памучни прекидач

У прошлости смо само у кину могли гледати како лик фотографије улази у собу, пљескајући дланом и палећи се. За нас је оваква акција изгледала фантастично. Међутим, прије или касније, било какви фантастични изуми су утјеловљени у стварном животу. Памук је све популарнији. Али за већину нас, он и даље остаје иза перцепције и знања о електричној енергији. Нудимо више информација о таквом уређају за пребацивање. Сазнајте како је то уређено, који је принцип акције, гдје га купити, и да ли је могуће направити сличан прекидач властитим рукама?

И даље уређај као што је памучни прекидач који не долазите и купујете у најбољој трговини електричних производа. И не сваки произвођач кућних произвођача производи сличне машине. Најпознатија компанија која се бави производњом ових уређаја је минска компанија "Ноотехника" Републике Белорусије. Проучимо прекидач звука на примеру бјелоруске склопке "Екосвет-Кс-300-Л".

Где се користи?

Памучни прекидач ради са различитим лампама - флуоресцентним, са жарном нити, штедњом енергије, халогеном, ЛЕД.

За нормално функционисање, напонски ниво у мрежи треба да буде 220 В, снага осветљења не би требало да прелази 300 В, дозвољена температура - од -20 до +40 степени.

Памучни прекидач има димензије које не прелазе уобичајену кутију шибица, тако да се лако може поставити на основу било којеосветљење.

Прекидач за светло од памука се препоручује за уградњу у просторијама са релативно ниским нивоом буке. На примјер, у стамбеним и стајским просторијама, подрумима и помоћним зградама. Ако буде било који пословни простор, радионица или производни погон, где увек има спољашњих оштрих и гласних звукова, могуће је да је уређај лажан.

Најбоље је у спаваћој соби поставити комад памука. Ако је у соби само лустер са лампама, а нема ноћне лампице, онда морате ићи у кревет прије спавања, не морате устати да искључите свјетло, лако је направити памук по длановима и он ће се угасити.

Ако се и даље налазе некакви прекидачи, као у старим совјетским временима, на висини од 1,7 метара, онда ће уређај који реагује на памук постати незамјењив помоћник за дјецу и особе са инвалидитетом.

Још увек постоји уређај као што је прекидач за акустично светло. Сврха и принцип дјеловања су исти као у памуку, али он не реагира само на памук, већ и на било коју буку или чак на схерех. Такви уређаји се најчешће користе за освјетљавање улаза у вишеспратне зграде. Све док се особа спушта низ степенице или платформу, прстенови са кључевима, отварају врата, светли. Чим су људи ушли у њихове станове, расвјета је нестала. Практично и економски у смислу потрошње електричне енергије.

У суштини, суштина вашег схватања је да је главна сврха таквих уређаја да се укључи и искључи осветљење на даљину (на удаљености). Једном разнесене (или срамотне) - жаруље испаљене,у складу с тим други памук (или пуна тишина) искључује лампу. Са овим је све једноставно, али са конструктивним уређајем и схема је већ компликованија.

У овом видеу је приказан рад акустичног прекидача:

Уређај

Најједноставнији памучни прекидач има електронски микрофон у свом кругу, поред тога појачало је инсталирано у облику два транзистора међусобно повезана. Ови мали детаљи умножавају звук који долази до микрофона. Због тога се прекидач може управљати чак и са безначајним памуком.

Појачани звучни импулс улази у снажан транзистор, релејни свитак прикључен на његов колектор, чији је струјни круг прикључен на мрежу расвјете. То значи да транзистор контролише овај релеј, а он затвара или прекида контакте у ланцу снабдевања лампом.

У круг микрофона уграђен је кондензатор. Можете да покупите његов капацитет и на тај начин регулишете осетљивост микрофона на звук.


Најједноставнији круг акустичног прекидача

На исти начин је постављен и акустични прекидач. Схема функционише на следећи начин. Звук микрофона се претвара у електрични сигнал (напон). Каскада појачања напона се појачава, у овом облику улази у снажан транзистор, а од њега до свитка релеја. Релеј почиње да цури струју, увлачи магнетно језгро, затварајући тако енергетске контакте релеја у кругу осветљења. Лампица светли.

Посебно искусан и компетентанелектричари и радиоаматери ће моћи сами да изграде сличну шему.

Како се повезати?

Разматрани памучни прекидач "Екосвет-Кс-300-Л" састоји се од блока у којем је монтиран читав круг и два пара жица - бијеле и црне. Бијела мора бити повезана на 220 В напајање, црно ожичење је прикључено на расвјету.

Лампа из кутије прима нулу (директно) и фазу (преко нормалног кућног прекидача). Ове две вене су повезане белим жицама. То је могуће урадити по старом методу увијања, али је ипак најбоље користити специјалне самозатварајуће терминале.

Црне жице се повезују са самом сијалицом. То јест, уобичајеном шемом, ви бисте дошли из фазе напајања и нула одједном на сијалицу кертриџа, а додатно сте у овај ланац уметнули и памучни (или акустични) прекидач за светло.

Сама јединица мора бити осигурана на кућишту уређаја за осветљавање. Јединица има контролу осетљивости, помоћу које можете подесити жељени ниво памука. Најбоље је да питате тзв. Средњи ниво, тако да није превише светао, иначе ће прекидач почети да ради на најмањој пљувачки, а не веома јак, тако да се длан не одупире самом себи.

Памучни штапић се храни кроз редовне клавијатуре инсталиране на зиду. Ако требате уклонити модеран звучни уређај из круга, довољно је да искључите прекидач.

Остаје само експериментално верификовање резултата њиховог рада. КадаИсправан рад "Екосвет-Кс-300-Л" ће реаговати само на руке памука. Додирните чекићем, изблиза до лампе, покрените усисивач, пређите жлицом у круг, укључите чекић, имитирајте сигнал мобилног телефона. Не знамо шта ће ваши експерименти показати, али било је случајева када су памучни прекидачи радили на звук радног ударца или звоњаву металне кашике око круга. Ово је непотребна потврда да је на свету мало идеалних ствари, било који уређај, посебно у електротехници, уз предности и бројне недостатке (иако не веома значајне).

Уређај "Цлап"

Један од најновијих достигнућа је модел памучног прекидача "Залије". У овом уређају, звук се обрађује помоћу микропроцесора и не реагује на било какву спољну буку, али се конфигурише за неколико узастопних удараца (ово је најважнији услов рада).

У једној просторији, дозвољено је инсталирати неколико таквих прекидача, сваки од њих ће реаговати на одређени број удараца, и укључити светло, овлаживач, вентилатор, ТВ или музички центар. Према овом моделу, прекидач се прилагођава свим кућним апаратима који имају електрични кабл.

Можда ће нечији памучни прекидач изгледати као играчка или потпуно непотребан уређај. Други, напротив, спаљују идеју о стварању властитог "паметног дома" тако да су укључени свјетлосни и електрични уређаји и почети радити на тиму или баки. Учините свој живот онако како желите, али у исто вријеме учините га што угоднијим.