивања и могућности примјене - све то мора бити схваћено тако да његова употреба је била што ефикаснија и веза је била најјефтинија.

Шта је пасс прекидач и како функционише

Најтачнија ствар око овог уређаја назива се прекидач - прекидач за кориснике је бржи од навике, јер се користи за укључивање /искључивање осветљења. Ако га исправно назовете, много је лакше разумети шта је то од стандардних прекидача - ово име највише одражава суштину његовог утицаја на радни електрични круг.

Додатна имена су реверзибилни, дупли или крижни прекидачи.

Као и код стандардног прекидача, постоје само два положаја у пролазу, али основна разлика је у томе што је она строго дефинисана у конвенционалном уређају, на пример, нагоре - он је укључен, а доле је искључен, а пролази се стално мењају.

Разумљиво, принцип рада прекидача пролаза постаје када се упоређују електрични кругови - између њега и стандардног уређаја, који је приказан на слици:

Ако обични у отвореном стању једноставно разбије ланац, онда у случају пролаза све зависи од положаја два прекидача одједном:

Из шеме је јасно да сваки прекидач треба да има три терминала - један зафаза која долази из напајања и два на "контролној" жици. Када било који од ова два прекидача промени положај, ланац се или затвара или се распада, у зависности од стања у коме је био пре.

Поред тога, може се артикулисати још једна разлика између прекидача и прекидача - потоњи се увек може повезати као једноставан прекидач, и не ради супротно.

Важно! Приликом поправљања таквог кола треба узети у обзир да је једна од жица између прекидача увијек под напоном.

Где се користи прекидач за пролаз

Већина становника није свјесна да поред уобичајеног постоји и прекидач - сазнају да су обично или унапријед од електричара, ако компетентни стручњак објави, или када је потребно да се почне активно занимати како једна лампа може бити укључена у различитим местима.

Потреба за употребом пасивног прекидача најчешће се јавља у великим собама, дугим равним и закривљеним ходницима, као иу степеништима и ходницима.

Предност њихове употребе је могућност укључивања и искључивања лампи и других уређаја не само од два, већ и од неограниченог броја седишта - све зависи од броја прекидача. Пример случаја када је неопходно применити такву одлуку могу бити степенице на други или трећи спрат куће - обично им је потребно додатно осветљење, нарочито када се постављају на носећи зид.

Јасно је да када је прекидач овдје сам, онда се упали свјетло и пење севише неће радити. Као опцију можете инсталирати два извора расвјете, али морат ћете трчати степеницама ту и тамо - окрените свјетло, идите горе, скрените на врх, идите доље, искључите дно и поновно се попните.

Сензори кретања могу се такође ослободити са позиције, али ће такође морати бити постављени на сваком спрату, а трошкови таквих уређаја су већи од прекидача. Такође, треба имати у виду да они не раде увек исправно - понекад, да би се осветлили, нећете морати само да ходате низ степенице, већ да направите корак лево или десно. Чак и такво решење није погодно за оне који се користе за ручно укључивање и искључивање светла када је то потребно за њега, а не за сензор.

Поред ходника, великих просторија и улице, у спаваћој соби се могу поставити прекидачи за гурање, тако да можете ићи у кревет на свјетло и тек онда их искључити.

Варијанте проходних прекидача и симболичких симбола на круговима

У зависности од тога где и где се планира употреба таквих прекидача, примјењују се њихове одговарајуће сорте:

За монтажу у дебљини зида и на његовој површини - у другом случају, већина ових прекидача се користи за отворено ожичење у дрвеним кућама.

Жице на стезаљкама прекидача могу бити причвршћене вијчаним спојем или опружним стезаљкама. Друга опција се сматра најбољом, јер њено коришћење током времена не слаби везу.

Са једног места је могуће укључити неколико лампи - у ту сврху направити двокреветне, трокреветне и сл. моделе прекидача.

