Самостално осветљење тастатуре помоћу ЛЕД траке

ЛЕД позадинско осветљење тастатуре са ЛЕД траком је један од начина за побољшање ергономије вашег радног места, што не захтева много финансијских улагања и времена. Он се аутоматски укључује када напајате рачунар и савршено осветљава све тастере. Уз могућност руковања лемљењем ЛЕД позадинско освјетљење за типковницу траје неколико сати, а укупни трошкови изградње не прелазе 200 рубаља.

Укратко о извору светлости

Главни елемент дизајна је ЛЕД трака, која треба да обезбеди довољан ниво осветљења, а да при излагању са дугмади не ради блијештање. С обзиром на то да растојање између радне плоче и клизне полице не прелази 20 цм, трака мале снаге са СМД 3528 бијелим свјетлећим диодама у силикону савршено ће се уклопити. Његова дужина треба да буде приближно иста као и дужина тастатуре.Силиконски слој штити ЛЕД диоде када додирује руке, као и благо утишава и распршује светлост.

Потрошња струје ЛЕД траке дужине 0,5 метара не прелази 0,2 А, што је незнатно мало у поређењу са могућностима напајања рачунара на аутобусу +12 В. Можете осветљавати на рачунару било које године издавања, полу-метарски сегмент са ЛЕД-ом троши не више од 2.5В.

Шта вам је потребно?

За имплементацију идеје, биће нам потребне следеће појединости:

 • ЛЕД трака типа СМД 3528-60 ком. ИП65 дужина 0,5 метара;
 • вишеслојна бакарна жица типа СХВВП 2х0,5 мм2 - 2 м;
 • Адаптер са конекторима снаге 4 чвора МОЛЕКС то САТА;
 • најлонски вијци 3к100 мм - 5 ком.
 • топлоскупљајућа цев пречника 3 мм и 6 мм;
 • лепкови за топљење.

И такође алат:

 • лемилица са коситром и смолом;
 • резачи;
 • одвијач.

Припрема системске јединице

Прво, отварамо системску јединицу (СБ) и проналазимо слободну и по могућности најдужу жицу са МОЛЕКС 4 терминалним конекторима у кабелском свежњу из напајања. Обично их покреће ЦД-РОМ или хард диск старог модела.Његова дужина треба да буде довољна да доспије до дна задњег поклопца СБ-а, који се обично повезује са графичком картицом. Тада поступамо по следећем редоследу:

 1. Растављамо један од заштитних металних поклопаца.
 2. Ослободите напајање из општег упетља.
 3. Извуците конектор кроз рупу, као што је приказано на слиции сигурно причврстите помоћу два вијка.Споља, осветљење тастатуре је следеће.
 4. Осталим вијцима причвршћујемо жице унутар СБ-а како бисмо спријечили њихов случајни контакт с вентилаторима и другим дијеловима.

Припрема одговарајућег дела конектора

За повезивање ЛЕД траке потребан вам је МОЛЕКС адаптер на САТА, који се слободно продаје у продавницама рачунара.Потребан нам је само конектор са леве стране (са пиновима). Зато, умотајте жице у средину.За повезивање ЛЕД траке потребна вам је жута жица (+12) и једна црна (укупно). Потребно их је очистити и деактивирати.Преостале црвене и црне жице могу бити уклоњене или изоловане, као што је приказано на слици 10, можда ће бити корисне у будућности.

Иначе, на црвеној жици постоји напон од +5 В, који често користе радиоаматери за напајање разних сцона сакупљених на одвојеним ЛЕД.

Затим припремамо спојне жице: чисте и лабаве са обе стране. На једној страни, лемите конектор: жути са смеђом, плавом и црном.Са друге стране, лемимо жицу на ЛЕД траку: смеђу до +12, плаву до 12В. Као резултат тога, уз помоћ сопствених руку, илуминација постаје таква врста.

Инсталација и повезивање

Најважнији тренутак је дошао - морате пажљиво одредити састављену структуру. Али прво, треба заштитити и ојачати жицу за лемљење са траком. Да би се то урадило, неколико капи загрејаног топлог топљења се наноси на јастучиће, као да се наставља силиконска превлака. Ако се жели, може се додати епрувета за стезање на место лепљења.

Уклонимо заштитну фолију са ЛЕД траке и налепите је од дна до ивице поклопца стола. Да бисте фиксирали жицу, можете користити лепак "Момент", "течни нокти" или двострану лепљиву траку. Повезујемо позадинско осветљење са рачунаром и укључујемо га. Позадинско осветљење тастатуре је спремно.У овом случају, кориштена је ЛЕД трака топлог бијелог сјаја, тако да позадинско освјетљење има жућкасту нијансу. Топло светло је мање иритирајуће за очи, што је посебно важно у дугорочном раду са рачунаром.

Дизајн се може побољшати постављањем дугмета или микропрекидача. Ово ће омогућити и онемогућити позадинско осветљење тастатуре када је рачунар укључен.