Ако је потребноДа би се укључило осветљење од три или више тачака, затим до два пролаза потребно је купити додатне укрштене прекидаче - по броју места из којих је потребно укључити осветљење.

Тип контроле се не разликује од уобичајеног - може бити тастатура, додир или даљински управљач.

Сви типови комутираних прекидача на круговима су нацртани са истом шематском ознаком - у суштини, иста као и за стандардне, али размјештене на обје стране.

Да би се направио коначан избор, мора се тачно замислити гдје и како ће се ти прекидачи користити.

Повезивање прекидача за упаривање

Будући да се за коло са прекидачем за пролаз користи више жица, веза у декомпресионој кутији ће изгледати компликованије - у њој ће се појавити додатни елементи. Прво, фаза и нула из извора напајања долазе у кутију. Нула жица уз помоћ бежичне технологије иде директно на лампу, а фаза прелази на први прекидач. Затим, у прекидачу је подељен на две линије, а оба се враћају у кутију, где уз помоћ бежичне технологије прелазе на други прекидач, након чега друга жица улази у дозирну кутију и кроз последњу везу иде на лампу.

Било би могуће сачувати на жици, остављајући "контролне" гране директно од једног прекидача до другог, али компетентни електричар то никада неће учинити из више разлога:

Веза кроз кутију је најисправнија са становишта гледиштамонтажа електричних кола.

У случају квара, друга електрична енергија ће моћи да позива без даљег претраживања, идентификује квар и поправи ожичење.

Таква схема поједностављује инсталацију трећег, четвртог итд. ако је потребно.

Као резултат тога, квалитативно направљена веза ће бити направљена само кроз кутију за умакање.

Схема за повезивање три или више прекидача

Из горње схеме је јасно да се прекидачи могу користити само у паровима - трећи аналогни уређај се не може повезати на исти начин. Овај проблем се рјешава помоћу тзв. Крижног или реверзибилног прекидача - изгледа као нормалан изглед, али за разлику од њега, а пролаз нема два или три, већ четири терминала.

Његова сврха - приликом промене места повезивања жица. На пример, ако су бројеви нумерисани, онда нека улаз буде 1 и 2, а излаз 3 и 4, респективно. Струја једне жице може се применити на терминал 1 и проћи кроз прекидач да би се дошло до прикључка 3, а на други одлази до прикључка 2 и излази кроз прикључак 4. Након укључивања, струја се и даље доводи до прикључка 1, али је већ излаз преко прикључка 4, и ако оде до терминала 2, онда ће излазити преко терминала 3. Такви уређаји у шеми се могу користити неограничено. Принцип њиховог рада на слици:

Ради јасноће, коло је дато у укљученом стању, али из њега је јасно да ако промените положај било ког од њихових прекидача за пролаз или обртање, онда је колоотвори Ако ће, на пример, бити прва реверзибилна, струја ће следити ланац на следећи начин:

Лампа неће горјети, јер ће се на другом прекидачу проћи круг. Поново, јасно је да је сада довољно да се промени положај било ког прекидача тако да је ланац закључан, а лампа осветљена.

Општи недостаци овог начина повезивања: високи трошкови ожичења и сложеност инсталације. Посебно лако за неискусног мајстора да се збуни у спојевима жица у декомпресионој кутији, јер се њихов број повећава пропорционално броју коришћених прекидача.

Сваки следећи прекидач додаје четири жице у кутију и два плетива између њих.

Заправо, није све тако застрашујуће - чак три или четири прекидача се користе веома ријетко, да не спомињемо више.

Рад на прекидачима и прекидачима за вожњу уназад на видео:

закључак

Из горњих дијаграма јасно је како функционише прекидач и које су варијанте његовог повезивања - ако се минималне вјештине рада са електричном опремом могу носити са његовом инсталацијом може и кућног мајстора. Ако нема искуства са ожичењем, онда је боље да повежете такве прекидаче да бисте веровали професионалцима - али то није најједноставнија шема, чак и поред њене привидне једноставности.